ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο ραδιοφωνικό σταθμό North 98 fm. Πέμπτη, 4/5/2017


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο ραδιοφωνικό σταθμό North 98 fm, στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή


Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017


Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Θα ήθελα το σχόλιό σας, γιατί σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, για να δώσει ο κύριος Τσίπρας στους Υπουργούς του τις κατευθυντήριες γραμμές ενόψει μέτρων. Η συμφωνία «έκλεισε». «Κλείνει» επίσης ένας ολόκληρος «κύκλος», αλλά το θέμα είναι πού πάμε εμείς και τι γινόμαστε.
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους. Κοιτάξτε να δείτε. Υπάρχει πρόβλημα. Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί με πολλή περίσκεψη όλα όσα συμβαίνουν. Το πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν έχει αποσαφηνιστεί και αυτό γιατί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες δεν πιστεύουν σε αυτά που κάνουν. Υπάρχει, δηλαδή, αυτή η ομάδα των 53 με τον κύριο Τσακαλώτο, υπάρχει και μια άλλη τάση, αυτή του κυρίου Φίλη. Αυτοί οι άνθρωποι ναι μεν ψηφίζουν τα νομοσχέδια από την άλλη δε, όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης των νομοσχεδίων προσπαθούν να βάλουν «κολλήματα» και να μην προχωρήσει τίποτα. Οι συνάδελφοί μου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια αμφίθυμη κατάσταση. Από την μία πλευρά θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία χωρίς κόστος, να ψηφίζουν τα μέτρα που θέλει η Ε.Ε. και από την άλλη να μην τα εφαρμόζουν, να περνάει ο χρόνος και κάθε μέρα που περνάει και πάμε σε μια νέα διαπραγμάτευση με μεγαλύτερο κόστος, αυτό το κόστος να το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Και αυτό το λέω, γιατί τέτοιο καιρό πριν από δύο χρόνια, κανένα από τα μέτρα, που πηγαίνει τώρα, να ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση δεν υπήρχε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε αύριο και χειρότερα. Έρχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μας πει ότι έκανε μια φοβερή διαπραγμάτευση, ώρες ολόκληρες, μήνες ολόκληρους, χρόνια ολόκληρα, για να μας φέρει ένα χειρότερο, τέταρτο μνημόνιο, το οποίο θα ψηφίσει μόνη της στην Βουλή. Γιατί τα άλλα μνημόνια τα ψηφίσαμε και εμείς. Αυτό το μνημόνιο όμως θα το ψηφίσει μόνη της.


Δημοσιογράφος: Ωστόσο, η κυβέρνηση λέει ότι θα φέρει «σπαστά» το νομοσχέδιο. Τα μέτρα, δηλαδή, σε ένα άρθρο και τα αντίμετρα σε άλλο άρθρο, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Λ. Γρηγοράκος: Κύριε Γιακουμή, είστε ένας έμπειρος και λογικός δημοσιογράφος. Ενδεχομένως, λοιπόν, κάποια από τα αντίμετρα, να έχουν θετικό αντίκτυπο. Γι’ αυτό και τα φέρνουν. Εγώ όμως, καλούμαι να ψηφίσω τα μέτρα και τα μέτρα συνδυάζονται με τα αντίμετρα. Και σε αυτά τα μέτρα είμαι «απέναντι». Δεν με ρώτησε κανένας για τα μέτρα αυτά. Όταν εγώ πήγα στον ελληνικό λαό και τον Ιανουάριο αλλά και τον Σεπτέμβρη του 2015, του είχα πει ότι όσο βρίσκομαι στο ελληνικό κοινοβούλιο και εφόσον με στηρίξετε δε θα επιτρέψω να υπάρξει μείωση μισθών και συντάξεων, συν τα υπόλοιπα.


Δημοσιογράφος: Και ο κύριος Τσακαλώτος τα είχε πει αυτά. Είχε μιλήσει και για το αφορολόγητο. Θυμάστε ότι είχε πει, πως θα παραιτούνταν.
Λ. Γρηγοράκος: Δε θέλω να περιαυτολογήσω, είμαι όμως 17 χρόνια βουλευτής. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Τέτοια, «κωλοτούμπα» όμως, τέτοια αναξιοπιστία και τέτοιο ψέμα δεν το έχω δει πουθενά. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε εμείς. Εμείς λοιπόν, σε αυτή την συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, είμαστε υποχρεωμένοι να διαβάσουμε τι λέει το μνημόνιο, γιατί ακόμη επίσημα δεν το ξέρουμε. Γνωρίζουμε μόνο όσα έχει δημοσιεύσει ένα έντυπο σχετικά με το περιεχόμενο του μνημονίου. Πρέπει, λοιπόν, να ξέρουμε τι γίνεται. Ποιες είναι οι παράμετροι, τις οποίες εμείς ακόμη δε γνωρίζουμε. Δεν έχουμε δει τις υποσημειώσεις των υποσημειώσεων και τους «αστερίσκους». Όλα αυτά δεν τα έχουμε δει ακόμη. Πρέπει να τα δούμε με πολύ προσοχή, ενδελεχώς, για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, όταν φτάσουμε στην Βουλή. Εμένα, κύριε Γιακουμή με ενδιαφέρει η χώρα και γι’ αυτή αγωνίζομαι. Δεν με ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα. Δόξα τω Θεώ έχω κάνει τον «κύκλο» μου και στην επιστήμη, και στην κοινωνία και στο εργατικό κίνημα. Αλλά πάντα ελπίζω και θέλω η χώρα να πάει μπροστά. Θέλω αυτή η χώρα να «ορθοποδήσει», γιατί σχεδόν δέκα χρόνια τώρα είναι ταλαίπωρη. Δέκα χρόνια τώρα η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές και, μαζί με τη χώρα, δύσκολες στιγμές περνάνε και οι πολίτες. Κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να δούμε τι θα κάνουμε με τη χώρα.

Δημοσιογράφος: Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τι θα κάνετε; Γιατί και εκεί υπήρξαν «φουρτούνες» το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε μπροστά. Δε νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για κάτι διαφορετικό. Σας είπα, θεωρώ τα αντίμετρα μια ουτοπία. Πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε τον κύριο Τσίπρα, με τους ΑΝΕΛ, να διαχειριστούν την κατάσταση, όπως οι ίδιοι νομίζουν. Έχουν φέρει τη χώρα στο απροχώρητο και το μοναδικό το οποίο μπορεί να σώσει τη χώρα αυτή την στιγμή, άσχετα αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν το ζητάει ευθέως, είναι οι εκλογές. Οι εκλογές θα φέρουν μια καινούρια «συνταγή» στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Θα δώσουν ένα μεγάλο ποσοστό στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, που με αυτό το ποσοστό πιστεύω θα μπορέσει να επηρεάσει τις μελλοντικές εξελίξεις.


Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να ζητήσει εκλογές; Να αλλάξει, δηλαδή, το «μείγμα» της πολιτικής της;
Λ. Γρηγοράκος: Να το επιβάλλει δεν μπορεί. Η ίδια η Πρόεδρος, η κυρία Γεννηματά, αν θυμάμαι καλά, έχει πει ότι η μόνη λύση για αυτά τα αδιέξοδα είναι η προσφυγή στο λαό. Κάποτε λέγαμε ότι υπάρχει λύση και από αυτή την Βουλή, να πάμε δηλαδή σε μια άλλη κυβέρνηση, χωρίς τον Τσίπρα. Αυτά δεν γίνονται. Και δε γίνονται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό τον καιρό, έχει εκπέμψει πολύ μίσος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με τις διάφορες εξεταστικές επιτροπές, με το να μας καθυβρίζει και να δημιουργεί όλη αυτή την ένταση στην Βουλή. Το να ζητάει ξαφνικά συναίνεση είναι εντελώς παράλογο. Ξέρετε τι μας λείπει από τη χώρα κύριε Γιακουμή; Μας λείπει ο ορθολογισμός και η κοινή λογική. Και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Στον κύριο Τσίπρα δόθηκε η ευκαιρία να κυβερνήσει με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν, τουλάχιστον, μια πολιτική και ιδεολογική συνάφεια μαζί του. Διάλεξε όμως έναν λαϊκιστή. Διάλεξε τον άνθρωπο που ηγείται του κόμματος με το οποίο ταυτίζεται η κυρία Λεπέν. Αν το είδατε χθες, όταν την ρώτησαν με ποιο κόμμα της Ελλάδας θα συντασσόταν καλύτερα, η ίδια η Λεπέν κατονόμασε τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στην ουσία, αυτή την στιγμή, ο Τσίπρας κυβερνά τη χώρα με ένα κομμάτι της ακροδεξιάς, το οποίο συνέχεια βγαίνει και καταγγέλλει και ταυτόχρονα υποδύεται τον αριστερό. Τι να τα κάνω εγώ τα λόγια; Οι πράξεις με ενδιαφέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθη ότι είναι ένα μόρφωμα της Αριστεράς, το οποίο δεν έχει ούτε «πάτο» ούτε «κορυφή».