ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο Alpha 9.89 fm. Δευτέρα, 13/2/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου,
βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,
στο ραδιόφωνο Alpha 9.89 fm, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου


Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017


Δημοσιογράφος: Θα μιλήσουμε με τον κύριο Γρηγοράκο ο οποίος έχει διατελέσει Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και του οποίου το όνομα – το δηλώνω κατηγορηματικώς – δεν υπάρχει σε καμία λίστα. Ούτε καν σε κατάλογο με ονόματα ιατρών που έχουν κάνει ταξίδια.
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, θα αρχίσω με τα πολιτικά και θα τελειώσω με τα σκάνδαλα. Κατά συγκυρία, ήσασταν και εσείς σε εκείνο το ταξίδι στο Μόναχο στην Εισαγγελία. Γιατί πριν μίλησα με τον κ. Τζαβάρα, αν και δεν το είχα σχεδιάσει. Πάμε στα πολιτικά. Εσείς έχετε μια συνεργασία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Λ. Γρηγοράκος: Όχι συνεργασία, είμαι βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δημοσιογράφος: Βλέπουμε ότι αλλάζει το τοπίο, βλέπουμε ότι υπάρχουν και άλλες συμμαχίες. Βλέπω μια πρωτοβουλία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με το Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η φημολογία ότι ο κύριος Βενιζέλος σκέφτεται να μην βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Θέλω ένα σχόλιο από εσάς.
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι δεν θα γίνει αυτό διότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτή την στιγμή, είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο που υπάρχει στην Ελλάδα και στο Κοινοβούλιο. Ο Βενιζέλος είναι ένα απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας γιατί διαθέτει πάρα πολλά στοιχεία που δεν τα έχουν άλλοι πολιτικοί και άνθρωποι. Πιστεύω ότι δεν θα κάνει αυτό το λάθος, τον έχει ανάγκη ο τόπος. Ο ίδιος έχει βάλει επανειλημμένως το στήθος του για τη χώρα. Είναι πάντως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να ακούσει κανείς στο Κοινοβούλιο, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο πολιτικό σκηνικό του τόπου – και με αυτή την δράση που έχει με τον πολιτικό όμιλο E-kyklos – ο οποίος και παράγει πολιτική αλλά μπορεί να δώσει και πολιτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο Βενιζέλος είναι απαραίτητο να είναι κοντά μας και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Δημοσιογράφος: Πως βλέπετε την φράση του κυρίου Φίλη που τόσο συζητήθηκε, να έρθουν κοντά η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Λ. Γρηγοράκος: Ο Φίλης είπε κάτι που εμένα προσωπικά με στεναχώρησε: «το βρομερό ΠΑΣΟΚ». Αυτή τη φράση την χαρίζω στον κύριο Φίλη και του λέω ότι το «βρομερό ΠΑΣΟΚ» το έχει αγκαλιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είναι τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν στην προηγούμενη διακυβέρνηση και είναι εκείνοι οι οποίοι είχαν κάνει τον λαϊκισμό ιδεολογία και κυρίαρχο θέμα της πολιτικής μας τα τελευταία χρόνια. Για τα στελέχη μιλάω και όχι για τους ψηφοφόρους που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Έναν, έναν μπορώ να σας του πω. Αυτοί οι λαϊκιστές του ΠΑΣΟΚ έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ. Τους χαρίζω λοιπόν στον κύριο Φίλη. Δεν μπορούν να σηκώνουν το χέρι κάποιοι οι οποίοι ήταν σε συγκεκριμένα υπουργεία ή σύμβουλοι κάποιων ή συμμετείχαν σε ινστιτούτα και να κάνουν στο ΠΑΣΟΚ ή στον κάθε ένα από εμάς μαθήματα ηθικής. Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε κυρία Παπαδάκου.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Εσείς τώρα τι βλέπετε για τη διαπραγμάτευση;
Λ. Γρηγοράκος: Για μένα η διαπραγμάτευση έχει τελειώσει. Έχουν πάρει τις αποφάσεις, θα τα ψηφίσουν όλα. Είναι εθισμένοι στην εξουσία και θα τα ψηφίσουν όλα.

Δημοσιογράφος: Εσείς θα τα ψηφίσετε;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι κυρία Παπαδάκου. Είναι δυνατόν; Εγώ είχα διαχωρίσει τη θέση μου από τον Αύγουστο του 2015 και είχα πει παραδείγματος χάρη ότι δεν θα μπορούσα να πάω στη Λακωνία και να αντιμετωπίσω τους φίλους μου τους αγρότες. Διότι ξέρετε ότι η καταγωγή μου είναι από μια αγροτική περιοχή.

Δημοσιογράφος: Στις επόμενες εκλογές θα είστε παρών.
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως θα είμαι παρών. Θέλω να συζητήσουμε κάτι που είδα σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών και είναι κάτι που μας αφορά στον τόπο μας, στη Λακωνία. Πρόκειται για ένα βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο απεικονίζονται ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής να κάνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό και να τραγουδούν το ναζιστικό ύμνο. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύομε σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα.

Δημοσιογράφος: Βέβαια. Δεν είναι τυχαίο που έχουν γίνει τέτοιοι θύλακες εκεί κάτω. Και εσείς έχετε δώσει μια μάχη και πήρατε την έδρα της Χρυσής Αυγής από εκεί κάτω.
Λ. Γρηγοράκος: Με αγώνα και αγάπη. Με βοήθησαν πολύ οι φίλοι μου και ο λαός της Λακωνίας και τους ευχαριστώ όλους.

Δημοσιογράφος: Εγώ επισημαίνω το ότι θα είστε παρών. Γιατί αυτό το βίντεο που λέτε είναι τρομερό. Βλέπουμε σημαίες των SS. Είναι συγκλονιστικό.
Λ. Γρηγοράκος: Το βίντεο αυτό ανταποκρίνεται στο αίτημα να εξοντωθούν όλοι οι Εβραίοι. Και μιλά για πιθήκους και για πράγματα που δεν τα χωράει ο νους.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Είπαμε για τα κομματικά που βασικά είναι πολιτικά θέματα.
Λ. Γρηγοράκος: Καταλαβαίνω που το πάτε και θέλω να σας πω το εξής. Στην κεντροαριστερά και ειδικά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να γκρεμίσουμε τους τοίχους και να μην ορθώνουμε οχυρά. Θα πρέπει να εδραιωθεί κάτι πολύ μεγάλο στο χώρο του προοδευτικού κέντρου. Θωρώ λοιπόν ότι η όποια δυσαρμονία υπάρχει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, όλων των κινήσεων και των πρώην συναδέλφων – τους οποίους εκτιμώ αφάνταστα – πρέπει να ξεπεραστεί και πρέπει να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δυσκολεύεται με τα προηγούμενα δεδομένα. Το λέω αυτό γιατί ναι μεν θα πάμε σε εκλογή αρχηγού από τη βάση – και αυτό είναι πολύ σημαντικό – αλλά η επιμονή να αυτοκαταλυθεί το Ποτάμι και να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη νομίζω ότι δεν είναι παραγωγική. Πιστεύω ότι χρειάζεται μια καινούργια φόρμουλα. Υπήρχε η κοινή Επιτροπή Διαλόγου του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι η οποία μπορεί να είναι ένα καλό πλαίσιο συζήτησης από την αρχή. Μια νέα πράξη του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πρέπει να τα βρούμε γιατί διαφορετικά, αύριο θα είναι πολύ αργά. Αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Που ξέρουμε ότι αύριο ο Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές; Αυτό εμείς θα πρέπει να το αξιολογήσουμε. Αλλά και το Ποτάμι πρέπει να σεβαστεί την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να δεχτεί ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο βασικός πυλώνας στον ευρύτερο δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο.

Δημοσιογράφος: Και βέβαια την αποχώρηση των βουλευτών από το Ποτάμι, χωρίς την παράδοση έδρας, υποθέτω δεν σας βρίσκει ούτε αυτή σύμφωνους.
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι και η κυρία Γεννηματά και ο κύριος Θεοδωράκης οφείλουν να τα βρουν. Οφείλουν να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν. Το έχει ανάγκη η χώρα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, πείτε μας για τις μεγάλες υποθέσεις που μιλήσαμε στην αρχή της εκπομπής. Κατά συγκυρία, ήσασταν και στην εξεταστική για τη Siemens – σήμερα έχουμε και την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία – και, επίσης, είστε γιατρός και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και ξέρετε πολύ καλά το θέμα της υγείας και το «πάρτι» με τα φάρμακα. Να ξεκινήσουμε με τη Siemens. Αρχίζει η δίκη για την υπόθεση Siemens.
Λ. Γρηγοράκος: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, πάντως, για τη διαχείριση του ζητήματος της Siemens. Εμείς ως εξεταστική επιτροπή βγάλαμε πόρισμα ότι έπρεπε να μας δώσουν κάποια χρήματα από αυτά. Ο ελληνικός λαός έπαθε ζημιά. Πιθανόν να μην είναι τόσο πολύ μεγάλο το ποσό.

Δημοσιογράφος: Εντάξει, τα 2 δις κι εγώ τα θεωρώ υπερβολή. Είναι ο τζίρος τα 2 δις. Αλλά, άλλο 2 δις, άλλο 190 εκατομμύρια. Εδώ έχει ψαλίδα μεγάλη, με τα χρέη.
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένας καλύτερος διακανονισμός. Αλλά θέλω να πω και για τη Novartis, έτσι όπως ξεκίνησε το θέμα με τη Siemens, έτσι ξεκίνησε και το θέμα με τη Novartis. Όταν η Siemens αποφάσισε να δει η General Electric τι γίνεται με το θέμα της Siemens στην Ελλάδα, τότε κατάλαβαν ότι έλειπαν αυτά τα χρήματα.

Δημοσιογράφος: Μιλάτε γι’ αυτές τις έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες με το δικηγορικό γραφείο, κλπ.
Λ. Γρηγοράκος: Το ίδιο ακριβώς γίνεται τώρα και με τη Novartis. Όμως εδώ υπάρχει κάτι, κυρία Παπαδάκου, το οποίο πρέπει να το πούμε και να το ξέρει και ο ελληνικός λαός. Εγώ ασχολούμαι με την εκπαίδευση – είμαι πανεπιστημιακός – και ξέρω ότι την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση, τη μεταπτυχιακή των γιατρών την έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα. Τα έχει ο Ε.Ο.Φ. αυτά. Αυτό που άλλα κράτη δίνουν χρήματα για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών, στην Ελλάδα, δυστυχώς, το έχουν παραχωρήσει στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Δημοσιογράφος: Άλλο αυτό βέβαια και άλλο αυτό που συμβαίνει με όλα τα συνέδρια, να βρίσκονται εκεί όλοι εκείνοι που διαμορφώνουν την τιμή των φαρμάκων.
Λ. Γρηγοράκος: Με βρίσκετε σύμφωνο σε αυτό. Ήταν άνθρωποι από τον Ε.Ο.Φ., αντιπρόεδροι του Ε.Ο.Φ.

Δημοσιογράφος: Σύμβουλοι Υπουργών, κλπ. Έχουν μπει βέβαια εισαγγελείς στα σπίτια τους. Σε σαράντα οχτώ άτομα ανοίγονται λογαριασμοί.
Λ. Γρηγοράκος: Θα υπάρξει πέλεκυς της δικαιοσύνης πιστεύω. Θα αποδοθούν ευθύνες. Πάντως, απ’ ότι λένε, το σκάνδαλο της Novartis είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο της Siemens.

Δημοσιογράφος: Κι εγώ το πιστεύω. Κατ’ αρχήν λόγω δικτύου. Είναι τεσσερισήμισι χιλιάδες γιατροί. Στη Siemens δεν υπήρχε η δυνατότητα τόσο μεγάλου δικτύου. Πάντως, λόγω της ύπαρξης ευθυνών και πολιτικών προσώπων, όπως φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις, αν δε δούμε, δε μπορούμε να πούμε κάτι. Βέβαια, αυτό το σκάνδαλο, όπως και εκείνο της Siemens, αφορά κυρίως την τιμή της πολιτικής μας.
Λ. Γρηγοράκος: Να ξέρατε πόσο πληγωμένος είμαι τα τελευταία χρόνια, σε σχέση μ’ αυτό που μιλάτε. Έχουμε χάσει αυτή τη ζέση, αυτό το πάθος που είχαμε να κάνουμε κάτι για την Ελλάδα, να κάνουμε κάτι για τα παιδιά μας, για τον ίδιο μας τον εαυτό. Γιατί ο καθένας μπαίνει σ΄ αυτό το στίβο γιατί έχει κάποια όνειρα, έχει κάποια ιδανικά.

Δημοσιογράφος: Αλλά βλέπω ότι δε μπαίνουν όλοι γι’ αυτό ή κάποιοι μπαίνουν γι’ αυτό και στην πορεία κάτι αλλάζει.
Λ. Γρηγοράκος: Δυστυχώς κάτι αλλάζει. Δυστυχώς δεν τα διαχειριστήκαμε καλά τα τελευταία χρόνια αυτά τα θέματα. Και γι’ αυτό είμαστε σε μεγάλη κρίση. Και η κρίση μας δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και κοινωνική, είναι και κρίση θεσμών. Και το βλέπουμε κάθε μέρα. Ό,τι είχαμε σαν ηθικό πλεονέκτημα όλα τα προηγούμενα χρόνια, την τελευταία επταετία – με αυτά που έχουν γίνει για μπορέσουμε να σώσουμε τη χώρα – έχουμε τρωθεί σας πολιτικοί αλλά και σαν πολιτική. Και έχει μπει μπροστά ένας άκρατος λαϊκισμός, ο οποίος είναι επικίνδυνος και φαίνεται ότι απειλεί και την Ευρώπη. Η δημοκρατία έχει υποχωρήσει.

Δημοσιογράφος: Νέα μέτρα θα ψηφίσετε στη Βουλή;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ δεν θα τα ψηφίσω αλλά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι θα ψηφιστούν. Νομίζω ότι αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που έγινε Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, για να μπορέσουν να κάνουν ένα μασάζ στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά εκεί έχει διαμορφωθεί μια εσωτερική αντιπολίτευση με τον κύριο Φίλη.


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου,
βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,
το ραδιόφωνο Alpha 9.89 fm, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Δημοσιογράφος: Θα μιλήσουμε με τον κύριο Γρηγοράκο ο οποίος έχει διατελέσει Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και του οποίου το όνομα – το δηλώνω κατηγορηματικώς – δεν υπάρχει σε καμία λίστα. Ούτε καν σε κατάλογο με ονόματα ιατρών που έχουν κάνει ταξίδια.
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, θα αρχίσω με τα πολιτικά και θα τελειώσω με τα σκάνδαλα. Κατά συγκυρία, ήσασταν και εσείς σε εκείνο το ταξίδι στο Μόναχο στην Εισαγγελία. Γιατί πριν μίλησα με τον κ. Τζαβάρα, αν και δεν το είχα σχεδιάσει. Πάμε στα πολιτικά. Εσείς έχετε μια συνεργασία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Λ. Γρηγοράκος: Όχι συνεργασία, είμαι βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δημοσιογράφος: Βλέπουμε ότι αλλάζει το τοπίο, βλέπουμε ότι υπάρχουν και άλλες συμμαχίες. Βλέπω μια πρωτοβουλία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με το Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η φημολογία ότι ο κύριος Βενιζέλος σκέφτεται να μην βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Θέλω ένα σχόλιο από εσάς.
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι δεν θα γίνει αυτό διότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτή την στιγμή, είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο που υπάρχει στην Ελλάδα και στο Κοινοβούλιο. Ο Βενιζέλος είναι ένα απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας γιατί διαθέτει πάρα πολλά στοιχεία που δεν τα έχουν άλλοι πολιτικοί και άνθρωποι. Πιστεύω ότι δεν θα κάνει αυτό το λάθος, τον έχει ανάγκη ο τόπος. Ο ίδιος έχει βάλει επανειλημμένως το στήθος του για τη χώρα. Είναι πάντως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να ακούσει κανείς στο Κοινοβούλιο, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο πολιτικό σκηνικό του τόπου – και με αυτή την δράση που έχει με τον πολιτικό όμιλο E-kyklos – ο οποίος και παράγει πολιτική αλλά μπορεί να δώσει και πολιτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο Βενιζέλος είναι απαραίτητο να είναι κοντά μας και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Δημοσιογράφος: Πως βλέπετε την φράση του κυρίου Φίλη που τόσο συζητήθηκε, να έρθουν κοντά η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Λ. Γρηγοράκος: Ο Φίλης είπε κάτι που εμένα προσωπικά με στεναχώρησε: «το βρομερό ΠΑΣΟΚ». Αυτή τη φράση την χαρίζω στον κύριο Φίλη και του λέω ότι το «βρομερό ΠΑΣΟΚ» το έχει αγκαλιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είναι τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν στην προηγούμενη διακυβέρνηση και είναι εκείνοι οι οποίοι είχαν κάνει τον λαϊκισμό ιδεολογία και κυρίαρχο θέμα της πολιτικής μας τα τελευταία χρόνια. Για τα στελέχη μιλάω και όχι για τους ψηφοφόρους που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Έναν, έναν μπορώ να σας του πω. Αυτοί οι λαϊκιστές του ΠΑΣΟΚ έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ. Τους χαρίζω λοιπόν στον κύριο Φίλη. Δεν μπορούν να σηκώνουν το χέρι κάποιοι οι οποίοι ήταν σε συγκεκριμένα υπουργεία ή σύμβουλοι κάποιων ή συμμετείχαν σε ινστιτούτα και να κάνουν στο ΠΑΣΟΚ ή στον κάθε ένα από εμάς μαθήματα ηθικής. Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε κυρία Παπαδάκου.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Εσείς τώρα τι βλέπετε για τη διαπραγμάτευση;
Λ. Γρηγοράκος: Για μένα η διαπραγμάτευση έχει τελειώσει. Έχουν πάρει τις αποφάσεις, θα τα ψηφίσουν όλα. Είναι εθισμένοι στην εξουσία και θα τα ψηφίσουν όλα.

Δημοσιογράφος: Εσείς θα τα ψηφίσετε;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι κυρία Παπαδάκου. Είναι δυνατόν; Εγώ είχα διαχωρίσει τη θέση μου από τον Αύγουστο του 2015 και είχα πει παραδείγματος χάρη ότι δεν θα μπορούσα να πάω στη Λακωνία και να αντιμετωπίσω τους φίλους μου τους αγρότες. Διότι ξέρετε ότι η καταγωγή μου είναι από μια αγροτική περιοχή.

Δημοσιογράφος: Στις επόμενες εκλογές θα είστε παρών.
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως θα είμαι παρών. Θέλω να συζητήσουμε κάτι που είδα σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών και είναι κάτι που μας αφορά στον τόπο μας, στη Λακωνία. Πρόκειται για ένα βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο απεικονίζονται ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής να κάνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό και να τραγουδούν το ναζιστικό ύμνο. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύομε σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα.

Δημοσιογράφος: Βέβαια. Δεν είναι τυχαίο που έχουν γίνει τέτοιοι θύλακες εκεί κάτω. Και εσείς έχετε δώσει μια μάχη και πήρατε την έδρα της Χρυσής Αυγής από εκεί κάτω.
Λ. Γρηγοράκος: Με αγώνα και αγάπη. Με βοήθησαν πολύ οι φίλοι μου και ο λαός της Λακωνίας και τους ευχαριστώ όλους.

Δημοσιογράφος: Εγώ επισημαίνω το ότι θα είστε παρών. Γιατί αυτό το βίντεο που λέτε είναι τρομερό. Βλέπουμε σημαίες των SS. Είναι συγκλονιστικό.
Λ. Γρηγοράκος: Το βίντεο αυτό ανταποκρίνεται στο αίτημα να εξοντωθούν όλοι οι Εβραίοι. Και μιλά για πιθήκους και για πράγματα που δεν τα χωράει ο νους.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Είπαμε για τα κομματικά που βασικά είναι πολιτικά θέματα.
Λ. Γρηγοράκος: Καταλαβαίνω που το πάτε και θέλω να σας πω το εξής. Στην κεντροαριστερά και ειδικά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να γκρεμίσουμε τους τοίχους και να μην ορθώνουμε οχυρά. Θα πρέπει να εδραιωθεί κάτι πολύ μεγάλο στο χώρο του προοδευτικού κέντρου. Θωρώ λοιπόν ότι η όποια δυσαρμονία υπάρχει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, όλων των κινήσεων και των πρώην συναδέλφων – τους οποίους εκτιμώ αφάνταστα – πρέπει να ξεπεραστεί και πρέπει να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δυσκολεύεται με τα προηγούμενα δεδομένα. Το λέω αυτό γιατί ναι μεν θα πάμε σε εκλογή αρχηγού από τη βάση – και αυτό είναι πολύ σημαντικό – αλλά η επιμονή να αυτοκαταλυθεί το Ποτάμι και να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη νομίζω ότι δεν είναι παραγωγική. Πιστεύω ότι χρειάζεται μια καινούργια φόρμουλα. Υπήρχε η κοινή Επιτροπή Διαλόγου του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι η οποία μπορεί να είναι ένα καλό πλαίσιο συζήτησης από την αρχή. Μια νέα πράξη του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πρέπει να τα βρούμε γιατί διαφορετικά, αύριο θα είναι πολύ αργά. Αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Που ξέρουμε ότι αύριο ο Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές; Αυτό εμείς θα πρέπει να το αξιολογήσουμε. Αλλά και το Ποτάμι πρέπει να σεβαστεί την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να δεχτεί ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο βασικός πυλώνας στον ευρύτερο δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο.

Δημοσιογράφος: Και βέβαια την αποχώρηση των βουλευτών από το Ποτάμι, χωρίς την παράδοση έδρας, υποθέτω δεν σας βρίσκει ούτε αυτή σύμφωνους.
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι και η κυρία Γεννηματά και ο κύριος Θεοδωράκης οφείλουν να τα βρουν. Οφείλουν να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν. Το έχει ανάγκη η χώρα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, πείτε μας για τις μεγάλες υποθέσεις που μιλήσαμε στην αρχή της εκπομπής. Κατά συγκυρία, ήσασταν και στην εξεταστική για τη Siemens – σήμερα έχουμε και την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία – και, επίσης, είστε γιατρός και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και ξέρετε πολύ καλά το θέμα της υγείας και το «πάρτι» με τα φάρμακα. Να ξεκινήσουμε με τη Siemens. Αρχίζει η δίκη για την υπόθεση Siemens.
Λ. Γρηγοράκος: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, πάντως, για τη διαχείριση του ζητήματος της Siemens. Εμείς ως εξεταστική επιτροπή βγάλαμε πόρισμα ότι έπρεπε να μας δώσουν κάποια χρήματα από αυτά. Ο ελληνικός λαός έπαθε ζημιά. Πιθανόν να μην είναι τόσο πολύ μεγάλο το ποσό.

Δημοσιογράφος: Εντάξει, τα 2 δις κι εγώ τα θεωρώ υπερβολή. Είναι ο τζίρος τα 2 δις. Αλλά, άλλο 2 δις, άλλο 190 εκατομμύρια. Εδώ έχει ψαλίδα μεγάλη, με τα χρέη.
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένας καλύτερος διακανονισμός. Αλλά θέλω να πω και για τη Novartis, έτσι όπως ξεκίνησε το θέμα με τη Siemens, έτσι ξεκίνησε και το θέμα με τη Novartis. Όταν η Siemens αποφάσισε να δει η General Electric τι γίνεται με το θέμα της Siemens στην Ελλάδα, τότε κατάλαβαν ότι έλειπαν αυτά τα χρήματα.

Δημοσιογράφος: Μιλάτε γι’ αυτές τις έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες με το δικηγορικό γραφείο, κλπ.
Λ. Γρηγοράκος: Το ίδιο ακριβώς γίνεται τώρα και με τη Novartis. Όμως εδώ υπάρχει κάτι, κυρία Παπαδάκου, το οποίο πρέπει να το πούμε και να το ξέρει και ο ελληνικός λαός. Εγώ ασχολούμαι με την εκπαίδευση – είμαι πανεπιστημιακός – και ξέρω ότι την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση, τη μεταπτυχιακή των γιατρών την έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα. Τα έχει ο Ε.Ο.Φ. αυτά. Αυτό που άλλα κράτη δίνουν χρήματα για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών, στην Ελλάδα, δυστυχώς, το έχουν παραχωρήσει στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Δημοσιογράφος: Άλλο αυτό βέβαια και άλλο αυτό που συμβαίνει με όλα τα συνέδρια, να βρίσκονται εκεί όλοι εκείνοι που διαμορφώνουν την τιμή των φαρμάκων.
Λ. Γρηγοράκος: Με βρίσκετε σύμφωνο σε αυτό. Ήταν άνθρωποι από τον Ε.Ο.Φ., αντιπρόεδροι του Ε.Ο.Φ.

Δημοσιογράφος: Σύμβουλοι Υπουργών, κλπ. Έχουν μπει βέβαια εισαγγελείς στα σπίτια τους. Σε σαράντα οχτώ άτομα ανοίγονται λογαριασμοί.
Λ. Γρηγοράκος: Θα υπάρξει πέλεκυς της δικαιοσύνης πιστεύω. Θα αποδοθούν ευθύνες. Πάντως, απ’ ότι λένε, το σκάνδαλο της Novartis είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο της Siemens.

Δημοσιογράφος: Κι εγώ το πιστεύω. Κατ’ αρχήν λόγω δικτύου. Είναι τεσσερισήμισι χιλιάδες γιατροί. Στη Siemens δεν υπήρχε η δυνατότητα τόσο μεγάλου δικτύου. Πάντως, λόγω της ύπαρξης ευθυνών και πολιτικών προσώπων, όπως φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις, αν δε δούμε, δε μπορούμε να πούμε κάτι. Βέβαια, αυτό το σκάνδαλο, όπως και εκείνο της Siemens, αφορά κυρίως την τιμή της πολιτικής μας.
Λ. Γρηγοράκος: Να ξέρατε πόσο πληγωμένος είμαι τα τελευταία χρόνια, σε σχέση μ’ αυτό που μιλάτε. Έχουμε χάσει αυτή τη ζέση, αυτό το πάθος που είχαμε να κάνουμε κάτι για την Ελλάδα, να κάνουμε κάτι για τα παιδιά μας, για τον ίδιο μας τον εαυτό. Γιατί ο καθένας μπαίνει σ΄ αυτό το στίβο γιατί έχει κάποια όνειρα, έχει κάποια ιδανικά.

Δημοσιογράφος: Αλλά βλέπω ότι δε μπαίνουν όλοι γι’ αυτό ή κάποιοι μπαίνουν γι’ αυτό και στην πορεία κάτι αλλάζει.
Λ. Γρηγοράκος: Δυστυχώς κάτι αλλάζει. Δυστυχώς δεν τα διαχειριστήκαμε καλά τα τελευταία χρόνια αυτά τα θέματα. Και γι’ αυτό είμαστε σε μεγάλη κρίση. Και η κρίση μας δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και κοινωνική, είναι και κρίση θεσμών. Και το βλέπουμε κάθε μέρα. Ό,τι είχαμε σαν ηθικό πλεονέκτημα όλα τα προηγούμενα χρόνια, την τελευταία επταετία – με αυτά που έχουν γίνει για μπορέσουμε να σώσουμε τη χώρα – έχουμε τρωθεί σας πολιτικοί αλλά και σαν πολιτική. Και έχει μπει μπροστά ένας άκρατος λαϊκισμός, ο οποίος είναι επικίνδυνος και φαίνεται ότι απειλεί και την Ευρώπη. Η δημοκρατία έχει υποχωρήσει.

Δημοσιογράφος: Νέα μέτρα θα ψηφίσετε στη Βουλή;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ δεν θα τα ψηφίσω αλλά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι θα ψηφιστούν. Νομίζω ότι αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που έγινε Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, για να μπορέσουν να κάνουν ένα μασάζ στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά εκεί έχει διαμορφωθεί μια εσωτερική αντιπολίτευση με τον κύριο Φίλη.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ αυτά τα βλέπω ελάχιστα σε σύγκριση με αυτά που συνέβησαν με εμάς κυρία Παπαδάκου. Αν θυμάστε καλά, του Γιώργου Παπανδρέου του έφυγαν 22 βουλευτές, οι οποίοι ανήκαν στο δικό του ισχυρό κομματικό πυρήνα. Το θυμάστε; Δεν έφυγαν άνθρωποι οι οποίοι, ας πούμε, είχαν μια διαφοροποίηση από τον Γιώργο και ανήκαν τότε στον Ευάγγελο Βενιζέλου. Και από αυτούς που βλέπετε σήμερα να βρίσκονται τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που καταψήφισαν τα μνημόνια. Και τώρα δεν τα καταψηφίζουν και κρύβονται πίσω από τις κολώνες της Βουλής. Και υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ψηφίσει όλα τα μνημόνια. Άρα, ποιο είναι το «βρομερό ΠΑΣΟΚ»; Το ότι υπήρχαν προβλήματα στη διαχείριση της εξουσίας από διάφορους στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν βαρεθεί ή είχαν διαφθαρεί, είναι γεγονός. Όμως, κυρία Παπαδάκου, το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις, έκανε μεγάλες τομές στη χώρα και δεν πρέπει να μιλάμε έτσι απαξιωτικά για έναν χώρο που έχει δώσει τόσα πολλά στην πατρίδα. Αυτά που λέει ο κύριος Φίλης είναι πράγματα που μας χωρίζουν. Πιστεύω ότι ο χώρος της Αριστεράς δεν πρέπει να είναι ένα φρούριο στο οποίο να απομονωνόμαστε. Και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθει κακό αν απομονωθεί – και το έχει κάνει ήδη αυτό – αλλά και εμείς που τα προηγούμενα χρόνια φτάσαμε στο 4%. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία μας. Στην πολιτική θα πρέπει να πάμε μπροστά. Η Ελλάδα μας έχει ανάγκη όλους. Εμένα με ενδιαφέρει η χώρα αυτή την στιγμή, τα υπόλοιπα – με τα κόμματα και λοιπά - φτιάχνονται στην πορεία.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ αυτά τα βλέπω ελάχιστα σε σύγκριση με αυτά που συνέβησαν με εμάς κυρία Παπαδάκου. Αν θυμάστε καλά, του Γιώργου Παπανδρέου του έφυγαν 22 βουλευτές, οι οποίοι ανήκαν στο δικό του ισχυρό κομματικό πυρήνα. Το θυμάστε; Δεν έφυγαν άνθρωποι οι οποίοι, ας πούμε, είχαν μια διαφοροποίηση από τον Γιώργο και ανήκαν τότε στον Ευάγγελο Βενιζέλου. Και από αυτούς που βλέπετε σήμερα να βρίσκονται τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που καταψήφισαν τα μνημόνια. Και τώρα δεν τα καταψηφίζουν και κρύβονται πίσω από τις κολώνες της Βουλής. Και υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ψηφίσει όλα τα μνημόνια. Άρα, ποιο είναι το «βρομερό ΠΑΣΟΚ»; Το ότι υπήρχαν προβλήματα στη διαχείριση της εξουσίας από διάφορους στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν βαρεθεί ή είχαν διαφθαρεί, είναι γεγονός. Όμως, κυρία Παπαδάκου, το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις, έκανε μεγάλες τομές στη χώρα και δεν πρέπει να μιλάμε έτσι απαξιωτικά για έναν χώρο που έχει δώσει τόσα πολλά στην πατρίδα. Αυτά που λέει ο κύριος Φίλης είναι πράγματα που μας χωρίζουν. Πιστεύω ότι ο χώρος της Αριστεράς δεν πρέπει να είναι ένα φρούριο στο οποίο να απομονωνόμαστε. Και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθει κακό αν απομονωθεί – και το έχει κάνει ήδη αυτό – αλλά και εμείς που τα προηγούμενα χρόνια φτάσαμε στο 4%. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία μας. Στην πολιτική θα πρέπει να πάμε μπροστά. Η Ελλάδα μας έχει ανάγκη όλους. Εμένα με ενδιαφέρει η χώρα αυτή την στιγμή, τα υπόλοιπα – με τα κόμματα και λοιπά - φτιάχνονται στην πορεία.