ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” (ΣΚΑΪ). Παρασκευή, 30/6/2017


Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” (ΣΚΑΪ), στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου”

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017


Για τις προσδοκίες από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Θα είμαι πολύ ευχαριστημένος αν πετύχουμε δύο πράγματα. Πρώτον, να συμφιλιώσουμε για πρώτη φορά όλες τις γενιές και δεύτερον, να καθορίσουμε την ημερομηνία εσωκομματικών εκλογών για ανάδειξη αρχηγού από τη βάση. Στο χώρο μας, αυτή την στιγμή, οι προσωπικές στρατηγικές, οι μονομέρειες και οι εγωισμοί δεν έχουν θέση, γιατί πρέπει επιτέλους αυτός ο χώρος να αποκτήσει μια σαφή ταυτότητα. Εμένα δεν μου αρέσει ένα “μικρό και δικό μου” ΠΑΣΟΚ, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της κοινωνίας. Και για ένα τέτοιο κόμμα θα αγωνιστώ. Αυτή θα είναι και η τοποθέτησή μου στο συνέδριο. Θέλω ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους, που η κοινωνία θα αποφασίσει, γιατί πιστεύω ότι οι αρχηγοί των κομμάτων δεν βγαίνουν από μικρές ομάδες, δεν είναι εκπρόσωποι συμφερόντων αλλά εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Για τη λύση που δόθηκε στο ζήτημα των εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ
Το κόμμα μου είχε φτιάξει τον “Καποδίστρια” και μετά τον “Καλλικράτη”. Ήταν μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές και η συντήρηση που εκφράζουν σήμερα οι κυβερνώντες δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα επιτεύγματα. Έχουμε φτάσει σε μια εποχή που πρέπει να δούμε επιτέλους από διαφορετική οπτική γωνία αυτό που γίνεται στη χώρα. Εγώ ζω σε ένα δήμο τον βορείων προαστίων και στο θέμα της καθαριότητας ο πρώην, όπως και ο νυν δήμαρχος, έχουν δώσει τη μισή πόλη στους ιδιώτες και το υπόλοιπο μισό το δουλεύουν με το προσωπικό του δήμου. Η πόλη μας ήταν καθαρή αυτές τις μέρες. Σας πληροφορώ ότι λειτουργεί πάρα πολύ καλά αυτό το σύστημα. Θα σας αναφέρω και ένα άλλο παράδειγμα. Η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου, είναι και η πιο καθαρή. Ο Ερντογάν παραχώρησε αυτή τη διαδικασία σε ιδιωτικές εταιρίες. Εμείς, αυτή την στιγμή πρέπει να πούμε το εξής: ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα ξεπεράστηκε. Ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μόνος που παράγει και θα πρέπει να τον εμπιστευτούμε. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σήμερα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην Ελλάδα οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ότι το κράτος στηρίζεται από έναν τομέα ο οποίος παράγει. Αυτός ο τομέας δεν είναι άλλος από τον ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως, δεν θεωρώ ότι πρέπει να καταργήσουμε πλήρως το δημόσιο τομέα όμως πρέπει να μειώσουμε το κράτος διότι είναι πολύ ακριβό και δεν παράγει. Πιστεύω λοιπόν ότι ναι μεν υπάρχουν οι μόνιμοι υπάλληλοι στην καθαριότητα στους δήμους όμως, από εδώ και πέρα, οι δήμοι θα πρέπει να φροντίσουν, με δικά τους έσοδα, να εξασφαλίσουν το υπόλοιπο ανθρώπινο εργατικό δυναμικό. Όμως, σε αυτό το νομικό πλαίσιο που θα φτιάξουμε -και ο Καλλικράτης το προβλέπει- θα πούμε ότι στις ιδιωτικές εταιρίες, που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν ίδια δικαιώματα και προνόμια με εκείνα των δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε έναν νόμο που να προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και του ιδιώτη -ο οποίος θα μπορεί να έχει “το πάνω χέρι” στη διαμόρφωση όλων αυτών των χαρακτηριστικών που θα του επιβάλλουν οι συμβάσεις με το δημόσιο.

Για ένα αποτελεσματικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συντηρητικό αριστερό κόμμα και με την παντρειά που έχει κάνει με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, είναι απροσάρμοστος, είναι ανασυγχρονιστικός. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου μπορεί να έχουμε δημιουργήσει μεγάλη ανεργία αλλά αυτό έγινε διότι έπρεπε κάποιος να πληρώσει τα 36 δις που μας έχει χρεώσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Το κράτος έπεσε έξω λόγω υπερκατανάλωσης που έγινε από τον δημόσιο τομέα. Ας θυμηθούμε μόνο τις προσλήψεις του κ. Παυλόπουλου. Θα πρέπει να λέμε αλήθειες. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για τη χώρα, θα πρέπει να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια του παρελθόντος, όλοι μας. Θα πρέπει να δούμε τι είναι παραγωγικό, τι είναι αντιπαραγωγικό, να δούμε με ποιον τρόπο θα διαμορφώσουμε ένα νέο κράτος. Εμείς, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα μιλήσουμε για μια νέα εποχή, διαφορετική από την προηγούμενη και θα δώσουμε ένα καινούργιο αφήγημα στην κοινωνία, που δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Το παρελθόν το ζήσαμε, το πληρώσαμε και εμείς και ο ελληνικός λαός. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό που θα είναι προσαρμοσμένο σε νέα δεδομένα και στην εποχή μας.