ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 fm. Πέμπτη, 27/4/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 fm, στην εκπομπή «Μέγαρο Flash», στο δημοσιογράφο Στέλιο Βραδέλη

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017


Δημοσιογράφος: Καλημερίζουμε τον κύριο Γρηγοράκο. Τον πρώτο βουλευτή που είχε διαγράψει η κυρία Γεννηματά.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό ήταν μια κακιά στιγμή. Τελείωσε.

Δημοσιογράφος: Τώρα είστε πάλι πίσω στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Υπάρχουν διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Τι γίνεται τελικά στο κόμμα; Υπάρχει κάποιο ξεκαθάρισμα;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ θα σας πω κάτι. Πιστεύω, ότι όλα θα πάνε καλύτερα από πριν. Δε γίνεται ξεκαθάρισμα. Αυτό που πιστεύω εγώ είναι, ότι οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει, να «δαιμονοποιούμε» τα πράγματα. Εμείς οφείλουμε, να αντιμετωπίσουμε με διάθεση γόνιμου διαλόγου και δημιουργικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο πραγματικής πολιτικής και όχι μικροπολιτικής, όλα αυτά τα προβλήματα, που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Έτσι πιστεύω, ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη την αυτονόητη αρχή της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, που είχε το παλιό ΠΑΣΟΚ. Τα καλά του παραδείγματα. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μπορούσε και συνέθετε τις διαφορετικές απόψεις στο ίδιο του το κόμμα. Αν υπάρχει διάλογος και συζήτηση μπορούμε, να βρούμε κοινούς τόπους και κοινές προσεγγίσεις. Οτιδήποτε άλλο με βρίσκει «απέναντι».

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα στο «σήμερα». Γιατί υπήρξε αυτή η σύγκρουση;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν είχε γίνει η ανάλογη συζήτηση για όλα αυτά. Δεν είχε προηγηθεί διάλογος. Γιατί, αν είχε υπάρξει διάλογος, τουλάχιστον θα συζητούσαμε για μια «κουλτούρα» ΠΑΣΟΚ. Αυτή η «κουλτούρα» ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει και σε άλλες καίριες στιγμές στο παρελθόν, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ένας χώρος, στον οποίο μπορούσαμε να έχουμε ιδέες, να τις συζητάμε μεταξύ μας και με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και προπαντός με συμπόρευση υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου και σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, οι αντίθετες αυτές προσεγγίσεις να γίνονται ένα «μπετόν αρμέ» και να «βγαίνουμε» στην κοινωνία ενωτικά. Αυτό δεν συνέβη τις τελευταίες μέρες. Νομίζω, ότι πρόκειται για ένα λάθος όλων αυτών, που πήγαν γρήγορα να κάνουν μια Κεντρική Επιτροπή. Κύριε Βραδέλη είστε έμπειρος πολιτικός συντάκτης. Γνωρίζετε, ότι για να προχωρήσεις σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δηλαδή ένα Πολιτικό Συμβούλιο και μια Κεντρική Επιτροπή, όταν η χώρα έχει πολύ μεγάλα προβλήματα θα πρέπει, να έχει γίνει και μια ανάλογη προεργασία, για όλα αυτά. Αυτό δεν είχε γίνει. Τώρα ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία, για να μπορέσουμε να αντιπαρατεθούμε σε επίπεδο ιδεών και προσώπων.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο αυτοί που φαίνονται, να αντιδρούν και να είναι «απέναντι» τώρα είναι οι νέοι άνθρωποι. Η νέα γενιά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Λ. Γρηγοράκος: Είναι πολύ καλά παιδιά και πολύ καλοί πολιτικοί αλλά νομίζω, ότι βιάζονται λίγο.

Δημοσιογράφος: Μήπως «συγκρούεται» το παλιό με το νέο και υπάρχουν πολλοί «καρεκλοκένταυροι» στο ΠΑΣΟΚ;
Λ. Γρηγοράκος: Πάντα θα υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ του παλιού και του νέου. Το θέμα είναι, να βρούμε τη «χρυσή τομή» με σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες και με συνέπεια σε αυτά που πιστεύουμε, ώστε να καταλήξουμε σε «κοινό τόπο».

Δημοσιογράφος: Ανανέωση, πάντως, στελεχών στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει.
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Στην Κεντρική Επιτροπή, που έγινε πριν λίγες μέρες υπήρχαν πολλοί νέοι σύντροφοι. Έχει γίνει ανανέωση κατά 70%. Εγώ σε αυτό το σημείο λέω, ότι ήταν ευθύνη όλων μας, που δεν κάναμε μια προεργασία, έναν διάλογο, πριν μπούμε σε μια διαδικασία ψηφοφορίας, για όλα όσα μας απασχολούν. Νομίζω, λοιπόν, ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη ευκαιρία, να τεθούν «επί τάπητος» όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα, που μας απασχολούν.

Δημοσιογράφος: Εσείς με την εμπειρία σας τι πιστεύετε, ότι θα «βγει» από όλο αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ πιστεύω, ότι θα βγει κάτι καλό και καινούριο. Γιατί τώρα προχωράμε γρήγορα με την Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ένα συνέδριο καταστάσεων που μας είχαν «πληγώσει» τα προηγούμενα χρόνια. Θα πρέπει, λοιπόν, να «ομογενοποιήσουμε» λίγο την Δημοκρατική Συμπαράταξη και μετά να πάμε σε ένα συνέδριο για το ΠΑΣΟΚ. Να κάνουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες που θα μας βοηθήσουν, να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε, γιατί ακόμη δεν έχουμε καταλάβει, τι έγινε και ένα πανίσχυρο και πολυσυλλεκτικό κόμμα του 48%, που κυβέρνησε τη χώρα για τόσα χρόνια βρέθηκε στο ναδίρ της απήχησης και της αποδοχής του από την κοινωνία. Τα προβλήματα, που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι σύνθετα, απαιτούν σοβαρές προσεγγίσεις, νηφάλιες και ψύχραιμες αναζητήσεις και πρέπει, να συνδυάσουμε την προσπάθεια με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Δημοσιογράφος: Ήρθε η ώρα να αλλάξει και όνομα το κόμμα;
Λ. Γρηγοράκος: Αγαπητέ κύριε Βραδέλη, όλα θα τα συζητήσουμε.

Δημοσιογράφος: Οι συμμαχίες με τις διάφορες κινήσεις στην κεντροαριστερά πρέπει, να οριστικοποιηθούν;
Λ. Γρηγοράκος: Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Είμαστε υποχρεωμένοι στο ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, να επανεξετάσουμε το σύνολο της στρατηγικής μας, αν θέλουμε να συντονιστούμε με την κοινωνία και τις απαιτήσεις της εποχής. Αν θέλουμε, να παραμείνουμε ίδιοι θα κάνουμε ό, τι κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. «Ομφαλοσκοπήσεις» και πάλι «ομφαλοσκοπήσεις».

Δημοσιογράφος: Οι μισοί πρώην Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει δικά τους κόμματα. Η Διαμαντοπούλου, ο Φλωρίδης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Ραγκούση.
Λ. Γρηγοράκος: Τους εκτιμώ αφάνταστα όλους. Πιστεύω, όμως, ότι πρέπει, να αφήσουν τις αυταρέσκειές τους και τους εγωισμούς στην άκρη και να πάμε όλοι μαζί, γιατί οφείλουμε με το λόγο και τις πράξεις μας όλοι μας, να «αποφορτίσουμε» το κλίμα της έντασης, που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της κεντροαριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Οφείλουμε όλοι μαζί, να αναζητήσουμε μια νέα σύνθεση, αφήνοντας στην άκρη τις μονομέρειες του καθενός μας. Αυτό που θέλω εγώ είναι, να υπερβούμε τον παλιό, κακό εαυτό μας.

Δημοσιογράφος: Αυτή η νέα σύνθεση θα έχει μέσα και Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο;
Λ. Γρηγοράκος: Όλους μας «χωράει». Όταν υπάρχει καλή διάθεση όλους μας «παίρνει». Μπορούμε όλα αυτά να τα συγκεράσουμε. Χρειαζόμαστε έναν καλό «διευθυντή ορχήστρας». Έναν καλό «μαέστρο».

Δημοσιογράφος: Είναι καλή «μαέστρος» η κυρία Γεννηματά;
Λ. Γρηγοράκος: Τον καθένα από εμάς θα τον κρίνουν τα γεγονότα. Πέρα από ηθικοπλαστικές διακηρύξεις, που στερούνται περιεχομένου, ζωτική ανάγκη για όλους μας είναι, να ξεπεράσουμε τα πραγματικά προβλήματα, που αντιμετωπίσαμε και είχαν ως αποτέλεσμα, να φτάσουμε στο 4,6%. Οφείλουμε όλοι αυτή την εσωτερική αντιπαράθεση, που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες, να την ξεπεράσουμε. Η αλήθεια είναι, ότι αυτή την αντιπαράθεση την περίμενα και λίγο, γιατί τα όργανα του κόμματος είχαν αρκετό καιρό να συνέλθουν και, όπως καταλαβαίνετε, η προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα θέλει χρόνο. Γίνονται προσπάθειες σε αυτό το χώρο. Και η κυρία Γεννηματά προσπαθεί. Δεν μπορεί κανείς, να πει, ότι δεν προσπαθεί. Δεν ξέρω κατά πόσο θα επιτύχει το εγχείρημα αλλά αναμφίβολα προσπαθεί.

Δημοσιογράφος: Πάντως δημοσκοπικά ως αντιπολίτευση δε φαίνεται, να κερδίζετε κάτι.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν κερδίζουμε, γιατί πρέπει, να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις που έχουμε. Υπάρχει το πρόγραμμα «Ελλάδα», τώρα που φτιάχνουμε και πιστεύω μέσα σε δύο μήνες θα το έχουμε τελειώσει. Είναι ένα πρόγραμμα που θα το παρουσιάζουμε σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλη την Ελλάδα και μέσα από αυτό το πρόγραμμα πιστεύω αντιμετωπίζονται οι σύγχρονες ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για μια πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτό το πρόγραμμα το φτιάχνουμε τώρα στο ΠΑΣΟΚ και μετά εμπλουτισμένο με την Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι έτοιμο, να παρουσιαστεί στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω, ότι μπορούμε κάτω από την ίδια κομματική «στέγη», να συνθέσουμε διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Εξάλλου είναι μέσα στο DNA μας η «πανσπερμία» απόψεων. Επί Ανδρέα Παπανδρέου μπορούσαμε και συνθέταμε όλες τις απόψεις. Πιστεύω, ότι μπορούμε να το καταφέρουμε και τώρα και αν «βάλουμε όλοι πλάτη», είμαστε καλόπιστοι και προσπαθήσουμε, να έχουμε μια ενιαία σκέψη, τότε θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Πρέπει βέβαια, να πάμε γρήγορα σε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ, για να δούμε τι θα κάνουμε αλλά και τι θα κάνουν οι υπόλοιπες κινήσεις. Γιατί είναι δύσκολο αυτό που γίνεται. Δηλαδή ζητάμε από το χώρο μας ορισμένα πράγματα εμείς αλλά πρέπει, να λάβουμε υπόψη τι γίνεται και με τους μικρότερους χώρους, που έχουμε αποφασίσει, να συνεργαστούμε. Πρέπει, λοιπόν, να σεβαστούμε και αυτούς τους χώρους. Για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό.