ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στην ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα: “Αιτήματα και προτεραιότητες για την ισότητα των φύλων σε έναν κόσμο που αλλάζει: Υγεία, Εργασία και Έμφυλη Βία”

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. 
στην ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής 
με θέμα: “Αιτήματα και προτεραιότητες για την ισότητα των φύλων
σε έναν κόσμο που αλλάζει: Υγεία, Εργασία και Έμφυλη Βία”


Τετάρτη, 8/3/2017


Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Υπουργέ, αγαπητές προσκεκλημένες, κυρία πρώην Πρόεδρε, χαιρόμαστε που είστε σήμερα εδώ.
Είθισται, όταν γιορτάζουμε μια επέτειο, γενικά, να καταφεύγουμε σε βερμπαλισμούς, σε ωραία λόγια, σε ρητορείες. Όμως, για τη σημερινή ημέρα, οι σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι η γυναίκα είναι ηγέτης αναγνωρισμένος και με αποτελεσματικές ικανότητες. Είναι γεννημένη γυναίκα, από τη φύση της τροφός, είναι ταλέντο, έχει ικανότητα να προσφέρει, ν’ αγαπά, να στηρίζει, να οργανώνει, να φροντίζει, να μεγαλώνει τα παιδιά της, την οικογένειά της, την κοινωνία.
Στο παρελθόν, η γυναίκα κατείχε τον ρόλο του αφανή ήρωα. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή που ζούσα κι εγώ κιόλας, στη Μάνη, ακόμη το κρατάμε. Όμως, σήμερα η γυναίκα έχει βγει μπροστά. Είναι ο εμφανής ήρωας της ζωής.
Δεν μπορεί, βέβαια, κανείς να παραβλέψει ότι σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες το 2017 που αγωνίζονται μόνες κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες για να κερδίσουν τα προς το ζην, τον μισθό, την επιβίωση, την απόκτηση πρόσβασης στη βασική υγειονομική περίθαλψη της γυναικείας οντότητας, να εξασφαλίσουν την οικονομική ευρωστία, την άνεση για τα παιδιά τους, να συμμετέχουν σε ευκαιρίες που θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κάθε άτομο στην Ευρώπη, στον κόσμο και στην Ελλάδα της κρίσης.
Είναι επιβεβλημένο εμείς όσο ποτέ άλλοτε να επιστήσουμε την προσοχή σαν κοινωνία στις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα και ιδίως η Ελληνίδα, η γυναίκα του χαμηλού εισοδήματος, η γυναίκα του πόνου, της ανέχειας, η γυναίκα της οικονομικής κρίσης, που ζει σε συνθήκες φτώχειας, που αγωνίζεται για τις αρχές της, για τα παιδιά της, για την οικογένειά της, την επιβίωσή της, το επάγγελμά της, τη μόρφωσή της.
Επιβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εθνική μας πολιτική η αλλαγή στάσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ζητημάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες Ελληνίδες.
Πρέπει ως κοινωνία να δεσμευθούμε όλοι εμείς – και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί, όλοι εμείς και το Κοινοβούλιο – με κίνητρο, πρώτον, την αποκατάσταση και ανύψωση του ρόλου της Ελληνίδας γυναίκας στην ευρωπαϊκή κοινότητα και δεύτερον, τον αγώνα και το δικαίωμα να απολαμβάνουν όλες οι γυναίκες ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.
Σε ένα δίκαιο και ασφαλή κόσμο, η εξουσία και η δυνατότητα δεν πρέπει να περιορίζονται από το φύλο, τη φυλή, την τάξη, το θρήσκευμα, το χρώμα των ματιών, το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, την αναπηρία, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Σε όλες τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτου φύλου, πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες για εξέλιξη, ανάπτυξη, μόρφωση, ασφάλεια, παιδεία, υγεία και προστασία. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πραγματικής Δημοκρατίας, στην οποία αποτιμάται η αξία και η αξιοπρέπεια κάθε ατόμου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η καθιέρωση της Ημέρας της Γυναίκας είναι μια επέτειος που έχει «καταντήσει» –και το λέω με πολύ σεβασμό αυτό- να μας υπενθυμίζει σήμερα το έλλειμμα της ισοτιμίας που εμφανίζεται σε πολλές ανεπτυγμένες, αλλά και υποανάπτυκτες χώρες.
Στις σύγχρονες κοινωνίες ο βαθμός κατάκτησης της ισοτιμίας των δυο φύλων είναι δείκτης πολιτισμού, προόδου και ανάπτυξης. Είναι κριτήριο εξανθρωπισμού της ποιότητας και των συνθηκών ζωής. Είναι μέτρο της Δημοκρατίας και του σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην ουσία, μας υποδεικνύει τον εκσυγχρονισμό μιας πολιτείας και τη βαθιά κοινωνική, οικονομική, ακόμη και πολιτική υστέρηση.
Μετά τη Μεταπολίτευση –στα δικά μας- η Ελληνίδα έχει κατακτήσει σημαντικά δικαιώματα στο αμιγώς θεσμικό επίπεδο. Να σας υπενθυμίσω -γιατί δεν πρέπει να το ξεχνάμε, διότι πρέπει να ζούμε και με την ιστορία μας- μόνο την αλλαγή που έκαναν οι κυβερνήσεις μετά το 1980, εκσυγχρονίζοντας, στις αρχές του 1980, ένα αναχρονιστικό και φαλλοκρατικό οικογενειακό δίκαιο. Ήταν μια μεγάλη τομή που προστάτευε τη γυναικεία υπόσταση, αποκαθιστούσε την αξιοπρέπεια του γυναικείου φύλου, δημιουργούσε προϋποθέσεις για μια ισότιμη συμμετοχή στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα.
Το αναφέρω αυτό, γιατί στην περιρρέουσα σημερινή ατμόσφαιρα, στην ατμόσφαιρα της κρίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισοπεδώνουν τις μεγάλες κατακτήσεις που πετύχαμε ως χώρα και ως κοινωνία στα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον υπάρχει, αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν.
Εξ ου και είμαστε υποχρεωμένοι να στεκόμαστε πάντα σε αυτό, να αντιμετωπίζουμε κατάματα τα προβλήματα που υπάρχουν, να αναζητούμε επιλογές και λύσεις που θα ενισχύσουν τον ρόλο της γυναίκας, θα αμβλύνουν την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δυο φύλων και πρωτίστως, θα προσφέρουν τη δυνατότητα άνδρες και γυναίκες να κινούνται στην ίδια ταχύτητα.
Οι γενικόλογες διακηρύξεις δεν έχουν αντίκρισμα πια σήμερα ούτε προσφέρονται για μια θεμελίωση μιας συγκεκριμένης πολιτικής που θα δίνει στη γυναίκα ζωτικό χώρο σε όλες τις εκφάνσεις του βίου της, στην οικογένεια, στη μητρότητα, στην προσωπική της ζωή, στην απασχόληση, στην κοινωνική και πολιτική της δράση.
Ως εκ τούτου, μιλώντας σήμερα σε μια επετειακή ημέρα, οφείλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι, καταθέτοντας θέσεις και προτάσεις για το μείζον πρόβλημα της ισοτιμίας των δυο φύλων.
Στην Ελλάδα της κρίσης οι γυναίκες βιώνουν με τον πιο έντονο τρόπο τις συνέπειές της. Η γυναικεία ανεργία αυξάνεται αλματωδώς. Οι νέες που αναζητούν δουλειά βρίσκουν κλειστές πόρτες. Πολλές, μάλιστα, που διαθέτουν αξιόλογες πανεπιστημιακές σπουδές καταφεύγουν στη μετανάστευση, ενώ άλλες ικανότατες αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης. Για παράδειγμα, οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ των δυο φύλων στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα έχουν προσλάβει οξείες διαστάσεις.
Ο Πολωνός Ευρωβουλευτής –και τελειώνω την ομιλία μου- Γιάνους Κόρβιν-Μίκε, ένας δεξιός πολιτικός και συγγραφέας, σε μια τοποθέτηση που έκανε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε αβίαστα και με ύφος εντελώς φυσιολογικό -που το δέχτηκαν οι συνάδελφοί μας από κάτω- ότι φυσικά οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες στη δουλειά τους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των πολιτισμών. «Είναι πιο αδύναμες, πιο μικρόσωμες και λιγότερο ευφυείς και πρέπει να κερδίζουν λιγότερα. Αυτό είναι όλο». Στη συνέχεια, κάθισε ξανά στη θέση του χαμογελαστός και ευδιάθετος, χωρίς να του μιλήσει κανένας. Ο σεξιστής Ευρωβουλευτής βάσισε την άποψή του αυτή στο ότι δεν υπάρχει καμία γυναίκα ανάμεσα στους εκατό καλύτερους σκακιστές του κόσμου. Αυτή ήταν η δικαιολογία.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Εσωτερικών είχα την τιμή –και ευχαριστώ πολλές από τις κυρίες που είναι σήμερα εδώ- να είμαι αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Είχα μια εξαιρετική συνεργασία μαζί τους, με όλο το δυναμικό του Υπουργείου και προσπαθήσαμε μαζί για να αναδείξουμε τις μισθολογικές ανισότητες που υπήρχαν και υπάρχουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να κάνουμε αυτά που θέλαμε να κάνουμε. Κάναμε αρκετά.

Κυρίες και κύριοι,
Όλοι μας οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε το έλλειμμα της ισοτιμίας, το οποίο είναι έντονο στη χώρα μας, εξ ου και είναι ζωτική ανάγκη η αντιμετώπισή του. Καλά και όμορφα είναι όλα αυτά που λέμε και η επίδειξη ευαισθησίας από όλους μας για τις γυναίκες. Ωστόσο όλοι κρινόμαστε στην πράξη και πρωτίστως από την αρμονία λόγων και έργων.

Χρόνια σας πολλά!