ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωινή Ζώνη». Δευτέρα, 16/1/2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωινή Ζώνη», 
στους δημοσιογράφους Γιώργο Δαράκη και Γιώργο Δάρρα


Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017


Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Πώς βλέπετε τώρα πια τα πράγματα;
Λ. Γρηγοράκος: Από την στιγμή που υπάρχει μια συγκεκριμένη δυναμική, ελπίζουμε να υπάρξει μια συσπείρωση του χώρου και γρήγορα να οδηγηθούμε σε ένα ιδρυτικό συνέδριο, όπου θα εκλέξουμε τα όργανα και τον Πρόεδρο του νέου σχήματος. Όπως καταλαβαίνετε, το υπάρχον σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν μπορεί εύκολα να λειτουργήσει, γιατί είναι πέντε οι Πρόεδροι πια. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, απευθυνόμενοι στη «βάση», πρέπει να εκλέξουμε τον νέο Πρόεδρο.

Δημοσιογράφος: Με ποια διαδικασία θα γίνει όλο αυτό; Έχετε καταλήξει;
Λ. Γρηγοράκος: Εχθές αποφασίσαμε ότι στις 28 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες.

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι ελιτίστικες κινήσεις που διασπούν την κεντροαριστερά και ποιοι τις κάνουν;
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, εννοώντας ότι πρόκειται για την κίνηση Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη. Βέβαια, εγώ έχω πολύ καλή άποψη για τους συγκεκριμένους ανθρώπους και πιστεύω ότι θα αποτελέσουν προστιθέμενη αξία, όταν έρθουν μαζί μας, γιατί πρέπει να έρθουν μαζί μας. Ήδη έχουν ξεπεράσει έναν μεγάλο «σκόπελο», εγκαταλείποντας την προγενέστερη θέση τους, για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό πλέον δεν το λένε καθόλου. Άρα, λοιπόν ο δρόμος είναι «ανοιχτός».

Δημοσιογράφος: Συμφωνείτε ότι κάποιοι χρωστούν μια εξήγηση ή και κάποια συγγνώμη;
Λ. Γρηγοράκος: Ο καθένας από εμάς πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και στο τέλος θα κριθεί από τις πράξεις του. Ήδη έχουμε κριθεί από τις πράξεις μας. Για παράδειγμα, στη χθεσινή του ομιλία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβαλε ένα δίλημμα. Είπε: «ποιοι είναι αυτοί που άλλαξαν το DNA του ΠΑΣΟΚ; Αυτοί που έμειναν ή αυτοί που έφυγαν»; Ποιοι είναι λοιπόν; Αυτοί που έμειναν και έδωσαν την «μάχη» για να είναι το ΠΑΣΟΚ παρόν και πήρε έστω το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία του, 4,7% ή όσοι έφυγαν; Το DNA μας είναι το λαϊκίστικο ΠΑΣΟΚ που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ; Κοιτάξτε, ο Βενιζέλος χθες έκανε μια άκρως πολιτική ομιλία, η οποία είχε δυο σκέλη. Στην αρχή, αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη η χώρα στο προσεχές διάστημα. Στη συνέχεια, έκανε μια πολιτική ανάλυση των συνθηκών -όπως ο ίδιος τις αντιλαμβάνεται- για το που θα πάει το κόμμα μας και γι' αυτό που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τώρα. Εάν αυτό που θα φτιάξουμε δεν έχει να επιδείξει κάτι διαφορετικό από τα άλλα κόμματα, δε δώσει ένα στίγμα και ένα αφήγημα καινούριο -για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων, ώστε να συμπαραταχθούν με εμάς- τότε το εγχείρημα θα αποτύχει.
Θα ήθελα, όμως, να σχολιάσω κάτι, που ειπώθηκε από την εκπρόσωπο τύπου των ΑΝΕΛ προηγουμένως. Είπε ότι έχουν ιδεολογικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ όμως, αυτό που βλέπω στην Βουλή, είναι ότι δεν υπάρχει καμία αντίθεση μεταξύ τους. Η «συγκολλητική» ουσία των δύο κομμάτων αυτών είναι η εξουσία. Όταν εμείς απαρτίζαμε την τρικομματική κυβέρνηση, μπαίναμε στην Βουλή για να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια και δεν ξέραμε αν, όταν βγούμε, θα είμαστε κυβέρνηση. Υπήρξαν τεράστιες αντιθέσεις και διαφορές, γιατί ο καθένας διατηρούσε την ιδεολογική του «πλατφόρμα». Αν θυμάστε, υπήρχαν μεταξύ ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τεράστιες αντιθέσεις -πολλές φορές υπήρξαν και διαγραφές- όμως εμείς βάζαμε στην άκρη τις διαφορές μας για το καλό της χώρας. Υπήρξαν διαγραφές βουλευτών, που διαφώνησαν με το περιεχόμενο αποφάσεων, λόγω ιδεολογίας. Για παράδειγμα οι διαγραφές Σκανδαλίδη και Κουτσούκου. Στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχουν τέτοιες αντιθέσεις. Ψηφίζουν και οι 153 βουλευτές σαν «μπετόν-αρμέ».

Δημοσιογράφος: Τα όρια με τη διαπραγμάτευση είναι σε τέτοιο σημείο που δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Οι προοπτικές είναι δύο: Μία με την συμμετοχή του ΔΝΤ και μια χωρίς την συμμετοχή του. Εσείς ποια από τις δύο περιπτώσεις προτείνετε, ως χώρος;
Λ. Γρηγοράκος: Να τα βρει πρώτα το ΔΝΤ με τον Σόιμπλε και μετά θα μιλήσουμε εμείς. Εμείς απλούστατα δε θα δεχτούμε δημοψηφισματικά διλήμματα. Η κοινωνία θα απέχει από τα «τερτίπια» του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν τολμήσουν και μας οδηγήσουν σε δημοψήφισμα, ο κόσμος δε θα πάει να ψηφίσει. Έγινε ένα συνταγματικό πραξικόπημα. Το ότι μετέτρεψε το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα είναι ένα «μελανό» σημείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτά δεν πρέπει να συμβούν ξανά. Θα πάμε σε εκλογές, γιατί αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει άλλη κυβέρνηση. Η άποψή μου είναι πως πρέπει να πάμε σε εκλογές.