ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Ερώτηση βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδα Γρηγοράκου προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με την αποδυνάμωση λειτουργίας Κέντρου Υγείας Καστορείου Λακωνίας. Τρίτη, 7/2/2017Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Α.Π. 3203/7-2-2017
7 Φεβρουαρίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό


ΘΕΜΑ: «Αποδυνάμωση λειτουργίας Κέντρου Υγείας Καστορείου Λακωνίας»


Το 2014, με πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης, θεσπίστηκε οργανισμός για το Κέντρο Υγείας Καστορείου (αρ. ΦΕΚ 89/Β/19-1-2015). Βρέθηκε χρηματοδότηση για μισθολογικό και διοικητικό κόστος και δεσμεύτηκαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ για έκτακτα κτηριακά προβλήματα. Τον Ιανουάριο του 2015, μετά την μετεγκατάστασή του σε νέο κτήριο, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας, με πολλές τιμές και ακόμα περισσότερες προσδοκίες. Το Κέντρο Υγείας ετέθη σε πλήρη λειτουργία, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, μετά δηλαδή από αρκετούς μήνες καθυστερήσεων. Στο δυναμικό του συμπεριλαμβάνονταν η διευθύντρια ιατρός του Κ.Υ. και ένας αγροτικός ιατρός, του οποίου η θέση δεν είναι βέβαιο ότι θα καλύπτεται πάντα, δεδομένης της μειωμένης ανταπόκρισης των ιατρών για πλήρωση τέτοιων θέσεων σε τέτοιου είδους περιοχές. Στο Κ.Υ. προβλεπόταν να μετακινηθούν και οι γιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως, ο αγροτικός ιατρός μετακινήθηκε στη μονάδα νεφρού του Νοσοκομείου Σπάρτης. Πολύ πρόσφατα μετακινήθηκε και η διευθύντρια του Κ.Υ. Καστορείου στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στη Σπάρτη, του οποίου βέβαια τη λειτουργία επικροτούμε, ως εμπνευστές του, άλλωστε, εφόσον βέβαια στηρίζεται σε νέες προσλήψεις και όχι σε αποδυνάμωση μιας ήδη λειτουργούσας υγειονομικής μονάδας. Έμεινε, λοιπόν, στο Κ.Υ. Καστορείου μία και μοναδική ιατρός επιμελήτρια Β’ να εργάζεται ανελλιπώς, χωρίς τη δυνατότητα ρεπό, χωρίς την επικουρική βοήθεια έστω μιας νοσηλεύτριας. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, επίσης, δε γίνονται πια εφημερίες. Η καταγεγραμμένη επισκεψιμότητα του Κ.Υ. είναι 500 με 600 άτομα μηνιαίως και εξυπηρετεί όλους τους Βόρειους Δήμους του νομού Λακωνίας, των οποίων ο πληθυσμός το καλοκαίρι πενταπλασιάζεται. Παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης για το θέμα και τις σχετικές πιέσεις των κατοίκων της περιοχής, γίνεται σαφές ότι σταδιακά η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καστορείου αποδυναμώνεται.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο Κ.Υ. Καστορείου και της σταδιακής αποδυνάμωσής του;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Λεωνίδας Γρηγοράκος