ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή “Τώρα” (ΣΚΑΪ). Τρίτη, 7/3/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή “Τώρα” (ΣΚΑΪ) και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κ. Γρηγοράκο!
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα!

Δημοσιογράφος: Πάμε κατευθείαν στο αμιγώς πολιτικό και ταυτόχρονα οικονομικό σκέλος της συζήτησής μας, για να εξετάσουμε πού ακριβώς βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσα σε όλο αυτό το μείγμα, έτσι όπως το παρακολουθούμε. Η πρώτη σας παρατήρηση ή εκτίμηση για την πορεία των συζητήσεων, για την περιβόητη διαπραγμάτευση, ποια είναι;
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για τη διαπραγμάτευση. Καμία ουσία. Κάθε πέρσι και καλύτερα. Κάθε χθες και καλύτερα. Φαίνεται ότι πάμε στην πορεία του 2015, στην πορεία Βαρουφάκη, να φτάσουμε στο τέλος σε συνθήκες ασφυξίας – για να μιλήσω με ιατρικούς όρους – και να παραδοθούμε σε ό,τι πει πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Δημοσιογράφος: Διαβάζω το άρθρο που γράφετε σήμερα στα “Νέα” και στην αρχή αναφέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να υιοθετήσει οποιοδήποτε μέτρο του ζητηθεί από τους εταίρους για να παραμείνει στην εξουσία.
Λ. Γρηγοράκος: Ο Πρωθυπουργός, όπως και η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ γοητευμένοι από την εξουσία. Και αυτό είναι πολύ άσχημο για τη χώρα, γιατί βάζουν πάνω από όλα τον εαυτό τους και όχι τη χώρα. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πολιτικοί και κυβερνήσεις που έβαζαν πρώτα τη χώρα. Δυστυχώς, αυτή την στιγμή βλέπουμε καθημερινά μια υποχωρητικότητα των κυβερνώντων σε όλες αυτές τις θέσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πραγματικά επικίνδυνη για την εποχή. Το λέω αυτό με όλη τη σημασία και τη βαρύτητα των λόγων μου σαν πολιτικός και έχω μείνει έκπληκτος από την υποχωρητικότητα αυτής της κυβέρνησης, η οποία σκοπό έχει μόνο την παραμονή στην εξουσία.

Δημοσιογράφος: Ακούγοντας όμως χθες τον Πρωθυπουργό να μιλάει στο Υπουργικό Συμβούλιο, για άλλη μια φορά – πέρα από τα στοιχεία της ανάπτυξης και τα στοιχεία που ήρθαν από την ΕΛΣΤΑΤ – τον ακούσαμε να παρουσιάζει τα εμπόδια που θέτουν οι θεσμοί. Και συγκεκριμένα για τα εμπόδια τα οποία θέτει το ΔΝΤ, προβάλλοντας για ακόμα μια φορά το ακριβώς αντίθετο από αυτά που λέτε. Δηλαδή το ότι: “Εμείς ως κυβέρνηση, δεν είμαστε εδώ για να δεχθούμε ό, τι μας λένε. Αντιθέτως, διαπραγματευόμαστε και διαπραγματευόμαστε πάρα πολύ σκληρά”. Και προσθέτω – για να απαντήσετε συνολικά κ. Γρηγοράκο – ότι πριν από λίγες ημέρες, την επομένη του πιο πρόσφατου Eurogroup, ακούσαμε από την κυβέρνηση να λέει ότι, για πρώτη φορά, πέτυχαν ένα πρωτότυπο μείγμα: όχι μόνο μεταρρυθμίσεις αλλά και αντισταθμιστικά.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό είναι στο κεφάλι τους, έχουν κάνει “διαστημικό διδακτορικό” στο ψέμα. Την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας μιλούσε στο Υπουργικό Συμβούλιο, η πραγματικότητα, με τα δεδομένα του ΕΛΣΤΑΤ, έλεγε άλλα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλέον την αξιοπιστία της. Πως μπορεί κανείς να συζητάει μαζί τους; Πιστεύω ότι όλα αυτά που κάνουν είναι τερτίπια. Χθες βέβαια ο Πρωθυπουργός φαινόταν κουρασμένος, φαινόταν μελαγχολικός, βαριόταν που έκανε το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιτρέπεται ένας Πρωθυπουργός να μην έχει την πυγμή να δώσει μια δύναμη στους Υπουργούς του να προχωρήσουν; Γιατί ξέρετε ότι είμαστε άνθρωποι - και εγώ προσωπικά έχω περάσει από αυτές τις θέσεις – και υπάρχουν στιγμές που απογοητευόμαστε, είμαστε στα κάτω μας. Ο πολιτικός όμως, ο οποίος έχει μια θέση ευθύνης, μια θέση εξουσίας είναι υποχρεωμένος να είναι δυνατός και να μην δείχνει απαισιοδοξία. Θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κλίμα θετικό, που θα βοηθήσει τον Έλληνα πολίτη σε αυτή την καταθλιπτική περίοδο που περνάμε. Όλοι εσείς οι δημοσιογράφοι λέτε ότι η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας. Και το πρόβλημα της Ελλάδος είναι οικονομικό. Κάτι που επηρεάζει και την κοινωνική πολιτική. Μάλιστα, υπάρχουν απόψεις που θεωρούν ότι η έκρηξη δεν θα αργήσει να έρθει. Θα υπάρξει η κοινωνική έκρηξη, δεν αντέχει η κοινωνία άλλα μέτρα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η εναλλακτική;
Λ. Γρηγοράκος: Θα σας πω και την εναλλακτική. Δεν μπορεί όμως ο κ. Τσακαλώτος να λέει ότι “θα πρέπει να έχουμε τελειώσει γιατί αλλιώς καήκαμε”, Τα έλεγε από τον Μάιο πέρσι. Μετά, έρχεται ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο και λέει: “σε λίγες μέρες κλείνουμε”. Αντιθέτως, όλα γίνονται χειρότερα. Αυτό δεν το θέλουν οι θεσμοί. Γιατί αντιλαμβάνονται ότι πάμε όλο πίσω και στο τέλος θα βάλουν βρόγχο στην ελληνική οικονομία. Αν θυμάστε καλά, πείτε μου αν πέρσι υπήρχε στο τραπέζι το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου; Δεν υπήρχε. Άρα, όσο πάμε πιο πίσω, η διαπραγμάτευση γίνεται δυσκολότερη.

Δημοσιογράφος: Πάντως, από την άλλη πλευρά, η εναλλακτική – αναφέρομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση – ζητάει εκλογές. Πάνω σε αυτό που αναφερθήκατε ότι έχει φέρει μέτρα, έχει φέρει καθυστερήσεις που έχουν φέρει περαιτέρω μέτρα, έρχεται η Νέα Δημοκρατία και ζητάει εκλογές. Και εγώ, στη συνέχεια του σημερινού σας άρθρου, διαβάζω ότι ναι μεν η Νέα Δημοκρατία ζητάει εκλογές αλλά, δεν απαντά στο καίριο ερώτημα. Ποιο είναι αυτό κ. Γρηγοράκο και ποιος έχει να δώσει απάντηση;
Λ. Γρηγοράκος: Είναι γεγονός ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει μετά το 2015, μετά τις εκλογές. Ήταν βέβαια επιλογή του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επάνω στη μέθη της εξουσίας και στην λάθος πληροφόρηση των προηγούμενων ετών, στηρίχθηκε σε ένα σαθρό οικοδόμημα για την αντιπολιτευτική του τακτική. Αν θυμάστε καλά, το e-mail Χαρδούβελη ήταν περίπου 1.5 δισεκατομμύριο και εμείς κατεβήκαμε στις εκλογές λέγοντας: “όχι μείωση μισθών, όχι μείωση συντάξεων”. Βέβαια, τότε ο κύριος Τσίπρας είχε πει του κόσμου τα ψέμματα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Δεν μιλάμε γι' αυτά τώρα. Η χώρα ήταν έτοιμη να βγει από το μνημόνιο. Επιμένω σε αυτό και φωνάζω όταν ακούω τους ανθρώπους αυτούς να λένε ψέμματα. Και τώρα, αν προχωρήσουμε και υπογράψουμε την αξιολόγηση – γιατί ο κ. Τσίπρας θέλει να βάλει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση και να βγούμε στις αγορές – τα πράγματα θα έρθουν εκεί που ήταν το 2014.

Δημοσιογράφος: Η εναλλακτική ποια είναι;
Λ. Γρηγοράκος: Η εναλλακτική είναι μια: να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει άλλη. Οι άνθρωποι είναι ιδιοτελείς, ιδεοληπτικοί, ερασιτέχνες, ανίκανοι και τεμπέληδες. Είναι βαριές κατηγορίες όμως δεν κάνουν τίποτα για να μας διαψεύδουν. Είναι μια πολιτική την οποία την ξέρω από τα φοιτητικά μου χρόνια. Εγώ άνηκα στην ΠΑΣΠ και υπήρχαν και ο Ρήγας και η Πανσπουδαστική. Και υπήρχε βέβαια και η συντηρητική Νέα Δημοκρατία με την ΟΝΝΕΔ. Σας πληροφορώ ότι δεν υπήρξε αμφιθέατρο, δεν υπήρξε συνέλευση που να πάρει μια απόφαση με αυτούς τους ανθρώπους. Όλο αναβλητικότητα.

Δημοσιογράφος: Και φεύγει αυτή η κυβέρνηση. Ποιος έρχεται και με τι;
Λ. Γρηγοράκος: Εμείς φωνάζαμε όταν βγήκε ο Τσίπρας– νομοτελειακά βέβαια, λέγοντας πολλά ψέμματα – αλλά είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες, ούτως ώστε να βγει και αυτό το κόμμα για να κυβερνήσει. Εξαπατηθήκαμε από αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας στην κοινωνία γιατί, όπως αποδείχθηκε, δεν έκανε τίποτα. Πιστεύω όμως το εξής: πήρε την εξουσία, “ό,τι είπε, είπε”, δεν έκανε την καινούργια αρχή που έπρεπε τον Ιανουάριο του 2015. Έπρεπε όμως να κάνει μια καινούργια αρχή τον Σεπτέμβριο του 2015. Αντιθέτως, εξαπάτησε όλα τα πολιτικά κόμματα, πήρε την υπογραφή τους και πήγε μόνος του να κάνει τη διαπραγμάτευση. 220 βουλευτές είχαν στηρίξει το μνημόνιο στη Βουλή και ήταν η καλύτερη ευκαιρία του να τον γράψει η ιστορία. Έπρεπε δηλαδή να φτιάξει μια άλλη κυβέρνηση και μια άλλη εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Δημοσιογράφος: Κάτι το οποίο σήμερα δεν μπορεί να γίνει;
Λ. Γρηγοράκος: Τώρα πια δεν μπορεί να γίνει. Έχει δεσμεύσει τόσο πολύ τη χώρα με αυτά που έχει κάνει και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που έχει κάνει. Είναι ένα σχήμα οξύμωρο. Μας ζητάει να υπογράψουμε πράγματα που εκείνος έχει διαπραγματευτεί και εκείνος γνωρίζει. Εμείς όμως δεν τα γνωρίζουμε. Εσείς έχετε αξιόλογους συντάκτες. Πείτε μου, ποια είναι η διαπραγμάτευση; Είναι το ασφαλιστικό; Είναι η μείωση του αφορολόγητου;

Δημοσιογράφος: Δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα. Αυτό που είπε ο Υπουργός Οικονομικών είναι ότι αν δεν υπάρξει μια συμφωνία-πακέτο, δεν μπορεί να πει τα επιμέρους θέματα που εμπεριέχει.
Λ. Γρηγοράκος: Άρα, τι διαπραγματεύονται και τι μας ζητάνε εμάς να ψηφίσουμε; Τι να στηρίξουμε; Δηλαδή εσείς θα λέγατε: “Θα στηρίξω κάτι εκ των προτέρων χωρίς να το ξέρω”;

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι αφήνετε ένα παράθυρο ανοιχτό, αν υπάρξει κάτι με το οποίο συμφωνείτε να το ψηφίσετε, κ. Γρηγοράκο ή το κλείνετε κατηγορηματικά πια;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ προσωπικά το κλείνω κατηγορηματικά γιατί δεν μπορώ να συνεννοηθώ με αυτούς τους ανθρώπους. Έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου. Δεν υπάρχει κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους που να πω ότι “ναι, είναι σοβαρός και μπορώ να συνεννοηθώ μαζί του”.

Δημοσιογράφος: Πάντως, η εθνική συνεννόηση – για να επιστρέψω σε αυτό που λέγαμε νωρίτερα – είναι κάτι το οποίο επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά.
Λ. Γρηγοράκος: Εμείς το ζητάμε από την αρχή. Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν θυμάστε, μίλαγε για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, μιλάγαμε για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Δημοσιογράφος: Αυτό προϋποθέτει να καθόσαστε στο ίδιο τραπέζι και με τους κυβερνώντες.
Λ. Γρηγοράκος: Όχι με αυτή την κυβέρνηση όμως.

Δημοσιογράφος: Με ποιους;
Λ. Γρηγοράκος: Με μια καινούργια κυβέρνηση. Με ένα καινούργιο μείγμα πολιτικής. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλάει και για τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα πρέπει να του γίνει πρόταση και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αν οι δημοσκοπήσεις είναι αληθινές, θα έχει γύρω στους 50 βουλευτές. Και αυτός ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι παρών στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Δημοσιογράφος: Άκουγα μια συνέντευξή σας, στα μέσα Φεβρουαρίου, αν θυμάμαι καλά. Μόλις είχαν γίνει οι πρώτες δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ο οποίος δήλωσε αντίθετος ως προς την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και όχι μόνο. Αναφέρθηκε και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και σας είχε ενοχλήσει ο χαρακτηρισμός περί “βρωμερού ΠΑΣΟΚ”. Μάλιστα, του τον επιστρέψατε πίσω.
Λ. Γρηγοράκος: Αφού το “βρωμερό ΠΑΣΟΚ” το έχουν αγκαλιά. Αν δείτε ποιους έχουν μαζί τους, θα δείτε ότι είναι όλοι εκείνοι τους οποίους το ΠΑΣΟΚ τους έχει αποπέμψει ή απορρίψει. Δεν θέλω να μπω σε προσωπικά. Πείτε μου έναν έναν τους υπουργούς που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και πείτε μου την ιστορία τους μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι τον ευεργέτη τους, που λεγόταν Γιώργος Παπανδρέου, τον καταψήφισαν και – πολλοί από αυτούς – έχουν ψηφίσει και όλα τα μνημόνια. Και έρχονται και κουνάνε και το χέρι. Τα ονόματα τα ξέρετε. Άρα, αυτό το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που εμείς απορρίψαμε, το στείλαμε στο ΣΥΡΙΖΑ. Τους πολιτικούς, όχι τους ψηφοφόρους. Εμείς δεν έχουμε κάτι με τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε εναντίον του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και της συντήρησης της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί η Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που αυτο-τοποθετούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και θα πρέπει να είναι σαφείς σε ό,τι πουν στον ελληνικό λαό για τις επόμενες εκλογές.

Δημοσιογράφος: Οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα σε αυτό το χώρο που ονομάζουμε Κεντροαριστερά είναι στη σωστή κατεύθυνση; Και το ρωτάω αυτό γιατί ακούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό για την ανασύσταση αυτού του χώρου – βέβαια οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες – και ίσως μένει η εντύπωση ότι επί της ουσίας δεν καταφέρνει να ενωθεί;
Λ. Γρηγοράκος: Οι διαφορές μας – όλων αυτών των δημοκρατικών κινήσεων και μορφωμάτων στο χώρο της Κεντροαριστεράς – είναι πολύ λιγότερες από αυτά που μας ενώνουν. Αν ο καθένας από εμάς παύσει να βάζει μπροστά την αυταρέσκεια του, να θέλει να είναι ηγεμών και αν όλοι βάζουμε πάνω από τον εαυτό μας το χώρο, τότε θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Και πιστεύω ότι αυτό το καλό αποτέλεσμα θα γίνει και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, και με τις κινήσεις των τριών – Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη –, με τις κινήσεις των ανεξαρτήτων πολιτών, με τους μεταρρυθμιστές. Υπάρχουν πάρα πολλά κομμάτια στο χώρο της Κεντροαριστερά, που οι διαφορές τους είναι πάρα πολύ λίγες. Τώρα λοιπόν, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας ούτως ώστε, όλα αυτά τα κομμάτια να βρουν ένα κοινό βηματισμό τον Ιούνιο που θα πάμε σε συνέδριο. Και πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε σε αυτό το συνέδριο και μετά να κάνουμε εκλογή αρχηγού από τη βάση. Και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό.

Δημοσιογράφος: Εκλογές για τη χώρα;
Λ. Γρηγοράκος: Εκλογές για τη χώρα, όσο ποιο γρήγορα γίνονται, τόσο καλύτερο για τη χώρα. Είμαι πεπεισμένος πια ότι η κυβέρνηση αυτή, όσο μένει στην εξουσία, κάνει κακό στη χώρα.

Δημοσιογράφος: Τελευταία ερώτηση, επειδή είναι ένα κυρίαρχο θέμα στη σημερινή επικαιρότητα. Αναφέρομαι σε ρεπορτάζ του “Ελεύθερου Τύπου” που προχωρά στην αποκάλυψη για διάφορες μειώσεις σε φόρους στους βουλευτές, όπως για παράδειγμα η εισφορά αλληλεγγύης.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν το ξέρω. Το είδα σήμερα το πρωί. Δεν το ξέρω αλλά δεν με εκφράζει. Πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι την πορεία που έχει η ελληνική οικονομία. Δηλαδή, η μείωση του αφορολόγητου θα πρέπει να ακολουθήσει και εμάς.