ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο ραδιοφωνικό σταθμό “Η φωνή της Ελλάδας”. Τετάρτη, 26/4/2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο ραδιοφωνικό σταθμό “Η φωνή της Ελλάδας”


Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017


Για τις διαφορές των πολιτικών κομμάτων στην άσκηση πολιτικής
Εμείς έχουμε μια διαφορετική ηθική. Δεν καίμε, δεν απειλούμε, δεν πετάμε πορτοκάλια. Όταν συκοφαντείς και είσαι συνέχεια σε αντιπαλότητα, αυτό έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία εχθρότητας. Εμείς όμως δεν καλλιεργήσαμε το μίσος σε κανέναν, ούτε κατεβάσαμε αγανακτισμένους στην πλατεία Συντάγματος. Είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, πήραμε τα επίχειρα καθώς φτάσαμε στο 4%, βάλαμε όμως πλάτη για τη χώρα. Και η χώρα σίγουρα τώρα είναι καλύτερα από τότε διότι κάποιοι θυσίασαν τις ιδέες τους.


Για την λαϊκή δυσαρέσκεια και τις ευθύνες των κυβερνώντων
Υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια. Δημοσιογράφοι είστε. Δεν έχετε καταλάβει ότι υπάρχει δυσαρέσκεια; Μπορεί να μην καταγράφεται στους δρόμους αλλά καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Δεν χρειάζεται να καταγράφεται στους δρόμους. Αυτή είναι η διαφορά μας με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν θέλουμε να καταστρέφουμε τις περιουσίες των ανθρώπων, δεν θέλουμε να πηγαίνουμε στους δρόμους την ελληνική κοινωνία, να δημιουργούμε συνέχεια αντιθέσεις και να τη διχάζουμε. Αυτό έχει κάνει αυτή την στιγμή ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, είναι υπό καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Εμείς το είχαμε καταλάβει. Κάποιοι άλλοι δεν το είχαν καταλάβει και προέτρεπαν το λαό να μην πληρώνει. Έτσι τώρα η ΔΕΗ κινδυνεύει να πέσει έξω. Εμείς φταίμε και για τη ΔΕΗ; Εμείς φταίμε που απαξιώθηκαν οι τράπεζες; Ποιος φταίει; Δεν υπάρχουν ευθύνες γι' αυτά; Εμείς δεν είπαμε ότι τα κάναμε όλα καλά, δεν είπαμε ότι δεν έγιναν λάθη τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, κάναμε την αυτοκριτική μας. Ενώ οι κυβερνώντες είναι τώρα σε ένα ιδεοληπτικό παραλήρημα και προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο. Και μας ζητούν συναίνεση. Η δική τους συναίνεση που ήταν; Και σε ποιο θέμα ακριβώς μας ζητούν συναίνεση; Πάμε σε μια εξεταστική επιτροπή και αρνούνται να συμπεριληφθούν τα χρόνια της διακυβέρνησης τους. Τόσο εγωιστές είναι; Θεωρούν ότι είναι αναμάρτητοι; Δεν είναι συνεπείς και ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Είπαν στον ελληνικό λαό ότι θα του δώσουν 751 ευρώ, ότι θα του μειώσουν το ΕΝΦΙΑ, ότι θα του μειώσουν τους φόρους, ότι θα έχει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αντ' αυτού, έχουν στοχοποιήσει την ελληνική κοινωνία και θέλουν να έχουν ένα φτωχοποιημένο ακροατήριο.


Για τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ
Τον Ιούνιο θα έχουμε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πιστεύω ότι θα μαζευτούν αρκετοί σε αυτό το συνέδριο για να κάνουν τις προτάσεις τους και θεωρώ ότι όσοι θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτή την καινούργια αρχή, θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ σαν κόρη οφθαλμού. Για μένα οι διαφορετικές απόψεις εντός των “κομματικών τειχών” δεν με ανησυχούν και δεν με φοβίζουν. Αντίθετα, τις θεωρώ απαραίτητες, είναι πηγή οξυγόνου στη λειτουργία των κομμάτων. Πιστεύω όμως ότι δεν έγιναν την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο χειρισμό. Αυτή η αντιπαράθεση, σε ένα μεγάλο βαθμό, ήταν αναμενόμενη για μένα. Διότι η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας φέρνει μαζί της και δυσκολίες, τριβές, αμφιβολίες, εντάσεις. Για μένα, το κυριότερο είναι ότι θέτει ερωτηματικά ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι νέες αναγκαίες και απαιτήσεις της κοινωνίας. Η συρρίκνωση ενός κραταιού κινήματος του 45% στο 6% είναι φυσικό να προκαλεί αποσταθεροποιήσεις και να καθιστά κάποιους από εμάς επιρρεπείς στην εσωστρέφεια και στην ομφαλοσκόπηση. Συνεπώς, χάνοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, τώρα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες αποστασιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, να μπουν κάτω από την ίδια στέγη, να μην έχουμε πια διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις σε ορισμένα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ είχε πανσπερμία ιδεών, ήταν ένα κόμμα πολιτικής και όχι ιδεολογικής ενότητας, μέσα του συνυπήρχαν πολλές τάξεις. Τα τελευταία χρόνια, η αναζήτηση δυνατοτήτων για να υπάρξουν κοινοί τόποι ήταν δύσκολη, διότι μας επηρέασε πάρα πολύ η κρίση. Και έτσι χάσαμε το στίγμα μας, την επαφή μας με την κοινωνία. Όμως, όλοι εμείς θα πρέπει να αποφορτίσουμε το κλίμα λόγω των συμβάντων του Σαββάτου και πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα σύνθεση. Χρειαζόμαστε έναν νέο φορέα, που να εκφράσει κάτι το διαφορετικό. Το προοδευτικό κέντρο -ένας χώρος μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ- είναι αναγκαίο για τον τόπο. Γι' αυτό πρέπει να υπερβούμε τον παλαιό κακό μας εαυτό και να κάνουμε πράξη μια πολιτική κουλτούρα, την οποία την είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και την χάσαμε. Μόνο έτσι μπορούμε να υπηρετήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την ανάγκη ενότητας και συνοχής του χώρου μας.


Για την μελλοντική ηγεσία του νέου φορέα του προοδευτικού κέντρου
Έτσι όπως έχουν πάει τα πράγματα, θα πάμε πρώτα σε ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αμέσως μετά σε ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχαν δεσμεύσεις και δεν μπορούσαμε εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, να πάρουμε αποφάσεις και για τους άλλους. Δεν μπορούν τα υπόλοιπα κόμματα να αναστείλουν τις διαδικασίες τους. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει όμως να γίνει πολύ γρήγορα, εντός του Ιουλίου, γιατί δεν μπορούμε να αργοπορήσουμε. Εκεί η Πρόεδρος είπε ότι θα πάμε από τη βάση και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν ή να εκφράσουν κάτι διαφορετικό μέσα από το ΠΑΣΟΚ, θα έχουν τη δυνατότητα να το προβάλουν και να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή. Πρέπει να γίνει ένα συνέδριο με διαφορετικούς όρους από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να πάμε στα ίδια και τα ίδια. Η εκλογή των συνέδρων πρέπει να γίνει διαφορετικά. Τώρα, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι σύνεδροι είναι εκλεγμένοι ήδη από την κοινωνία. Δεν είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Γι' αυτό, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάμε γρήγορα με συνέδρους από την τοπική κοινωνία, από τη βάση. Και θα εκλέγουν και τα όργανα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε στην αρχή ακόμη αλλά έχουμε ελπίδες. Εξάλλου, το διακύβευμα είναι η χώρα και όχι τα προβλήματα των κομμάτων.