ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Σημεία δευτερολογίας Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας και ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας. Τετάρτη, 15/3/2017

Σημεία δευτερολογίας Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας και ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις»


Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017


Για την αναγκαιότητα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως το αντιλαμβάνεται κανείς, δεν είναι μόνο οι υπηρεσίες Υγείας που διευθύνει το κράτος. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι και ο ιδιωτικός τομέας. Εάν το καταλάβουμε αυτό και βρούμε τις ισορροπίες μεταξύ του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ιδιωτικού τομέα, πάρουμε τα καλά από το ένα και τα καλά από το άλλο, τότε υπάρχει περίπτωση μεταρρύθμισης και προοπτικής για τη χώρα.
Για τα θέματα της μεταρρύθμισης και αν αυτό που κάνουμε και συζητάμε σήμερα είναι μεταρρύθμιση ή όχι, ή αν έχει κάνει μεταρρυθμίσεις η Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, θέλω να πω τα εξής: Κύριε Υπουργέ, ήσουν σήμερα εδώ και δεν άκουσα να πάρεις θέση γι’ αυτό που έκανε ο Υπουργός Παιδείας. Μείωσε τις θέσεις, δύο μήνες πριν από τις γενικές εξετάσεις, στις Σχολές Ιατρικής, της Νομικής και του Πολυτεχνείου. Κύριε συνάδελφε, στη θέση σας, εάν ήθελα πραγματικά να κάνω μεταρρυθμίσεις αυτού του είδους, θα έλεγα: Καταργώ τις πανελλήνιες εξετάσεις και φτιάχνω ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό είναι για εμένα μεταρρύθμιση. Δεν είναι μεταρρύθμιση το να δίνεις λιγότερες θέσεις στα παιδιά του Έλληνα πολίτη, που έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους, τουλάχιστον για φέτος. Είναι ανέντιμο για τα φετινά παιδιά να μειωθούν οι θέσεις αυτές.

Για τα τεκταινόμενα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
Δεκαπέντε γιατροί έχουν φύγει το τελευταίο τρίμηνο από το Ωνάσειο. Έχουν αποδυναμωθεί οι παιδοκαρδιοχειρουργικές κλινικές. Έχει αποδυναμωθεί μία καρδιοχειρουργική κλινική και μάλιστα με έναν εξαίρετο γιατρό για τον οποίο έγινε η κρίση, αλλά δεν τον ήθελε το σύστημα. Πήρε τρεις ψήφους αρνητικές, δύο θετικές και δύο «απών». Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, για να δικαιολογήσετε τη θέση σας, καλέσατε σε απολογία τα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ψήφισαν «ναι». Εάν μπορείτε, διαψεύστε με.

Για τις ρουσφετολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου
Δεν είναι ρουσφέτι το να βάλεις ιατρική υπηρεσία στην Εθνική Αιμοδοσία; Δεν είναι ρουσφέτι το ότι αυτή τη στιγμή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας φτιάχνεις ένα σύστημα χωρίς εξετάσεις, ονομάζεις καθηγητές, χωρίς αυτό το σύστημα να δέχεται φοιτητές; Εγώ ήμουν υπέρ στο να γίνει πανεπιστήμιο η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με το προηγούμενο νομοθέτημα της κ. Διαμαντοπούλου, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Δεν θέλω στην Ελλάδα του 2017, του 2020 και του 2050 να προχωράμε και να δίνουμε τίτλους χωρίς αξιολόγηση και χωρίς κανένας από αυτούς, οι οποίοι παίρνουν τους τίτλους, να μην έχει αξιολογηθεί. Εγώ θέλω να δίνουν όλοι εξετάσεις.

Για τη διγλωσσία των κυβερνώντων και την προώθηση της αναξιοκρατίας
Γιατί οι συνάδελφοι του ΕΚΑΒ να μπορούν να κάνουν μετάταξη στα νοσοκομεία και να μην μπορούν να υποβάλουν τα χαρτιά τους για κενές θέσεις που θα προκηρυχθούν στα νοσοκομεία; Γιατί, δηλαδή, σε αυτούς τους ανθρώπους, σε γιατρούς τους ΕΚΑΒ, για τους οποίους εσείς ο ίδιος μιλούσατε -έχω και την ερώτηση που είχατε καταθέσει σε εμάς για το ΕΚΑΒ, ότι αποδυναμώνουμε το ΕΚΑΒ παίρνοντας γιατρούς, προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρων- έρχεστε και δίνετε τη δυνατότητα, μετά από πέντε χρόνια, να μετακινούνται; Πώς μετακινείτε τους γιατρούς με πενταετία από την επαρχία στην Αθήνα, χωρίς να μπαίνουν σε μια διαδικασία αξιολόγησης; Δεν είναι άδικο κάποιοι να έχουν σκεφτεί ότι θα πάνε πέντε χρόνια στην επαρχία και θα έρθουν στον «Ευαγγελισμό» να πάρουν μια από τις καλύτερες θέσεις; Δεν είναι άδικο αυτό;
Γιατί δεν προκηρύσσετε τις κενές θέσεις του «Ευαγγελισμού» και να δώσετε στον συνάδελφο που είναι εκεί μόρια για να μπορεί να έρθει; Όμως, να του δώσετε μόρια για μια κενή οργανική θέση. Δεν θα κάνουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας δημόσιο υπαλληλίκι. Θέλω όλοι να αξιολογούμαστε. Όπως αξιολογούνται οι πολιτικοί, όπως αξιολογείται ο κάθε ένας κάθε μέρα, όπως αξιολογείται όλη η ελληνική κοινωνία.

Για το νοσοκομείο της Σαντορίνης
Έχω αντίρρηση με το νοσοκομείο της Σαντορίνης, για το οποίο βγήκε ο Υπουργός και είπε ότι κάποιοι ήθελαν να το κάνουν ξενοδοχείο. Σας διαψεύδω. Τουλάχιστον το τελευταίο χρονικό διάστημα, που είχα εγώ την αρμοδιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την ΑΕΜΥ, είχα έρθει σε επαφή με το Ίδρυμα Νιάρχος και είχαμε φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Διαφωνούσε το τοπικό στοιχείο των Κυκλάδων, οι δήμαρχοι και όλοι, διότι ήθελαν να είναι δημόσιο το νοσοκομείο. Πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ ακριβό. Το Ίδρυμα Νιάρχος μας είχε κάνει μια πρόταση, ώστε εάν το έπαιρνε ποτέ, όλοι οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι θα βρίσκονταν ή ήθελαν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, να μην πλήρωναν τίποτα και το ελληνικό κράτος δεν θα πλήρωνε τόσα πολλά λεφτά και δεν θα κλείναμε και το Κέντρο Υγείας στη Σαντορίνη.