ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 FM. Κυριακή, 15/1/2017


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 FM, στο δημοσιογράφο Κωστή Παρρά

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

 

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Από ό, τι καταλαβαίνω, από την στιγμή που επιστρέψατε στην «κοίτη», αυτό σημαίνει ότι σας αναγνωρίζεται η δυνατότητα να λέτε την άποψή σας, χωρίς να θεωρούν οι σύντροφοί σας ότι «πληγώσατε» το κίνημα.

Λ. Γρηγοράκος: Εμένα πάντα με ενδιέφερε και εξακολουθεί να με ενδιαφέρει η ενότητα του χώρου. Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να διαγραφώ από το ΠΑΣΟΚ. Είχα απλά μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων.

 

Δημοσιογράφος: Πότε θα καταφέρουμε να επιτύχουμε οι άνθρωποι που αποτελούν τα κόμματα να μπορούν να εκφράζουν την άποψή τους, χωρίς να κινδυνεύουν και να πάψουν να ισχύουν φράσεις, όπως εκείνες του Αβέρωφ σχετικά με το «μαντρί» και τον «λύκο»;

Λ. Γρηγοράκος: Εγώ συμμετέχω στο ΠΑΣΟΚ από την στιγμή της ίδρυσής του, τον Σεπτέμβρη του 1974, γιατί πίστευα πάντα ότι η ελευθερία της γνώμης είναι απολύτως κατοχυρωμένη στη Δημοκρατία και τα δημοκρατικά κόμματα. Πιστεύω ότι είναι δικαίωμα του κάθε στελέχους να κρίνει και να αξιολογεί τις πολιτικές του κόμματός του, ακόμη και την ηγεσία του. Αυτό έκανα και αυτό ήταν που ενόχλησε. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τελειώσει να είναι ένα προσωποπαγές σχήμα. Η επανάκαμψή μου στον βιωματικό, πολιτικό μου χώρο, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει  αναθεώρηση των απόψεών μου. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό.

 

Δημοσιογράφος: Χαίρομαι που το ακούω αυτό, γιατί δείχνει μια σταθερότητα άποψης. Θέλω να σας ρωτήσω, τι κατά τη γνώμη σας πρέπει, να γίνει τώρα; Ο κύριος Παπανδρέου επέστρεψε, πολλά στελέχη επιστρέφουν και επαναδραστηριοποιούνται.

Λ. Γρηγοράκος: Χρειάζεται ανανέωση ιδεών και στελεχών.

 

Δημοσιογράφος: Πάντως, ο κατάλογος με τα ονόματα, που διάβασα πριν ξεκινήσουμε την συζήτησή μας μόνο ανανέωση δεν αποπνέει.

Λ. Γρηγοράκος: Τον άκουσα τον κατάλογο. Πρέπει να ανανεωθούμε σε ιδέες και σε πρόσωπα. Πρέπει να είμαστε ανατρεπτικοί σε όσα θα προτείνουμε στην κοινωνία, για να μπορέσει να μας «ξανακούσει». Πολλά νέα παιδιά με φρέσκες ιδέες και γενικότερα νέος κόσμος βρίσκεται εκτός του πολιτικού συστήματος και το 2015 δεν πήγαν ούτε να ψηφίσουν. Άρα λοιπόν, υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό δυναμικό, το οποίο αυτή την στιγμή βρίσκεται «εκτός των τειχών».

 

Δημοσιογράφος: Όλα αυτά που λέτε, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, πώς θα τα «χτίσετε»; Μέσα από ένα συνέδριο;

Λ. Γρηγοράκος: Πρέπει, να πάμε στη «βάση» και να μιλήσουμε. Πρέπει οι ιδέες μας να είναι ελκυστικές, ώστε αυτούς τους ανθρώπους -που όπως σας είπα προηγουμένως είναι «εκτός των πολιτικών τειχών»- να τους απεγκλωβίσουμε και να έρθουν μαζί μας. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές μας απόψεις και να ανατοποθετηθούμε σε όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και την κοινωνία. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Πιστεύω, πως πρέπει να διατηρηθεί αυτή η δυναμική που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στο χώρο. Η βιωσιμότητα, εξάλλου, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απάλειψη των οποιονδήποτε προσωπικών στρατηγικών. Εάν υπάρχουν προσωπικές, πολιτικές στρατηγικές τότε, δυστυχώς, τα πράγματα δε θα πάνε καλά.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό το λέτε για τον κύριο Παπανδρέου;

Λ. Γρηγοράκος: Το λέω για όλους μας.

 

Δημοσιογράφος: Χρειάζεται συνέδριο, για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά;

Λ. Γρηγοράκος: Φυσικά χρειάζεται συνέδριο. Και αφού γίνει όλη η απαιτούμενη διαδικασία, χρειάζεται στην συνέχεια και εκλογή αρχηγού από τη «βάση». Ο Πρόεδρος, δηλαδή, αυτού του νέου, που θα δημιουργήσουμε, θα πρέπει να εγκριθεί από το λαό.

 

Δημοσιογράφος: Μα, αφού είναι η κυρία Γεννηματά Πρόεδρος.

Λ. Γρηγοράκος: Η κυρία Γεννηματά οφείλει να κάνει την υπέρβασή της. Εφόσον προχώρησε στην συγκεκριμένη κίνηση και κάλεσε όλο αυτό τον κόσμο να επιστρέψει, τότε είμαστε όλοι υποχρεωμένοι με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου του 2015, να απευθυνθούμε στη «βάση». Εδώ πιστεύω ότι υπάρχει χώρος και για την κυρία Διαμαντοπούλου, τον κύριο Ραγκούση και τον κύριο Φλωρίδη, μιας και η δική τους κίνηση εκφράζει την ανάγκη για ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης. Πρέπει να τους αφουγκραστούμε και αυτούς. Από την στιγμή που και οι τρείς τους εγκατέλειψαν την προγενέστερη θέση τους, για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, τότε νομίζω πως είναι καλοδεχούμενοι και πιστεύω ότι ο κύριος Σημίτης, ο οποίος είναι ένα άνθρωπος που έχει δώσει εξετάσεις σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να είναι αυτός ο «συνδετικός κρίκος» για την ένταξή τους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 

Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με τον κύριο Βενιζέλο; Ακούω, ότι είναι στεναχωρημένος και προβληματισμένος μετά την επιστροφή του Γιώργου.

Λ. Γρηγοράκος: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που διαθέτει ένα σπάνιο χάρισμα. Διαθέτει μια πολιτική αξιοπρέπεια, την οποία νομίζω θα την εκφράσει πολιτικά πάντα, σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαθέτει την ικανότητα να ξεπερνάει καταστάσεις πολύ πιο εύκολα από κάποιους άλλους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν εγκατέλειψε ποτέ τις μάχες. Έδωσε την μάχη το 1989, το 2012 και δύο φορές το 2015. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε μάχες τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Και πιστεύω, ότι τα κατάφερε. Το 1989, όταν κάποιοι πήγαν, να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος «έβαλε το στήθος» του και δεν έφυγε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραμείνει στις επάλξεις του ΠΑΣΟΚ, για να δικαιωθεί ο ίδιος αλλά και οι επιλογές που έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

 

Δημοσιογράφος: Στην Ελλάδα οι πολιτικοί λένε κάποια πράγματα και στην συνέχεια, όταν οι καταστάσεις ζορίζουν αρχίζουν τις «κυβιστήσεις». Με εσάς, όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν συμβαίνει αυτό. Επανακάμψατε στο κόμμα, που αγαπάτε, γιατί θέλετε να προσφέρετε στον τόπο. Αφού μένετε πιστός στις απόψεις σας, αυτό σημαίνει, ότι εξακολουθείτε να πιστεύετε πως πρέπει, να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για την επόμενη μέρα να στηριχθεί μια προσπάθεια, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Λ. Γρηγοράκος: Όχι. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άποψή μου είναι, ότι ο πολιτικός χρόνος είναι τεράστιος. Μετά από τόσο καιρό λοιπόν, πιστεύω ότι η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δώσει καμία λύση. Πρέπει να πάμε σε εκλογές και ο λαός να δώσει την μαγική «συνταγή» και να μας πει: «βρείτε τα, όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου και βγάλτε τη χώρα από τα αδιέξοδά της». Δεν είναι δυνατόν σε δύο μήνες να συμπληρώνουμε επτά χρόνια από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο και να εξακολουθούμε να συναντάμε τεράστιες δυσκολίες, για να καταφέρουμε να βγούμε από αυτό. Την ίδια στιγμή άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα έδωσαν λύσεις με τα υπάρχοντα πολιτικά προσωπικά τους και βγήκαν από τα αδιέξοδα. Η ΝΔ, δημοσκοπικά, φαίνεται ότι προηγείται. Άρα, πρέπει να βρει τον τρόπο να συνεργαστεί με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας την επόμενη μέρα. Δεν μπορεί να απουσιάζει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ από την επόμενη διακυβέρνηση. Δεν μπορεί, επίσης, να απουσιάζει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές. Το λεγόμενο «φύγε εσύ, να έρθω εγώ» στο «πηδάλιο» της εξουσίας το ζήσαμε επανειλημμένα και δεν έδωσε καμία λύση στη χώρα. Δεν πρέπει, να ξανασυμβεί. Τώρα, πια πρέπει να πάμε με άλλη «συνταγή», την οποία ο ίδιος ο λαός θα επιλέξει και στην οποία «συνταγή» θα συμμετέχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε δέκα σημεία και με βάση αυτά να προχωρήσουμε. Πρέπει πρώτα από όλα, να βγούμε από το μνημόνιο. Να δημιουργηθεί μια στιβαρή ομάδα διαπραγμάτευσης και να δούμε τι μπορούμε πραγματικά να διαπραγματευτούμε και τι όχι. Με βάση τα δέκα σημεία συμφωνίας, που ανέφερα, να στοχεύσουμε στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, της παιδείας και της απασχόλησης. Μόλις ολοκληρώσουμε αυτά τα δέκα σημεία τότε θα ξαναπάμε σε εκλογές. Καθαρές συμφωνίες για το καλό της χώρας.

 

Δημοσιογράφος: Πώς θα γίνει αυτό, όταν το κόμμα σας κατηγορεί τη διακυβέρνηση Καραμανλή για την κατάσταση της οικονομίας και τον κύριο Μητσοτάκη, ότι εκφράζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές;

Λ. Γρηγοράκος: Όλοι φταίξαμε για την σημερινή κατάσταση. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να λείψει από την επόμενη κυβέρνηση και να «βγάλει την ουρά του απέξω». Τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν ότι δεν ήταν ο ίδιος παρών στη διακυβέρνηση, οπότε και δε φταίει για όσα συμβαίνουν. Τώρα πια, αυτό το επιχείρημα δεν υπάρχει. Όλοι μαζί, για να πετύχει η χώρα. Μας ενδιαφέρει μόνο η χώρα. Δεν μπήκα στην πολιτική επειδή με εξανάγκασε κάποιος. Μπήκα εθελοντικά. Κανένας δεν εξαναγκάστηκε να μπει. Εισήλθα στην πολιτική χωρίς ιδιοτέλειες. Ας σταματήσουν λοιπόν και οι κομματικές, πολιτικές ιδιοτέλειες. Ας κοιτάξουμε τη χώρα. Μόνο η χώρα προέχει αυτή την στιγμή. Ο Σόιμπλε απειλεί και η ίδια η Ευρώπη βρίσκεται σε αναστάτωση. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκλογές. Η χώρα μας, αν δε δανειοδοτηθεί για άλλη μια φορά, δε θα μπορέσει να βγει από τα αδιέξοδά της.