ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο Κανάλι Ένα Πειραιά. Τετάρτη, 31/5/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο Κανάλι Ένα Πειραιά, στους δημοσιογράφους Πέτρο Κασιμάτη και Νίκο Μπαρδούνια

Τετάρτη, 31 Μάιου 2017


Δημοσιογράφος: Χθες είχαμε μια κουβέντα με την κυρία Κουντουρά και έχουμε την αίσθηση ότι ο τουρισμός φέτος θα πάει πάρα πολύ καλά. Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας εικόνα.
Λ. Γρηγοράκος: Μπορεί να πάει καλά ο τουρισμός αλλά η παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία βλάπτει σοβαρά την υγεία των Ελλήνων, την κοινωνία και την οικονομία. Όσο και να θέλουν να μας πουν ότι είναι δικό τους το επίτευγμα, η Ελλάδα, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σίγουρα θα είχε αύξηση του τουρισμού. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια. Δεν θέλω να είμαι εκμηδενιστικός, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι καλύτερα να τα αφήσουμε για άλλη συζήτηση. Τα προβλήματα είναι μεγάλα γιατί η κυβέρνηση ούτε διορθώνεται, ούτε λογικεύεται, ούτε σώζεται αναζητώντας τώρα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Δέκα χρόνια μας συκοφαντούσαν στη Βουλή και τώρα ζητούν συναίνεση. Οι αναστροφές του Αλέξη Τσίπρα είναι παροιμιώδεις. Το πρωί δηλώνει πρόθυμος να αποδεχτεί τις τελευταίες προτάσεις του Σόιμπλε και το βράδυ της ίδιας μέρας τις κατακεραυνώνει.

Δημοσιογράφος: Πάντως αυτό με τα χρήματα που βγάζουν οι άνθρωποι στο εξωτερικό...
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Όμως, ας μην μου κουνάει εμένα το χέρι ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχω βγάλει ούτε ένα ευρώ έξω και έχω μια διαφανή πορεία. Δεν δέχομαι, λοιπόν, να μου κουνάει το δάχτυλο ο Παπαδημούλης και ο κάθε Παπαδημούλης.

Δημοσιογράφος: Χθες ο κ. Σόιμπλε επετέθη ανοιχτά κατά του ΔΝΤ και βλέπουμε ότι αυτή η αντιπαράθεση φτάνει σε βαθμό ξεκατινιάσματος ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία. Μπροστά σε αυτό το χάος και την αδυναμία να βρουν κοινή συνισταμένη οι μεγάλοι, μπορούμε εμείς να ελπίζουμε σε κάτι θετικό;
Λ. Γρηγοράκος: Η Ελλάδα αυτή την στιγμή χρειάζεται μια άλλη πολιτική γιατί όλα αυτά τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν μια μεγάλη φούσκα και τίποτα άλλο. Τα μέτρα που έχουν παρθεί για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία είναι τα πιο επαχθή. Σε δύο χρόνια μας φόρτωσε δύο μνημόνια. Εμείς τουλάχιστον, όταν υπογράφαμε τα μνημόνια, είχαμε μια σεμνότητα, πηγαίναμε στη Βουλή και δεν πανηγυρίζαμε, ακούγαμε τον ελληνικό λαό που ήταν “στα κάγκελα”, διαμαρτυρόταν για τη μείωση των μισθών και συντάξεων. Ενώ τώρα, οι συγκυβερνώντες την ώρα που ψήφιζαν το τέταρτο μνημόνιο, πανηγύριζαν. Ξέρετε, αυτό στην ιατρική λέγεται “έλλειψη εναισθησίας”, δηλαδή δεν έχουν καν συναίσθηση. Είναι διαστροφικό αυτό. Η αξιολόγηση έχει γίνει σίριαλ ενώ η πραγματική οικονομία έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.

Δημοσιογράφος: Ακούγοντας τώρα εσάς, κύριε Γρηγοράκο, και έχοντας ακούσει λίγο νωρίτερα την κυρία Αντωνίου από τη Νέα Δημοκρατία, περίπου τα ίδια πράγματα λέτε και με την ίδια ένταση.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν ταυτίζομαι με κανέναν.

Δημοσιογράφος: Εντάξει αλλά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς: τι θέλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Στο όνομα του να πέσει και να καταρρεύσει ο Τσίπρας, να καταστραφεί και η χώρα;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι, να πάει να σηκωθεί να φύγει γιατί όσο μένει αυτό κάνει: καταστρέφει την Ελλάδα. Δεν θα μας εκβιάζει κάθε φορά η παρέα αυτή των αναρχικών της αριστεράς. Αυτοί οι ανίκανοι πρέπει να σηκωθούν να φύγουν. Όσο πιο γρήγορα φύγουν, υπάρχει χρόνος πραγματικής διαπραγμάτευσης. Ποτέ δεν τους έβρισα, δεν τους προπηλάκισα, δεν τους πέταξα γιαούρτια, δεν τους έκανα τίποτα. Εγώ όμως, επί πέντε χρόνια, δέχτηκα προπηλακισμό προσωπικό και της οικογένειας μου από μια ομάδα η οποία δεν έχει ούτε πάτο ούτε κορυφή. Οι άνθρωποι αυτοί πανηγυρίζουν και κάθονται στα έδρανα της εξουσίας διότι είναι γοητευμένοι από την εξουσία. Αυτοί είναι οι αντιμνημονιακοί αρχάγγελοι...

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, θα πει κανείς εντάξει, ας φύγουν. Ποιος όμως θα είναι στη θέση τους.
Λ. Γρηγοράκος: Το 2015 απορρίψαμε το mail Χαρδούβελη και σήμερα πήραμε κάτι που είναι 14 φορές πάνω από αυτό. “Φορτωθήκαμε” 14 δις σε δύο χρόνια και έρχονται υπουργοί και μιλάνε. Και δεν λέω να μην μιλάνε, όμως να μην έρχονται το πρωί να πουν κάτι για εσωτερική κατανάλωση και το βράδυ να λένε κάτι άλλο στους εταίρους και τους δανειστές. Θέλω μια ήπια πολιτική της συναίνεσης, την οποία όμως δεν την υιοθέτησαν καθόλου τα προηγούμενα χρόνια. Εμένα όμως με ενδιαφέρει η Ελλάδα και θεωρώ ότι η καλύτερη λύση για τη χώρα είναι να σηκωθούν να φύγουν. Θέλω να τελειώσει αυτή η διαπραγμάτευση, διότι, όσο καθυστερεί, κάθε μέρα χάνουμε και κάτι. Είναι το μεγαλύτερο χαστούκι που έχει φάει η ελληνική κυβέρνηση. Ας αφήσει αυτά τα φληναφήματα, ότι οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν το μνημόνιο και την επομένη μέρα το πρωί πηγαίνουν και τα ψηφίζουν όλα. Αυτά δεν γίνονται σε μια πολιτισμένη χώρα.

Δημοσιογράφος: Γι αυτό ακριβώς είναι επιτακτική ανάγκη να δείτε κάποια άλλα πράγματα σύσσωμη η αντιπολίτευση. Αυτή τη νέα εικόνα, αυτό το νέο ήθος της πολιτικής πρέπει με κάθε τρόπο να το αναχαιτίσετε. Αφού συμβαίνουν αυτά που λέτε ότι συμβαίνουν, αυτά δεν αντιμετωπίζονται με ανακοινώσεις, κύριε Γρηγοράκο.
Λ. Γρηγοράκος: Έναν πρώην Πρωθυπουργό να τον απειλούν μέσα στο νοσοκομείο την ώρα που νοσηλεύεται; Εδώ και στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε μία εκεχειρία. Έβλεπα στην τηλεόραση την ταινία «Τροία». Όταν πήγε ο Πρίαμος να πάρει τον νεκρό Έκτορα, του είπε ο Αχιλλέας, ο μεγαλύτερος εχθρός, αυτός που του είχε σκοτώσει το παιδί, ότι έχεις δώδεκα μέρες να θάψεις το παιδί σου. Κι έχουμε αυτά τα συμβάντα χθες στον Ευαγγελισμό με τα μέλη του Ρουβίκωνα. Βλέπουν τον άνθρωπο ότι νοσηλεύεται σε μια κακή κατάσταση, δεν είναι καλά τα πράγματα, έχει πάθει μεγάλες ζημιές και αυτοί πετάνε υβριστικά φέιγ βολάν. Εγώ τον Παπαδήμο έτυχε να τον έχω κάποια στιγμή Πρωθυπουργό. Ένα σεμνό άνθρωπο κατάλαβα, που δεν προκάλεσε ούτε με τη ζωή του ούτε με τη χλιδή του ούτε με τη στάση ζωής του. Έχει ένα εκτόπισμα τεράστιο, είναι ένας επιστήμονας καταξιωμένος , Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δημοσιογράφος: Αυτά όμως, κύριε Γρηγοράκο, δεν αντιμετωπίζονται με ανακοινώσεις, ευχολόγια, κλπ.
Λ. Γρηγοράκος: Αγαπητέ μου Πέτρο, επιτρέπεται τώρα, τρεις μέρες μετά, να παίρνει τηλέφωνο ο Πρωθυπουργός έναν πρώην Πρωθυπουργό να του ευχηθεί «καλή ανάρρωση»; Την ίδια στιγμή ένας υπεύθυνος Πρωθυπουργός παίρνει έναν πρώην Πρωθυπουργό και του συμπαρίσταται στη μεγάλη δοκιμασία που υπέστη από κάποιους που δε θέλουν το πολιτικό σύστημα να πάει μπροστά.

Δημοσιογράφος: Πάντως ο τρόπος αναχαίτισης τέτοιων φαινομένων πρέπει να απασχολήσει τα πολιτικά κόμματα και τα επιτελεία, κύριε Γρηγοράκο.
Λ. Γρηγοράκος: Μόνο ο λαός μπορεί να δώσει την απάντηση. Για το θέμα της Κεντροαριστεράς θα ήθελα να σας πω μια τελευταία κουβέντα. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει άρδην το αφήγημά μας θα προσεγγίσουμε κοινωνικές ομάδες που δεν είναι οι κοινωνικές ομάδες του ’60, του ’74 και του ’80. Είναι οι κοινωνικές ομάδες του 2010 και μετά, των ανθρώπων που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στη ζωή τους, στη σύνταξή τους, στο σπίτι τους, στην περιουσία τους. Έχουν χάσει αυτά που είχαν ονειρευτεί για τους ίδιους και για τα παιδιά τους και θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους από μηδενική βάση. Το μεταρρυθμιστικό κέντρο, η κεντροαριστερά, όπως θέλετε πείτε το, θα πρέπει να κάνει διαφορετικό πλησίασμα στις κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα στους νέους που «παίρνουν τα μάτια τους» και φεύγουν στο εξωτερικό. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι Ελλάδα να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά, να δώσουμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να δώσουμε λύση στο ασφαλιστικό. Πρέπει να κάνουμε όλα αυτά και να πείσουμε την κοινωνία ότι έχουμε ένα πραγματικό πρόγραμμα, το οποίο όταν κάποια στιγμή μας δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση ή αν είμαστε κυβέρνηση ή αντιπολίτευση εμείς θα το υλοποιήσουμε. Πρέπει να πείσουμε, λοιπόν, τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε καλές προθέσεις και δεν είμαστε αυτό το παλιό, το ξεπερασμένο, που βαρύνεται με πολλά, αν και είχε κάνει πολλά. Οφείλουμε να αυτοκαθαρθούμε, να είμαστε καθαροί στην κοινωνία. Οφείλουμε να δώσουμε προοπτική στον τόπο και στα παιδιά μας. Αυτό είναι το όραμα που προσωπικά θα έλεγα ότι πρέπει να δημιουργηθεί στο χώρο του κέντρου.