ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας, στο ΒΗΜΑ FM. Παρασκευή, 13/1/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας, στο ΒΗΜΑ FM, στην εκπομπή «Τι τρέχει», στους δημοσιογράφους Αργύρη Παπαστάθη και Μπάμπη Παπαπαναγιώτου


Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017


Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Έχουμε πολλά να πούμε σήμερα.
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα αρχικά να τοποθετηθώ για το θέμα που σχολιάζατε προηγουμένως, σχετικά με την κίνηση Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη. Νομίζω, ότι πρέπει να τους αφουγκραστούμε. Πρόκειται για αξιόλογα στελέχη και θεωρώ ότι έκαναν μια σημαντική κίνηση τις προηγούμενες μέρες, εγκαταλείποντας την προγενέστερη θέση τους για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν κάτι θετικό, γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με την νυν ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πιστεύω ότι για να ανασυνταχτεί η κεντροαριστερά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, να γίνει κάτι εύληπτο και ξεχωριστό, που θα μπορέσει να το «ακούσει» η κοινωνία, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Η ανασύσταση είναι υπόθεση όλων μας και όχι μικρών κομμάτων και ηγεμονίσκων. Αν αφήσουμε στην άκρη τις αυταρέσκειές μας και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, τότε θα τα καταφέρουμε.


Δημοσιογράφος: Εσείς διαγραφήκατε για πολιτικούς λόγους. Τι μεσολάβησε και γυρίσατε;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ τότε επέμενα να γίνουν οι κινήσεις που γίνονται τώρα. Αν το θυμάστε, αυτό έλεγα. Τόνιζα ότι είχαμε αφήσει επί πέντε μήνες τον Μητσοτάκη να «αλωνίζει» στον ευρύτερο χώρο και εμείς κοιτούσαμε. Αυτή ήταν η μεγάλη μου αγωνία. Από εκεί και πέρα, κάποιοι μετέφρασαν διαφορετικά το μήνυμά μου. Ο χρόνος όμως λειαίνει τα πάντα. Είναι πανδαμάτωρ. Εγώ δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟΚ ήμουν και ΠΑΣΟΚ παραμένω.


Δημοσιογράφος: Περιμέναμε να γίνει τον Ιανουάριο η διαδικασία της συνδιάσκεψης. Από ό, τι φαίνεται, αυτό «πηγαίνει» για τον Μάρτιο. Θα μπορούσαν να μπουν τότε σε μια διαδικασία συζήτησης και τα ονόματα που αναφέραμε προηγουμένως; Με την εμπειρία που έχουμε με την κεντροαριστερά, πιστεύετε θα τα βρείτε τώρα ή θα «σφαχτείτε» άλλη μια φορά.
Λ. Γρηγοράκος: Πολύ ωραία ερώτηση. Πιστεύω, ότι πρόκειται για αξιόλογα στελέχη, με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, οι οποίες βέβαια είναι θεμιτές. Ήρθε, όμως η ώρα όλοι μαζί, να συνδιαμορφώσουμε αυτές τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες, για να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε έναν ισχυρό τρίτο πόλο. Νομίζω, ότι η Διαμαντοπούλου, ο Ραγκούσης και ο Φλωρίδης πρέπει να είναι παρόντες. Και οι τρεις τους έχουν επιδείξει μια μεταρρυθμιστική πρακτική και για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρόκειται για σημαντικά στελέχη του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Συγχρόνως με την κίνηση της κυρίας Γεννηματά και τις υπόλοιπες κινήσεις, πιστεύω ότι δημιουργείται μια νέα δυναμική. Ο κόσμος που βρισκόταν «εκτός των τειχών», εκτός του πολιτικού συστήματος έχει τώρα την ευκαιρία να «μπει» και να συνταχθεί σε αυτή την προσπάθεια, με την κινητικότητα που παρουσιάζεται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ξέρετε, πηγαίνοντας σε ένα συνέδριο, μπορεί ο καθένας να έρθει και να συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση του δημοκρατικού χώρου.


Δημοσιογράφος: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελείται από αυτοτελείς συνιστώσες. Το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ, τον κύριο Τούντα και τώρα και το ΚΙΗΟ. Όσο υπάρχει αυτό το σχήμα, δεν τίθεται θέμα ηγεσίας. Εάν στο μέλλον επιχειρηθεί να ξαναγίνει αυτό ένα συμπαγές, ενιαίο κόμμα -που δεν έχει σημασία πώς θα λέγεται- τότε δε θα τεθεί θέμα ηγεσίας; Σε αυτή την περίπτωση είναι όλα «ανοιχτά»;
Λ. Γρηγοράκος: Βέβαια. Όλα είναι «ανοιχτά». Το θέμα όμως είναι το «άνοιγμα» στην κοινωνία. Το βλέμμα μας πρέπει, να είναι στραμμένο στα μεγάλα και φλέγοντα προβλήματα των πολιτών. Το διακύβευμα δεν είναι ο πολιτικός μας χώρος αλλά το παρόν και το μέλλον του τόπου. Εγώ θεωρώ, ότι η διαδικασία που περιγράψατε παραπάνω είναι νομοτελειακή. Εφόσον «μπήκαμε» σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να προχωρήσουμε. Όλα είναι «ανοιχτά». Πιθανόν και να εκλέξουμε νέο αρχηγό από τη βάση.


Δημοσιογράφος: Δηλαδή μπορεί, να ξαναδούμε αρχηγό τον Παπανδρέου ή τον Βενιζέλο ή την Γεννηματά;
Λ. Γρηγοράκος: Αν τα μέλη του καινούριου κόμματος αποφασίσουν ότι θέλουν έναν από αυτούς για αρχηγό, τι άλλο μπορεί να γίνει; Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και όσοι θα συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα πρέπει να καταλάβουν ότι η βιωσιμότητα αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απάλειψη των οποιονδήποτε προσωπικών στρατηγικών. Το εγχείρημα αυτό θα έχει προοπτική μόνο αν παραμεριστούν όλα τα παραπάνω -οι αυταρέσκειες και οι κοντόφθαλμες επιδιώξεις. Αν όμως τα μέλη αυτού του καινούριου που θα προκύψει στο μεταρρυθμιστικό κέντρο εκλέξουν έναν από αυτούς, τότε πρέπει να το δεχτούμε.


Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι αν στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται θα πάτε σε λύσεις που κουβαλάνε φορτία παρελθόντος ή σε άλλο πρόσωπο. Αν πάμε σε μια σύγκρουση όπως του 2007, τότε δε θα βγουν «μαχαίρια». Θα βγουν «χατζάρες».
Λ. Γρηγοράκος: Θα ήταν καταστροφική μια τέτοια σύγκρουση. Δε νομίζω εξάλλου ότι το επιτρέπουν οι συνθήκες τώρα. Πιστεύω ότι όλοι οι προαναφερόμενοι, αλλά και όλοι μας γενικότερα, θα κριθούμε από την αντίληψη που έχουμε για κάτι νέο και διαφορετικό. Αν παραμείνουμε στα παλιά, νομίζω δε θα έχουμε μέλλον στην ελληνική κοινωνία.


Δημοσιογράφος: Μήπως θα εξυπηρετούσε, να υπάρξει μια δήλωση εκ μέρους αυτών των προσώπων, ότι δεν ενδιαφέρονται για την ηγεσία του νέου κόμματος και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον το καταφέρει;
Λ. Γρηγοράκος: Την Κυριακή έχουμε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και εκεί θα φανεί «πού πηγαίνει το πράγμα». Πιστεύω ότι δεν πρέπει να δώσουμε χώρο σε ο,τιδήποτε μας φέρει σε κατάσταση εσωστρέφειας εκ νέου. Δεν πρέπει να δώσουμε χώρο στο «κύμα» του εθνολαϊκισμού, που υπάρχει στην Ευρώπη και φτάνει μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πρέπει να είμαστε σύγχρονοι και να «παλέψουμε» για το μέλλον της χώρας. Πρέπει, να προσέξουμε, ώστε να ξεπεράσουμε τις επιζήμιες καταστάσεις στο χώρο του κέντρου. Η κοινωνική και πολιτική «ασφυξία» που μας έχει προκαλέσει η σημερινή διακυβέρνηση θα επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αν «τρωγόμαστε», δε θα τα καταφέρουμε. Ο καθένας μας θα κριθεί από τις πράξεις του.