ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, “Πρώτη Γραμμή”. Παρασκευή, 2/6/2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, “Πρώτη Γραμμή”, στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου”Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017


Για την τραγωδία στη Φολέγανδρο
Ήταν μια κακή στιγμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δεν δικαιούται σε καμία χώρα του κόσμου, να πεθαίνει από αιμορραγία μια γυναίκα τόσο νέα (57 χρονών). Αυτό που έγινε είναι τραγικό. Θα πρέπει να σταματήσουμε να επενδύουμε πάνω στους λαϊκισμούς του ΕΣΥ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε προβλήματα από την πρώτη στιγμή που φτιάχτηκε, προσπαθήσαμε όλα τα χρόνια, με μεγάλη χρηματοδότηση, να κάνουμε κάτι. Δυστυχώς, ποτέ δεν έφτασε στο απόγειό του, δεν έφτασε εκεί όπου το είχαμε προγραμματίσει διότι και οι πολιτικές αλλά και οι οικονομικές συγκυρίες στην Ελλάδα σταμάτησαν την χρηματοδότησή του, με αποτέλεσμα να είναι πάντα τραυματισμένο και να μην είναι ποτέ ολοκληρωμένο.
Χθες, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) νομίζω ότι εφημέρευαν γύρω στους 80 με 100 ιατρούς. Θα μπορούσε ένας ιατρός να πεταχτεί μέχρι την Φολέγανδρο, όπως κάναμε παλαιά στις δύσκολες στιγμές, και αυτή η γυναίκα να ζει σήμερα. Τα λέω αυτά για να αποφύγουμε τα επόμενα λάθη που θα γίνουν σε αυτό το σύστημα. Και ενόψει της τουριστικής περιόδου, οφείλουμε να έχουμε τα μάτια ανοιχτά και να ακούμε την αγωνία του κόσμου και αυτών των ανθρώπων που ζουν στο Αιγαίο και σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Για τους ανερμάτιστους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους
Επανειλημμένως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει ότι το χρέος είναι μια περίεργη φούσκα την οποία ποτέ δεν μπόρεσε να την καταλάβει κανείς. Γι' αυτό κιόλας αυτός ο μεγαλοπενδυτής, Πολ Kαζαριάν, λέει αυτά που λέει, όπως και διάφοροι επιστήμονες στον κόσμο – συμμετείχα τις προάλλες σε ένα workshop που είχε διοργανώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με οικονομολόγους παγκόσμιας φήμης- οι οποίοι λένε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μια περίεργη πολιτική και οικονομική ιστορία παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης από την οποία θα βγουν συμπεράσματα χρήσιμα για την παγκόσμια πολιτική και οικονομική πορεία που θα ακολουθήσουν τα κράτη τα επόμενα χρόνια. Θα ήθελα να πω στον συνάδελφο από το ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς παραλάβαμε ύφεση -15,6% και δώσαμε 0%. Πήραμε βέβαια σκληρά μέτρα και είχαμε και την απάντηση του ελληνικού λαού. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πανηγυρίζει για τίποτα διότι προσπαθεί να φέρει την ελληνική οικονομία στα επίπεδα του 2014-2015, όταν την παραδώσαμε εμείς στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Έχω την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση βαδίζει στα τυφλά, δεν έχει κανένα πρόγραμμα, δεν υπάρχει στρατηγική. Απόδειξη είναι αυτό που είπε χθες ο κ. Τσακαλώτος ότι πηγαίνει σε ένα γήπεδο και δεν γνωρίζει που είναι το τέρμα. Αυτό σημαίνει ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα αυτή η διαπραγμάτευση που έκανε ο πρωθυπουργός και έλεγε και εκείνος και άλλοι διάφοροι “γραφικοί” βουλευτές ότι κλείνει άμεσα η αξιολόγηση, δεν είχε καμία βάση. Καλή είναι η επικοινωνία αλλά η πραγματικότητα λέει άλλα. Αυτό που λέει η πραγματικότητα είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν “χρήσιμοι ηλίθιοι” οι οποίοι θα μπουν πάλι σε μια διαδικασία παροχής σωσιβίου στην κυβέρνηση. Θα σας θυμίσω το “εγώ ή αυτοί”, “θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν”. Δηλαδή, όταν δημιουργείς ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ανάλογα με την περίσταση και με το τι θέλεις να σκεπάσεις, όταν όλα τα έχεις αναγάγει σε επικοινωνία και αλλάζεις την πολιτική ατζέντα κάθε μέρα, όταν δημιουργείς γεγονότα για να αποκρύψεις τα σημαντικά προβλήματα, κάποια στιγμή, νομοτελειακά, η αλήθεια θα βγει στην επιφάνεια. Και η αλήθεια, δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί τίποτα, δεν κατάλαβε ότι ο κ. Σόϊμπλε είναι αυτό που ήταν πάντα, ένας υπουργός μιας μεγάλης οικονομικής δύναμης που υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Αυτός είναι και εμείς το ξέραμε.

Για την έλλειψη συναίνεσης και την αναγκαιότητα προσφυγής στις κάλπες
Εμένα με ενδιαφέρει η χώρα. Και ειλικρινά, έχω εντυπωσιαστεί από την ανικανότητα των ανθρώπων που είναι στην κυβέρνηση και του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν φταίω εγώ που ήταν υπουργός Οικονομικών αυτής της κυβέρνησης ο κ. Βαρουφάκης, δεν φταίω εγώ που είχε ένα συνονθύλευμα δυνάμεων στην Βουλή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεδριάσει η Βουλή για να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις και να υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης. Εμείς για το κλίμα συναίνεσης και την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης είχαμε μιλήσει από το 2012. Δεν θέλω βέβαια να ξαναμπώ στη διαδικασία αυτή, τελειώσαμε. Ας δούμε τι πρέπει να γίνει τώρα. Πρέπει οπωσδήποτε στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου να έχουμε τις λιγότερες απώλειες. Απώλειες βέβαια θα έχουμε. Αλλά να θυμίσω τον μακαρίτη τον Αβέρωφ που έλεγε ότι κάθε φορά που τον καλούσαν να πάει για τον κυπριακό και δεν συμφωνούσε, την επόμενη μέρα έβρισκε πέντε εμπόδια παραπάνω. Ας θυμηθούμε λοιπόν την ιστορία και ας μάθουμε κάτι από αυτήν. Συνεπώς χρειάζεται να γίνει διαπραγμάτευση επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια. Όμως, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τίποτα, δεν έχει πια το know-how, έχει χάσει την λαϊκή υποστήριξη, το 86% των πολιτών δεν την θέλουν. Άρα λοιπόν, εγώ επιμένω ότι η μοναδική λύση είναι οι εκλογές και ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα προκύψει μετά από την επιλογή που θα κάνει ο λαός. Η χώρα χρειάζεται μια ομάδα προθύμων πολιτικών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές. Και θέλω οι πολιτικοί αυτοί να έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, θα βγάλει τη χώρα στις αγορές, θα καταπολεμήσει την ανεργία, θα μειώσει τη φορολογία. Χρειάζεται ένα άλλο πλάνο για να βγει η χώρα από την κρίση. Χρειάζεται ένα μείγμα πολιτικής που να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης αλλά και το κοινωνικό κράτος.