ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στον τηλεοπτικό σταθμό BEST TV Καλαμάτας. Παρασκευή, 27/1/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,
στον τηλεοπτικό σταθμό BEST TV Καλαμάτας, στην εκπομπή «Διάλογοι»,
στο δημοσιογράφο Θέμη Κανελλόπουλο

 

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

 

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα κυρίες και κύριοι. Έχουμε την χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε σήμερα τον πρώην Υπουργό και βουλευτή Λακωνίας, κύριο Λεωνίδα Γρηγοράκο. Καλώς ήρθατε κύριε Γρηγοράκο.

Λ. Γρηγοράκος: Καλησπέρα σε όλους, σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου. Χαίρομαι και εγώ, που είμαι εδώ μαζί σας, για να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης, σχετικά με τα πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας.

 

Δημοσιογράφος: Φυσικά και θα τα συζητήσουμε, γιατί έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η «επαναφορά» σας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τι σηματοδοτεί αυτή η «επαναφορά»;

Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Εγώ δεν είχα φύγει ποτέ από το ΠΑΣΟΚ ούτε και είχα διαγραφεί ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Άρα, η επιστροφή μου στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν νομοτελειακή κατάληξη. Εξάλλου, είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Εξέφρασα μια διαφορετική άποψη, γιατί στα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να υπάρχει η διαφορετικότητα και να ακούγονται όλες οι απόψεις. Διατηρώ τις απόψεις μου αυτές. Διατηρώ, δηλαδή, την αυτονομία του πολιτικού μου λόγου, αλλά επέστρεψα πίσω την συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, γιατί πιστεύω στην ενότητα του χώρου. Πιστεύω ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, πρέπει να υπάρχει, πρέπει να φτιαχτεί εκ νέου. Έτσι, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της κυρίας Γεννηματά, ήθελα να είμαι παρών.

 

Δημοσιογράφος: Ήταν κάλεσμα από την κυρία Γεννηματά και δική σας αποδοχή;

Λ. Γρηγοράκος: Ναι. Σας επαναλαμβάνω ότι εγώ δεν είχα φύγει ποτέ από τον συγκεκριμένο χώρο και σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, θέλω να αφήσω και εγώ το «στίγμα» μου. Χωρίς καμία φιλοδοξία, χωρίς ματαιοδοξίες. Θέλω απλά να είμαι παρών σε αυτό το εγχείρημα.

 

Δημοσιογράφος: Διαπιστώνω από την συζήτηση των λίγων λεπτών που έχουμε, ότι δεν υπάρχει καμία πικρία, σε σχέση με τις διαφωνίες του παρελθόντος.

Λ. Γρηγοράκος: Εγώ διατήρησα την πολιτική μου αυτονομία, δεν άλλαξε το πολιτικό μου στίγμα, παραμένω σε αυτό το χώρο, είμαι σοσιαλδημοκράτης και πιστεύω σε αυτή την ιδεολογία, που τα τελευταία χρόνια περνάει πολύ δύσκολα. Γιατί, για να κάνει κάποιος σοσιαλισμό και κοινωνική πολιτική, μιας και κύριος πυλώνας της σοσιαλδημοκρατίας είναι η κοινωνική πολιτική, χρειάζονται χρήματα. Αυτή την στιγμή χρήματα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο, λοιπόν, να είναι κάποιος σοσιαλδημοκράτης και να προσπαθεί να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική σε μια Ελλάδα που έχει τεράστια οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, «μαστίζεται» από την έλλειψη πολιτικών στελεχών και βρίσκεται σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας, γεγονός που είναι πολύ επικίνδυνο για μια χώρα.

 

Δημοσιογράφος: Πριν λίγο μιλήσατε για την ενότητα του χώρου. Πιστεύετε, ότι διακυβεύεται κάτι τέτοιο ακόμη και τώρα;

Λ. Γρηγοράκος: Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, γιατί αυτός ο πολυκερματισμός που υπάρχει στο χώρο του κέντρου -με τόσα πολλά κόμματα και αρχηγούς- δεν κάνει καλό. Ο καθένας από αυτούς θα πρέπει να αφήσει στην άκρη τους ηγεμονισμούς και τις αυταρέσκειες, να πάμε σε ένα «ανοιχτό» συνέδριο -όπως θέλει και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- και να προχωρήσουμε μετά σε νέα εκλογή αρχηγού από την βάση. Νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια είναι η καλύτερη, πρόκειται για μια «ανοιχτή», θεμιτή και δημοκρατική διαδικασία. Όλες αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να ενωθούν, γιατί αφενός η «ισχύς εν τη ενώσει» υπερτερεί και αφετέρου ή θα είμαστε όλοι μαζί ή δεν θα υπάρξει τίποτα σημαντικό στο χώρο του κέντρου.

 

Δημοσιογράφος: Μιλάμε δηλαδή για έναν ενιαίο, κοινό πολιτικό φορέα;

Λ. Γρηγοράκος: Ναι, ένας φορέας στον οποίο θα συμμετέχουν οι δυνάμεις που απαρτίζουν σήμερα την Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλαδή ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών. Υπάρχει επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης, υπάρχει ο χώρος του Λεβέντη, υπάρχει ο χώρος της Διαμαντοπούλου. Όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο του κέντρου, πιστεύω πως πρέπει να ενωθούν, γιατί αυτός ο χώρος έχει δώσει επανειλημμένα «δείγματα γραφής» και έχει ιστορικά πετύχει. Είναι ο χώρος που βρίσκει τις ισορροπίες ανάμεσα στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και πάντα προσφέρει στον τόπο.

 

Δημοσιογράφος: Διεύρυνση δηλαδή και προς το Ποτάμι; Γιατί έχει «ανοίξει» μια συζήτηση αλλά δεν έχει ευδοκιμήσει μέχρι τώρα.

Λ. Γρηγοράκος: Ναι, έχουν γίνει συζητήσεις. Υπήρξε και μια επιτροπή διαλόγου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, η οποία «ναυάγησε». Πάντως, πάντα υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας και πιστεύω ότι αυτές οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις -που περιλαμβάνει το Ποτάμι- πρέπει να έρθουν μαζί μας.

 

Δημοσιογράφος: Βλέποντας ο κόσμος επιστροφές μόνο παλαιών στελεχών, πως μπορεί να δημιουργηθεί αυτό το «νέο» που έχει ανάγκη ο τόπος;

Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Πράγματι σε αυτή την πολιτική συγκυρία, το πρόγραμμα που καλείται να «βγάλει» ο χώρος από τον οποίο εγώ προέρχομαι είναι δυσεπίλυτο εγχείρημα. Οφείλουμε όμως, να είμαστε προσεκτικοί, καινοτόμοι, μεταρρυθμιστές και να βάλουμε την Ελλάδα σε μια άλλη πορεία, γιατί τα προηγούμενα χρόνια, από την μια πλευρά, έγιναν πολλά θετικά βήματα για τη χώρα. Από την άλλη όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έγιναν και πολλά λάθη. Αυτή η επταετία του μνημονίου ήταν και είναι μια δύσκολη επταετία για τη χώρα και το πολιτικό προσωπικό μας δε διαχειρίστηκε τόσο καλά το πρόβλημα «Ελλάδα-κρίση-οικονομία-Ευρώπη». Ο κόσμος πέρασε δύσκολα. Κάποιοι όμως, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ, προσπαθούσαν να περάσουν στον κόσμο συγκεκριμένες απόψεις. Εξήραν το θυμικό του κόσμου. Βλέπαμε παντού έναν λαό θυμωμένο, που περνούσε δύσκολες στιγμές. Όταν ο πολίτης πηγαίνει να ψηφίσει με θυμό, με μεγάλη ανασφάλεια σε σχέση με τα οικονομικά, τα ασφαλιστικά του και όλα όσα διακυβεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια -γιατί όλοι χάσαμε το 30-35% της περιουσίας που είχαμε το 2009-, τότε δεν παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο σοφός ελληνικός λαός έκανε λάθος πολιτικές επιλογές τα προηγούμενα χρόνια. Έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιες δυνάμεις να μπουν στο κοινοβούλιο και να «αλώσουν» το πολιτικό σκηνικό του τόπου, χωρίς καμία πολιτική εμπειρία. Το ότι βρισκόμαστε επτά χρόνια σε κρίση οφείλεται και σε αυτό. Το πολιτικό σύστημα δεν έδειξε την ανάλογη ωριμότητα. Βέβαια, το πολιτικό σύστημα προέρχεται από τις επιλογές του λαού. Αυτό το λέω γιατί έχουμε το παράδειγμα της Κύπρου. Η οικονομική «φούσκα» έσκασε στα χέρια του ΑΚΕΛ, του κυρίου Χριστόφια. Παρότι στην αρχή ο κυπριακός λαός πήρε μια απόφαση προς λανθασμένη κατεύθυνση, η Βουλή τη διόρθωσε αμέσως. Μπήκαν στο μνημόνιο, προσπάθησαν σκληρά και έχουν ήδη, εδώ και καιρό, βγει από αυτό. Βγήκαν όμως από την κρίση με τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις, που έβαλαν την Κύπρο στο μνημόνιο, είναι αυτές που την έβγαλαν από αυτό. Στην Ελλάδα δεν έγινε αυτό. Στην Ελλάδα, οι πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις ήταν πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπανδρέου να παραδώσει τη διακυβέρνηση σε υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, τον κύριο Παπαδήμο. Μετά ήρθε η επόμενη κυβέρνηση και γενικότερα δε διαχειριστήκαμε καλά την κατάσταση. Η αιτία για όσα συνέβησαν στην Ελλάδα δεν είναι όμως μονοπαραγοντική αλλά πολυπαραγοντική. Διάβασα μια συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού, του κυρίου Σημίτη, ο οποίος είπε ότι αν είχαμε σκεφτεί λίγο πιο σοβαρά τα θέματα το 2009, αν είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα, πιθανόν να μην είχαμε μπει καν στο μνημόνιο.

 

Δημοσιογράφος: Πολύ κόσμος μετακινήθηκε από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως θα κερδίσετε και πάλι την εμπιστοσύνη αυτού του κόσμου;

Λ. Γρηγοράκος: Εμείς θα πρέπει να βρούμε και να προσεγγίσουμε αυτό τον κόσμο. Το σύνθημα: «ελάτε πίσω στο σπίτι σας» είναι λανθασμένο. Πρέπει να συζητήσουμε με τους παλιούς μας ψηφοφόρους. Εμείς διαφωνούμε με την ηγεσία, όχι με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το 90% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου είναι δικοί μας ψηφοφόροι. Εμείς, κάνοντας την πολιτική επιλογή να μπούμε στο μνημόνιο και να φέρουμε τα πάνω-κάτω στην ιδεολογία, κάναμε το λάθος. Εξαναγκαστήκαμε όμως να κάνουμε αυτή την επιλογή, εξαναγκαστήκαμε να μπούμε στα μνημόνια, εξαναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε μια πολιτική επαγγελία πολύ σκληρή, που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ιδεολογία μας -τον σοσιαλισμό- ούτε με όσα είχαμε τάξει, όταν κερδίσαμε τις εκλογές του 2009. Άρα, αυτούς τους ανθρώπους, τους δικούς μας -οι οποίοι μας «γύρισαν την πλάτη» και πήγαν σε έναν άλλο χώρο- εμείς οι ίδιοι πρέπει να τους βρούμε και να τους φέρουμε πίσω. Εγώ δε θέλω απλά να γυρίσουν πίσω. Θέλω να πάω να τους βρω εγώ και να μιλήσω μαζί τους. Στην Λακωνία το κάνω αυτό. Συναντιέμαι με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχω προσωπικές διαφορές με κανέναν και ειδικά με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω, όμως πολιτικές διαφορές με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δημοσιογράφος: Έχει γραφτεί, ότι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε έρθει κοντά με την ΝΔ. Υπήρχε αυτή διασύνδεσή;

Λ. Γρηγοράκος: Θα σας πω. Εξέφρασα θετική άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία διατηρώ και τώρα. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ψήφισαν στις εκλογές της ΝΔ και δυνάμεις εκτός ΝΔ, γιατί εξέφραζε έναν μεταρρυθμιστικό λόγο. Ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει με τον Μητσοτάκη, συνέβαινε με τον Σημίτη. Ο Σημίτης εξέφραζε ένα καινούριο ρεύμα στο ΠΑΣΟΚ, που ονομαζόταν εκσυγχρονιστικό, αλλά απέναντί του είχε το κόμμα. Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε έναν μεταρρυθμιστικό λόγο αλλά η συντηρητική ΝΔ δεν τον αφήνει να τον εφαρμόσει. Βλέπω, λοιπόν, να επαναλαμβάνεται το έργο.

 

Δημοσιογράφος: Μπορεί, να υπάρξει ταύτιση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, γιατί πολλοί ψηφοφόροι λένε ότι τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να κερδίσει χώρο στην κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Λ. Γρηγοράκος: Εμείς είμαστε η κύρια έκφραση του μεσαίου χώρου αλλά, ένα κομμάτι, το έχει σαφώς και η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία των δυνάμεων του παλιού ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται στην ΝΔ. Χρειάζεται όμως ένας τρίτος πόλος. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο εγχείρημα της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας γιατί δεν έχει ως βάση δυνάμεις από αυτό το χώρο. Τέτοιες δυνάμεις απλά πήγαν από εμάς σε αυτούς και θα γυρίσουν πίσω. Αντιθέτως, οι κλασικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία πολιτική σχέση με εμάς. Είναι δυνάμεις οι οποίες είναι βαθιά ιδεοληπτικές, αποτελούνται από ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία στη ζωή, είναι ερασιτέχνες που, πολλές φορές, μου θυμίζουν συνδικαλιστικές παρατάξεις σε φοιτητικό αμφιθέατρο. Νομίζω ότι η Ελλάδα, με δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, βιώνει τη χειρότερη πολιτική συγκυρία. Βιώνει δύο χρόνια ψέματα, δύο χρόνια καταστροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε την στιγμή που χρειαζόταν να «σηκώσουμε όλοι τα μανίκια» και να δουλέψουμε. Δυστυχώς όμως, ήρθαν δυνάμεις, που δεν έχουν σχέση με την  πραγματικότητα, την ιστορία και μας οδήγησαν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

 

Δημοσιογράφος: Έχουμε το Eurogroup, τους θεσμούς, να ζητούν επιτακτικά να «κλείσει» η αξιολόγηση άμεσα και φυσικά να έρθουν και νέα μέτρα.

Λ. Γρηγοράκος: Αυτό εννοούσα, όταν είπα προηγουμένως, ότι είναι ερασιτέχνες. Οι άνθρωποι κυβερνούν μόνο με επικοινωνία. Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει «κλείσει» από πέρσι τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο τώρα δήθεν διαπραγματεύονται σκληρά και από ουσία τίποτα. Η «βαρουφακιάδα» μας κόστισε 86 δις. Πρόκειται για τον άνθρωπο, που έφερε τη χώρα στο «χείλος του γκρεμού». Απεύχομαι να συμβούν τα ίδια και να είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές». Φοβάμαι, εξαιτίας της ανικανότητας αυτών των ανθρώπων να διαχειριστούν την οικονομική και πολιτική κατάσταση, μήπως φτάσουμε πάλι στο Grexit. Βέβαια οι Ευρωπαίοι τώρα έχουν τις δικές τους εκλογές και πιθανόν να μην ασχοληθούν με εμάς, να μας αφήσουν, να «σερνόμαστε» σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας. Όποια «κόκκινη γραμμή» και να έβαλαν, την καταπάτησαν στο κοινοβούλιο. Από την μία ο κύριος Τσίπρας λέει: «δεν παίρνουμε νέα μέτρα». Από την άλλη, ο Υπουργός του, ο κύριος Τσακαλώτος, υπογραφεί τα πάντα εν λευκώ. Υπάρχει μια διχασμένη κατάσταση. Στο εξωτερικό να είμαστε «λαγοί» και στο εσωτερικό να το «παίζουμε» λέοντες. Αυτό το πράγμα κάνει κακό στη χώρα. Τα νέα μέτρα δεν θα υπήρχαν, αν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε υποστεί τόση πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο βουλιμικός με την εξουσία. Θα είχαμε εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προτείνει στον κύριο Τσίπρα, να εκλέξουμε Πρόεδρο, να κλείσουμε εμείς την αξιολόγηση, να έχει βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο και μετά να πάμε σε εκλογές και να αναλάβει μια χώρα διαφορετική. Δεν το ήθελε αυτό ο κύριος Τσίπρας και έτσι, χώρα μας, από το  Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο, έζησε τραγικές καταστάσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε δημοψήφισμα, εξαπάτησε τον κόσμο, προκήρυξε ξανά εκλογές και δεν έκανε τίποτα για τη χώρα, παρά μόνο για τον εαυτό της. Τους ενδιαφέρουν μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα, η νομή της εξουσίας, από την οποία είναι καταγοητευμένοι. Απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Για παράδειγμα, η μεγάλη σύμβαση του Ελληνικού. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Έδωσαν τον ΟΛΠ στην COSCO αλλά, την ίδια στιγμή, θέλουν να φτιάξουν μια νέα κρατική Αρχή Λιμένων. Όταν λοιπόν οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι δεν υλοποιείς όσα έχεις υπογράψει, γίνονται δύσπιστοι και ζητούν και άλλα μέτρα εκ των προτέρων, για να σιγουρευτούν. Δείχνουμε ότι δε θέλουμε να βγούμε από την κρίση.

 

Δημοσιογράφος: Σήμερα ποια είναι η λύση;

Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Στην παρούσα Βουλή, η σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχουν οι δυνάμεις και οι προϋποθέσεις για να βγει μια νέα κυβερνητική λύση. Γι’ αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές.

 

Δημοσιογράφος: Εκλογές εκ νέου, όμως μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο οικονομικό και κοινωνικό στη χώρα.

Λ. Γρηγοράκος: Σίγουρα θα υπάρξει αντίκτυπος αλλά το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι πολύ μεγαλύτερο από τις εκλογές. Πρόκειται για μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, χωρίς διάθεση για μεταρρυθμίσεις, χωρίς πρόγραμμα για την ανάπτυξη, την ανεργία και για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Ας αφήσουμε τα μνημόνια να «κάνουν τη δουλειά τους». Εμείς πρέπει να έχουμε νέες ιδέες, καινοτόμες δράσεις, να έχουμε έναν άλλο πολιτικό λόγο, να συνεπάρουμε το λαό, να δημιουργήσουμε ένα καινούριο αφήγημα, να πάρουμε τη νεολαία μαζί μας, που την έχουμε χάσει και είναι πλήρως απογοητευμένη από το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας. Όμως, για να έχουμε θέσεις εργασίας, χρειαζόμαστε επενδύσεις, που δεν γίνονται στην Ελλάδα. Το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν πάει καλά, όπως και τόσα άλλα. Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα, τα οποία μόνη της, η επόμενη κυβέρνηση, δεν μπορεί να τα κάνει. Νομίζω ότι η διεκδίκηση της αυτοδυναμίας θα του κάνει κακό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κανείς δεν μπορεί πια να κυβερνήσει μόνος. Εμείς, στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, είχαμε 178 βουλευτές και όμως είχαμε τεράστιες δυσκολίες να κυβερνήσουμε. Μπαίναμε στην Βουλή και δεν ξέραμε, αν θα βγούμε κυβέρνηση. Σε αντίθεση με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είναι 153 και ψηφίζουν συνεχώς νέα μέτρα σαν τα «γαλιά». Ακολουθούν μια σκληρή μνημονιακή πολιτική και δεν κάνουν τίποτα που θα μας βγάλει από την κρίση. Ναι, να ακολουθούμε το μνημόνιο αλλά να κάνουμε κάτι και για τη χώρα.  Πρωτογενής τομέας δεν υπάρχει, η παιδεία, η υγεία είναι σε κακό χάλι. Δυστυχώς γυρίσαμε πίσω. Κανένας δείκτης δεν πήγε μπροστά αυτά τα δύο χρόνια. Ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο και όμως γυρίσαμε πίσω. Έχουμε μια κυβέρνηση, που οι βουλευτές της είναι στα κανάλια συνεχώς και κάνουν σεμινάρια επικοινωνιακής πολιτικής, μετατρέποντας το «μαύρο» σε «άσπρο».

 

Δημοσιογράφος: Θέλω να μου μιλήσετε για τον τομέα της Υγείας. Για προσλήψεις μιλά ο κύριος Πολάκης.

Λ. Γρηγοράκος: Ακούστε. Το 2014, ως αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, υπεύθυνος για το Ε.Σ.Υ., μαζί με τον κύριο Σταϊκούρα και την Διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την Σταυρούλα Μηλιάκου -που κατάγεται από την Λακωνία και είναι μια εξαιρετική τεχνοκράτισσα- όταν ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό του 2015, είχαμε προβλέψει 4.500 προσλήψεις για την Υγεία. 1.500 θέσεις, για τους μόνιμους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. και 3.000 θέσεις για νοσηλευτικό, παραϊατρικό, βοηθητικό προσωπικό. Η ανερμάτιστη και ιδεοληπτική πολιτική όμως που ακολούθησαν ο κύριος Βαρουφάκης και ο κύριος Τσίπρας, μας οδήγησε ξαφνικά, τον Φεβρουάριο του 2015, να γυρίσουμε πίσω τα 11.5 δις του Τ.Χ.Σ. και να χάσουμε αυτά τα χρήματα. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει πρόβλημα με τα Ταμεία και ο κύριος Κουρουμπλής να διαθέσει όλο τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για να πληρωθούν οι συντάξεις. Έτσι, λοιπόν, χάθηκαν τα χρήματα για αυτές τις προσλήψεις. Ενώ είχαμε έτοιμη την προκήρυξη, χάθηκαν τα χρήματα με αυτή την κακή πολιτική και χάσαμε και τις προσλήψεις. Μετά από δύο χρόνια, έρχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και λέει ότι θα κάνει προσλήψεις. Δεν τους πιστεύω, γιατί τα κονδύλια για την Υγεία είναι μειωμένα. Φέτος ο προϋπολογισμός για την Υγεία είναι 200 εκατομμύρια λιγότερος. Που θα βρει τα χρήματα για αυτές τις προσλήψεις; Λένε πολλά ψέματα και έχουν φέρει το Ε.Σ.Υ. σε μια κατάσταση η οποία δεν ξέρω αν είναι αναστρέψιμη. Τα νοσοκομεία, για να κρατήσουν τα λεφτά που τους έχουν δοθεί, στην πραγματικότητα, σταματούν να λειτουργούν. Αντί δηλαδή ένα επαρχιακό νοσοκομείο να κάνει ας πούμε 60 χειρουργεία την εβδομάδα, κάνει 30. Άρα, συσσωρεύονται προς τα πίσω. Αυτό γίνεται, για να κερδίζουμε χρήματα, γιατί κάθε χειρουργείο έχει ένα κόστος. Έτσι, ο κόσμος στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Μειώνει τη δυνατότητα περίθαλψης και θεραπείας των πολιτών στα κρατικά νοσοκομεία. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν στελέχη υγείας εξαιρετικά καλά καταρτισμένα και ενώ μπορούν να παρέχουν περίθαλψη, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια καταστροφική πολιτική. Αυτή η πολιτική έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα υγείας των Ελλήνων πολιτών. Αυτή την στιγμή έχουμε την γρίπη. Αν πριν δυο μέρες καλούσατε το 166, θα βλέπατε 70 ανθρώπους διασωληνομένους στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Αυτό σημαίνει, ότι τα πράγματα για τα οποία μας κατηγορούσαν -όπως για τα 153 «κλειστά» κρεβάτια ΜΕΘ- τα έκαναν ακόμα χειρότερα. Όταν ήμουν στο Υπουργείο Υγείας είχαμε κάνει με το ΚΕΕΛΠΝΟ προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών και δεν αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κύριος Πολάκης πέρυσι, με τις μπαγαποντιές που έκανε στις προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Με την συγκεκριμένη πολιτική πήγαν όλα πίσω, για αυτό και πέθαναν πέρυσι 197 άνθρωποι από την γρίπη.

 

Δημοσιογράφος: Θέλω, να εστιάσουμε στα προβλήματα της Λακωνίας που είναι πολλά.

Λ. Γρηγοράκος: Εγώ κάνω την αυτοκριτική μου και αναγνωρίζω και τις ευθύνες μου. Πριν λίγες μέρες, έκανα μια ερώτηση για την ελιά στην Λακωνία, γιατί είχαμε τεράστιες απώλειες στις σοδειές, εξαιτίας των ελλειπών ψεκασμών και της εμφάνισης του μύκητα. Όταν πήγα στα βόρεια χωριά της Λακωνίας πριν 15 μέρες μου είπαν ότι η απώλεια του εισοδήματος τους ήταν τεράστια. Πώς θα μπορέσουν, λοιπόν, να τα βγάλουν πέρα οι πολίτες της βόρειας Λακωνίας; Η απάντηση που μου δόθηκε από το Υπουργείο δεν έλεγε τίποτα ουσιαστικό, για το αν θα υπάρξει κάποια μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους. Επίσης, το πορτοκάλι βρίσκεται στα αζήτητα. Όταν λοιπόν τα κύρια προϊόντα της Λακωνίας, η ελιά και το πορτοκάλι δεν έχουν τιμή, η τοπική οικονομία και κοινωνία θα υποστεί καθίζηση. Η Λακωνία φέτος θα περάσει δύσκολα. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον με την κρατική μέριμνα, για να απαλυνθεί η πίεση που θα νιώσει φέτος ο πολίτης. Από την πλευρά του πολιτισμού, «mea culpa». Ήμουν από τους ανθρώπους, που είχα παρέμβει και αγοράσαμε το οικόπεδο του Φιξ, για το μουσείο. 15 χρόνια μετά, όλες οι κυβερνήσεις προσπαθήσαμε αλλά, δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τις μεγάλες αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης. Αυτή την στιγμή, σε διάφορους αποθηκευτικούς χώρους στην Σπάρτη, έχουμε φοβερά εκθέματα που «κάθονται». Πρέπει να αυξήσουμε την «πίτα» του τουρισμού. Δεν καταφέραμε πολλά ούτε στα θέματα Υγείας του νομού. Τα δύο νοσοκομεία «φυτοζωούν». Ήμασταν έτοιμοι να φτιάξουμε μια ΜΕΘ. Δεν το καταφέραμε γιατί χρειάζεται μια άλλη χρηματοδότηση και στήριξη. Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχουν τέτοια εχέγγυα. Ούτε με το Πανεπιστήμιο τα καταφέραμε καλά. Δεν καταφέραμε να αυξήσουμε τον αριθμό των φοιτητών. Πρόκειται για έναν νομό που περνά δύσκολα αλλά, έχει έναν γενναίο λαό, που στωικά, δέχεται τις μειώσεις στην ποιότητα ζωής του. Όταν δεν έχεις δυνατή οικονομία, δεν μπορείς να κινηθείς. Όλα είναι συνυφασμένα με την οικονομία, που τα τελευταία χρόνια στην Λακωνία δεν πάει καλά. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Σε μια σύσκεψη για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Μεγαλόπολη στην Κρήτη είχα πει ότι, από εδώ και πέρα, πρέπει όλοι να μεριμνήσουμε για την ποιότητα ζωής των Λακώνων πολιτών. Πρέπει να αναπτύξουμε νέες δράσεις, για να αναπτυχθεί διαφορετικά η Λακωνία, γιατί μπορεί και πρέπει ο κόσμος της Λακωνίας να απολαμβάνει τον φυσικό πλούτο του τόπου. Η Λακωνία είναι βαλτωμένη και χρειάζεται νέο σχεδιασμό. Έχω την ηθική υποχρέωση να είμαι μαζί με τους συμπολίτες μου. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να κατέβω υποψήφιος σε άλλο νομό, πέραν της Λακωνίας. Έχω βιωματική σχέση με τον τόπο. Εδώ μεγάλωσα, οι γονείς μου πρόσφατα έφυγαν από τη ζωή και εγώ έχω πολύ στενή σχέση με τον τόπο. Θα είμαι πάντα μαζί μα του Λάκωνες και την Λακωνία. Αγαπώ τον τόπο μου και για αυτόν θα δώσω όλες τις μάχες.