ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Fly Σπάρτης 89.7 FM. Πέμπτη, 1/12/2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
στο ραδιοφωνικό σταθμό Fly Σπάρτης 89.7 FM, στο δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο
Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Για την πορεία διαπραγματεύσεων και τα προαπαιτούμενα
Πάλι το ίδιο σενάριο. Αυτό το σενάριο, που κάθε φορά «παίζει» η κυβέρνηση είναι μια φάρσα. Πάντα «παίζουν με την φωτιά» και δεν τους ενδιαφέρει η χώρα. Όλα αυτά γίνονται, γιατί ο τρόπος που διαχειρίζονται τις μεγάλες εκκρεμότητες του μνημονίου, που ο κύριος Τσίπρας μας έφερε, είναι επικίνδυνος. Όλα αυτά δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας. Κάθε φορά ισχυρίζονται ότι έχουν «κόκκινες γραμμές». Η μόνη «κόκκινη γραμμή» που έχουν είναι η παραμονή τους στην εξουσία. Είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για την εξουσία, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών τους. Είναι η πρώτη φορά, μετά από καιρό, που πραγματικά φοβάμαι ότι η χώρα, σε λίγα χρόνια, μπορεί να οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χθες έγινε κάτι πολύ άσχημο. Χάθηκε η υπόθεση της ΔΕΣΦΑ. Αυτά τα 5 δισεκατομμύρια που χάθηκαν, η χώρα τα είχε ανάγκη. Αυτή την στιγμή, όλες οι κοινωνικές ομάδες έχουν μείωση μισθών, συντάξεων. Ο κόσμος «ζορίζεται» πολύ. Κι όμως, είδατε ότι χθες ακύρωσαν το διαγωνισμό για την ΔΕΣΦΑ. Το μόνο που κάνουν είναι να υποκαθιστούν την πολιτική με την επικοινωνία, να δραματοποιούν τις συνομιλίες, να λαϊκίζουν ασύστολα και όλη η κατάσταση αυτή δεν οδηγεί πουθενά. Το φορολογικό «τσουνάμι», που μας επιφύλαξε η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Η χώρα «μαραζώνει» και όλα καταβαραθρώνονται. Οι Έλληνες εξαθλιώνονται και αυτοί το «χαβά» τους. Ως ανεξάρτητος βουλευτής, που έχω και περισσότερο χρόνο, γιατί οι ανεξάρτητοι έχουμε μικρό λόγο στην Βουλή βάσει κανονισμού, παρατηρώ τα πάντα. Αυτό που βλέπω είναι ότι ακόμη και οι βουλευτές τους πλέον απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις. Μιλά μόνο ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος και ο εισηγητής τους και οι υπόλοιποι απουσιάζουν. Όλο αυτό το «παιχνιδάκι» της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι απλά ένα θέαμα για λαϊκή κατανάλωση και στερείται ουσίας.

Για την πιθανότητα υπογραφής 4ου  μνημονίου
Δεν υπάρχει πιθανότητα 4ου μνημονίου. Δε θα δώσουν οι υπόλοιπες χώρες 4ο μνημόνιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό που μπορεί να έρθει είναι ένα 3 plus μνημόνιο μαζί με το ΔΝΤ. Στο θέμα βέβαια του ΔΝΤ, η κυβέρνηση είναι αμφίθυμη. Το θέλει μεν, γιατί το ΔΝΤ στηρίζει την περικοπή του χρέους, από την άλλη δε πλευρά, δεν επιθυμεί το ΔΝΤ, γιατί θεωρεί αρνητικές τις επιπτώσεις των μέτρων του μνημονίου. Ό, τι μας συμφέρει δηλαδή. Η πολιτική όμως δεν είναι αλά κάρτ. Το φοβερό είναι ότι βλέπω και άλλες δυνάμεις να είναι αδύναμες. Για παράδειγμα, η ΝΔ άρχισε και αυτή να με απογοητεύει. Αρχίζει και «στρογγυλεύει» τα πράγματα ο κύριος Μητσοτάκης. Ζητάει εκλογές και το καταλαβαίνω, αλλά κινδυνεύει να βρεθεί και αυτός αιχμάλωτος των προθέσεών του, γιατί δεν τα έχει σχεδιάσει καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πάση θυσία να αποδράσει. Αυτή η απόδραση σημαίνει ότι σίγουρα θα έρθει η ΝΔ και θα αναγκαστεί, όσα μέτρα έπρεπε να πάρουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, να τα πάρει αυτή η νέα κυβέρνηση. Ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να σταματήσει την «τροχιά» συγκερασμού και μέσου όρου στην οποία έχει μπει. Αυτή τη φορά θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τον λαό. Τι θέλουμε και τι όχι. Που πάμε και που όχι.

Για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών
Βλέπω ότι το κλίμα είναι έντονα προεκλογικό. Και βλέπω και το 18μηνο. Γιατί πιθανόν να θέλει να πάει σε εκλογές πριν εξαντληθεί το 18μηνο, ώστε να μπορεί να υπάρχει λίστα και να δυσκολέψει τον κύριο Μητσοτάκη, γιατί δε θα μπορεί να βάλει στην λίστα ανθρώπους που δεν έχουν εκλεγεί. Έτσι, από την μία πλευρά δημιουργεί εσωτερικό πρόβλημα στην ΝΔ, και από την άλλη ο ίδιος θέλει να βγάλει μια μικρή κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα είναι δική του. Οπότε, πιστεύω ότι πάμε σε εκλογές μέχρι τον Μάρτιο, που λήγει το 18μηνο. Αν δεν κάνει μέχρι τότε, μετά δε θα κάνει εκλογές. Πιστεύω ότι αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει οποιαδήποτε άλλη λύση. Δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όσοι σκέφτονται ότι μπορούν να πάνε με τον Τσίπρα σε μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχουν απλά κάποιες ανομολόγητες επιδιώξεις, π.χ να γίνουν Υπουργοί. Αν και πλέον βλέπω ότι όλοι έχουν απαρνηθεί αυτό το σενάριο. Νομίζω, ότι ο «βίος και η πολιτεία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πια προς το τέλος του.

Για τους πιθανούς πολιτικούς συσχετισμούς μετά τις εκλογές
Τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί ο χώρος της κεντροαριστεράς περνάει δύσκολες στιγμές. Η αναζωογόνησή του είναι πολύ δύσκολη. Και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών και όσοι έχουν κάνει μικρά κόμματα πρέπει να αφήσουν τις αυταρέσκειές τους και τους εγωισμούς τους. Όλες αυτές οι δυνάμεις πρέπει να συγχρονίσουν τα βήματά τους χωρίς φοβικά σύνδρομα και να φτιάξουν κάτι καινούριο στο χώρο του κέντρου. Γιατί στο χώρο αυτό υπάρχει ένα κενό πολιτικής έκφρασης. Το σαββατοκύριακο που ήμουν στην Λακωνία, σε εκδηλώσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, μίλησα με ένα ιερωμένο, ο οποίος μου είπε κάτι πολύ λογικό: «Κύριε Γρηγοράκο, μερικοί δε θέλουν να ψηφίσουν ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να υπάρχει ένας χώρος στον οποίο αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να βρουν το πολιτικό τους “καταφύγιο”»; Αυτό ήταν απόλυτα σωστό. Όλοι, λοιπόν, οι «αρχηγίσκοι» του χώρου της κεντροαριστεράς δεν μπορούν, να εμμένουν στις προσωπικές τους στρατηγικές. Δεν μπορούν να προχωρούν σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ανέξοδους αρχηγισμούς, γιατί όσο συμβαίνουν αυτά τόσο συρρικνώνεται η κεντροαριστερά.
Η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, ο οποίος θα διεκδικήσει την δεύτερη θέση στις εκλογές, μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αν δημιουργηθεί κάτι νέο στο χώρο του προοδευτικού κέντρου. Πιστεύω, ότι υπάρχει χώρος για να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο που θα μπει «σφήνα» στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την συντήρηση της ΝΔ, την οποία εμφάνισε η κεντροδεξιά παράταξη μετά τον τελευταίο «ανασχηματισμό» που έκανε ο κύριος Μητσοτάκης, στο κόμμα του.

Για τα σενάρια του ΣΥΡΙΖΑ περί πολιτικών αλλαγών στην Ευρώπη το 2017
Το κόμμα που εκφράζει ο κύριος Κυρίτσης και η παρέα του είναι ένα συνονθύλευμα λαϊκιστών, ακροαριστερών και κρατιστών. Ένα τέτοιο κόμμα είναι βαθιά συντηρητικό και για να καθίσει στην εξουσία κατασκευάζει σενάρια. Εμείς δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε την ανάγκη εξόδου της χώρας από την κρίση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, δεν έχω καμία σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα. Δεν μπορώ ούτε να συζητήσω μαζί τους, γιατί είμαι εντελώς αντίθετος με όσα κάνουν. Δεν μπορούμε να έχουμε την οποιαδήποτε προσέγγιση, γιατί έχουν ανθρώπους που είναι βαθιά ιδεοληπτικοί. Έχετε δει τις θέσεις που έχει πάρει. Πρόκειται για ακραίες και ορισμένες φορές και φασιστικές θέσεις. Η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί μόνο με τις ευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις, αν αυτές εξελιχθούν σε κυρίαρχο πολιτικά ρεύμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει σενάρια ότι δήθεν θα αλλάξει την Ευρώπη. Η Ευρώπη όμως, είναι βαθιά συντηρητική και πηγαίνει πολύ αργά. Την ίδια στιγμή όμως, παραμένει μεγάλη πολιτική δύναμη, η οποία έχει δώσει τα φώτα της σε όλο τον κόσμο. Δε θα αλλάξει η Ευρώπη επειδή το θέλει ο Τσίπρας και η παρέα του. Και δεν αναθεωρώ τις απόψεις μου καθόλου.

Για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία
Τα λόγια του κυρίου Ερντογάν είναι για εσωτερική κατανάλωση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι μεγαλύτερα στην Μέση Ανατολή, δηλαδή με τους Κούρδους, το Ιράκ και την Συρία. Αυτή την στιγμή όλα τα κάνει για εσωτερική κατανάλωση. Δεν μπορώ να σας πω για μετά από 2 χρόνια. Η Τουρκία, στο εσωτερικό της, έχει τεράστια προβλήματα. Πρέπει λοιπόν να εξαγάγει αυτό το πρόβλημα. Δεν το εξαγάγει μόνο με στόχο την Ελλάδα, αλλά με στόχο την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Η Συνθήκη της Λωζάνης αφορά όλο τον κόσμο, όχι μόνο την Τουρκία και την Ελλάδα. Είναι μια πολύ σημαντική Συνθήκη. Τα προβλήματα που έχει η Τουρκία στο «υπογάστριό» της είναι τεράστια. Ψάχνει και δημιουργεί εχθρούς, ώστε να εξαγάγει τα προβλήματά της. Δεν πρέπει όμως να τα υποτιμούμε όλα αυτά αλλά ούτε να τα μεγεθύνουμε. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια σταθερή εξωτερική πολιτική, να πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ας αποφασίσουν άλλες δυνάμεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δε χρειάζεται αυτή την στιγμή η Ελλάδα να μπει σε μια κόντρα με την Τουρκία. Αυτή είναι η άποψή μου.