ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά "Κανάλι Ένα 90.4 fm". Πέμπτη, 23/3/2017


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά “Κανάλι Ένα 90.4 fm”, στην εκπομπή “2 Ρεπόρτερ”, στους δημοσιογράφους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασσιμάτη

 

                                                                                    Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

 

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση και στην Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Τι μπορούμε, να περιμένουμε; Εσείς ως κόμμα λέτε, ότι δεν ψηφίζετε τα νέα μέτρα. Να περιμένουμε εκλογές;
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους. Εγώ θα ήθελα, να σας κάνω μια πολιτική ανάλυση, την οποία έχω συζητήσει και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Να ξέρετε, ότι η αξιολόγηση δε θα προχωρήσει. Η κατάσταση με την αξιολόγηση θα πάει  “σέρνοντας”, με την οικονομία να βρίσκεται σε αβεβαιότητα, με τους επιχειρηματίες και ολόκληρο τον κόσμο σε ανασφάλεια. Οι φόροι που έχουν επιβληθεί είναι αντιαναπτυξιακοί, υπάρχει μια αναδιανομή της μιζέριας και όλα αυτά γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση αμφίθυμη, που είναι γεμάτη αντιφάσεις. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε παραδεχτεί, ότι ήταν αιθεροβάμονες. Αν αύριο το πρωί η κυβέρνηση “κλείσει” την αξιολόγηση δε θα έχει πολιτικό “ακροατήριο”. Γιατί όσοι υποστηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση είναι συγκεκριμένοι. Είναι ένα αντισυστημικό “στρατόπεδο”, είναι ένα “στρατόπεδο” που θέλει τη δραχμή, ένα “κομμάτι” αντιευρωπαϊκό. Δεν μπορούν, λοιπόν, να πάνε σε “ρήξη” με όλους αυτούς, γιατί μετά δε θα έχουν κανέναν, να τους ακούει. Άρα, λοιπόν δεν προχωρούν την αξιολόγηση.


Δημοσιογράφος: Αυτό που λένε κύριε Γρηγοράκο, ότι θα περιμένουν τις γερμανικές εκλογές και την πιθανή νίκη Σούλτσς και μετά θα δουν, πως θα προχωρήσουν, πως σας φαίνεται;
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς αυτό λέω. Δεν πάνε σε αξιολόγηση, ώστε να κερδίσουν χρόνο. Δεν μπορούν, να κάνουν τίποτα τώρα. Αν προχωρήσουν στην αξιολόγηση, μετά θα πάνε σε εκλογές.


Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα θέμα όμως. Αν πας “σέρνοντας” την αξιολόγηση, πώς θα βγάλεις τα 6.5 δις ,που έχεις να πληρώσεις τον Ιούνιο;
Λ. Γρηγοράκος: Αυτά τα χρήματα τα έχουν. Έχουν “στραγγίξει” τον κόσμο και υπάρχουν αυτά τα λεφτά. Έχουν στείλει τον κόσμο στο “τρελοκομείο” και τα έχουν στην άκρη αυτά τα χρήματα. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση έχει αυτή τη δυνατότητα. Έχει μαζέψει αρκετά χρήματα. Με αυτά τα χρήματα μπορεί, να κάνει δουλειά.

 
Δημοσιογράφος: Μα, αν δεν προχωρήσεις σε συμφωνία και χρησιμοποιήσεις αυτά που έχεις, κάποια στιγμή αυτά θα στερέψουν και μετά είσαι τελειωμένος.

Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Έχουν μαζέψει περίπου 7,5 δις. Έχουν αρχικά, να δώσουν 1,6 δις, έχουν τον Ιούλιο να δώσουν άλλα 6,2 δις και μέχρι τότε οι τράπεζες “κρατάνε”. Υπάρχει και ένα ομόλογο, το οποίο θα “σπάσουν”, οπότε έχουν χρόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Και να σας πω και κάτι άλλο. Η ύπαρξή τους βολεύει και τους Ευρωπαίους. Μια χαρά τα πάνε. Για αυτό και δεν τους “ζορίζουν” καθόλου. Ας τελειώσουν πρώτα όλες οι ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις και βλέπουν μετά. Από την στιγμή, που θα υπογράψουν την αξιολόγηση έχει τελειώσει γι' αυτούς η ιστορία. Και δεν ξέρω, αν θα έχουν και καλό τέλος. Μήπως φύγουν και με ελικόπτερο.

 
Δημοσιογράφος: Μια πολιτική αλλαγή στην Γερμανία, που δεν είναι απίθανη, υπάρχει πιθανότητα να κάνει πιο ευέλικτη την στάση των δανειστών;
Λ. Γρηγοράκος: Είναι δυνατόν, να πιστεύει κάποιος, ότι θα αλλάξει η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα; Η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, όπως και η Αμερική και αλλάζει δύσκολα και ελάχιστα την εξωτερική της πολιτική. Χθες μου έκανε εντύπωση κάτι που είπε ο Γκάμπριελ, για την Ε.Ε. Σχετικά με αυτό που θέλει, να κάνει ο Τσίπρας και να εκβιάσει με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος στην Ρώμη, σε αυτό είναι απέναντι ο Γκάμπριελ. Αν εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες προσπαθήσουμε, να κάνουμε κάτι εκτός Ε.Ε. μετά θα “κλαίμε την μοίρα μας”. Πιστεύω, ότι η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου με όσα λέει σχετικά με την Ε.Ε.


Δημοσιογράφος: Η κυρία Γεννηματά συναντήθηκε με τον Γκάμπριελ και σε δήλωσή της ζήτησε, να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά των δανειστών, για να τελειώσει η αξιολόγηση.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ πιστεύω, ότι δε θα υπάρξει αξιολόγηση. Η αξιολόγηση αυτή, με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατη. Και την έχουν καταστήσει οι ίδιοι αδύνατη, για να παραμείνουν στην εξουσία. Όταν τελειώσει η αξιολόγηση έχουν με την σειρά τους τελειώσει ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί, απλούστατα, οι άνθρωποι ζουν στον πολιτικό τους μικρόκοσμο. Δεν έχουν επαφή με τη ζώσα πραγματικότητα και δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες που έχει η αναβλητικότητά τους. Έχουν απονεκρώσει τις επενδύσεις. Τις τελευταίες μέρες έχουν “φύγει” από τις τράπεζες 4 δις.

 
Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, όμως πρέπει, να δούμε τι κάνει και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Πέρα από δηλώσεις και κάποιες άνευρες ανακοινώσεις δε γίνεται τίποτα. Επίσης από όσο βλέπω εγώ, ο καλύτερος φίλος του κυρίου Σόιμπλε είναι ο κύριος Τσίπρας, γιατί δεν “ανοίγει μύτη”, έχουμε εργασιακή ειρήνη, δεν υπάρχουν διαδηλώσεις και “αναχαιτίσεις” στις προκλητικές κυβερνητικές επιδιώξεις.
Λ. Γρηγοράκος: Καμία αντίρρηση για όλα αυτά που λέτε. Αλλά θα δείτε τι έχει, να γίνει στους δρόμους από την στιγμή που θα παρθούν αυτά τα μέτρα και θα “κλείσει” η αξιολόγηση. Εγώ πιστεύω, ότι ο “κόμπος έχει φτάσει στο χτένι”. Δεν υπάρχει περίπτωση, να δεχτεί ο ελληνικός λαός μείωση μισθών και συντάξεων. Ο κόσμος είναι στα “κάγκελα”. Εγώ ζω τον κόσμο στην επαρχία και άκουγα προηγουμένως και τις δικές σας εμπειρίες από τα ΑΤΜ των τραπεζών. Το ζω και ως βουλευτής, γιατί κάθε μέρα μιλάω με τον κόσμο και μου λέει, ότι περνάει δύσκολα. Αυτή την φορά, πιστεύω, ότι θα υπάρξει “έκρηξη”. Δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το μέλλον. Η κυβέρνηση “βαδίζει στα τυφλά”. Η αντιπολίτευση δεν έχει έναν συγκεκριμένο πολιτικό λόγο. Σχετικά με το χώρο μου πρέπει, να πάμε σε ένα συνέδριο, στο οποίο θα είμαστε οργανωμένοι, ώστε να πούμε κάτι καινούριο και διαφορετικό σε σχέση με όσα είπαμε τα προηγούμενα χρόνια στον ελληνικό λαό, για να μπορέσει να μας “ξανακούσει”, να του “κινήσουμε” την περιέργεια. Αν πάμε, να κάνουμε κάτι από τα ίδια και θελήσουμε ο καθένας να κρατήσει τις ομάδες του και να έχουμε ένα μικρό κόμμα του 6% και 7% καλύτερα, να μην προχωρήσουμε.

 
Δημοσιογράφος: Θέλω την άποψή σας για τα ζητήματα της τρομοκρατίας. Για αυτό που έγινε στο Λονδίνο και κατά πόσο πρέπει, να ανησυχούμε.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ ανησυχώ πολύ, γιατί υπάρχει μια μεγάλη ένταση μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας και πίσω από αυτό “κρύβεται” μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του δυτικού κόσμου και της Ανατολής. Μια σύγκρουση η οποία υπήρχε και θα υπάρχει στο διηνεκές. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν, να λυθούν. Υπήρχε από την εποχή του Ξέρξη και των Ελλήνων μέχρι και σήμερα μια αντιπαλότητα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν, να λυθούν. Βέβαια γίνονται προσπάθειες από τον πολιτισμένο κόσμο της Ευρώπης, να είναι πιο ήπια και ανθρώπινα τα πράγματα. Δυστυχώς, όμως η ίδια η θρησκεία, που “κυβερνά” τον ανατολικό κόσμο έχει ένα διαφορετικό φιλοσοφικό και ιδεολογικό μοντέλο σκέψης και αντίληψης για τη ζωή, που δεν μας επιτρέπει, να κάνουμε πολλά πράγματα. Η Ευρώπη αντιλήφθηκε τα τελευταία χρόνια, ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ αυτών των θρησκειών και ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο. Η Ευρώπη έκανε τεράστιες προσπάθειες και εγώ είμαι υπέρ αυτών των προσπαθειών, αλλά δυστυχώς κάποιοι αυτή την υστέρηση του Ισλάμ απέναντι στη Δύση την εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος. Δηλαδή ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν αυτή την στιγμή εκμεταλλεύεται την κατάσταση, για να περάσει τη δική του αλλαγή στο Σύνταγμα, να γίνει ο απόλυτος άρχων του Ισλάμ και του ανατολικού κόσμου. Οι Ευρωπαίοι, να ξέρετε, δε θα ανεχτούν άλλο τον Ερντογάν.

 
Δημοσιογράφος: Θέλω την ερμηνεία σας για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πανάγιο Τάφο. Πως ένας άνθρωπος που υποστηρίζει, ότι είναι άθεος και ενώ δεν πάνε εκεί άλλοι ηγέτες επισκέπτεται αυτό τον ιερό τόπο;
Λ. Γρηγοράκος: Το λέω εδώ και καιρό. Και με το “διάβολο” θα συνεργαστούν, αρκεί να διατηρηθούν στην εξουσία. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Τους ενδιαφέρει μόνο η προσωπική τους προβολή και να διατηρήσουν την εξουσία, που έχουν. Είναι πολύ “ερωτευμένοι” με την “καρέκλα” τους. Γιατί υπάρχουν και πολιτικοί, που έχουν παραιτηθεί από την “καρέκλα” τους, έχουν αφήσει το θώκο του Πρωθυπουργού, υπάρχουν βουλευτές που τα “βρόντηξαν” όλα, όταν διαφώνησαν. Εδώ πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων, που ξεκινά από την ακροδεξιά και φτάνει ως την Αριστερά. Αυτή την Αριστερά, που κάποτε μας είχε όλους εμπνεύσει και τώρα μας απογοήτευσε όλους.