ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο "Κανάλι Ένα Πειραιά". Πέμπτη, 9/3/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,
στο ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα Πειραιά», στον δημοσιογράφο Νίκο Μπαρδούνια

 

                                                                                    Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

 

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας!
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σας! Καλημέρα στους φίλους μου στον Πειραιά και στους συμπατριώτες μου.

Δημοσιογράφος: Πως τα βλέπετε τα πράγματα με την αξιολόγηση; Θα κλείσει;
Λ. Γρηγοράκος: Ό,τι και να γίνει, αγαπητέ Νίκο, αυτή η διαπραγμάτευση έπληξε δραστικά την οικονομία. Κάθε πέρσι και καλύτερα. Κάθε χθες και καλύτερα. Διότι, όταν πάμε να διαπραγματευόμαστε, βαθαίνουμε τα αδιέξοδα της χώρας. Παραδείγματος χάρη, στις εκλογές του 2016 δεν υπήρχε καν στη συζήτηση το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου.

 Δημοσιογράφος: Μήπως αυτά όλα τα έχουν αποθηκευμένα και μας τα φέρνουν λίγα, λίγα;
Λ. Γρηγοράκος: Όσο πιο πολύ προχωράει η διαπραγμάτευση, τόσο πιο πολύ σκληραίνουν τα μέτρα. Οι εταίροι, οι δανειστές μας έχουν καταλάβει ότι υπάρχει ένα έλλειμμα διακυβέρνησης και το εκμεταλλεύονται. Γι’ αυτό πιστεύω, ότι στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο, – και διαφωνώ με όλους εκείνους που λένε ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές– η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Όλα τα άλλα είναι «μπαλώματα». Αυτή η μακρόσυρτη διαδικασία αξιολόγησης έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα. Γιατί οι κυβερνώντες δίνουν την ευκαιρία στον κάθε Σόιμπλε να μας λέει: «είτε θα υλοποιήσετε το τρίτο μνημόνιο που υπογράψατε ή θα μείνετε χωρίς πρόγραμμα».

 Δημοσιογράφος: Οι δανειστές όμως πάντα απειλούσαν. Ακόμα και όταν ήμασταν «καλά παιδιά».
Λ. Γρηγοράκος:  Όλες αυτές οι διαδικασίες, στις οποίες έχει εμπλακεί η κυβέρνηση, οδηγούν τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, για να υπογράψεις κάτι για το 2019 και το 2020, είναι κάτι το διαφορετικό. Υπενθυμίζω ότι το τρίτο μνημόνιο λήγει το 2018. Άρα, για να ρυθμίσεις πράγματα τα οποία θα συμβούν το 2019 ή το 2020, είναι ένα τέταρτο μνημόνιο. Αυτό το τέταρτο μνημόνιο δεν θα έχει και λεφτά βέβαια.

 Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα νέα μέτρα - που είναι μια απαίτηση του ΔΝΤ, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Σόιμπλε- τα έβαλαν για να μην απαιτήσει το ΔΝΤ να συζητήσει το θέμα του κέρδους.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό ήταν ένα άλλο λάθος, διότι εμείς έχουμε εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ του ΔΝΤ και του Σόιμπλε.

 Δημοσιογράφος: Θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε;
Λ. Γρηγοράκος: Βέβαια. Τι δουλειά έχουν τα βατράχια όταν σε μια διαδικασία τέτοια σκοτώνονται τα βουβάλια; Όσο δεν κλείνουμε τις εκκρεμότητες που έχουμε μπροστά μας, τόσο τα αδιέξοδα θα μεγαλώνουν. Χθες μου έκανε εντύπωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε που έμεινε η Τρόικα στην Αθήνα. Εγώ επιμένω ότι όσο δεν κλείνουμε την αξιολόγηση, τόσο θα βάζουν οι εταίροι και άλλα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 Δημοσιογράφος: Εσείς είπατε προηγουμένως, ότι πιστεύετε πως πρέπει να πάμε σε εκλογές. Σχετικά με αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την Κεντροαριστερά και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα νέος ισχυρός πόλος, πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει αυτή η συζήτηση; Και θέλω να σας πω ότι και χθες είχαμε εδώ τον κ. Παναγούλη, τηλεφωνικά,  ο οποίος είπε ότι κάθε συζήτηση είναι θετική και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση. Είναι δεκτοί όλοι σε αυτή την προσπάθεια;
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω ναι. Νομίζω ότι αυτή η συγκρότηση τρίτου πόλου είναι ιστορική αναγκαιότητα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Πλέον το έχουν δει όλοι ότι το «φύγε εσύ να έρθω εγώ» δεν είναι λύση.

Δημοσιογράφος: Μπορούν να δημιουργηθούν οι βάσεις ύπαρξης και λειτουργίας αυτού του τρίτου πόλου;
Λ. Γρηγοράκος: Οι βάσεις υπάρχουν ήδη. Ετοιμαζόμαστε τώρα για ένα ανοιχτό συνέδριο. Τους καλούμε όλους. Δεν πιστεύω μόνο στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και τις Κινήσεις των Πολιτών. Πιστεύω, παραδείγματος χάρη, και στην κίνηση των τριών φίλων μου, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και Ραγκούση. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι χωρίς να υπάρχουν συγκρούσεις. Χωρίς συγκρούσεις δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι που να είναι αποδεκτό από την κοινωνία. Δεν πρέπει να πάμε σε μια κατάσταση «σούπα» για να μην ενοχλήσουμε τις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων. Ο καθένας από εμάς, όμως, πρέπει να αφήσει πίσω τις φιλοδοξίες και τις σκοπιμότητες και να δούμε ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού.

Δημοσιογράφος: Ο Γιώργος Παπανδρέου τι ρόλο θα παίξει τώρα; Γιατί είναι πολλοί εκείνοι που τον κατηγόρησαν ως διασπαστή στις τελευταίες εκλογές.
Λ. Γρηγοράκος: Ας τα αφήσουμε αυτά. Ας πάμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Είναι γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου θα κριθεί από την ιστορία. Όλους θα μας κρίνει η ιστορία αλλά πολύ περισσότερο τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός και ο άνθρωπος, ο οποίος τελευταία στιγμή έφτιαξε κάτι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και κινδύνεψε το ΠΑΣΟΚ να μην μπει στη Βουλή. Όπως όλοι μας, και εκείνος θα αξιολογηθεί. Νομίζω ότι η συμπόρευσή του με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ είναι ευκαιρία να προβεί ο ίδιος στις αναγκαίες πολιτικές αναθεωρήσεις και ανατοποθετήσεις. Είναι ευκαιρία. Προχθές εκλέχτηκε πάλι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η βιωσιμότητα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απάλειψη των οποιωνδήποτε προσωπικών στρατηγικών, αν θέλουν τα στελέχη να συμβάλουν θετικά στη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου. Το εγχείρημα αυτό έχει προοπτική. Και έχει και δυναμική, γιατί το βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις. Αρκεί να παραμεριστούν οι ηγεμονισμοί, οι κοντόφθαλμες επιδιώξεις και οι προσωπικές φιλοδοξίες.

Δημοσιογράφος: Μακάρι να γίνει έτσι.
Λ. Γρηγοράκος: Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει κίνδυνος να έχουμε απλά μια συνύπαρξη κομμάτων και στελεχών, χωρίς όμως να διαθέτουν ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό αντίκρισμα. 

Δημοσιογράφος: Φοβάμαι όμως ότι μπορεί προς τα εκεί να οδεύει. Να γίνει δηλαδή ένας μετεξελιγμένος συνασπισμός.
Λ. Γρηγοράκος:  Αυτή θα ήταν η κακή του εξέλιξη, που θα μας απογοήτευε όλους. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται η παραμικρή αντιπαλότητα, ούτε και η ενοχοποίηση των όποιων ενεργειών γίνονται αυτή την στιγμή για να συγκροτηθεί ξανά από την αρχή αυτός ο τρίτος πόλος. Πιστεύω ότι η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης είναι υπόθεση όλων μας. Δεν είναι ατομική υπόθεση κανενός. Αν δεν  το κάνουμε όλοι , είμαι σίγουρος ότι δε θα υπάρξει.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια. Θα πρέπει κάποια πρόσωπα, τα οποία καλώς ή κακώς έχουν συνδέσει το όνομά τους με πράγματα δυσάρεστα για τον Έλληνα πολίτη, να φύγουν από την προσωπίδα, να πάνε λίγο πιο πίσω. 
Λ. Γρηγοράκος:  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αλλά δεν πρέπει να κλειστούμε μέσα στα τείχη μας, για να θυμηθούμε και τον Μακιαβέλι.

Δημοσιογράφος: Όποιος κλείνεται στα τείχη του, αυτοκαταστρέφεται.
Λ. Γρηγοράκος:  Εξαφανίζεται, θα έλεγα. Έτσι λοιπόν κι εγώ πιστεύω, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει το τελευταίο χρονικό διάστημα, γι'  αυτό επέστρεψα στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, γιατί με ενδιαφέρει η ενότητα του χώρου. Οι πολιτική με αρχές και αξίες είναι μια μεγάλη περιπέτεια που τη ζει κανείς στη ζωή του, εφόσον θέλει να έχει και να υπηρετεί αρχές και αξίες.

Δημοσιογράφος: Τώρα, κ. Γρηγοράκο, θα ήθελα να ρωτήσω και το εξής. Χθες στη Βουλή κατατέθηκε μια τροπολογία για τον επανακαθορισμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.
Λ. Γρηγοράκος:  Εμείς θα επιφυλαχθούμε γι' αυτό το θέμα, κύριε Μπαρδούνια, γιατί απλούστατα εμείς καταψηφίσαμε τον νόμο Κατρούγκαλου, επειδή είπαμε ότι είναι ένας νόμος που θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.  Και ύστερα με κατηγορούνε πολλές φορές που λέω ότι είναι ερασιτέχνες, ότι δε βλέπουν τα πράγματα πολιτικά, ότι δεν είχαν δουλέψει πολύ στη ζωή τους, δεν είχαν εμπειρίες. Είναι μια κατάσταση πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα.  «Στου Κασίδη το κεφάλι» μαθαίνουνε να κάνουνε πολιτική.  Είδατε τώρα λοιπόν, τι έγινε και με τις τηλεοπτικές άδειες, με το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο. Σήμερα ζητάει 85.000.000 να δοθούν πίσω. Και δεν παραιτείται κανείς. Μου κάνει εντύπωση, δεν παραιτείται κανείς. Ο κ. Κατρούγκαλος που έβγαινε και τι δεν έλεγε στα κανάλια. Είδατε ότι ο νόμος του αποσυντίθεται «στα εξ ων συνετέθη». Κι έρχονται τώρα να διορθώσουνε.  Τι να διορθώσουν, το λάθος;  Όταν πας να διορθώσεις ένα λάθος με λάθος, είναι όχι μόνο διπλό αλλά  δεκαπλό λάθος. Πιστεύω, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δε στέκει και θα χρειάζεται συνέχεια διορθώσεις. Εμείς σήμερα εδώ θα επιφυλαχθούμε να δούμε τι είναι. Δεν πρέπει να πάμε απέναντι στην κοινωνία, η οποία περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Είμαστε υποχρεωμένοι τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο τόπος, να τα δούμε με διπλή σκέψη και διπλή ματιά. Δε πρέπει έτσι «αβρόχοις ποσί» να περνάμε απέναντι, χωρίς να πάρουμε θέση για μεγάλα και σημαντικά θέματα.

Δημοσιογράφος: Η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, μας συμφέρει ως χώρα ή ουσιαστικά μας βάζει στο περιθώριο;
Λ. Γρηγοράκος:  Εμείς θέλαμε πάση θυσία να το αποφύγουμε αυτό. Είναι ένα ιδιότυπο τρίγωνο αυτό που έχει δημιουργηθεί στο Βορρά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο εγώ έχω ψηλά και ακόμα πιστεύω,  τα είχε πει από το 1993 αυτά, σε μια εκτενέστατη πολιτική ανάλυση, που είχε κάνει στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Είχε πει, - και προσέξτε, έχουν περάσει είκοσι τρία χρόνια από τότε - ότι θα πρέπει αυτές οι ανισότητες μεταξύ Βορρά – Νότου, να εξομαλυνθούν. Αν δεν εξομαλυνθούν αυτές οι ανισότητες που υπάρχουν, σίγουρα θα πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση που θέλουν σήμερα οι Βορειοευρωπαίοι να πάμε. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε για να μείνουμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε μπορούμε να είμαστε εκτός. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που περνάει η χώρα, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα, να είμαστε παρόντες και να δώσουμε τη μεγάλη μάχη για να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Δημοσιογράφος: Το θέμα δεν είναι τι θέλουμε εμείς. Το θέμα είναι τι θέση μας προορίζουν οι άλλοι, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται άλλοι συζητάνε για μας. Εμείς δε μπορούμε να παρέμβουμε, δυστυχώς.
Λ. Γρηγοράκος:  Αγαπητέ μου, Νίκο, μπορούμε. Εγώ πιστεύω ότι κάποιος μόνο όταν δε θέλει δεν κάνει τίποτα. Μπορούμε να τους πείσουμε ξανά. Είναι ευαίσθητοι απέναντι στην Ελλάδα. Εγώ πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν αλλάξει η ίδια προς το καλύτερο, θα αποσυντεθεί. Η ίδια δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τις συνθήκες τις διάλυσής της. Εκεί εμείς θα πρέπει να πούμε, τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα πρέπει να μειωθεί η λιτότητα, που είναι ό,τι χειρότερο συνέβη τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη δημιουργία αυτού του οικοδομήματος. Εμείς μιλάγαμε για μια ενωμένη Ευρώπη, των λαών. Λέγαμε ότι θα είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο καινούριο αυτό πολιτικό οικοδόμημα, αλλά βλέπεις, ότι  κάποιοι σήμερα αντί να πάνε μπροστά, γυρίζουν πίσω. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ανισότητες μεταξύ των ήδη υπαρχουσών χωρών. Εμείς θέλουμε να προχωρήσει η Ευρώπη, να ολοκληρωθεί. Και η ολοκλήρωσή της δεν επιτυγχάνεται, αν μπούμε σε μια τέτοια εποπτεία των Νότιων από τους Βόρειους, επειδή εμείς οι Νότιοι είμαστε φτωχότεροι σε σχέση με το Βορρά.

Δημοσιογράφος: Μια πολιτική αλλαγή στη Γερμανία μπορεί να συμβάλει θετικά στο να αλλάξει και το κλίμα συνολικά στην Ευρώπη, ως προς τη λιτότητα; Ως προς τα επίπεδα λιτότητας, να μην είμαστε και αιθεροβάμονες…
Λ. Γρηγοράκος:  Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και στο ίδιο μήκος κύματος. Δε θα γίνουν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές ακόμα κι αν αλλάξει κάτι στη Γερμανία ή στη Γαλλία. Η Γαλλία πάλι μπορεί να κάνει την έκπληξη. Πάλι δηλαδή ένας κεντρώος να πάρει την εξουσία, ο Μακρόν απ’ ό,τι φαίνεται.

Δημοσιογράφος: Αυτός είναι κεντροαριστερός, έτσι ευρύτερα να το πούμε.
Λ. Γρηγοράκος:  Αυτό όμως,  αν και οι Γάλλοι ήταν πάντα παραδοσιακοί φίλοι, δε θα επηρεάσει κατά πολύ τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί και στη Γερμανία να την πάρει ο Σουλτς, αυτά τα μεγάλη κράτη, οι μεγάλες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Μακάρι να μειωθεί το ποσοστό της λιτότητας. Να ξέρετε, όμως, ότι η Ε.Ε. δε μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί είναι ένας αργά σκεπτόμενος και εκτελών γραφειοκρατικός μηχανισμός. Οι Βρυξέλλες, για να πάρουν κάποια απόφαση, θέλουν να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά. Δεν παίρνουν αποφάσεις του ποδαριού. Πιστεύω ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο για την Ελλάδα μια τέτοια κυβέρνηση στη Γερμανία αλλά θα πρέπει να είμαστε και πολύ επιφυλακτικοί στις προσδοκίες μας.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι αυτό το τελευταίο είναι το σημαντικότερο. Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Γρηγοράκο.
Λ. Γρηγοράκος:  Εγώ ευχαριστώ πολύ για την καλοσύνη που έχετε να μου δίνετε πάντοτε βήμα.