ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, “Πρώτη Γραμμή”. Δευτέρα, 20/2/2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, 
“Πρώτη Γραμμή”, στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου”


Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, πώς γίνεται η αντιπολίτευση, που έχει “βάλει πλάτη” για τη χώρα, υπογράφοντας δύο μνημόνια, την ίδια στιγμή που και αυτή η κυβέρνηση έχει υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και παλεύει να “κλείσει” την αξιολόγηση, να της ζητά επίμονα, να εγκαταλείψει την εξουσία; Γιατί δε βάζετε και τώρα τον εαυτό σας σε θέση ευθύνης, να πείτε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και παρά τα τόσα στραβά αυτής της κυβέρνηση η χώρα δεν αντέχει κι άλλες περιπέτειες; Ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα και το λέτε και εσείς αυτό. Όχι μόνο η κυβέρνηση.
Λ. Γρηγοράκος: Όλα αυτά τα ξέρουμε. Όπως ξέρουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα είχαμε βγει από το μνημόνιο, παρά το ότι το αμφισβητούν κάποιοι. Ακριβώς αυτό είναι που αμφισβητήθηκε. Ο ελληνικός λαός έκανε μια πολιτική επιλογή, φέρνοντας στην εξουσία τον κύριο Τσίπρα και όλους όσους βρισκόντουσαν στο αντιμνημονιακό μπλοκ. Το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγιναν πάρα πολλά λάθη. Έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις με τις εκλογές και τον ανασχηματισμό, αλλά πιστεύω πως οι ιδεοληπτικές αντιλήψεις και θέσεις, που έχουν ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακριβώς αυτές που δημιούργησαν την τρομερή υστέρηση σε όλα τα υποσχεθέντα και στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να έχουμε πάει πάρα πολύ πίσω. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει βγει στις αγορές από το 2015 αλλά και πρόσφατα θα μπορούσε να έχει βγει, αν είχε ακολουθηθεί το πρόγραμμα με σοβαρότητα και επιμονή. Δυστυχώς, για παράδειγμα, δεν έχει προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση.

Δημοσιογράφος: Τώρα τι βλέπετε, να γίνεται;
Λ. Γρηγοράκος: Το θέμα έχει κλείσει πια, νομίζω. Θα γίνουν όλες οι υποχωρήσεις, που τόσο καιρό αρνείται η κυβέρνηση και θα έρθουν και μέτρα. Δε “βγαίνει” διαφορετικά. Πιστεύω, ότι το αφορολόγητο θα πέσει πολύ χαμηλά και αν δεν προσέξει η κυβέρνηση, φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα και με τις συντάξεις στο θέμα της προσωπικής διαφοράς.

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για άμεσα μέτρα ή για το εάν δεν “πιάσουμε” τους στόχους;
Λ. Γρηγοράκος: Μιλάω για άμεσα μέτρα, γιατί, όπως βλέπετε, η αγορά έχει “πεθάνει”. Δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Επειδή δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, θέλω να σας πω ότι η Υγεία στον ιδιωτικό τομέα περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Δυστυχώς, και στο χώρο της Υγείας, φοβάμαι ότι θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Οι επιχειρηματίες Υγείας στον ιδιωτικό τομέα περνάνε πολύ δύσκολα. Αφενός ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει και αφετέρου η καθυστέρηση στην απόδοση χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες έχει δημιουργήσει τρομερή οικονομική “ασφυξία”, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο πιστεύω θα το δούμε στο άμεσο μέλλον.

Δημοσιογράφος: Οπότε εκλογές δε βλέπετε;
Λ. Γρηγοράκος: Εκλογές δε βλέπω, εκτός αν κάποιοι από τους ίδιους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έρθουν τα μέτρα προς ψήφιση, δεν αντέξουν την πίεση. Γιατί όπως και εμείς παλαιότερα, οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δέχονται μεγάλη πίεση και μην ξεχνάμε ότι μπήκαν στην πολιτική με άλλες υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους. Η κατάσταση και η θέση τους είναι πραγματικά δύσκολη.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα είδος πρόσκλησης από μια μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά, γιατί είναι λένε πιο φυσική μια σύμπραξη της αριστεράς με την κεντροαριστερά, παρά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το είπε πιο ξεκάθαρα ο κύριος Φίλης. Εσείς πώς το βλέπετε αυτό; Γιατί όχι; Και για να οικοδομηθεί ίσως ένα διαφορετικό προοδευτικό πολιτικό περιβάλλον.
Λ. Γρηγοράκος: Σε αυτή την φάση αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί όσα μας χωρίζουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας ενώνουν. Και όλο αυτό έχει δημιουργηθεί από τις ανθρώπινες σχέσεις. Βέβαια, θα μου πείτε ότι όλα αυτά στην πολιτική ξεχνιούνται. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι, που “πυροδοτούν” καταστάσεις, γεγονός που δε βοηθά την συναίνεση. Εγώ είμαι υπέρ της συναίνεσης. Στις αρχές του 2015, όταν έγινε η αλλαγή της κυβέρνησης υπήρχε ένα κλίμα μεγαλύτερης συναίνεσης και από την πλευρά της ΝΔ και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Όμως, μετά, όλες εκείνες οι κινήσεις του Βαρουφάκη και όλες οι ακρότητες που συνέβησαν στα πλαίσια ανάληψης της εξουσίας από τον κύριο Τσίπρα δημιούργησαν ένα κλίμα δυσπιστίας ιδιαίτερα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα, αυτή την στιγμή, να μην υπάρχει σημείο επαφής. Όπως και να έχει, μιλάμε για μετά τις εκλογές. Για αλλαγή του μετεκλογικού τοπίου. Τώρα δε γίνεται τίποτα. Το να μιλάει ο Φίλης για “βρωμερό” ΠΑΣΟΚ και να δίνει τη δυνατότητα σε μια λαϊκίστικη δεξιά να βρίζει το ΠΑΣΟΚ και τον Σημίτη είναι πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο “πυροδοτείς” ξανά καταστάσεις. Πρέπει να προσέχουμε τί λέμε. Το να χρειαστεί κάποια στιγμή, να πάρεις πίσω τα λεγόμενά σου, είναι κάτι που μειώνει την αξιοπιστία των πολιτικών. Αν κάθε φορά βάζεις ένα πλαίσιο και κάθε φορά αυτό το πλαίσιο γίνεται “σουρωτήρι”, τότε χάνεις την αξιοπιστία σου. Το θέμα είναι ότι έχουμε μια χώρα που δεν αντέχει άλλη αντιπαράθεση. Αν θυμάστε καλά, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε την συναίνεση από το 2012, ιδιαίτερα όταν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σαφή και ξεκάθαρα. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε συναίνεση, αλλά ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Θα μου πείτε ότι ήταν άλλοι καιροί τότε, ο κόσμος ήταν αναστατωμένος και αιφνιδιασμένος. Το θέμα σχετικά με εκείνη την εποχή είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ένας άνθρωπος που θεωρούσε ότι μπορεί να “κινεί τα νήματα” μόνος του και δε ρώτησε όχι μόνο την ελληνική κοινωνία – ως όφειλε – αλλά δε ρώτησε και κανέναν από εμάς. Δε ρώτησε ούτε καν το κόμμα του, ούτε το Υπουργικό του Συμβούλιο. Δε ρώτησε κανέναν. Αυτό ήταν το τραγικό λάθος. Το ΠΑΣΟΚ όμως, είναι ένα κόμμα που έχει συνηθίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Είχε μια Κεντρική Επιτροπή, ένα Εκτελεστικό Γραφείο, ένα Υπουργικό Συμβούλιο και μια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτά τα όργανα λειτουργούσαν τότε και δε ρωτήθηκαν. Απλά μας ανακοίνωσε την απόφαση από το Καστελόριζο. Αυτό ήταν τραγικό λάθος.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά είστε μαζί τώρα.
Λ. Γρηγοράκος: Το έχω ξαναπεί. Ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ, όλα τα δαμάζει.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τις δηλώσεις του Δημήτρη Καμμένου, ότι “αν δε μας θέλουν στην κυβέρνηση φεύγουμε”, που έκανε με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη, τι έχετε να πείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Οι ΑΝΕΛ βλέπουν ότι δεν μπαίνουν στην Βουλή στις επόμενες εκλογές. Όλα αυτά έχουν σχέση με την επιβίωσή τους.

Δημοσιογράφος: Και αν τα “σπάσουν”, εσείς το καλύπτετε το κενό;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι βέβαια. Δε νομίζω, ότι τίθεται καν τέτοιο θέμα.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά δεν έχετε σαφή θέση για τις εκλογές. Να γίνουν εκλογές ή να μη γίνουν.
Λ. Γρηγοράκος: Προσωπική μου άποψη είναι ότι από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει κάποια εθνική συνεννόηση, κάποια άλλη κυβερνητική λύση. Θεωρώ ότι τα πνεύματα είναι τόσο οξυμένα στην παρούσα Βουλή, ώστε δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο. Στην παρούσα συγκυρία, πιστεύω πως πρέπει να αλλάξει τα πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ό, τι ήταν να δώσει το έδωσε. Δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Νομίζω ότι και ο Πρωθυπουργός αλλά και γενικά και στον ΣΥΡΙΖΑ θα το δουν ότι πολύ γρήγορα θα πάμε σε εκλογές. Αν τελειώσει και αυτή η αξιολόγηση, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε εκλογές. Όσο προχωρά ο χρόνος και έρθουν στη Βουλή και τα μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την τύχη που είχε το ΠΑΣΟΚ το 2012 και μπορεί και χειρότερα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ τότε είχε προσέξει, είχε αναδιπλωθεί, δεν έδινε τόσο μεγάλες υποσχέσεις στην κοινωνία και ας είχε αποκοπεί. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει την μήνιν του κόσμου, γιατί έχει υποσχεθεί τόσα πράγματα, τα οποία δεν έχει πραγματοποιήσει και δεν μπορεί να τα κάνει, εξάλλου.

Δημοσιογράφος: Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν, να πληρώσουν. Υπάρχει ένα τρίμηνο με εξάμηνο μη πληρωμής, στο οποίο εντάσσεται το 40% των επιχειρήσεων.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό είναι αλήθεια. Σας το είπα και προηγουμένως. Στον ιδιωτικό τομέα, στην κλινική που δουλεύω, αυτό συμβαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί τεράστια δημοσκοπική και εκλογική καθίζηση από τα μπλοκάκια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τί έχει γίνει στην ελληνική κοινωνία με τα μπλοκάκια. Στον ιδιωτικό τομέα κανείς δεν πληρώνει κανέναν. Και επειδή είναι αλυσίδα, και ο ένας δεν πληρώνει τον άλλο, στο τέλος, όλα γυρίζουν σε αυτόν με το μπλοκάκι, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται η “μαύρη” εργασία. Χθες, που είχαμε επισκεφθεί κάποιο εστιατόριο με φίλους, ζητήσαμε απόδειξη και μας έφεραν ένα χαρτί, που έλεγε ότι δεν είναι προς φορολογική χρήση. Αν δεν επιμέναμε να μας δώσουν απόδειξη, δε θα μας έδιναν. Ήταν ένα απλό χαρτί που είχε βγει από ένα μηχάνημα και δεν είχε καμία αξία.

Δημοσιογράφος: Ως χώρα όμως, μετά από τόσα χρόνια, δεν φτιάξαμε έναν φορολογικό μηχανισμό ελέγχου, κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Αντίθετα, διευρύναμε με τις πολιτικές, που ακολουθήθηκαν, αυτές τις συμπεριφορές.
Λ. Γρηγοράκος: Μετά το συμβάν, συζητούσαμε ως παρέα όλη την κατάσταση που σας περιέγραψα. Σκεφτόμασταν τί μπορεί να γίνει, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Το μόνο που μπορεί να γίνει αφορά πρώτα το αφορολόγητο και δεύτερον τα οριζόντια μέτρα. Εφόσον θέλεις να έχεις μια τέτοια επιχείρηση, θα μου πληρώνεις και τόσα, τα ανάλογα δηλαδή, λεφτά. Δίκαιο μπορεί να μην είναι αλλά βλέπετε ότι καταλήγουμε να “πέφτει ο πέλεκυς επί δικαίων και αδίκων”, επειδή δεν υπάρχει φορολογική συνείδηση στον Έλληνα πολίτη. Δυστυχώς, τον έχουμε οδηγήσει να μην έχει φορολογική συνείδηση. Μετά από 15 χρόνια, που έχουμε μπει στην ΟΝΕ, δεν έχουμε ακόμη και σήμερα φορολογική συνείδηση. Με τη δραχμή υπήρχε και ένα “μαύρο χρήμα” που διακινούταν. Αλλά με το ευρώ; Το ευρώ είναι ένα σκληρό νόμισμα. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τις περικοπές στην ειδική αγωγή;
Λ. Γρηγοράκος: Είναι τεράστιο θέμα. Πρόβλημα μεγάλο. Όχι μόνο για την ειδική αγωγή αλλά και για την αποκατάσταση. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι με τραυματισμούς από τροχαία και με εγκεφαλικά στην Ελλάδα και το κόστος αποκατάστασης είναι τεράστιο. Ειδικά όμως τώρα, πρέπει στον ΕΟΠΥΥ και στο Υπουργείο Υγείας να το δουν διαφορετικά. Να έχουν μια διαφορετική και πιο προσεκτική προσέγγιση, να μπει ένα μέτρο σίγουρα, αλλά δεν προχωράμε με κινήσεις του τύπου “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”.