ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου βουλευτή Λακωνίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση. Δευτέρα, 8/5/2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου βουλευτή Λακωνίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Η Αυτοδιοίκηση στο στόχαστρο της κυβέρνησης»


Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017


Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας μπούμε απευθείας στο ψητό.
Κύριε Σκουρλέτη, εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και εξακολουθούμε να την κάνουμε. Και έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ να βάλουμε και εσάς να κάνετε την αυτοκριτική σας, τα δύο τελευταία χρόνια. Όμως, όταν πάμε να πούμε κάτι όπως: «διορθώστε το, δεν μας αρέσει, δεν είναι καλό, να το συζητήσουμε» αμέσως λέτε ότι πίσω από αυτήν την πρότασή μας κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν δέχεστε ότι υπάρχουν και καλόπιστοι συνομιλητές, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν προς την σωστή κατεύθυνση.
Όταν, λοιπόν, είδα την επερώτηση των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας είπα ότι είναι αρκετά επώδυνο -γιατί έχω υπηρετήσει και εγώ στο Υπουργείο Εσωτερικών- για το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, που έχει πραγματικά φέρει μεγάλες τομές στη δημόσια διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, να έρθει σήμερα εδώ να συζητήσει στη Βουλή των Ελλήνων μαζί σας, ενώ δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική για το τι θα κάνετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποσπασματικά σήμερα είπατε πολλά, που από αυτά που είπατε εδώ, συμφωνώ σε πάρα πολλά. Από εκεί και πέρα, όμως, τα κρατάτε για να τα λέτε εδώ. Στην πράξη, κύριε Υπουργέ, κάνετε άλλα.
Μάλιστα, λέτε ότι αυτές τις ημέρες -και το έχετε βάλει και στο διαδίκτυο- θα δείτε τι θα κάνουμε με τους νέους θεσμούς του αποκεντρωμένου κράτους. Εγώ ξέρετε, είμαι υπέρ της αποκέντρωσης. Και όταν ήμουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ -αυτών των επάρατων Σαμαροβενιζέληδων- να ξέρετε ότι δώσαμε πολύ μεγάλες μάχες για τη διαφάνεια, κάναμε πολύ μεγάλες τομές για να έρθετε σήμερα εσείς και να βρείτε ένα πάρα πολύ εύκολο έργο και να κυβερνήσετε πιο εύκολα από εμάς. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι τότε να κάνουμε τομές, μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήθελαν πολλά χρόνια να γίνουν. Τις κάναμε, όμως, και πληρώσαμε γι’ αυτό που κάναμε. Βέβαια, εσείς μιλάτε για ανάπτυξη. Την ακούμε την ανάπτυξη εδώ και πολύ καιρό, ας ελπίσουμε ότι θα έρθει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα.
Κύριε Σκουρλέτη, πριν από λίγο τα βάλατε με τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας για τις προσλήψεις, για τις τριάντα χιλιάδες προσλήψεις που εξαγγείλατε εσείς. Θεωρείτε σωστό κάποιοι, χωρίς να μπουν σε διαδικασία ΑΣΕΠ, να προσληφθούν χωρίς κανένα κριτήριο και να αφήσουμε όλους τους άλλους απ’ έξω; Καμία αντίρρηση. Να προκηρύξουμε τριάντα χιλιάδες θέσεις με συγκεκριμένο πλάνο, με συγκεκριμένα κριτήρια, προσόντα και μέσω του ΑΣΕΠ να τους πάρουμε.
Ξέρετε ότι, όταν ήμασταν στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Γιάννη τον Μιχελάκη, είχαμε ψάξει –δεν ξέρω αν το έχετε ψάξει εσείς ακόμη, να μας το πείτε αν μπορέσετε στη δευτερολογία σας, θα είμαι εδώ βέβαια- πόσους υπαλλήλους έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Να μας πείτε, αν τους ξέρετε. Γιατί οφείλω να ομολογήσω και να κάνω την αυτοκριτική μου, ότι προσπαθήσαμε πάρα πολύ να βρούμε όλους αυτούς τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά δυστυχώς είχαμε βρει την αντίδραση τη δική σας και δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εγώ λοιπόν πιστεύω, κύριε Υπουργέ –γιατί προηγουμένως είπατε, και κουνήσατε το χέρι, για τους τριάντα χιλιάδες συμβασιούχους- ότι δεν θα μπείτε στη διαδικασία αυτή που έκανε η Νέα Δημοκρατία το 2004-2009 και φόρτωσε το δημόσιο με οκτακόσιους εβδομήντα πέντε χιλιάδες υπαλλήλους με τον κ. Παυλόπουλο. Ναι, οκτακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες προσλήψεις έγιναν σε πέντε χρόνια. Αυτά τα είπε το Υπουργείο Εσωτερικών επί υπουργίας Μιχελάκη-Γρηγοράκου. Εσείς, όμως, τώρα, κύριε Υπουργέ, εδώ πέρα, προσπαθείτε να οδηγήσετε τους ΟΤΑ σε κρίση, γιατί ποντάρετε –και φαίνεται από αυτά που κάνετε- σε ένα ωμό πελατειακό κράτος. Είστε κρατιστές, θέλετε να μεγαλώσετε κι άλλο το κράτος. Το κράτος όμως -και ξέρω ότι εσείς είστε κι ένας ιδεολόγος μαρξιστής- είναι αντιπαραγωγικό. Σε μια Ευρώπη η οποία ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, προσπαθούμε να βάλουμε κι άλλους μέσα στο κράτος, δηλαδή να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους που δεν παράγουν και να μειώσουμε τις πηγές από τις οποίες το κράτος μπορεί να πάρει έσοδα, ούτως ώστε να καταφέρει να καταπολεμήσει την ανεργία και το ασφαλιστικό σύστημα. Εσείς, όμως, αυτή τη στιγμή, ακολουθείτε μια πολιτική με βαρύγδουπες δηλώσεις, ότι θα φέρετε νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ακόμη δεν τις έχουμε δει.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε αγωνιστεί όσο ποτέ και όσο κανείς άλλος για την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Εμείς θέλουμε μια αυτοδιοίκηση που να μην είναι το μεγάλο χέρι του κεντρικού κράτους και να παρεμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες. Διότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν αποδεχθεί τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ναι, πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα και πρέπει να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Αλλά δεν μπορούμε να στερούμε τώρα πια, σε αυτήν την εποχή που βρισκόμαστε, από την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει τον πρώτο λόγο στην περιοχή ο κάθε δήμαρχος και οι κάθε άμεσα εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού. Εμείς λοιπόν επιθυμούμε μια καλύτερη, μια πιο δημοκρατική τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί έτσι θα γλυτώσει από την αγχόνη του πελατειακού κράτους και του κράτους της συντήρησης, το οποίο δεν αφήνει ποτέ ελεύθερες τις τοπικές δομές και τις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν.
Πιστεύω λοιπόν ότι, αντίθετα με ό,τι λέτε, αντιστρατεύεστε ό,τι πάει να γίνει και δεν έχετε κάνει το παραμικρό βήμα τα δύο τελευταία χρόνια προς τη θετική κατεύθυνση και να δούμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τους δήμους και τις περιφέρειες. Εμείς δώσαμε «ζωή» και «ανάσα» σε ένα «μαραμένο» θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν τον παραλάβαμε και κάναμε δύο μεγάλες τομές, δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη». Και επειδή, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις πως υπάρχει περίπτωση να κάνετε κάποια καινούρια χαρτογράφηση, να αλλάξετε πιθανόν γεωγραφικά όρια δήμων στον «Καλλικράτη», να ξέρετε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει, αλλά θα μπορούσε να γίνει με πολύ μεγάλη συναίνεση. Είναι σίγουρο ότι δεν έγιναν όλα σωστά. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο εφαρμόστηκε, είναι πολύ νέο, είναι πολύ φρέσκο για την Ελλάδα. Ναι, να το συζητήσουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και, εφόσον συμφωνούμε, να κάνουμε αυτές τις απαραίτητες μεταβολές του «Καλλικράτη», οι οποίες πρέπει να είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι στους «Νόμους» του Πλάτωνα υπάρχει μια εξαιρετική ρήση, κύριε Υπουργέ, που λέει ότι «σε όποια πόλη ο νόμος υποτάσσεται και ακυρώνεται από τους άρχοντες, βλέπω πολύ γρήγορα την καταστροφή της πόλης». Μην είστε, λοιπόν, ένας από αυτούς που θα βάλει το «χέρι» του να καταστρέψει ό,τι υπήρχε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σας ευχαριστώ.