ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην ΕΡΤ Τρίπολης, στη δημοσιογράφο Δέσποινα Αρσένη. Τετάρτη, 11/1/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
στην ΕΡΤ Τρίπολης, στη δημοσιογράφο Δέσποινα Αρσένη


Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017


Δημοσιογράφος: Καλημέρα και χρόνια πολλά κύριε Γρηγοράκο.
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά. Θα ήθελα και εγώ να πω τις πολιτικές μου ευχές. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε. Ήρθε η ώρα και εγώ, ως ανεξάρτητος, να επιστρέψω στο «μαντρί». Να στηριχθούμε επιτέλους σε μια νέα διακυβέρνηση, γιατί το χρειαζόμαστε ως κοινωνία και ως πολίτες. Αυτές είναι οι πολιτικές μου ευχές για το 2017. Νομίζω πως ήρθε η στιγμή όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να ενσαρκώσουν μια νέα πολιτική πρόταση, για την έξοδο από την κρίση. Αν με ρωτούσατε ποιος είναι ο προσωπικός μου στόχος για το 2017, θα σας απαντούσα ότι θέλω να είμαι χρήσιμος για τους συμπολίτες μου, για την Ελλάδα και την Λακωνία.


Δημοσιογράφος: Ας μιλήσουμε για την πολιτική σας πορεία. Είσαστε στο ΠΑΣΟΚ, είστε ιδρυτικό μέλος και έχετε περάσει από πολλά στάδια.
Λ. Γρηγοράκος: Πάντα υπηρέτησα το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια. Φανταστείτε ότι δύο χρόνια μόνο διέκοψα την ενεργή σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ αναγκαστικά, γιατί πήγα στην Αμερική για μετεκπαίδευση στην εντατική θεραπεία. Από εκεί και πέρα, κάθε Τρίτη πήγαινα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί είχαμε την συνεδρίασή μας, τότε, στον τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι στον τομέα Υγείας έφτιαξαν το Ε.Σ.Υ. Εγώ νέος γιατρός τότε, βρισκόμουν δίπλα σε πολύ σημαντικούς ανθρώπους και είχα την τύχη να είμαι παρών κατά τη διάρκεια της θεσμοθέτησης του νόμου για το Ε.Σ.Υ. Τον υλοποιήσαμε. Ήταν η εποχή του αείμνηστου Γεννηματά. Η ένταξή μου στο Ε.Σ.Υ. έγινε πολύ συνειδητά. Τη θεωρούσα στόχο ζωής και εξακολουθώ να το πιστεύω. Βέβαια, από τότε, έχει αλλάξει κατά πολύ το Ε.Σ.Υ. Έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις και δεν είναι το ίδιο σύστημα υγείας. Το σημερινό σύστημα υγείας δεν είναι αυτό που ονειρευτήκαμε. Δεν έχει την φιλοσοφία με την οποία ξεκίνησε.


Δημοσιογράφος: Πάντως, το Ε.Σ.Υ. δεν «αλλοιώθηκε» τα τελευταία πέντε χρόνια. Για να λέμε την αλήθεια.
Λ. Γρηγοράκος: Έχετε δίκιο. Το Ε.Σ.Υ. δεν εφαρμόστηκε ποτέ με τον τρόπο που έπρεπε. Ήταν νομοτελειακό λοιπόν να «χάσει το δρόμο» του και να οδηγηθεί σε διαφορετικούς δρόμους μέσα από κάποιες τοποθετήσεις στο νόμο και την κοινωνία, οι οποίες δεν ήταν στην αρχική του φιλοσοφία.


Δημοσιογράφος: Προχωράμε στην εποχή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, την οποία υποστηρίξατε με όποιες δυνάμεις είχατε και ακόμη και με τις διαφωνίες που είχατε.
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, είχα και διαφωνίες και το ξέρετε. Στήριξα την συγκεκριμένη συγκυβέρνηση, γιατί πίστευα ότι ήταν η καλύτερη λύση για τη χώρα. Και τώρα, το πιστεύω ακόμη περισσότερο. Μπορεί να είχα κάποιες διαφωνίες και ενστάσεις σχετικά με αυτή την συμμαχία μεταξύ Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι ήταν η καλύτερη «συνταγή». Θα είχαμε βγει από την κρίση, αν ολοκλήρωνε το έργο της η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Το πιστεύω. Ήταν καταστροφική η απόφαση του ελληνικού λαού να δώσει την εξουσία στον Τσίπρα. Ήταν καταστροφικές οι ίδιες οι αποφάσεις του Τσίπρα. Υπήρξαμε θεατές στο ίδιο έργο. Όπως ο Γιώργος Παπανδρέου είπε στον Καραμανλή «φύγε εσύ, να έρθω εγώ», το ίδιο έκανε μετά και ο Σαμαράς στον Παπανδρέου και ο Τσίπρας, στην συνέχεια, στον Σαμαρά. Αυτή η πολιτική τακτική, του «φύγε εσύ, να έρθω εγώ», ήταν καταστροφική για τη χώρα. Δεν πρέπει να επαναληφθεί. Έλειψε η συναίνεση. Δεν υπήρξε η συναίνεση, την οποία, τώρα πια, ζητούν. Τώρα πια όμως, το «γυαλί έχει ραγίσει». Η χώρα έχει δανειστεί 100 δισεκατομμύρια περισσότερα, έχει μπει σε επιτήρηση για τα επόμενα 100 χρόνια αλλά δεν το καταλαβαίνουν. Εξακολουθούν να μιλούν το ίδιο ιδεοληπτικά.

Δημοσιογράφος: Εσείς πιστεύετε, ότι σε περίπτωση εκλογών θα πρέπει να έχουμε μια νέα συγκυβέρνηση Δημοκρατικής Συμπαράταξης-ΝΔ;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι βέβαια. Να σας εξηγήσω. Προχθές, καθώς πήγαινα προς την Λακωνία, πέρασα από τον Πειραιά και είδα το καράβι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ». Αυτό το καράβι, για να θυμηθώ τα νιάτα μου, τη δεκαετία του ’70 ήταν το ταχύτερο το Αιγαίου. Αυτό το καράβι λοιπόν, πριν δύο χρόνια, αν θυμάστε, για κάποιους λόγους, που μόνο ειδικοί γνωρίζουν, «μπάταρε». Επί δύο χρόνια λοιπόν, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Να είναι «μπαταρισμένο» στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτό δεν είναι ένα «μνημείο» ανικανότητας; Μέσα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με τόσους τουρίστες καθημερινά, να υπάρχει αυτή η εικόνα; Δεν ενδιαφέρεται κανείς για τη φήμη του; Αυτό δεν είναι τραγέλαφος; Δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες της χώρας. Εγώ, ως ανεξάρτητος βουλευτής, έχω κάνει χιλιάδες παρεμβάσεις αλλά με ένα εμμονικό Υπουργό, όπως ήταν ο κύριος Δρίτσας, τι μπορεί, να γίνει; Εγώ αγωνιώ για τη χώρα γιατί βλέπω ότι πάλι δεν προχωρά η αξιολόγηση και είμαστε μια ακυβέρνητη πολιτεία. Δεν μπορούν, να μας βγάλουν από την κρίση. Όταν ο Βενιζέλος είχε πει στον Τσίπρα «έλα να εκλέξουμε πρώτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά αναλαμβάνεις την εξουσία», εκείνος αρνήθηκε και είδατε τα αποτελέσματα. Βλέπετε τι συμβαίνει καθημερινά. Με το μεταναστευτικό, άλλο λέει ο ένας, άλλο ο άλλος. Λυπάμαι για την εικόνα της χώρας μου στο εξωτερικό. Λυπάμαι για αυτό που βλέπω να συμβαίνει με τους Τούρκους στρατιωτικούς. Δε θα συζητούσα ποτέ, να παραδώσω αυτούς τους ανθρώπους στον Ερντογάν, όταν εκ των προτέρων, γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να έχουν μια δίκαιη δίκη. Είναι σαν να τους δίνω προς εκτέλεση. «Υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν σας τους δίνω». Αυτό θα έλεγα. Είναι πρωτοφανή όσα γίνονται και δεν μιλάει κανείς. Αν θυμόσαστε, είχε στηθεί ένα ολόκληρο κίνημα γύρω από το τραγικό συμβάν με τα παιδιά που χάθηκαν από το μαγκάλι. Επειδή τότε ήμασταν στην κυβέρνηση, σας ρωτάω: «Λέτε, να θέλαμε εμείς να υπάρξει αυτός ο τραγικός θάνατος»; Φυσικά και δε θέλαμε.

Δημοσιογράφος: Χθες έκλεισε ένας χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλοι στο κόμμα της ΝΔ διατείνονται ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν. Εσείς το πιστεύετε;
Λ. Γρηγοράκος: Ξέρετε ότι την άποψή μου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την έχω «πληρώσει» ακριβά. Την έχω «πληρώσει» με τη διαγραφή μου. Εγώ πιστεύω ότι και αυτοδυναμία να πάρει η ΝΔ, δε θα μπορέσει να κυβερνήσει. Δε θα μπορέσει να διαχειριστεί τα οξυμένα προβλήματα της χώρας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται μια νέα, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, για να πετύχει, θα πρέπει να στηρίζεται σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Εδώ είναι που ο Τσίπρας «έχασε την μπάλα». Του δόθηκε η ευκαιρία πολλές φορές. Το 2015, που ήταν τόσο οξυμένα τα προβλήματα, αυτός προτίμησε τον Καμμένο. Τον Σεπτέμβριο όμως, θα μπορούσε να πάει σε μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συμμαχία και να μην έχει αυτά τα προβλήματα. Ως προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστεύω ότι εκλέχθηκε αρχηγός της ΝΔ, γιατί προέβαλε μία καθαρή και μεταρρυθμιστική επαγγελία. Δεν σας κρύβω ότι όταν ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και εκείνος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχαμε μια καλή συνεργασία. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα «βαρίδια» του κόμματος. Ηγείται ενός κόμματος που έχει παραμείνει βαθιά συντηρητικό. Άρα, βρίσκονται σε μια διάσταση τα όσα πρεσβεύει ο ίδιος με όσα εκπροσωπεί η δεξιά παράταξη. Αν δεν προσέξει, θα οδηγηθεί σε παραλυτικές ισορροπίες. Αν δεν παραμείνει μέχρι τέλους σε μια ανόθευτη, μεταρρυθμιστική στρατηγική -όπως είχε υποσχεθεί- τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι μία από τα ίδια. Στην σύγχρονη πολιτική ιστορία δε θα πρέπει να υπάρχει αναντιστοιχία των λόγων ενός αρχηγού με τις πράξεις του. Αυτό ιστορικά το είδαμε την εποχή του Σημίτη. Ο Σημίτης είχε έναν καταπληκτικό, εκσυγχρονιστικό λόγο που περνούσε στην κοινωνία, στην μεσαία τάξη, στους επιστήμονες -όπως εγώ- που τον στηρίξαμε. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όμως, ο Σημίτης ήταν πάντα το «μαύρο πρόβατο» και συνεχώς υπό αμφισβήτηση. Ο καθένας μας κρίνεται από τις πράξεις του. Πόσο μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι αρχηγός ενός μεγάλου κόμματος. Δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν κάνει βαθιές «τομές» σε ένα κόμμα που αποπνέει οσμή παρελθόντος. Θέλει προσοχή. Οφείλει να ξεκαθαρίσει το κόμμα του, γιατί δεν μπορεί να προχωρά με όλο αυτό το συνονθύλευμα. Όσο προχωρά, θα γίνεται δυσκολότερο το έργο του. Το στοίχημά του θα είναι κάθε μέρα πιο «σκληρό». Το ερώτημα για μένα παραμένει το ίδιο: Με ποιες δυνάμεις θα υλοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις μεταρρυθμιστικές του επιδιώξεις, όταν θα αναλάβει την εξουσία; Θα μπορέσει να το κάνει;


Δημοσιογράφος: Εσείς απομακρυνθήκατε από το ΠΑΣΟΚ. Πότε έγινε αυτό και για ποιο λόγο; Θέλετε να μας θυμίσετε;
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό προέκυψε, όταν είπα, ότι ο Μητσοτάκης αποτελεί μια καλή επιλογή για την ελληνική κοινωνία και θα πρέπει το κόμμα μου, να προσέξει, διότι άφησε τον Κυριάκο να «αλωνίζει» στο χώρο και απλά κοιτούσαμε. Δώσαμε το περιθώριο στον Μητσοτάκη να διεισδύσει στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του κέντρου. Να διευκρινίσω κάτι. Εγώ δεν έφυγα για να επιστρέψω. Ήμουν και παραμένω στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Εγώ διαγράφηκα από την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ είναι σχέση ζωής. Εγώ εξαρχής ήμουν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που ενσάρκωνε με τις ιδέες του τα όνειρα ενός ολόκληρου λαϊκού ρεύματος. Παραμένω σε αυτό το κόμμα. Παραμένω στο ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω, ότι αυτή την στιγμή χρειάζεται ένας ισχυρός μεταρρυθμιστικός πόλος. Πιστεύω, ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος, μέσα από το ΠΑΣΟΚ -μιας και είναι ο κύριος εκφραστής του μεσαίου χώρου, του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις στο χώρο του κέντρου που δεν εκφράζονται ούτε από την ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχουν ενσωματωθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Δημοσιογράφος: Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ επιτρέπει διεύρυνση;
Λ. Γρηγοράκος: Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι για ό, τι είναι να κάνουμε. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών και αξιόλογοι άνθρωποι, που βρίσκονται εκτός του πολιτικού σκηνικού και δεν πήγαν καν να ψηφίσουν το 2015, προσωπικότητες που αναδείχθηκαν από το χώρο έχουν μια μεγάλη ευκαιρία. Να πάμε όλοι μαζί σε κάτι νέο. Μίλησα και με την φίλη μου την Άννα Διαμαντοπούλου. Η ίδια, ο Φλωρίδης, ο Ραγκούσης όλοι μαζί, ήρθε ή ώρα να προχωρήσουμε χωρίς κομματικούς ανταγωνισμούς, υπέρμετρες φιλοδοξίες και αυταρέσκειες. Να «βάλουμε στην άκρη» τους μικροεγωισμούς και να φτιάξουμε κάτι δυνατό, νέο στο χώρο του κέντρου. Όλες οι προϋποθέσεις είναι έτοιμες. Το Σάββατο μας έχει καλέσει η κυρία Γεννηματά σε γεύμα και την Κυριακή έχει Κεντρική Επιτροπή η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όλο αυτό γίνεται υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων, όπου φαίνεται ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών ζητά νέα πολιτική έκφραση. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα υπάρχοντα κομματικά σχήματα δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη αυτή. Ως εκ τούτου, είναι θα έλεγα υποχρεωμένα να αναζητήσουν τα σημεία σύγκλισης και συμπόρευσης, συγκροτώντας έναν νέο φορέα της προοδευτικής παράταξης. Μόνο με πρωτοβουλίες μεγάλου βεληνεκούς, που θα υπερβαίνουν τα σημερινά στενά όρια του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μπορούμε να αποτελέσουμε μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση, για όλους εκείνους τους πολίτες, που σήμερα «γυρίζουν την πλάτη» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βρίσκονται σε βαθύ πολιτικό και ψυχολογικό «χάσμα» με την συντηρητική ΝΔ. Πρέπει να βρουν έναν χώρο να εκφραστούν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δε θέλουν να ενταχθούν σε έναν χώρο διαφορετικό από αυτά που πιστεύουν. Ήρθε η ώρα να διώξουμε την «παράγκα» του Τσίπρα. Μια «παράγκα» με τρεις συνιστώσες: τον ίδιο, τους ΑΝΕΛ και τους «καθαρόαιμους» του νεοκαραμαλισμού. Το κομμάτι του Καραμανλή εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά πρέπει να τελειώνουν. Είναι ερμαφρόδιτα πράγματα. Είδατε χθες τι έκανε ο Καμμένος στους δημοσιογράφους; Αυτός ο άνθρωπος έχει ιστορία δικομανίας, να καταγγέλλει διάφορα. Είναι αυτή εικόνα ενός ανθρώπου, που είναι Υπουργός Άμυνας; Είναι εικόνα αυτή του Υπουργού Υγείας, που εκπροσωπεί εμάς τους γιατρούς και τη χώρα; Αυτά δεν τα βλέπουν; Δεν βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «αλιεύοντας» δυνάμεις στα θολά νερά το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς μετατράπηκε σε ηθικό μειονέκτημα με την σύμπραξη με έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο; Βλέπετε πώς μιλάνε; Έβλεπα χθες έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τον ακούγατε, θα νομίζατε ότι ο άνθρωπος είναι ακροδεξιός. Για αυτό φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Αν κοιτάξετε το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, θα δείτε παρέμεινε στη θέση του και έδωσε την μάχη για να βγουν οι χώρες από το αδιέξοδο. Ο ελληνικός λαός, με τον αυθορμητισμό και τον παρορμητισμό που τον χαρακτηρίζει, πολλές φορές αντικατέστησε το παλαιό πολιτικό προσωπικό. Αυτή την στιγμή, στην Βουλή υπάρχου 237 νέοι βουλευτές, χωρίς εμπειρία, ώστε να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Σε αντίθεση με τους Κυπρίους που δεν αντικατέστησαν τους πολιτικούς τους. Στα χέρια του ΑΚΕΛ έσκασε η «φούσκα» της χρεοκοπίας αλλά συνέχισαν όλοι μαζί. Όλοι μαζί αυτοί -χωρίς να πάνε σε εκλογές, χωρίς να δώσουν την ευκαιρία σε δυνάμεις λαϊκίστικες, οπισθοδρομικές, επικίνδυνες και εθνικιστικές- οδήγησαν τη χώρα τους σε έξοδο από την κρίση. Εμείς πήγαμε σε εκλογές και μπήκαν στην Βουλή όσοι φώναζαν έξω στην πλατεία Συντάγματος. Αυτοί οι άνθρωποι νόμιζαν ότι θα χορεύουν οι αγορές και θα σκίσουν τα μνημόνια. Στόχος του κυρίου Τσίπρα ήταν να αλλάξει την Ευρώπη και είδατε τι συνέβη. Αντί να πάει η Ευρώπη προς τα αριστερά, οδηγήθηκε ακόμη πιο δεξιά. Ανησυχητικά δεξιά.


Δημοσιογράφος: Οι σχέσεις της κυρίας Γεννηματά με τον κύριο Παπανδρέου; Θα αποκατασταθούν;
Λ. Γρηγοράκος: Δε νομίζω ότι υπήρχε ποτέ θέμα στις σχέσεις τους. Αν κάποιος έπρεπε να έχει πρόβλημα, αυτός ήταν ο Βενιζέλος, όταν παραμονές εκλογών ο Παπανδρέου διέσπασε το κόμμα. Εγώ παραμένω φίλος και συνεργάτης του Βενιζέλου και εκείνη την εποχή έκανα και τα ψηφοδέλτια. Καταλαβαίνετε λοιπόν. Αυτό που συνέβη ήταν ανήκουστη πολιτική πράξη. Διέσπασε το κόμμα του πατέρα του. Ο χρόνος βέβαια είναι πανδαμάτωρ. Όλα τα λειαίνει.


Δημοσιογράφος: Σχετικά με την επιστροφή σας;
Λ. Γρηγοράκος: Η επανάκαμψή μου και η παρουσία μου το Σάββατο και την Κυριακή κλείνουν μια εκκρεμότητα. Είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη. Ο καθένας μας μπαίνει στην πολιτική εθελοντικά. Δεν εξαναγκάζεται από κανέναν. Εκτός αν κάποιοι μπαίνουν στην πολιτική γιατί κρύβουν κάποιες ανομολόγητες και καιροσκοπικές επιδιώξεις. Αυτή δεν ήταν ποτέ η δική μου θέση. Εγώ λοιπόν πολιτεύομαι με καθαρό τρόπο, δουλεύω συνεχώς, προσπαθώ να προσφέρω και να δείχνω ποιος είμαι και τι εκπροσωπώ. Μερικές φορές, επειδή είμαι και εγώ παρορμητικός, μπορεί να παρεξηγούμαι. Πίσω από όλα αυτά όμως δεν κρύβεται καμία ιδιοτέλεια. Ποτέ δεν είχα σχέση με την απληστία.


Δημοσιογράφος: Πως αισθανθήκατε, όταν ακόμη και τα λακωνικά μέσα έλεγαν ότι κατεβαίνετε ως υποψήφιος με την ΝΔ;

Λ. Γρηγοράκος: Σήμερα, όταν αναφέρθηκα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπα κάτι διαφορετικό; Το ότι είπα όσα είπα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν σημαίνει ότι θα εντασσόμουν και στην ΝΔ. Ήταν μια δύσκολη περίοδο. Το διέψευδα συνεχώς. Εγώ επανακάμπτω χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες. Αυτό που κάνω τώρα εκπορεύεται απλά από την ανάγκη μου να βοηθήσω και να είμαι παρών στην αλλαγή σελίδας που θα συμβεί στο τόπο. Πρέπει να έρθει αυτή η αλλαγή. Με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Οι συναινέσεις και συνεργασίες που χρειάζεται η χώρα για να βγει από την κρίση δεν μπορούν να γίνουν προεκλογικά. Πρέπει πρώτα να γίνουν εκλογές. Πρέπει εμείς, στον μεταρρυθμιστικό χώρο, να τα βρούμε μεταξύ μας και να προχωρήσουμε. Θα πρέπει όμως να δούμε σε ποιο χώρο και με ποιες ιδέες, με ποιο πολιτικό αφήγημα θα πείσουμε ξανά τη χώρα, την κοινωνία, τη νεολαία και θα καταφέρουμε να πείσουμε όσους εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν. Εγώ δε θέλω τις συνταγές του παρελθόντος. Θέλω μια κίνηση κατεξοχήν μεταρρυθμιστική και νέα. Πρέπει να έχουμε έναν εναλλακτικό πολιτικό λόγο. Η μεσαία τάξη εξαφανίστηκε. Το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη ιδεών. Πρέπει να έχουμε νέες ιδέες για την έξοδο από την κρίση. Αυτό χρειαζόμαστε. Εγώ θέλω να συνεχίσω να ονειρεύομαι.