ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, Ειδικού Αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. στη συζήτηση στις επιτροπές του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών. Τρίτη, 21/2/2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση)


Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δε θα μπορούσα και εγώ να αποφύγω τον πειρασμό να σχολιάσω την επικαιρότητα και να πω χίλια μπράβο για τη μεγάλη διαπραγματευτική ικανότητα της Κυβέρνησης, για την ταχύτητα με την οποία κλείνει την αξιολόγηση μετά από ένα χρόνο και, βέβαια, για την ποιότητα της συμφωνίας, εντός εισαγωγικών. Μετακυλήσατε οποιοδήποτε μέτρο υπάρχει για μετά το 2019, γιατί ο κύριος Ζουράρις σας είχε δώσει το σήμα ότι «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει» μετά από το 2019. Έχετε στραγγαλίσει, όμως, κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα τα 2 χρόνια που κυβερνάτε με όλα αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια που κάνετε. Το μόνο που θα κάνετε, όταν φύγετε κάποια στιγμή – γιατί θα φύγετε σίγουρα από ό,τι λένε οι δημοσκοπήσεις – είναι να έχετε αφήσει πίσω σας «καμένη γη». Εμείς αφήσαμε όρθια την χώρα. Πήρατε τη χώρα όρθια και έτοιμη, να βγει από τα μνημόνια και την έχετε φέρει στο «χείλος του γκρεμού». Κάθε φορά, λοιπόν, που βλέπουμε τις «κόκκινες γραμμές», λέμε ότι κάτι θα συμβεί τώρα, ειδικά σε αυτήν τη «φοβερή» Κυβέρνηση με τις τεράστιες ιδεολογικές συγγένειες. Μέχρι και ο κύριος Φίλης σας τα είπε προχθές, αλλά και ο κύριος Σάκης Παπαδόπουλος τα λέει αυτά. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.
Πιστεύω ότι η χθεσινοβραδινή συμφωνία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μεσοβέζικη λύση, μια προσπάθεια «να τελειώνουμε, είμαστε πολύ κουρασμένοι, δεν μας θέλει ο κόσμος και ας κάνουμε κάτι τώρα στο πνεύμα των ημερών». Εξάλλου, έχουμε Αποκριές. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες δεν είναι συμφωνία και αυτό δεν το λέει η «κακιά» Αντιπολίτευση, εμείς όλοι οι «κακοί», που δεν ξέρουμε τι λέμε τόσον καιρό και τόσα χρόνια, γιατί ποτέ δεν λέγαμε τίποτα σωστό. Μόνο εσείς τα λέγατε όλα σωστά, αλλά, από τη μια μέρα στην άλλη έχετε αλλάξει γνώμη. Εσείς ήρθατε στη δική μας πλευρά. Δεν ήρθαμε εμείς τη δική σας πλευρά.
Το λένε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Το είπε ο Μοσκοβισί και ο Ντάιζενμπλουμ. Ας μην ξεχνάμε τώρα ότι αυτές οι δύο χώρες είναι ενόψει εκλογών και κήρυξαν το τέλος της λιτότητας. Μεγάλος θρίαμβος, λοιπόν, στις μεταρρυθμίσεις. Εγώ βλέπω ότι ο ίδιος ο Ντάιζενμπλουμ, παρά τα όσα θεωρητικά περιέγραψε ως τέλος της λιτότητας, είπε ότι θα χρειαστεί η Κυβέρνηση, να νομοθετήσει σχετικά με το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και τα εργασιακά, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ.
Αν θυμάμαι καλά, δεν άλλαξε τίποτα ως προς τα 3,6 δις ευρώ. Για να θυμηθώ δηλαδή στην ουσία, ότι άλλο ένα ανέκδοτο κάθεστε και λέτε στην ελληνική κοινωνία και θριαμβολογείτε. Βέβαια, την απάντηση δεν χρειάζεται να σας τη δώσει ούτε ο κ. Βορίδης ούτε εμείς οι υπόλοιποι, σας την έδωσε ο κ. Βαρουφάκης. Το μεγάλο πουλέν της οικονομίας, που το είχατε εκεί και γύριζε και κατασυκοφαντούσε την Ελλάδα για έξι μήνες, ώσπου να το πάρετε είδηση και εσείς. Ο άνθρωπος είπε το εξής: «Οι δανειστές επέβαλαν ξανά στην Αθήνα την ανειλικρινή αποδοχή αδύνατων στόχων. Συγχαρητήρια». Τα συγχαρητήρια λοιπόν του κ. Βαρουφάκη σας τα δίνουμε κι εμείς, γιατί η συμφωνία περιλαμβάνει νέες σοκαριστικές μειώσεις των συντάξεων ως 35% για μία χώρα 4.000.000 συνταξιούχων. Η περικοπή θα γίνει σταδιακά από το 2020 – 2025, «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».
Από τα στοιχεία φαίνεται λοιπόν ότι στο 70% των ήδη συνταξιούχων, περιλαμβάνονται και 620.000 αγρότες. Οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν, εκτιμώνται μόλις στις 500.000. Όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν μείωση αποδοχών και ενώ ο κόσμος χάνεται, υπάρχουν υπουργοί που σηκώνουν το λάβαρο της επανάστασης και λένε ότι «οι θεσμοί έκαναν πίσω, μας φοβήθηκαν, διότι κάποιοι ήθελαν να ρίξουν την Κυβέρνηση, να μας φέρουν σε οικονομική ασφυξία, γιατί δε θέλουν την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά υποτακτικούς».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να τελειώνει αυτό το παραμύθι των υποτακτικών. Κανείς από εμάς δεν υπήρξε υποτακτικός και αυτό ήταν το μεγάλο σας λάθος. Μας καθυβρίσατε, μας συκοφαντήσετε για να έρθετε στην εξουσία. Σταματήστε το θέμα του υποτακτικού και το ποιος είναι υποτακτικός. Υποτακτικός είναι αυτός που υπογράφει και στέλνει επιστολές, όπως κάποτε αν θυμάμαι καλά, στα φοιτητικά μου χρόνια που μου έλεγαν, «μην υπογράφεις ποτέ τίποτα, διότι κάποιοι άλλοι ζητούσαν δηλώσεις μετάνοιας». Τις δηλώσεις μετάνοιας εσείς τις υπογράψατε, κανένας δημοκρατικός και αριστερός πολίτης δεν έχει υπογράψει δηλώσεις μετάνοιας. Ο κ. Τσακαλώτος, ο αρχηγός των 53 και ο αριστερός κατά τα άλλα ιδεολόγος και μαρξιστής.
Εμείς κύριε Πρόεδρε, δεν αλλάζουμε την τοποθέτησή μας από την προηγούμενη τοποθέτηση που είχαμε κάνει. Θέλω να πω το εξής, ότι έχουμε επιφυλαχθεί σε πολλά άρθρα. Βέβαια, για τα άρθρα της ίδρυσης του ευρωπαϊκού κόμματος, δεν το συζητάμε, αλλά κατά τα άλλα, υπάρχουν διάφορα άρθρα, τα οποία ο κ. Υπουργός στη δευτερολογία του την προηγούμενη φορά δεν φρόντισε να διορθώσει, εκτός από τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που πήρε το άρθρο 35 πίσω.
Κατά τα άλλα, έχουμε τις επιφυλάξεις μας, έχουμε ψηφίσει αρκετά άρθρα που πιστεύουμε ότι είναι λογικά. Βέβαια, θα καταθέσουμε και κάποιες τροπολογίες, για παράδειγμα, το όριο ηλικίας για τους δημοτικούς αστυνομικούς, που πιστεύω ότι πρέπει να πάει στα 55 χρόνια και όχι στα 40, αφορά μόνο 26, αν δεν απατώμαι ανθρώπους. Πιστεύω ότι και αυτοί δεν έφταιξαν σε τίποτα το ότι μπήκαν στη Δημοτική Αστυνομία. Εμείς θα καταθέσουμε μια ειδική τροπολογία, δηλαδή, να μην είναι το όριο στα 40, αλλά να είναι στα 55.
Θα καταθέσουμε μια τροπολογία για τους Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος. Κύριε Υπουργέ, δεν με πείσατε σε αυτά που μου είπατε προχθές. Εμείς θα καταθέσουμε τροπολογία, θα το δούμε και στην Ολομέλεια αυτό και θα μας εξηγήσετε πολύ περισσότερο για τους Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος.
Εμείς πιστεύουμε λοιπόν, ότι οι Αξιωματικοί με καταλυτικούς βαθμούς του Αντιπλοιάρχου ή Ανθυποπλοιάρχου ή Σημαιοφόρου μετά από αίτησή τους, επιτρέπεται να εξαιρούνται των διατάξεων της παρ. 1 και να παραμένουν στην ενέργεια για χρονικό διάστημα μέχρι και 5 ετών από την υποβολή της αίτησής τους. Εμείς θα καταθέσουμε την τροπολογία, θα το δείτε εσείς εάν θα την κάνετε αποδεκτή ή όχι.
Έχουμε μια τρίτη τροπολογία που αφορά του Υπουργείου Εσωτερικών και έχει σχέση με την καταληκτική ημερομηνία των κοινωνικών δομών.
Πιστεύουμε ότι δεν προλαβαίνετε, κύριε Υπουργέ, γιατί αυτά τελειώνουν την 1η Μαρτίου, θα πρέπει να δοθεί μια παράταση σε αυτό το θέμα. Είναι πάρα πολλοί οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν πρέπει να απολυθούν ή να σταματήσουν τη σχέση εργασίας, που έχουν με τις δομές αυτές. Πιστεύουμε ότι θα το δείτε αυτό με κατανόηση και θα το κάνετε αποδεκτό.
Πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε μερικά θετικά σημεία, τα οποία εμείς θα τα ψηφίσουμε στην Ολομέλεια, κατά τα άλλα, όμως, δεν μπορούσαμε να το ψηφίσουμε επί της αρχής, διότι ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε πάρα πολλές μεγάλες κομματικές και προσωπικές διευκολύνσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.