ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΣ. Πέμπτη, 23/2/2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΣ: «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις»


Για να παρακολουθήσετε την ομιλία,πατήστε εδώ.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Πρόεδρε,
Θα ήθελα την προσοχή σας σε ένα θέμα διαδικαστικό. Πιστεύω ότι με το παρόν νομοσχέδιο καταστρατηγείται ο Κανονισμός της Βουλής και τίθεται θέμα τήρησής του από το Προεδρείο της Βουλής και από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος θα μας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή.
Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει αντικείμενο οκτώ Υπουργεία. Το είδαμε και στην Επιτροπή αυτό. Το είπα και στον Υπουργό. Βέβαια, ο Υπουργός έδωσε μια εξήγηση δική του, η οποία δεν με κάλυψε. Θα την πω και αυτή την εξήγηση.
Θέλω να πω το εξής, ότι δεν είναι δυνατόν, κύριε Πρόεδρε, να έρχεται ένα νομοσχέδιο, να είναι οκτώ Υπουργείων και οι Υπουργοί να παίρνουν τον λόγο, όταν εμείς, ως Εισηγητές των κομμάτων, έχουμε δικαίωμα μόνο μία φορά να μιλήσουμε.
Θα αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, πάλι σήμερα ένα νομοσχέδιο που πιστεύω ότι καταστρατηγεί τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Θα δούμε, δηλαδή, τους Βουλευτές να μιλάνε σήμερα εδώ και θα έχουμε και οκτώ Υπουργούς να αναφέρεται ο καθένας στο Υπουργείο του. Νομίζω ότι αυτή η «καινοτομία», όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης στην Επιτροπή, δεν μας βρίσκει σύμφωνους και θα ήθελα, σας παρακαλώ πολύ, να το μεταφέρετε στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος ενός γνωστού και αναμενόμενου πολιτικού παιχνιδιού. Ποιο είναι το παιχνίδι; Τα σαλαμοποιούμε όλα. Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν και αγνές προθέσεις πίσω από αυτή τη σαλαμοποίηση.
Το είδαμε τώρα με τόσες τροπολογίες που κατατέθηκαν σ’ αυτό το νομοσχέδιο, λες και δεν θα υπάρχει κανένα άλλο νομοσχέδιο, λες και δεν έχουν τα Υπουργεία άλλα νομοσχέδια να φέρουν με τη σειρά τους, ώστε να μας δώσετε μια ευκαιρία να τα δούμε σε βάθος, να συζητήσουμε και να πάρουμε θέση.
Αυτό, όμως, που φαίνεται μετά από δύο ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι το σύστημα αυτό δεν κατάφερε να πείσει την κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα ότι είναι πραγματικά στις κυβερνητικές προθέσεις η εξυγίανση και η αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα, όταν έχουμε καθημερινές και απτές προθέσεις και κινήσεις, όπως είναι η σημερινή με όλο αυτό το νομοσχέδιο, και προσπάθειες των Υπουργών να αλώσετε το κράτος. Μα, δεν υπήρχε ούτε ένα άρθρο που να μην έχει μέσα μια κρυφή διάταξη που να μας βάζει σε υποψίες ότι κάτι κρύβεται πίσω.
Το κράτος, βέβαια, θέλετε να το αλώσετε. Προσπαθείτε και σ’ αυτό έχετε άφθονο στοιχείο νεποτισμού, όπως βλέπουμε και παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το σημερινό, εξάλλου, νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ένα παράδειγμα συγκεκριμένης πολιτικής συμπεριφοράς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όσοι πιστεύουν και διαλαλούν ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανέτειλε μια νέα εποχή στην Ελλάδα, κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους. Οι διαστάσεις της άτυπης συμφωνίας που επήλθε προχθές επιτρέπουν παρερμηνείες και πολιτική εκμετάλλευση. Όμως, πέρα απ’ αυτές, υπάρχει ένας τομέας ο οποίος παραμένει σαφώς καθυστερημένος και ξεχασμένος και αυτός ο τομέας δεν είναι άλλος από τη δημόσια διοίκηση και από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κανένας από εσάς, δυστυχώς, δεν θέλει να παραδεχθεί ότι μόνο με τη βελτίωση του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης μπορούμε να οδηγηθούμε οριστικά και αμετάκλητα στην έξοδο από το τούνελ. Όμως, τι τα λέω τώρα εγώ αυτά; Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Έτσι λένε στο χωριό μου.
Φέρατε, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο «κουρελού» οχτώ Υπουργείων, ένα συνονθύλευμα, συραμμένα κομμάτια, χωρίς ίχνος προκάλυψης των συντεχνιακών και φωτογραφικών διατάξεων που εξυπηρετούν ημέτερους. Για τις τροπολογίες θα τοποθετηθούμε την Τρίτη. Σήμερα μιλάμε επί της αρχής και επί της αρχής θα είναι η ομιλία μου.
Το θέμα, λοιπόν, μ’ όλα αυτά τα ηρωικά κατά της λιτότητας και της φαιδρής θριαμβολογίας της δήθεν επιτυχίας στο Eurogroup αποτελούν λόγια που έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις σας, γιατί εσείς είστε που επιβάλατε τη λιτότητα με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Εσείς είστε που έχετε μετατρέψει τις ασφαλιστικές εισφορές σε ανελέητους φόρους.
Η δική σας Κυβέρνηση είναι που υπονομεύει τις ιδιωτικοποιήσεις για να μην προχωρήσουν. Δες Ελληνικό. Οι δικές σας κινήσεις και πράξεις δημιουργούν το αρνητικό κλίμα στην προσέλκυση επενδύσεων που θα έδιναν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Εβδομήντα πέντε χιλιάδες θα έπαιρνε –λέει– το Ελληνικό, θα δούλευαν στο Ελληνικό.
Η Συγκυβέρνησή σας είναι αυτή που φροντίζει, ώστε να μην εξορθολογίζεται η δημόσια διοίκηση, ενώ παράλληλα τη φορτώνετε με περισσότερους υπαλλήλους. Πιο κάτω στην ομιλία μου θα είμαι πιο συγκεκριμένος. Την ίδια στιγμή αποδεικνύεστε κι εσείς ανίκανοι να απορροφήσετε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γίνεται στο μεταναστευτικό.
Με λίγα λόγια, δηλαδή, η Κυβέρνησή σας, εσείς είστε οι τελευταίοι, οι οποίοι μπορούν να μιλούν και να δικαιούνται να εμφανίζονται ότι είναι κατά της λιτότητας, όταν δεν δίνετε καμιά μάχη κατά της λιτότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εδώ και δύο χρόνια πραγματικά γράφεται μια μεγάλη ιστορία, μόνο που οι σελίδες αυτής της ιστορίας είναι σκοτεινές και το αποτύπωμα επάνω είναι ζοφερό. Οι πράξεις και οι ενέργειές σας αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στη χώρα, στην κοινωνία και στους πολίτες. Οι πληγές που έχετε προκαλέσει στην οικονομία οδηγούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες στη φτωχοποίηση. Κάθε μέρα το βλέπουμε. Τα πλήγματα που έχει υποστεί η μεσαία τάξη εξαιτίας των ανερμάτιστων πολιτικών σας είναι ανεπανόρθωτα. Την έχουν εξουθενώσει. Δεν υπάρχει μεσαία τάξη στην Ελλάδα. Η αγορά έχει ερημοποιηθεί πλήρως. Οι παραγωγικές, οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί δραστικά. Οι άνεργοι αυξάνονται συνεχώς. Τριάντα χιλιάδες νέοι άνεργοι προστέθηκαν μόνο σ’ ένα μήνα. Αυτά είναι στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ.
Ενσαρκώνετε την ακραία λιτότητα, ξεπερνώντας ακόμη και τους ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους, με τους οποίους φαντασιώνεστε ότι πολεμάτε κάθε μέρα. Μετατρέψατε την Ελλάδα σε περίγελο. Πρώην φίλοι σας, πρώην σύμμαχοί σας με πρώτους και καλύτερους τους PODEMOS, κάνουν ό,τι μπορούν για να διαγράψουν από τα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης τις προγενέστερες σχέσεις που είχαν μαζί σας.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι παίζετε με τις τύχες το ελληνικού λαού, με τις ανάγκες, όπως τα παιδιά παίζουν με τα κουβαδάκια τους. Τρανή απόδειξη τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στο Eurogroup. Αντιλαμβανόμενοι το «ναυάγιο» που έχετε υποστεί, σπεύσατε να αλλάξετε την πραγματικότητα. Αποδειχθήκατε πρωταθλητές στην εμπέδωση της αποκαλούμενης «μετα-αλήθειας». Έχετε πάρει διδακτορικό στο ψέμα. Έχετε πείσει την ελληνική κοινωνία.
Ο εναγκαλισμός σας με την εξουσία δεν έχει μόνο αμβλύνει τα πολιτικά, κοινωνικά και ταξικά σας αντανακλαστικά, αλλά τα ισοπέδωσε πλήρως. Η μετάλλαξη που έχετε υποστεί σας κατέστησε όλους αγνώριστους.
Εσείς που θα σκίζατε τα μνημόνια, υπογράψατε το επαχθέστερο μνημόνιο.
Εσείς που διακηρύσσατε σε όλους τους τόνους ότι η προνομοθέτηση μέτρων αντιβαίνει στο Σύνταγμα της χώρας, στη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, την αποδεχθήκατε μετά βαΐων και κλάδων.
Εσείς που διακηρύσσατε το κούρεμα του χρέους, που στη συνέχεια έγινε αναδιάρθρωση του χρέους, τώρα το κάνετε γαργάρα.
Εσείς που ορκιζόσασταν στην προστασία των αδυνάμων, στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, μιλώντας μάλιστα συγκεκριμένα με νούμερα, για 751 ευρώ τον μήνα, στην καθιέρωση της δέκατης τρίτης σύνταξης, στην κατοχύρωση του ΕΚΑΣ, μέσα σε δύο χρόνια όχι μόνο τα ξεχάσατε, αλλά πράξατε ακριβώς το αντίθετο: διαλύσατε τα πάντα.
Εσείς που κάνατε σημαία σας την περιβόητη πολιτική διαπραγμάτευση, όχι μόνο την ξεχάσατε, αλλά φτάσατε στο σημείο να εκλιπαρείτε για την επιστροφή της τρόικας την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα.
Το πιο αλλόκοτο, όμως, αλλοπρόσαλλο, ανερμάτιστο και επικίνδυνο είναι ότι φέρατε τη χώρα στο χείλος του Ιουνίου του 2015. Την οδηγήσατε με το ένα πόδι έξω από την Ευρωζώνη. Σωθήκατε, γιατί τότε υπήρξαν πρόθυμοι «ναυαγοσώστες», το οποίο βέβαια εμείς είμαστε υπερήφανοι που το κάναμε. Όμως, το πάθημά σας δεν έγινε μάθημα. Μέσα σε δέκα μήνες από τότε, οδηγείτε ξανά τη χώρα στη μεθόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντί να συνέλθετε και να σοβαρευτείτε, τη βυθίζεστε όλο και πιο βαθιά στην ανεπάρκεια της εξουσίας και στο παραλήρημά της.
Η αντίδρασή σας δεν εξηγείται μόνο με πολιτικούς όρους. Χρειάζεται άλλες επιστήμες να το εξηγήσουν αυτό. Αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι ότι μετά το Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να μας πείτε τι έγινε. Το περιγράφει, βέβαια, σήμερα χαρακτηριστικά ένας άξιος δημοσιογράφος, ο Μιχάλης Μητσός, στα σημερινά «Νέα».
Σας διαβάζω: «Οι θεσμοί τα βρήκαν. Το κούρεμα χρέους δεν παίζει πλέον. Η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή. Το ΔΝΤ μένει στο πρόγραμμα, η προνομοθέτηση εξαιτίας σας κατέστη το παράδοξο απόκτημα της Ελλάδος. Προνομοθετούμε για το 2019».
Αλήθεια, τι άλλο μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Τι άλλο προσδοκάτε, δηλαδή; Τι άλλο δεν θα κάνετε; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι έχετε χάσει την ψυχή σας;
Καταλαβαίνω την αδυναμία σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα. Κατανοώ ότι όσα είχατε διακηρύξει, όσα είχατε πει σας φέρνουν σε αδιέξοδο. Στρουθοκαμηλίζετε και συμπεριφέρεστε όπως ο κ. Τσακαλώτος. Τρεις ημέρες μετά το Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει εμφανιστεί πουθενά!
Δυστυχώς για τη χώρα, δεν περιορίζεστε μόνο σε αυτά, αλλά υπάρχουν επιπτώσεις και στην κοινωνία. Κάνετε κάτι χειρότερο: Πιστεύετε ότι μόνο με το κράτος, ειδικά σε αυτό το νομοσχέδιο, που μου μυρίζει κρατισμό, θα περισώσετε ό,τι μπορείτε, ακολουθώντας ακραίες πρακτικές κομματικής πελατείας.
Στα πολλά ψέματα που είπατε, κορυφαίο ήταν εκείνο της εξυγίανσης του δημοσίου τομέα. Και τι δεν υποσχεθήκατε! Να σας τα θυμίσω και δείτε τι κάνει το σημερινό νομοσχέδιο: Αναβάθμιση και εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, αποκομματικοποίηση του κράτους, οριστικό τέλος στις στρατιές των μετακλητών υπαλλήλων, αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από τις στρατιές των συμβούλων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τι κάνατε ακριβώς από αυτά τα παραπάνω; Τίποτα! Αντίθετα, συνεχίσατε να υλοποιείτε τις πιο ακραίες πολιτικές χειραγώγησης, ακόμα και απαλλοτρίωσης της δημόσιας διοίκησης.
Με το βλέμμα σας στραμμένο στη διαμόρφωση και συντήρηση της εκλογικής σας πελατείας, κάνατε ακριβώς τα αντίθετα: Την κομματικοποίηση την απογειώσατε. Οι μετακλητοί υπάλληλοι κατακλύζουν τη δημόσια διοίκηση. Οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες Υπουργών συγκροτούν ήδη μια αξιόμαχη στρατιά που θέλει να λυμαίνεται το κράτος.
Επειδή θέλω να είμαι συγκεκριμένος, σας λέω τα εξής:
Πρώτο στοιχείο: Το μισθολογικό κόστος της δημόσιας διοίκησης μέσα σε έναν χρόνο το αυξήσατε κατά 16,2%, ενώ το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς έρευνες, έχει μειωθεί κατά 19%.
Δεύτερο στοιχείο: Διπλασιάσατε τον αριθμό των ειδικών και γενικών γραμματειών. Βρήκατε εβδομήντα γενικούς γραμματείς σε όλη τη δημόσια διοίκηση και μέσα σε δύο χρόνια τους κάνατε εκατόν σαράντα.
Τρίτο στοιχείο: Οι μετακλητοί υπάλληλοι που εσείς έχετε διορίσει, σύμφωνα με τα ακριβή δεδομένα, έχουν ξεπεράσει τις τέσσερις χιλιάδες.
Αν όλα αυτά βρίσκονται σε αρμονία με τις προγενέστερες δεσμεύσεις και δηλώσεις σας, εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πραγματικά σηκώνω ψηλά τα χέρια.
Επειδή εκφράσατε μια εκδοχή της Αριστεράς την οποία πάντα εγώ σεβόμουν και εκτιμούσα, θέλω να σας πω ότι δεν προκαλέσατε ζημιά μόνο στον τόπο. Έχετε διασύρει και έναν ολόκληρο χώρο που είχε τις δικές του αξίες, τις δικές του ευαισθησίες και τα δικά του προτάγματα.
Δεν θέλω να πιστέψω ότι ισχύει αυτό που είπε ένας πραγματικά μεγάλος ποιητής της ανανεωτικής Αριστεράς, ο Μανώλης Αναγνωστάκης: «Δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν».
Είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο έχει, βέβαια, μερικά θετικά σημεία σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κόμματα και με μερικά άλλα άρθρα που λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας. Εμείς αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Θα το καταψηφίσουμε επί της αρχής και θα ψηφίσουμε ορισμένα άρθρα την επόμενη Τρίτη που θα γίνει η συζήτηση μαζί με τις τροπολογίες, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε τέλος ούτε αρχή.

Σας ευχαριστώ πολύ.