ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

Ερώτηση Βουλευτή Λακωνίας, Λ. Γρηγοράκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Παρασκευή, 30/12/2016


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Α.Π. 2349/30-12-2016
ΕΡΩΤΗΣΗ

30 Δεκεμβρίου 2016Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Β. Αποστόλου


Θέμα: «Καταστροφή σοδειάς ελαιοπαραγωγών Λακωνίας από δάκο και μυκητολογικές ασθένειες».


Η φετινή ελαιοπαραγωγή καθώς και η ποιότητα του ελαιολάδου στο νομό Λακωνίας παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Η προσβολή του ελαιοκάρπου από δάκο και μύκητες, όπως το γλοιοσπόριο και η κερκόσπορα, είχαν ως αποτέλεσμα σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Λακωνίας να υπάρξει πολύ χαμηλή παραγωγή καθώς και κακή ποιότητα ελαιολάδου. Σε κάποιες περιοχές το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο, ώστε μιλάμε για πτώση της παραγωγής έως και 90%. Για την κατάσταση ευθύνονται: Α) οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν, δηλαδή υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, πολλές βροχοπτώσεις το καλοκαίρι και το φθινόπωρο αλλά και Β) αιτίες που αφορούν στα προγράμματα εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας, όπως μεγάλος χρόνος ολοκλήρωσης του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού, καθυστερημένη και συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση του έργου, μικρός αριθμός συντελεστών του προγράμματος (τομεάρχες, επόπτες δακοκτονίας, εργολάβοι, κλπ). Επιπλέον, ο αριθμός ψεκασμών κάθε χρονιάς καθορίζεται με βάση στοιχεία προηγούμενων χρόνων και δεν υπάρχει ευελιξία και προσαρμογή στη δυναμική του πληθυσμού του εντόμου.
Απαραίτητη κρίνεται, επίσης, η μελέτη των μυκητολογικών ασθενειών που προσέβαλαν τον ελαιόκαρπο, η εκπόνηση προγραμμάτων αντιμετώπισής τους καθώς και η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών.
Γεγονός είναι, ότι με όλα τα παραπάνω προβλήματα, η φετινή χρονιά αποδεικνύεται καταστροφική για ένα πολύ μεγάλο αριθμό αγροτών που, ενώ από τη μία θα βρεθούν ουσιαστικά χωρίς εισόδημα, από την άλλη θα κληθούν να ανταποκριθούν στις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες τους, να πληρώσουν φόρους και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πολιτεία. Σε ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωση των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο στη συγκεκριμένη περίπτωση, μολονότι ενέχει τα χαρακτηριστικά μιας φυσικής καταστροφής, ενώ μερίδιο ευθύνης για την ελλιπή αντιμετώπισή της κατάστασης έχει και η πολιτεία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω:
Ερωτάται ο Υπουργός:
  1. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα της καταστροφής της σοδειάς των ελαιοπαραγωγών; Θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες;
  2. Πρόκειται να ληφθεί μέριμνα για βελτίωση των προγραμμάτων δακοκτονίας, τόσο όσον αφορά στη χρηματοδότησή τους όσο και στην αποτελεσματική εφαρμογή τους;
  3. Θα εκπονηθούν προγράμματα για τη μελέτη και αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών που πλήττουν τον ελαιόκαρπο;
 


Ο Βουλευτής,


Λεωνίδας Γρηγοράκος