ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή της τηλεόρασης της Βουλής “Πρωινή Ανάγνωση”. Τρίτη, 27/6/2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή της τηλεόρασης της Βουλής “Πρωινή Ανάγνωση”


Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017


Για τα άθλια παιχνίδια διαπλοκής και τον κυνισμό των μελών της κυβέρνησης
Ο Πάνος Καμμένος είναι ένα νεοπλσματικό, ένα καρκινικό κύτταρο στην κυβέρνηση. Η Αριστερά χάνει το ηθικό της πλεονέκτημα, γιατί συνεργάζεται με ένα ακροδεξιό κόμμα. Ο Καμμένος έχει πολύ κυνισμό μέσα του. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά με το σκάνδαλο NOOR1, μπαίνει στο πιλοτήριο για να πιλοτάρει το ελικόπτερο ή πηγαίνει και κάνει καταδύσεις στο ναυάγιο του “Βασίλισσα Όλγα”, μην υπολογίζοντας καθόλου τον λαό και την κρίση που περνάει. Δείχνει μια ασέβεια στο θεσμό και μια πρωτόγνωρη απαξίωση του σοβαρού ρόλου που οφείλει να έχει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. Συγχρόνως, έχουμε και άλλα μέλη της κυβέρνησης που συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο και οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Παραδείγματος χάρη, ο κ. Κοτζιάς ο οποίος, ενώ δείχνει ότι θέλει να λύσει το Κυπριακό και να έχει καλές σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων, φαίνεται ότι κατηγορείται από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιστρέφει Τούρκους οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα με διαδικασίες οι οποίες δεν είναι διαφανείς και δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που πάντα προασπίζεται τα δικαιώματα των ανθρώπων. Και βέβαια, ο κ. Σκουρλέτης ο οποίος, ιδεοληπτικά κάθε φορά, σε όποιο υπουργείο και να έχει πάει, δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση, διότι καθυστερεί στην λήψη αποφάσεων και δεν αποδέχεται την λύση που προτείνουν οι Ευρωπαίοι ή η κυβέρνηση. Αντιθέτως, αλλάζει υπουργείο κάθε φορά που βρίσκει ένα θέμα μπροστά του, δεν το υπογράφει, δεν το προχωράει, δεν το λύνει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί όλη τη διαδικασία και να φαίνεται ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί στην λήψη αποφάσεων. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Σκουρλέτης, όταν είχε πάει στο Υπουργείο Εργασίας σηκώθηκε και έφυγε, μετά πήγε στο Υπουργείο ΠΕΧΟΔΕ, εκεί πάλι βρήκε το θέμα της ΔΕΗ, δεν μπόρεσε να την λύσει και σηκώθηκε και έφυγε. Τώρα πάλι, στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να διευθετήσει το θέμα των συμβασιούχων.

Για τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και την ομηρία των εργαζομένων στην καθαριότητα
Και εμείς τα είχαμε αυτά τα προβλήματα, δεν είναι θέματα τα οποία τώρα τα βρίσκει μπροστά της η κυβέρνηση. Αυτό το θέμα των συμβασιούχων είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους και πρέπει να λυθεί. Οι συμβασιούχοι έχουν δίκιο, έχουν οικογένειες, είναι άνθρωποι που εργάζονται 10-15 χρόνια σε αυτές τις δουλειές κα τώρα δεν έχουν καν πληρωθεί. Θα πρέπει, σε αυτή την εποχή της κρίσης, να είμαστε πολύ πιο σεμνοί και πιο ανθρώπινοι στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Η τροπολογία που έχει κατατεθεί αναπαράγει τον φαύλο κύκλο. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν με προϋποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Και με την κυβέρνηση Σαμαρά αντιμετωπίσαμε το ίδιο ζήτημα. Πιστεύω ότι σε αυτή την φάση δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη όλων αυτών των 15.000 εργαζομένων. Δεν θα μας επιτρέψει κάτι τέτοιο η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα μνημόνια που έχουμε υπογράψει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, νομοθετικά, να τους καλύψουμε και να πούμε στη Βουλή ότι απολαμβάνουν όλων των προνομίων του Δημοσίου σε μια εταιρία ιδιωτικού δικαίου που θα συσταθεί από το Δημόσιο και η οποία θα προασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν θα αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις τους. Θα πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μια για πάντα. Αυτή την πρόταση την είχα κάνει από παλαιά αλλά δεν μπόρεσα να την περάσω διότι δεν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε.

Για την υπόθεση Παπαντωνίου και τα μεγάλα σκάνδαλα των χρυσών εποχών
Ενώ ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, της Κεντροαριστεράς έχει κάνει τόσα πολλά θετικά πράγματα για την ελληνική κοινωνία, αυτά τα αρνητικά που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο. Εμείς, ως ΠΑΣΟκ έχουμε πάρει θέση γι' αυτά. Και τον κ. Παπαντωνίου και τον κ. Τσοχαντζόπουλο τους έχουμε αποπέμψει από το κόμμα μας αλλά φαίνεται ότι δεν φτάνει μόνο αυτό. Όμως, δεν μπορεί τα παιδιά μου ή τα παιδιά των συντρόφων μου να απολογούνται για κάποιους με τους οποίους δεν έχουν καμία επαφή και δεν τους ξέρουν καν. Είναι πολύ λυπηρό αυτό που έχει γίνει και δεν είναι καθόλου ευχάριστο για ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συνυπάρξει πάρα πολλά χρόνια στο ίδιο χώρο όμως, θεωρώ ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις υποθέσεις. Οφείλουμε όλοι μας να συνδράμομε με διαφάνεια, και από τη Βουλή και από την κοινωνία, ούτως ώστε να μην υπάρχει άσχημο πολιτικό ίχνος στην ιστορία των κομμάτων και γενικότερα του ελληνικού πολιτικού συστήματος της χώρας. Δεν μας τιμά καθόλου που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αυξημένη απαξίωση των πολιτικών και τον κομμάτων στην Ελλάδα. Βέβαια, ζώντας σε μια τέτοια κοινωνία με τόσο μεγάλα προβλήματα, δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για μια κοινωνία αγγέλων και δεν διεκδίκησα ποτέ ότι ζω σε κοινωνία αγγέλων. Αυτά τα σημάδια διαφθοράς έχουν τραυματίσει πολύ περισσότερο τους Έλληνες που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις στην καθημερινότητά τους.
Όμως, αν το πολιτικό μας σύστημα ήταν πιο συναινετικό και αν είχε βρει τον δρόμο του εδώ και πολλά χρόνια, θα είχε ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς είχε συμβεί στο παρελθόν. Ίσως δεν έγινε αυτό διότι τότε το πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο για όλους εκείνους που θα έμπαιναν σε μια τέτοια διαδικασία. Τώρα όμως το πολιτικό κόστος αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που μας αναλογεί και γι' αυτό θεωρώ ότι όλες αυτές τις υποθέσεις θα έπρεπε να τις διαλευκάνουμε πολύ γρήγορα, ούτως ώστε να αποδώσουμε μια πιο καθαρή εικόνα στην κοινωνία τόσο της πολιτικής όσο και των πολιτικών. Όσοι έχουν βλάψει το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία θα έπρεπε να τους καταδικάσουμε μέσω των νόμιμων διαδικασιών της Δικαιοσύνης και έτσι θα είχαμε πείσει την κοινωνία ότι είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης της και ικανοί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της.

Για τα μυθοπλαστικά σενάρια περί ανεξαρτητοποίησης και το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Ξαφνικά διάφορες ιστοσελίδες άρχισαν να λένε ότι ετοιμάζομαι να φύγω από το ΠΑΣΟΚ. Εγώ έχω μεγαλώσει με το ΠΑΣΟΚ και το ότι βρίσκομαι στο ΠΑΣΟΚ από το 1974 ήταν μια συνειδητή πολιτική πράξη. Για μένα ήταν στάση ζωής, όπως και η επιλογή μου να υπηρετήσω το Εθνικό Σύστημα Υγείας από όλες αυτές τις θέσεις που το υπηρέτησα. ΠΑΣΟΚ είμαι και ποτέ δεν έφυγα από αυτόν τον χώρο. Ούτε διαγράφτηκα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έφυγα σαν βουλευτής. Αυτά που γράφουν αποτελούν μυθοπλαστικά σενάρια. Μεθαύριο ξεκινά το συνέδριό μας και πιθανόν κάποιοι να πιστεύουν ότι θα εκφράσω μια διαφορετική άποψη. Όμως, η άποψή μου δεν είναι διαφορετική και την στηρίζω εδώ και χρόνια. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του χώρου μας, του χώρου της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να πάμε σε εκλογή από τη βάση. Οι αρχηγοί δεν βγαίνουν μέσα από κλειστούς αλλά από ανοιχτούς μηχανισμούς, από την κοινωνία. Κανείς αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος που έχει κλειστεί μέσα στα τείχη του δεν βρήκε μια καλύτερη λύση από αυτή που θα ήθελε να βρει. Πιστεύω ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αυτό το καινούργιο κόμμα που πάμε να φτιάξουμε μεθαύριο στο συνέδριό μας πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Δεν θα κάνουμε ομοσπονδία κομμάτων. Θα πρέπει να διαλυθούν όλα τα κόμματα και να πάμε σε μια ανοιχτή διαδικασία από την κοινωνία, σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με όσους υποψήφιους νομίζουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν και χωρίς κανέναν αποκλεισμό και βέβαια να πάμε σε ένα κόμμα πολύ καλά οργανωμένο. Μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να ξανακερδίσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών που μας γύρισαν την πλάτη και πήγαν σε άλλους χώρους. Πρέπει να γίνουμε ένα μεγάλο κόμμα με σημείο αναφοράς στην κοινωνία.

Για το υποτιθέμενο άνοιγμα του Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ
Είναι πολύ αργά για δάκρυα, Στέλλα”. Είναι γεγονός ότι με την Ευρωπαϊκή Αριστερά του Παπαγιαννάκη και του Κύρκου είχαμε ιδεολογική συγγένεια. Σήμερα όμως δεν έχουμε παρά μόνο ελάχιστες επαφές με αυτό το κόμμα που κυβερνά τη χώρα. Αφενός, για τις επιλογές που έχει κάνει να κυβερνά τη χώρα με ένα ακροδεξιό μόρφωμα. Αφετέρου, δεν δέχομαι ένα κομμάτι της Αριστεράς να έχει μέσα στην κυβέρνησή του έναν υπουργό ο οποίος ήταν πρώην διοικητής της ΕΥΠ, με ενοχλεί. Δεν δέχομαι να περάσουν προοδευτικά νομοσχέδια με τις ψήφους της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς και ο συνέταιρος του ΣΥΡΙΖΑ να φεύγει και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να “σφυρίζουν” αδιάφοροι γιατί είναι πολύ γοητευμένοι από την εξουσία. Όλα αυτά, κατά την άποψη μου, δείχνουν προκλητικότητα, υποκρισία και έναν απίστευτο κυνισμό. Προχθές, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας με όποιο κόστος. Δεν νοείται μέλος της κυβέρνησης να συνομιλεί με καταδικασμένους για εμπορία ναρκωτικών και αυτή η κυβέρνηση να μην αντιδρά. Έχει χάσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα διότι θέλουν να κυβερνάνε με κάθε κόστος. Ξέρετε, πολλοί βουλευτές και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ διαγράφτηκαν για τα μνημόνια. Και τώρα, αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι ήταν αντιμνημονιακοί, είναι μνημονιακότεροι του Σόιμπλε. Βλέπετε στη Βουλή ανθρώπους να λένε ότι δεν ψηφίζουν ούτε ένα ευρώ μέτρα επιπλέον και να πηγαίνουν την επόμενη μέρα να τα ψηφίσουν όλα, χωρίς καμία ντροπή. Αυτή δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική στάση. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο σανό, δεν αντέχει άλλο ψέμα.