ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο ραδιόφωνο Alpha 98.9. Τρίτη, 21/3/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο ραδιόφωνο Alpha 98.9, στην εκπομπή «Γιάφκα», με το δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο


Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017


Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Προηγουμένως φιλοξενήσαμε στην εκπομπή τον κύριο Σπίρτζη. Τι έχετε να πείτε για όλα όσα ακούσατε;
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους. Τι να πω. Νομίζουν ότι ο κόσμος «τρώει σανό». Ρώτησα, λοιπόν, τον κύριο Σπίρτζη αν ήρθε το τέλος της λιτότητας. Αλλά απάντηση δεν πήρα. Γιατί, αν θυμάστε καλά, στις 20 Φεβρουαρίου έλεγαν ότι έρχεται η ανάπτυξη. Αυτό είχε ειπωθεί στα Ιωάννινα. Κάθε λίγο και λιγάκι λένε και από μια «μπούρδα», για να περνάει η ώρα.

Δημοσιογράφος: Είχατε έναν διάλογο, τώρα με τον Υπουργό. Σχετικά με το δρόμο της Σπάρτης. Σας είπε ότι πηγαίνετε γρηγορότερα τώρα στο σπίτι σας.
Λ. Γρηγοράκος: Θα σας πω κύριε Χαριτάτο, σχετικά με αυτό, γιατί θυμάμαι τις ημερομηνίες και ξέρω καλά ότι ήταν όνειρο ζωής για την Λακωνία να κατασκευαστεί ο νέος δρόμος Λεύκτρο-Σπάρτη. Δηλαδή Αθήνα-Τρίπολη-Λεύκτρο-Σπάρτη. Τον ξεκινήσαμε στις 9 Δεκεμβρίου του 2003, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης, ο Χριστοδουλάκης ήταν Υπουργός Οικονομίας και εγώ είχα πάει ως βουλευτής Λακωνίας, μαζί με τους φορείς της περιφέρειας. Βγάλαμε, λοιπόν τότε, 600 εκατομμύρια, για να φτιάξουμε το δρόμο Λεύκτρο- Σπάρτη. Όμως, στην συνέχεια, επί ΝΔ ακολούθησε εκείνο το μεγάλο δυστύχημα στον Μαλλιακό και σωστά ο κύριος Σουφλιάς πήρε εκείνα τα λεφτά, που προοριζόταν για το Λεύκτρο-Σπάρτη και τα «έριξε» σε εκείνο το έργο. Και ήταν λογικό. Ολοκληρώθηκε το συγκεκριμένο έργο το 2009 και ξεκίνησε επιτέλους το έργο Λεύκτρο-Σπάρτη. Κανονικά, έπρεπε να τελειώσει το 2011 αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε τα αναγκαία χρήματα. Έτσι, πήραμε ένα δάνειο. Τότε ήταν ο Χρυσοχοΐδης στη θέση του κυρίου Σπίρτζη. Πήραμε λοιπόν το δάνειο που σας είπα, περάσαμε την σύμβαση από τη Βουλή το 2013 και το 2015 ολοκληρώθηκε ο δρόμος. Δεν μπορούν να μας πουν ότι και το Λεύκτρο-Σπάρτη το έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, δεν το δέχομαι. Αυτά είναι ψέματα. Ξέρετε, για να γίνει ένα έργο, απαιτούνται πάρα πολλά χρόνια και η χώρα μας περνάει μια πολύ δύσκολη φάση, τα έργα έχουν «πάει» πολύ πίσω με την κρίση, που περάσαμε. Όσο μπορούσαμε, όλα τα μεγάλα έργα τα προχωρούσαμε. Και το Κόρινθος-Πάτρα και την Ιόνια Οδό. Όλα αυτά τα έργα ξεκίνησαν επί Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Λίγο φιλότιμο, λοιπόν δε βλάπτει. Δεν καλούν καν αυτούς που «έβαλαν πλάτη», για να γίνουν αυτά τα έργα. Πηγαίνουν και τα εγκαινιάζουν μόνοι τους. Όλα αυτά τα έργα δε γίνονται σε έναν χρόνο. Θέλουν τρία με τέσσερα χρόνια. Δεν μπορεί, λοιπόν ο κύριος Σπίρτζης να μας λέει ότι έφτιαξε το δρόμο για την Σπάρτη.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με ύποπτες διαδικασίες απαλλοτριώσεων σε δημόσια έργα;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Δεν είμαστε ούτε μια χώρα, ούτε μια κοινωνία «αγγέλων». Είναι γεγονός, ότι γινόντουσαν αυτά τα πράγματα. Αλλά, όταν η κυβέρνηση βρίσκει τα δύσκολα, «τραβάει από το μανίκι τον άσσο» των σκανδάλων, των καταγγελιών, της Λίστας Λαγκάρντ, της Novartis, των εξοπλιστικών. Προχθές ζήτησαν εξεταστική επιτροπή στην Βουλή για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ας πάμε επιτέλους τη χώρα μπροστά. Φυσικά, αν είναι σκάρτα κάποια πράγματα, να τα βγάλουμε αλλά να είναι πραγματικά σκάνδαλα. Να μην τα λέμε για λαϊκή κατανάλωση και αποπροσανατολισμό. Λένε, για παράδειγμα, ότι έφτιαξαν το νοσοκομείο Σαντορίνης. Μα δε λειτουργεί τίποτα στην Σαντορίνη σήμερα. Πήγε ο Πρωθυπουργός και το εγκαινίασε, έκανε ο Πολάκης και μία εγχείριση και τώρα δεν υπάρχει τίποτα στην Σαντορίνη. Αν τους παρατηρήσει κάποιος, βλέπει ότι κάνουν πράγματα τα οποία αφενός, δεν τα θέλουν και αφετέρου, όλα αυτά που κάνουν έχουν έναν μεγάλο ερασιτεχνισμό μέσα τους. Δεν μπορούσα, ως Υπουργός Υγείας, να φτιάξω εγώ το νοσοκομείο της Σαντορίνης; Σας πληροφορώ, ότι μπορούσα αλλά εγώ σέβομαι τους πολίτες. Εμείς είχαμε εκεί μια δομή, που ήταν το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης. Η πραγματικότητα έκλεισαν μία δομή, για να ανοίξουν μια άλλη, η οποία υπολειτουργεί. Άρα, πιθανόν, να τίθενται σε κίνδυνο οι πολίτες της Σαντορίνης και οι πολίτες που επιθυμούν να νοσηλευτούν στην περιοχή, γιατί το νοσοκομείο αυτό δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

Δημοσιογράφος: Έχουμε καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ότι υπάρχει και θάνατος ασθενούς στο Σισμανόγλειο, γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Δεν υπήρχε αξονικός.
Λ. Γρηγοράκος: Θα σας πω κάτι. Επειδή τότε ήμουν αρμόδιος Υπουργός, για το νοσοκομείο της Σαντορίνης και είχαν έρθει όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής, για να φτιάξουμε το νοσοκομείο. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ένα ακριβό νοσοκομείο. Είχε φτιαχτεί από μια δωρεά και με 15 εκατομμύρια του ελληνικού κράτους, που δόθηκαν επί Αβραμόπουλου. Όχι πολύ μεγάλο νοσοκομείο. Μια όμορφη κατασκευή και υπεραρκετή για την περιοχή. Η Σαντορίνη έχει 17.000 άτομα πληθυσμό. Για να λειτουργήσει αυτό το νοσοκομείο χρειάζεται 15 εκατομμύρια το χρόνο. Όπως καταλαβαίνετε, το κόστος του νοσοκομείου είναι δυσανάλογο. Το να «κόψουμε την κορδέλα» των εγκαινίων, θα μπορούσαμε να το κάνουμε και εμείς αλλά δε θέλαμε να κοροϊδέψουμε τον ελληνικό λαό. Τότε, είχαμε έρθει σε επαφή με το Ίδρυμα Νιάρχος και είχαμε μπει σε μια διαδικασία, μέσω της ΑΕΜΥ, να λειτουργήσει το νοσοκομείο το ίδρυμα, το οποίο θα είχε την υποχρέωση, να περιθάλπει όλους τους πολίτες της περιοχής και οποιονδήποτε πολίτη το χρειαζόταν. Θα φτιάχναμε μια σύμβαση και θα λειτουργούσε με αυτό τον τρόπο το νοσοκομείο. Αυτή ήταν η δική μας πρόταση. Όμως, επειδή αυτοί που κυβερνούν σήμερα είναι κρατιστές, δε θέλησαν ούτε να το συζητήσουν αυτό. Κάποια στιγμή λοιπόν, πρέπει να τελειώνουμε με όλα αυτά. Τα έχω πει και στο κόμμα μου αυτά. Εμείς έχουμε πει για σύμπραξη δημόσιου με ιδιωτικό τομέα. Μιλάμε για την ανάγκη να πάρουμε τα καλά στοιχεία του κάθε τομέα και να τα εφαρμόσουμε. Σχετικά με το θάνατο στο Σισμανόγλειο. Δεν μπορεί, να απουσιάσει ο ιδιωτικός τομέας από τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων του δημόσιου τομέα, τα οποία είναι πολύ ακριβά και έχουν ξεπεράσει το χρόνο λειτουργίας τους. Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, για να ανανεώσουμε τα μηχανήματα του Ε.Σ.Υ.. Η πρότασή μας είναι ότι τα νοσοκομεία πρέπει να αλλάξουν μορφή. Να ξεφύγουν από το δημόσιο λογιστικό και να είναι πιο ευέλικτα. Χρειαζόμαστε και διαφάνεια αλλά και ένα καινούριο μοντέλο. Νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν διαφορετική αντίληψη για τη δημόσια διοίκηση, την τεχνολογία και την πληροφόρηση. Εάν δεν τα κάνουμε αυτά, τόσο ως χώρος όσο και ως χώρα νομίζω ότι δε θα πάμε μπροστά.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με την αξιολόγηση και την μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup;
Λ. Γρηγοράκος: Στην κυβέρνηση έχει πάθει Αλτσχάιμερ. Άλλα λένε την μία μέρα, άλλα την άλλη. Αν θυμάμαι καλά, ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο είχε πει ότι σε λίγες μέρες θα έκλεινε η αξιολόγηση. Δε θα πω για τον κύριο Σταθάκη, που κάθε μέρα βγαίνει και λέει κάτι διαφορετικό. Ένας Υπουργός πρέπει να είναι υπεύθυνος. Δεν μπορεί να λέει «λόγια του αέρα». Το δικό μου αισθητήριο λέει ότι κάθε χθες και καλύτερα. Κάθε πέρσι, ακόμη καλύτερα. Όσο περνάει ο χρόνος τόσο θα σφίγγει ο βρόγχος στην Ελλάδα και μάλλον θα ξαναέρθουμε σε καταστάσεις του 2015. Τότε «έβαλε πλάτη» η αντιπολίτευση. Τώρα δε βλέπω να το κάνει. Όσο μένει η παρούσα κυβέρνηση, κάνει κακό στη χώρα. Εγώ βλέπω εκλογές μέχρι τον Ιούνιο. Ο κύριος Τσίπρας είναι γοητευμένος από την εξουσία. Έχει μάθει όμως να σκέφτεται παλαιοκομμουνιστικά. Μέσα στο κόμμα του υπάρχουν αντικρουόμενες φωνές. Υπάρχουν βουλευτές που, με τα νέα μέτρα, θα παραιτηθούν. Αυτό δεν σημαίνει, ότι θα «ρίξουν» την κυβέρνηση αλλά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποστεί ένα τεράστιο «τραύμα». Υπάρχουν άνθρωποι που θα προτιμήσουν να παραιτηθούν και να έρθουν οι επόμενοι. Αλλά και αυτοί που θα ακολουθήσουν δε θα θέλουν, να είναι τα εξιλαστήρια θύματα, για να μπορέσει ο Τσίπρας να παραμείνει στην κυβέρνηση. Ο Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Υπάρχουν δύο τάσεις στο κόμμα του. Αυτή του Φίλη, που λέει πάμε σε εκλογές, για να κρατήσουμε κάτι από την αξιοπρέπειά μας. Υπάρχει και μια άλλη τάση στον ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι δεν πρέπει να πάνε σε εκλογές και ότι μπορούν να «γυρίσουν το παιχνίδι». Το ποτάμι, όμως δεν γυρίζει πίσω. Δε γυρίζει πίσω, γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι ερασιτέχνες, δεν πιστεύουν ό, τι κάνουν και είναι και ιδεοληπτικοί. Η Ελλάδα θα περάσει δύσκολες στιγμές. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για τον τόπο. Ο Καμμένος δε θα είναι στην Βουλή την επόμενη φορά και θα υποστεί όσα προσπάθησε να κάνει στους άλλους. Βάζει σε κίνδυνο τη χώρα. Μετά την επιστροφή μου στην Κ.Ο. ανέλαβα ως εισηγητής δύο νομοσχέδια. Το ένα ήταν του ΥΠΕΣ, το οποίο είχε 60 άρθρα. Από τα 60, τα 12 ήταν του ΥΠΕΣ. Τι να πω; Για τον σεβασμό του Συντάγματος; Για τον σεβασμό του Κανονισμού της Βουλής; Ήρθε ένα νομοσχέδιο 8 Υπουργών. Αυτό δεν γίνεται. Ο Κανονισμός είναι σαφής. Πως θα ακουστούν οι βουλευτές; Στο δεύτερο νομοσχέδιο, εκείνο του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία, από τα 100 άρθρα, μόνο τα 18 ήταν για την Ψυχική Υγεία. Τα υπόλοιπα άρθρα ήταν ρουσφέτια προς εξυπηρέτηση του κομματικού τους κράτους. Το καταγγείλαμε. Εγκλωβίζουμε τα «πελατάκια» μας, γιατί πάμε σε εκλογές και πρέπει να σωθούμε. Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει 3.500 εργαζομένους στην ΕΡΤ. Επίσης, παρεμβαίνουν στη γνώμη του λαού και τη λειτουργία του Συντάγματος, στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη. Όπως έγινε με το δημοψήφισμα, που ήταν χωρίς αντίκρισμα και νόημα. Που ήταν τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι τοποτηρητής του Συντάγματος; Έτσι αλλάζουμε την απόφαση του ελληνικού λαού; Έτσι έγινε στην Αγγλία; Το ΟΧΙ εκεί ήταν ΟΧΙ. Όπως έγινε και με τους Προέδρους των νοσοκομείων τους οποίους ξήλωσαν σε μια νύχτα και ύστερα δικαιώθηκαν. Ξήλωσαν και τους διευθυντές των δευτεροβάθμιων. Όλους. Πήγε ο Πολάκης στο ΚΕΕΛΠΝΟ και «καθάρισε» τον Γιαννόπουλο. Πήγε στο Ωνάσειο και καθάρισε τη διοίκηση. Και έρχεται και απαντά σε μένα, τον βουλευτή που έκανα καταγγελία στη Βουλή ο Πρόεδρος του Ωνασείου, αντί να μου απαντήσει ο Υπουργός. Λέει μάλιστα ότι το νοσοκομείο λειτουργεί καλύτερα τώρα, που είναι χωρίς Δ.Σ. Τι να πω! Αυτές οι νοοτροπίες είναι για άλλα καθεστώτα.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με την αξιοποίηση της ΑΕΜΥ από αυτή την κυβέρνηση;
Λ. Γρηγοράκος: Η ΑΕΜΥ είναι μια εταιρεία που μπορεί να διαχειριστεί πολλά πράγματα στον ιδιωτικό τομέα και διαχειρίστηκε το ιατρείο και την κλινική του Ολυμπιακού χωριού. Υπήρξε σφοδρότατη αντίδραση απέναντί της. Εμείς τη χρησιμοποιήσαμε ως εργαλείο, για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Τότε μας κατήγγειλαν. Τώρα χρησιμοποιούν την ΑΕΜΥ για να λειτουργήσουν ολόκληρη την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, δίνοντας την μέσω της ΑΕΜΥ στις ΜΚΟ. Η ΑΕΜΥ χειρίζεται και το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Είχαμε φτιάξει την ΕΣΑΝ για να μπορούμε, να ελέγχουμε το κόστος των υπηρεσιών υγείας και των φαρμάκων στα νοσοκομεία. Τότε πάλι μας κατήγγειλαν. Τώρα, ως κυβέρνηση, ακόμη και τα λογιστήρια των νοσοκομείων τα δίνουν σε ιδιώτες. Δεν μπορείς την μια μέρα να είσαι στα «κάγκελα» και την άλλη μέρα να χρησιμοποιείς αυτά που καταψήφιζες, γιατί καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να κυβερνήσεις αλλιώς. Στην Υγεία θα πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία, να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, γιατί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση έφερε πολλά δεινά. Εγώ θέλω να είναι πλήρης η απασχόληση αλλά όχι αποκλειστική. Για να υπάρχει η δυνατότητα να έχω γιατρούς και σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιά. Ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις. Άλλο ένα πρόσφατο ρουσφέτι: Μετακινούν γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας στα κεντρικά νοσοκομεία με τον ίδιο βαθμό. Πώς γίνεται ο Διευθυντής Καρδιολογίας του Κέντρου Υγείας Μήλου, να μπορεί να αναλάβει την ίδια θέση στον Ευαγγελισμό; Θα πρέπει, να υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια. Όσο και να σέβομαι τους συναδέλφους, που υπηρέτησαν πέντε χρόνια σε αυτά τα νησιά, δεν έχουν δει περιστατικά όπως σε νοσοκομεία της Αθήνας. Δεν έχουν την ίδια εμπειρία. Η ιατρική είναι, τέχνη, είναι εμπειρία, είναι γνώση. Η δική μας πρόταση είναι να έρχονται σε έναν κατώτερο βαθμό και να μπαίνουν στην ιεραρχία. Δεν το δέχτηκαν, γιατί θέλουν να βολέψουν κάποιους δικούς τους. Το 2012 υπήρχε μια απόφαση της Τρόικας, ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και των κλινικών του ΕΣΥ. Εμείς οι τροικανοί, οι μνημονιακοί -που μας είπαν μέχρι και «Τσολάκογλου»- είπαμε ότι πρέπει να εναρμονιστούμε με τις νέες αυτές συνθήκες. Εμείς, επί Λοβέρδου, το περάσαμε. Ήρθαν προχθές και έφεραν ξανά σε ισχύ το νόμο του 2002, γιατί κάποιες παλιές κλινικές δεν κατάφεραν να εναρμονιστούν. Αυτό δεν είναι ρουσφέτι; Πάνε τη χώρα 15 χρόνια πίσω. Να μιλήσουμε για την Novartis. Η Novartis είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο από την Siemens. Το όνομά μου δεν υπάρχει πουθενά και είχα την τύχη η κυρία Παπαδάκου από το ραδιόφωνό σας, να το πει η ίδια. Βρέθηκαν 4.500 γιατροί. Όταν όμως στην Ελλάδα την εκπαίδευση των ιατρών την έχουν δια νόμου οι φαρμακευτικές, οι συνάδελφοί μου που πήγαν στα συνέδρια είναι νόμιμοι. Με δικό μας νόμο του 2012, ο γιατρός που θέλει να πάει να παρακολουθήσει συνέδριο, πρέπει να πάρει άδεια από τον ΕΟΦ. Πρόκειται για ένα πακέτο χρημάτων, που δίνουν οι φαρμακευτικές στον ΕΟΦ, για την εκπαίδευση των γιατρών. Τι συζητάμε δηλαδή εδώ; Να μιλήσουμε για σκάνδαλο ανακοστολόγησης τιμών των φαρμάκων της εν λόγω εταιρείας, αν υπάρχει. Αλλά όχι για τους γιατρούς. Το θεωρώ πολύ λαϊκίστικο.

Δημοσιογράφος: Πάμε στον Καλλικράτη.
Λ. Γρηγοράκος: Είναι γεγονός ότι ένας νόμος, όπως ο Καλλικράτης και παλαιότερα ο Καποδίστριας -που είναι τεράστιες μεταρρυθμίσεις- θα έχουν και αδικίες. Και εγώ, ως βουλευτής Λακωνίας είχα εντοπίσει κάποια προβλήματα, με το χωροταξικό. Θα πρέπει, να περάσουν κάποια χρόνια και να αξιολογήσουμε την μεταρρύθμιση. Δεν μπορεί κάθε κυβέρνηση να αλλάζει τον νόμο. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι εντελώς ερασιτεχνικό. Υποσχέθηκαν διάφορα πράγματα. Τώρα όμως δεν είναι αντιπολίτευση. Είναι κυβέρνηση. Όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να βρούμε κάποια σημεία συνεννόησης. Αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να το βρούμε τον Σεπτέμβρη του 2015. Όταν και εμείς κάναμε την υποχώρηση και στηρίξαμε το τρίτο μνημόνιο. Ο Τσίπρας έχασε την ιστορική ευκαιρία που είχε. Δυστυχώς, αντί να χρησιμοποιήσει την ισχύ του προς το συμφέρον της χώρας, το χρησιμοποίησε προς όφελος του κόμματος και συνεργάστηκε με ένα δεξιό μόρφωμα. Ένα ακροδεξιό κόμμα σε κυβέρνηση της Αριστεράς. Καμία χημεία η κυβέρνηση αυτή. Όμως θέλω να σας πω ότι αυτό που επιζητώ είναι να τελειώσει η αξιολόγηση. Ας μείνουν και να τελειώσουν την αξιολόγηση. Και ας κάνω λάθος εγώ, όταν λέω ότι θα γίνουν εκλογές. Ο Πρωθυπουργός, από ό, τι, φαίνεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τον ενδιαφέρει το παρόν και όχι το μέλλον του λαού. Πιστεύω ότι δεν έχει καταλάβει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος και ότι αυτός ο κίνδυνος δεν αφορά εμάς, το πολιτικό σύστημα, αλλά αφορά τη χώρα. Η χώρα θα κινδυνεύσει και θα υπάρξουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό το πολιτικό προσωπικό. Όπως είδατε, οι χώρες που εμπιστεύτηκαν το παλιό πολιτικό προσωπικό, βγήκαν από το μνημόνιο. Ο ελληνικός λαός, με την καθοδήγηση των «αγανακτισμένων» -που τώρα είναι μέσα στη Βουλή- έκανε μια συγκεκριμένη επιλογή. Όπως είδατε, στην Κύπρο κράτησαν το παλιό πολιτικό προσωπικό. Δείτε τι έκανε η Ιρλανδία, δείτε τι έκανε η Πορτογαλία, τι έκανε η Ισπανία. Διαχειρίστηκαν την κρίση με το ίδιο πολιτικό προσωπικό, το οποίο και ευθύνες είχε αλλά και εμπειρία για να «βγάλει» τις χώρες από την κρίση. Τότε φώναζε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να γίνει μια Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Ξέρω ότι ο Βενιζέλος πήγε και βρήκε τον Τσίπρα και του είπε -αφού μπλέξαμε με τον Κουβέλη, που δημιούργησε όλη την κατάσταση εκείνη- κάτσε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πάμε στην ποσοτική χαλάρωση, να βγούμε από το μνημόνιο και έλα μετά να κυβερνήσεις. Φυσικά αρνήθηκε. Χθες, ο Σκουρλέτης είπε ότι πρέπει να πάμε στην ψήφιση των νέων μέτρων με 180 βουλευτές. Του λέω: «Ζούσες στην Ελλάδα πριν 3 χρόνια»; Όταν παλιότερα το είχαμε προτείνει εμείς, αυτοί είχαν «βγει στα κάγκελα». Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Επειδή βγήκαν αυτοί κυβέρνηση, πρέπει εμείς να είμαστε υποτακτικοί; Δεν πρόκειται, να βρει άλλα κορόιδα, γιατί, αυτή την στιγμή, όποιος «ακουμπήσει» αυτή την κυβέρνηση, «καίγεται». Όπως είδατε, ακόμα και ο κύριος Λεβέντης, που ήταν φίλα προσκείμενος, δεν προτίθεται τώρα να κάνει κάτι. Είναι ψιλοεξαφανισμένος από τα πολιτικά.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ σήμερα; Θέλετε συνέδριο; Δημοσκοπικά είστε ικανοποιημένος, να υποθέσω. Τι είναι αυτό που επιθυμείτε εσείς, ως Γρηγοράκος, για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ;
Λ. Γρηγοράκος: Θέλω ένα κόμμα που να έχει λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας και να μην είναι «τσόντα» κανενός. Γιατί η «ισχύς εν τη ενώσει». Πρέπει όμως να πάμε από τη βάση, να ανανεωθούμε, να καλέσουμε και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Να έρθει και ο Θεοδωράκης και η Διαμαντοπούλου και οι Κινήσεις Πολιτών του Κέντρου και να πάμε σε ένα συνέδριο «ανοιχτό», με εκλογή αρχηγού από τη βάση. Γιατί ο αρχηγός που θα βγει από αυτό το συνέδριο πρέπει να είναι αναγεννημένος και να έχει μια καινούρια εντολή, ώστε να διαχειριστεί τα όσα απαιτούνται.

Δημοσιογράφος: Είναι εφικτό αυτό; Ο κύριος Παπανδρέου γύρισε, γιατί έχει βλέψεις ηγεσίας.


Λ. Γρηγοράκος: Ας το κάνει, αν είναι έτσι. Εγώ δεν το φοβάμαι αυτό. Όποιος θέλει ας έρθει, ας καταθέσει τις προτάσεις του, να βάλει υποψηφιότητα από τη βάση και όταν βγάλουμε αρχηγό, όποιος και αν βγει, να τον στηρίξουμε όλοι, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια νέα εκσυγχρονιστική, μεταρρυθμιστική πολιτική πρόταση, πολύ διαφορετική και ανατρεπτική από τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να δημιουργήσουμε και ένα αφήγημα. Να έχουμε έναν στόχο. Όχι λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Πρέπει, να δώσουμε ένα στίγμα στον ελληνικό λαό, ώστε να του πούμε ότι είμαστε ξανά εδώ, αναγεννημένοι, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας. Εμείς πίσω θέλουμε, να πάρουμε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα στελέχη που έφυγαν από εμάς. Αυτούς δεν τους θέλουμε. Το «βρώμικο ΠΑΣΟΚ» που είπε ο Φίλης το έχουν στην «αγκαλιά» τους. Εμείς δεν το θέλουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε λαϊκιστές. Να είμαστε μεν λαϊκοί και μαζί με τον κόσμο, αλλά όχι λαϊκιστές. Πρέπει, να «ακούμε» τον λαό αλλά δεν μπορούμε, να λέμε τα ψέματα της δεκαετίας του ’80 και του ‘90. Τις τελευταίες μέρες, έχουν στοχοποιήσει τον Σημίτη αλλά στρουθοκαμηλίζουν και υποκρίνονται στο θέμα Καραμανλή. Δεν το «ακουμπάνε» καθόλου. Μόνο το φάρμακο του 2004-2009 είναι ένα μνημόνιο. Για αυτά τα μεγάλα λάθη, δεν πρέπει να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες; Εμείς λέμε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή από την στιγμή που μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Να δούμε ποιος φταίει για τη χρεοκοπία της χώρας. Αν αρχίσουν και κρύβουν κάποια «κομμάτια», για να μπορούν να κυβερνούν, τότε, η Αριστερά έχει χάσει κάθε έννοια ηθικής. Αυτή είναι μια «γιαλαντζί» Αριστερά.