ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» (ΣΚΑΪ). Δευτέρα, 10/4/2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης 
στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» (ΣΚΑΪ)
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017


Δημοσιογράφος: Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα κύριε Γρηγοράκο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση έλεγε συνεχώς ότι δεν «κλείνει» η αξιολόγηση. Να όμως που η κυβέρνηση καταφέρνει να κάνει και να «περάσει» όλα εκείνα που εσείς ως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και υπόλοιπα κόμματα δεν κάνατε ποτέ και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες γκρίνιες και φωνές.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά εμείς έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Θα σας πω τι εννοώ. Εμείς δεν βγάλαμε τον κόσμο στο δρόμο να καίει και να δημιουργεί εντάσεις και καταστάσεις, για να μπορέσουμε να αντιπολιτευτούμε την εκάστοτε κυβέρνηση. Εμείς, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, είμαστε μια αντιπολίτευση που πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Εμείς δεν εκφράζουμε τα αντιπολιτευτικά μας συναισθήματα βγαίνοντας στους δρόμους και καίγοντας, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς έχουμε έναν θεσμικό ρόλο και προσπαθούμε αυτό τον θεσμικό ρόλο να τον εφαρμόσουμε.

Δημοσιογράφος: Εσείς είστε ευχαριστημένος, που «έκλεισε» η αξιολόγηση;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι βέβαια. Θα σας πω την αντίφαση που υπάρχει στην κυβέρνηση. Ο κύριος Τσίπρας μεταμορφώνει την ίδια την πραγματικότητα. Δηλαδή άλλα λέει και άλλα κάνει. Άλλα λέει στην κοινωνία, άλλα λέει στο κόμμα του. Χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε έναν μονόλογο, όπου κατηγόρησε τους πάντες και τα πάντα. Κατηγόρησε τον Κώστα Σημίτη. Τους άλλους, όμως δεν τους κατηγόρησε. Γιατί τον Σημίτη; Μόνο ο Σημίτης φταίει για τα προβλήματα της χώρας; Άλλοι Πρωθυπουργοί δεν υπήρξαν στη χώρα; 8 χρόνια τώρα κανένας άλλος Πρωθυπουργός δεν μιλάει. Για την περίοδο 2004-2009, που η χώρα πήγε στα «τάρταρα», γιατί δεν μιλάει κανένας; Ο Σημίτης φταίει για τότε; Ο Σημίτης ήταν ο πιο επιτυχημένος Πρωθυπουργός της χώρας. Έκανε τα λάθη του, έκανε όμως και την αυτοκριτική του. Τον κύριο Τσίπρα, όμως, τον ενόχλησε η συνέντευξη που έδωσε ο Κώστα Σημίτης στον σταθμό σας, γιατί είπε επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Είπε ότι όλα όσα αυτοί οι κύριοι τα προηγούμενα χρόνια τα καταδίκαζαν, ήρθαν στην κυβέρνηση και τα εφαρμόζουν με πιο σκληρό τρόπο και η κοινωνία, επειδή την έχουν «μιθριδατίσει», παραμένει απαθής. Εμφανίστηκε, λοιπόν, χθες ο κύριος Τσίπρας στο κόμμα του και τι έλεγε; Ότι τα 3,6 δις δεν είναι φόροι; Δεν μας κόστισε 86 δις με τα «παιχνίδια» του Βαρουφάκη; Δεν έχασαν τα χρήματα του ΤΧΣ; Τι «σανός» είναι αυτός, που δεν μιλάει κανείς; Τώρα σχετικά με την αντιπολίτευση. Έρχεται η ΝΔ και λέει: «εμείς αυτά τα μέτρα δεν τα ψηφίζουμε», αλλά θα τα εφαρμόσουμε. Τώρα, όμως, έχει έρθει η ώρα του λογαριασμού για όλους.

Δημοσιογράφος: Ας υποθέσουμε, ότι στις επόμενες εκλογές γίνεται κυβέρνηση η ΝΔ και σας καλεί να έρθετε και εσείς μαζί, για να κάνετε μια μεγάλη κυβέρνηση, τι θα κάνετε; Δε θα τα εφαρμόσετε;
Λ. Γρηγοράκος: Εδώ έχω κάποιες ενστάσεις. Θα σας πω τι πιστεύω εγώ. Αν είχε γίνει αυτό που λέγαμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δηλαδή να πάμε σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, να είμαστε όλα μαζί τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τώρα ο κύριος Τσίπρας μας λέει: «εγώ διαπραγματεύτηκα τα μέτρα, ελάτε εσείς να τα ψηφίσετε».

Δημοσιογράφος: Τώρα έχουμε το τελευταίο μνημόνιο σε εξέλιξη κύριε Γρηγοράκο. Τέτοια ευκαιρία δε θα έχετε ξανά.
Λ. Γρηγοράκος: Εδώ πάμε για τέταρτο μνημόνιο. Δεν έχετε καταλάβει, ότι πάμε για νέο μνημόνιο. Ακούστε, για να μην μπλέκουμε τον κόσμο. Η ΝΔ λέει ότι δεν ψηφίζει τα μέτρα αλλά δεν μας απαντάει: αν αυτά τα μέτρα τα ψηφίσει ο Τσίπρας, οι ίδιοι θα τα εφαρμόσουν; Από όσο ξέρω, έχουν πει ότι θα τα εφαρμόσουν. Από την στιγμή, λοιπόν, που θα τα εφαρμόσουν, γιατί δε θα τα ψηφίσουν; Αυτό που λέει η ΝΔ είναι αμφίθυμο. Θα έπρεπε να δώσει το μήνυμα στους δανειστές μας, ότι αν έρθουν αυτοί στην κυβέρνηση αυτά τα μέτρα δε θα τα εφαρμόσουν και θα τα επαναδιαπραγματευθούν.

Δημοσιογράφος: Πρέπει, να το πει αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως και πρέπει, να το πει. Γιατί, αν το πει, τότε και οι δανειστές θα πάρουν και αυτοί τα μέτρα τους. Ο κόσμος ξέρει πια ότι χρεώνεται μεν τα μέτρα ο Τσίπρας αλλά θα κληθούν οι άλλοι να τα εφαρμόσουν. Ο κόσμος έχει το μυαλό και σκέφτεται. Αυτή η κατάσταση «λύνεται» μόνο με εκλογές.

Δημοσιογράφος: Πάλι εκλογές; Για ποιο λόγο, να κάνουμε τώρα εκλογές; Αφού η αξιολόγηση «έκλεισε».
Λ. Γρηγοράκος: Θα πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές, γιατί αν η χώρα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση, τότε θα οδηγηθεί στα «βράχια».

Δημοσιογράφος: Εγώ βλέπω ότι «χάσατε» πια τα επιχειρήματά σας.
Λ. Γρηγοράκος: Εμείς δε «χάσαμε» τα επιχειρήματά μας. Ο Πρωθυπουργός είναι ανίκανος να διαπραγματευτεί την κατάσταση της χώρας. Βγαίνει συνεχώς και λέει ψέματα. Πρόκειται για έναν Πρωθυπουργό, που είναι κατώτερος των περιστάσεων. Κυβερνάει μια χώρα με στελέχη, που δεν έχουν τίποτα να πουν, εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα και δεν έχουν κάνει τίποτα από όσα υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό. Έχουν πει εκατομμύρια ψέματα. Επί δυο χρόνια, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία μεταρρυθμιστική πρόταση προς τον ελληνικό λαό. Όταν για παράδειγμα ήρθε στην Βουλή το θέμα του Ελληνικού, το ψήφισαν και μετά από λίγο καιρό, ήρθε μια ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και βγάζει το Ελληνικό αρχαιολογικό χώρο και μια άλλη ομάδα βουλευτών το βγάζει δασικό. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν τα μέτρα και δεν τα εφαρμόζουν ποτέ, «κερδίζοντας» χρόνο, για να τα «δώσουν» στην επόμενη κυβέρνηση. Αυτό το «παραμύθι» το «φάγαμε» τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει να τελειώνουμε με όλο αυτό. Και αυτό θα γίνει όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου τα «βρουν» και πάνε «απέναντι» στον κύριο Τσίπρα και πουν ότι δεν πάει άλλο και πάμε σε εκλογές, για να δώσει τη λύση ο λαός. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δημοκρατία.

Δημοσιογράφος: Άρα δεν συμφωνείτε, ότι πρέπει, να κληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να φτιάξετε αυτή την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης;
Λ. Γρηγοράκος: Εμείς συμφωνούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί. Φυσικά και να έρθει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αλλά δε θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έχει τίποτα να πει.

Δημοσιογράφος: Άρα εσείς λέτε να δημιουργηθεί από τώρα μια γραμμή συνεννόησης μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης-ΝΔ.
Λ. Γρηγοράκος: Όχι μόνο μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης-ΝΔ. Υπάρχει και το Ποτάμι και ο Λεβέντης. Να υπάρχουν και άλλες δυνάμεις, δηλαδή. Να δημιουργηθεί ένα κοινό «μέτωπο» εναντίον του Τσίπρα, για να βγει η Ελλάδα από τα αδιέξοδά της. Όσο μένει αυτή η κυβέρνηση, καταστρέφει τη χώρα. Να γίνει ένα «μέτωπο» με όλες αυτές τις δυνάμεις, που πιστεύουν στην φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα τέτοιο κομμάτι. Αν και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, στο γενικό του σύνολο, δεν πιστεύει όσα ψηφίζει. Δεν τα εφαρμόζει. Είναι αμφίθυμος. Μετά από 8 χρόνια, λοιπόν, του «φύγε εσύ, να έρθω εγώ» ήρθε η ώρα να πάει μπροστά ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας -που είναι στραμμένο σε συγκεκριμένη φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση- για να δώσει λύσεις στη χώρα.

Δημοσιογράφος: Εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια αντιπολιτευτική «κόπωση». Χάνετε τα επιχειρήματά σας και πρέπει να βρείτε μια στρατηγική, για το τι θα κάνετε από εδώ και πέρα. Μιλάτε συνεχώς για εκλογές. Βαρεθήκαμε να ακούμε για εκλογές. Τι θα λέτε στην κοινωνία από αύριο το πρωί;
Λ. Γρηγοράκος: Ξεχνάτε να πείτε ότι εμείς δεν λέγαμε εκλογές. Εμείς το 2014 λέγαμε, «αφήστε μας, να 'βγάλουμε' τη χώρα από τα αδιέξοδά της και ελάτε εσείς, να κυβερνήσετε μετά». Τότε δεν έγινε αυτό. Δεν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού έχασε την ιστορική ευκαιρία ο κύριος Τσίπρας, του λέγαμε πάλι «ελάτε, να πάμε σε αυτή την ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης», να πάμε όλοι μαζί και να δεχτεί η ελληνική κοινωνία τα μέτρα αυτά με λιγότερο θυμό και αντίθεση. Αυτή η διακομματική επιτροπή που θα υπήρχε, θα λάμβανε υπόψη της και άλλες αντιθέσεις, θα λείαινε λίγο το πρόβλημα και θα μπορούσε η χώρα να εφαρμόσει καλύτερα τις μεταρρυθμίσεις, για να «βγει» από τα αδιέξοδά της. Δύο χρόνια τώρα δεν έχει γίνει κάτι που να μπορούμε να πούμε ότι είναι μεταρρυθμιστικό, μέσα από το ίδιο το μνημόνιο. Εφαρμόζουν σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση το μνημόνιο. Στο παρελθόν, κάποιοι από εμάς διαφωνούσαμε και φεύγαμε. Εδώ είναι 153 οι οποίοι δεν μιλάνε.

Δημοσιογράφος: Θέλω το σχόλιό σας για το τραγικό συμβάν στην Χαλκιδική, με το νεαρό που έχασε τη ζωή του, εξαιτίας της μη έγκαιρης άφιξης του ασθενοφόρου.
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Εγώ στο διδακτορικό μου είχα ως θέμα εργασίας τη δημιουργία του ΕΚΑΒ. Ήμουν στον καθηγητή, τον κύριο Ιορδάνογλου. Σχεδιάσαμε το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Αττικής και στην συνέχεια το κάναμε Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Αυτή ήταν η δική μας μελέτη. Μετρήσαμε 6.176 περιστατικά από την ώρα της κλήσης στο ΕΚΑΒ μέχρι την ώρα που φτάνει το περιστατικό στο νοσοκομείο. Εμείς λοιπόν σχεδιάσαμε με μαθηματικά μοντέλα σε ποιο χώρο πρέπει να είναι το ασθενοφόρο, για να πάει γρήγορα σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Έτσι μειώσαμε τις αποστάσεις και το χρόνο. Τότε είχαμε τη δυνατότητα τα ασθενοφόρα να είναι όλα εκεί και να λειτουργούν σε βάρδιες. Όταν λοιπόν ένα ασθενοφόρο έφευγε για να πάρει ένα περιστατικό, τότε άλλαζε λίγο θέση το άλλο ασθενοφόρο, για να είναι κοντά σε πιθανές κλήσεις. Τώρα θα σας πω τι έγινε, από την εμπειρία μου στο Υπουργείο. Βρήκα εκεί έναν διαγωνισμό για 200 ασθενοφόρα, ο οποίος διαρκούσε επτά χρόνια. Είχα μιλήσει με τον Πρωθυπουργό τότε για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αλλά, ακόμη και τώρα, από αυτό το διαγωνισμό, έχουμε πάρει μόνο τα 90 ασθενοφόρα. Και αυτά τα 90 τα πήραμε, γιατί μπήκαν μπροστά κάποιοι Περιφερειάρχες και είπαν: «Εμείς θα τα πάρουμε αυτά τα ασθενοφόρα, γιατί τα έχει ανάγκη ο κόσμος». Την ίδια στιγμή λοιπόν, είχαμε προκηρύξει και 200 θέσεις οδηγών. Έλα, όμως που έγιναν εκλογές και ακολούθησε όλη η ιστορία με τον Βαρουφάκη, ο οποίος δεν είχε χρήματα και πήρε όλα τα αποθεματικά των Υπουργείων και τους κωδικούς και τα έδωσε στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν οι πιστώσεις για τους οδηγούς των ασθενοφόρων. Πήρε, λοιπόν, η κεντρική κυβέρνηση τα χρήματα από τις θέσεις των διασωστών και άφησε το Υπουργείο χωρίς χρήματα. Αν θυμάστε καλά, τότε, όλα τα Υπουργεία είχαν δώσει τα χρήματά τους εκτός από την κυρία Κωνσταντοπούλου, που αρνήθηκε να δώσει τα χρήματα της Βουλής. Δεν υπάρχουν, λοιπόν ευθύνες για όλα αυτά; Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Όπως υπάρχουν ευθύνες και για τις ΜΕΘ, με όσα έχει κάνει ο κύριος Πολάκης. Και το λέω αυτό γιατί την Τετάρτη έχουμε την συζήτηση για την εξεταστική στην Υγεία και οι ευθύνες συνεχίζουν και μετά το 2014, που έθεσαν ως όριο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το 2014, δηλαδή, δεν έγινε τίποτα κακό στην Υγεία; Όλα ήταν «αγγελικά» πλασμένα, έτσι; Μην κρυβόμαστε από τον ελληνικό λαό.