ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ3 Μακεδονία 102 fm. Τρίτη, 30/5/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ3 Μακεδονία 102 fm

Τρίτη, 30 Μάιου 2017

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κ. Γρηγοράκο.
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα. Να πούμε πρώτα από όλα συλλυπητήρια στην οικογένεια Μητσοτάκη για έναν μεγάλο κεντρώο πολιτικό -χωρίς υπερβολές ούτε υποτιμήσεις- που έχει άφησει τη σφραγίδα του στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Πρόκειται για έναν Ευρωπαϊστή κεντρώο, με καλό και ανατρεπτικό μυαλό.

Δημοσιογράφος: Παρά το ότι ήσασταν ”πολιτικοί αντίπαλοι”.
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω ότι και ο ίδιος είχε αδικήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει αδικήσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εμείς οι νεότεροι όμως πρέπει να διδασκόμαστε από αυτούς διότι, όπως είδαμε στη δολοφονία Μπακογιάννη, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι “έδωσαν τα χέρια τους”.

Δημοσιογράφος: Επειδή κάνατε αυτή την αναφορά και τελευταία συχνά μιλάμε για συνθήκες πόλωσης, διχασμού, κλπ., αυτές υπήρχαν πάντα στην πολιτική ιστορία, απλά ενδεχομένως τα μέσα προβολής ήταν διαφορετικά.
Λ. Γρηγοράκος: Ήταν μια άλλη εποχή, δύσκολη για την Ελλάδα αλλά που αποτελείτο από υψηλού πολιτικού βεληνεκούς ηγέτες.

Δημοσιογράφος: Ας πάμε στο θέμα της διαπραγμάτευσης.
Λ. Γρηγοράκος: Είναι μια δύσκολη θέση για την κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η δική σας εκτίμηση. Δεν νομίζω ότι στις 15 Ιουνίου να έχουμε κάτι.
Λ. Γρηγοράκος: Εμένα με ενδιαφέρει η χώρα πιο πολύ από κάθε φορά. Δεν θέλω να ξαναζήσει καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες του 2015. Δεν θέλω να θυμάμαι τα capital controls, δεν θέλω να θυμάμαι όλα αυτά που έγιναν και πόσο κόστισαν στη χώρα. Με ενδιαφέρει -και πιστεύω ότι αυτό ισχύει για όλες τις δυνάμεις του τόπου- να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η διαπραγμάτευση, χωρίς απώλειες για την Ελλάδα. Γιατί όσο αργούμε, κάθε φορά χάνουμε και περισσότερα και η κρίση βαθαίνει. Γι' αυτό εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα ούτως ώστε να μην πάθει η Ελλάδα μεγαλύτερη ζημιά από εκείνη που έπαθε το 2015. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέσα στο πρόγραμμα διότι αν θα φύγει, τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή. Τότε η Γερμανία και η ΕΕ θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια καλύτερη λύση από εκείνη που περιμένουμε. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι όσο πιο πολύ αργούμε, οι δανειστές μας γίνονται πιο σκληροί και τραβάνε το χαλί της κυβέρνησης κάτω από τα πόδια μας.

Δημοσιογράφος: Λέτε κ. Γρηγοράκο ότι αργούμε ως χώρα. Είναι δική μας ευθύνη;
Λ. Γρηγοράκος: Είναι και δική μας αλλά έχουν και οι εταίροι και οι δανειστές ευθύνη. Και είναι μεγάλες οι ευθύνες τους. Βέβαια, η κυβέρνηση επικοινωνιακά είχε δώσει μεγάλες προσδοκίες στο λαό, ο Πρωθυπουργός το Δεκέμβριο έλεγε ότι κλείνει η διαπραγμάτευση, το ίδιο έλεγαν και τα στελέχη της κυβέρνησης. Δημιούργησαν δηλαδή ένα κλίμα το οποίο δεν ήταν το ανάλογο που θα περίμενε κανείς. Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα, να πάρουμε τη δόση για να μπορέσει να επανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Δημοσιογράφος: Έτσι κι΄ αλλιώς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη πάντα κάνει λόγο για εθνική γραμμή και στην προκειμένη περίπτωση. Πώς θα μπορούσε όμως να επιτευχθεί μια συνεννόηση του πολιτικού κόσμου εντός;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή το πνεύμα της συναίνεσης γιατί υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι, ακόμη και αυτές τις ημέρες με την περίπτωση Παπαδήμου, πάλι έβαλαν μπουρλότο στο πολιτικό σκηνικό. Προσωπικά δεν θα πέσω στο επίπεδο να συκοφαντώ, όπως κάνουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ξέρω ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα, πρέπει να βρούμε συμμάχους και να βρούμε και την καλύτερη λύση για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να δούμε τι θα κάνει η Ελλάδα. Η Γερμανία είναι πάρα πολύ ισχυρή και η κα. Μέρκελ προχθές μίλησε για μια καινούργια πολιτική για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια. Η Ευρώπη αλλάζει και σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση που αλλάζει προς το καλύτερο εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες.

Δημοσιογράφος: Μετά το Eurogroup διέρρευσε ότι αυτό που προωθείται από τον Σοϊμπλε είναι η συμμετοχή χωρίς χρηματοδότηση του ΔΝΤ και το θέμα του χρέους να διευθετηθεί στο τέλος του προγράμματος.
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε, αυτά που λέει η Bild, ότι η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση αν δεν πάρει λύση για το χρέος, νομίζω ότι μια δύσκολη απόφαση. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή ασφυκτιά, δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, η υπερφορολόγηση – με τα 7 δις που έχει βάλει η κυβέρνηση στην άκρη για να έχει τη δόση για τον Ιούλιο - έχει στεγνώσει την πραγματική οικονομία.

Δημοσιογράφος: Διέψευσε βέβαια η κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το δημοσίευμα.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν με ενδιαφέρει να έρθω σε καμία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση όμως βλέπω ότι η πραγματική οικονομία περνάει δύσκολες στιγμές. Το ζούμε, βλέπουμε ότι έχει στεγνώσει η αγορά. Πρέπει πάση θυσία να πάρουμε τη δόση και να δούμε τι θα κάνουμε με το μέλλον της Ελλάδος. Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί μια καθαρή λύση την οποία εμείς πρέπει να τη ζητήσουμε. Όμως, από αυτή τη λύση θα πρέπει να ικανοποιηθούν, όσο το δυνατόν, και οι δύο πλευρές. Θα πρέπει να είναι και το ΔΝΤ παρόν για να μπορέσουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τα δύσκολα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι γερμανικές εκλογές μπροστά και υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες. Πρέπει οπωσδήποτε η Ελλάδα να κάνει αυτό το άλμα, ούτως ώστε να ξαναμπούμε σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση και να έχουμε εξωστρέφεια στην ελληνική οικονομία. Αυτή την στιγμή είμαστε σε βαριά ύφεση και κινδυνεύουμε να χάσουμε τελείως ό,τι κερδίσαμε με κόπο τα προηγούμενα χρόνια.

Δημοσιογράφος: Μια καλή λύση κ. Γρηγοράκο θα ήταν να κλείσει η αξιολόγηση και το θέμα του χρέους να μείνει για αργότερα;
Λ. Γρηγοράκος: Η βιωσιμότητα του χρέους είναι κάτι που μας απασχολεί και νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να τη συνδυάσει με την αξιολόγηση. Ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες, ο Πρωθυπουργός αποσυνέδεσε τα δύο θέματα. Είναι γεγονός ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι πολιτικοί έχουν μιλήσει για το χρέος. Το χρέος είναι κάτι που μας πνίγει και σε συνδυασμό με την φτώχεια, την ανεργία και την έλλειψη προοπτικής που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση. Συνεπώς, πιστεύω ότι, όσο μπορούμε -χωρίς να μειωθεί η αξιοπρέπεια μας, χωρίς να μειωθεί άλλο η αξιοπιστία τη κυβέρνησης- δεν πρέπει να μπούμε σε μια μετωπική ρήξη με τους δανειστές και πρέπει να μπορέσουμε να τους πείσουμε ότι θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και ότι θα είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε πει, έχουμε κάνει και έχουμε ψηφίσει στη Βουλή. Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια άλλη ρήξη με τους δανειστές.

Δημοσιογράφος: Κάτι τελευταίο πριν σας χαιρετίσουμε κ. Γρηγοράκο. Είδαμε χθες και το συζητούσαμε εδώ στο στούντιο, για την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αλλά και τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν μια παγιωμένη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους έξι μήνες τουλάχιστον, με την Νέα Δημοκρατία να έχει πάρει μια σημαντική διαφορά, να είναι οριακά πίσω από μια ενδεχόμενη αυτοδυναμία, τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει περιοριστεί σε χαμηλά ποσοστά, όπου έχει σταθεροποιηθεί εκεί πλέον αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε να έχει παγιωθεί η κατάσταση και στα υπόλοιπα κόμματα. Να μην υπάρχει, να μη φαίνεται έστω μια δυναμική, για να αναδειχθεί μια άλλη πολιτική δύναμη. Αυτό, κατά πόσο -με τις προσπάθειες που έχουν γίνει, με αυτή τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη - σας προβληματίζει; Πιστεύετε ότι πρέπει να δείτε κάτι αλλιώς;
Λ. Γρηγοράκος: Εμένα με προβληματίζει πολύ η πορεία μας τα τελευταία χρόνια. Λόγω αυτών των προβληματισμών που εξέφραζα κατά καιρούς είχα και την ανάλογη αντιμετώπιση. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο χώρος είναι υπαρκτός. Απλούστατα, οι ηγεμονισμοί και οι αυταρέσκειες αυτών που θέλουν να ηγηθούν αυτού του χώρου είναι πάνω από το ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να καταφέρουμε όλοι εμείς να συνεννοηθούμε, να χαμηλώσουμε τις προσωπικές προσδοκίες μας. Πρέπει να μας ενδιαφέρει κάτι καινούριο, καινοτόμο, διαφορετικό από τα προηγούμενα και ένας άλλος πολιτικός λόγος, ένας εκσυγχρονιστικός λόγος, που θα δίνει μια καινούρια προοπτική, ένα καινούριο αφήγημα, που θα ενδιαφέρεται για τους νέους, για την καταπολέμηση της ανεργίας. Πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτού του «δράκου» , της Ελλάδας, που «τρώει» τα παιδιά του και τα στέλνει στο εξωτερικό. Πρέπει να δούμε τα πράγματα, λοιπόν, υπό διαφορετικό πρίσμα και όχι υπό το πρίσμα της εποχής του ’70 και του ’80, μιας πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν συγκεκριμένη αλλά είχε και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πρέπει να απαρνηθούμε τους κακούς μας εαυτούς, να βγάλουμε κάτι διαφορετικό από το χώρο του κέντρου. Ο χώρος του κέντρου είναι ανανεωτικός, αναζωογονητικός, δίνει πάντοτε δύναμη στα πολιτικά συστήματα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δούμε τι μας έφταιξε, τι δε μας έφταιξε και να προχωρήσουμε σε κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι εκφράζαμε στο παρελθόν. Έχουν αλλάξει πολύ οι καιροί. Θεωρώ ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε σε μια εγκλωβισμένη κατάσταση. Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή όλοι να το καταλάβουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει ο καθένας να μην «οχυρώνεται» πίσω από το φρούριό του. Γιατί όταν κανείς οχυρώνεται στο φρούριό του οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Οφείλουμε λοιπόν να πάμε στην κοινωνία, να συζητήσουμε μαζί της και να δώσουμε στην κοινωνία τον πρώτο λόγο να αναδείξει τους νέους ηγέτες του μεταρρυθμιστικούς χώρου, του κεντρώου χώρου.

Δημοσιογράφος: Φαίνεται, κ. Γρηγοράκο, να το συμμερίζονται αυτό οι σύντροφοί σας;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν το συμμερίζονται αλλά θα τους εξαναγκάσει η ίδια η κοινωνία. Αυτά τα αποτελέσματα που είδατε χθες και προχθές στην άλλη δημοσκόπηση - εγώ τις δημοσκοπήσεις τις πιστεύω - θα τους εξαναγκάσουν να πάρουν αυτές τις αποφάσεις. Δε μπορεί αυτή τη στιγμή να πει κανείς ότι αυτός ο χώρος εκφράζεται καλά, αυτός ο χώρος έχει να δώσει κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό, γιατί δεν υπάρχει το καινούριο και το διαφορετικό. Δεν υπάρχει ένα αφήγημα που να είναι διαφορετικό από της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς για να μπορέσουμε να υπάρξουμε θα πρέπει να έχουμε κάτι διαφορετικό, κάτι που θα προσελκύσει ξανά τους νέους, θα προσελκύσει ξανά την ελληνική κοινωνία, θα προσελκύσει κοινωνικές ομάδες, οι οποίες μας γύρισαν την πλάτη, οι οποίες αισθάνονται αδικημένες το τελευταίο χρονικό διάστημα και να τους δώσουμε λύσεις. Εάν εμείς δεν έχουμε έναν πραγματικό, ρεαλιστικό λόγο, εάν δεν έχουμε κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα της εποχής μας, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης.

Δημοσιογράφος: Αυτόν τον χώρο εσείς τον ονομάζεται «κεντρώο» ή «κεντροαριστερό»;
Λ. Γρηγοράκος: Τον ονομάζω «μεταρρυθμιστικό κέντρο». Αν μου λέγατε πού θα το εντάξω, θα σας έλεγα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που θα περιλαμβάνει ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας και ένα κομμάτι και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιογράφος: Πάντως, δε θα είναι ΠΑΣΟΚ, έτσι;
Λ. Γρηγοράκος: Μπορεί να είναι και ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο. Θέλω να είναι και άλλες δυνάμεις. Αναγεννητικές δυνάμεις. Θέλω πράγματα εντελώς από αυτά που είχα βιώσει εγώ. Πιστεύω ότι τα παιδιά μου έχουν ζήσει σε έναν άλλο κόσμο, πολύ καλύτερο από το δικό μου. Και αυτός ο κόσμος τους ανήκει. Και σε έναν κόσμο που ανήκει σε άλλους, εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συμβουλεύσω, να κάνω κάποιες παρατηρήσεις και να δώσω από την εμπειρία μου. Πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να πάνε προς τα εκεί που έχουν να πάνε. Δεν πρέπει να τα χειραγωγούμε και να τα κατευθύνουμε προς ίδιον όφελος. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιδιοτέλεια κάποιων, οι οποίοι νομίζουν ότι ηγούνται αυτού του χώρου.

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνομιλία.

Λ. Γρηγοράκος: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.