ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα Parapolitika 90.1 fm. Παρασκευή, 9/6/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα Parapolitika 90.1 fm

Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κ. Γρηγοράκο.
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα. Με βρίσκετε για κομματική δουλειά στο Κιλκίς. Πρέπει να συζητήσουμε για τα τεκταινόμενα και για την προσπάθειά μας να φτιάξουμε ένα συνέδριο για την ενοποίηση του χώρου της δημοκρατικής παράταξης.

Δημοσιογράφος: Πως βλέπετε την προσπάθεια αυτή; Νομίζετε ότι οι ζυμώσεις αυτές θα φέρουν αποτελέσματα;
Λ. Γρηγοράκος: Τα αποτελέσματα δεν φαίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και όταν βιάζεται κανείς μπορεί και να καεί. Πρέπει να κάνουμε κάτι που να διαρκέσει και να είναι και αποτελεσματικό. Πρέπει να μιλήσουμε με όλους εκείνους τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στο χώρο που είχε δημιουργήσει, ενσωμάτωνε πάρα πολλές τάσεις από τις οποίες στο τέλος έβγαινε πάντα μια κοινή γραμμή. Μέσα στο τότε ΠΑΣΟΚ υπήρχαν κεντρώοι, υπήρχαν κεντροαριστεροί, κλπ.
Δημοσιογράφος: Υπήρχε όμως μια προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου που τους ένωνε. Και η Νέα Δημοκρατία έτσι ήταν. Ήταν άλλα χρόνια όμως τότε.
Λ. Γρηγοράκος: Γι΄ αυτό τώρα θα πρέπει να δούμε σε ποια εποχή είμαστε και σε ποια εποχή θέλουμε να πάμε. Επίσης, να δούμε ποιες θα είναι οι ανάγκες της επόμενης εποχής. Παραδείγματος χάρη, εγώ αισθάνομαι ότι είμαι πολλά χρόνια βουλευτής Λακωνίας, έχω κάνει τον κύκλο μου και θέλω την εμπειρία που έχω αποκτήσει να την μεταδώσω σε ανθρώπους πιο νέους από εμένα, για να μπορέσουν να πάρουν την σκυτάλη για το μέλλον, χωρίς να απαρνηθώ το παρελθόν μου.

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν αποτελεί κάποια ανακοίνωση ότι δεν θα είστε εκ νέου υποψήφιος.
Λ. Γρηγοράκος: Όχι, θα είμαι υποψήφιος. Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναγεννηθεί, να ανανεωθεί σε ιδέες, να αποκτήσει καινοτόμες, εκσυγχρονιστικές, μοντέρνες προτάσεις ούτως ώστε να μπορέσει να σταθεί στη νέα εποχή. Δε είμαστε πια στην εποχή του 1970, 1980, 1990, 2000 ή 2010. Πρέπει να φτιάξουμε ένα κόμμα που να καλύπτει τις ανάγκες της νεολαίας του 2020, 2030.
Δημοσιογράφος: Ξέρετε όμως κ. Γρηγοράκο, και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, το σημαντικότερο κομμάτι της κεντροαριστερής βάσης που παλαιά συγκροτούσε το κραταιό ΠΑΣΟΚ έχει μεταφερθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, βαδίζει προς την κατεύθυνση ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Φλερτάρει ανοιχτά και φλερτάρει και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με το ΣΥΡΙΖΑ.
Λ. Γρηγοράκος: Αν το πείτε αυτό στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα νομίζουν ότι τους βρίζετε.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν και κάποιοι που το θέλουν.
Λ. Γρηγοράκος: Οι παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θέλουν ένα κόμμα που να τους εκφράζει σε μια νέα εποχή. Γι' αυτό, όλοι εμείς, στο χώρο της κεντροαριστεράς, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη της μονομέρειες και τις αυταρέσκειες μας και να βάλουμε πλάτη για να φτιάξουμε αυτό το μεσαίο χώρο που να έχει ένα πρωτοπόρο αφήγημα. Γιατί κανείς δεν έχει ένα τέτοιο αφήγημα. Μην μου πείτε ότι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει τόσο σκληρά τα μνημόνια είναι ένα σοβαρό αφήγημα. Αυτά που έχει περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή στην κοινωνία είναι ό,τι πιο σκληρό θα μπορούσε να γίνει. Ό, τι πιο αντιμνημονιακό είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ, το ζούμε σήμερα από την άλλη πλευρά.

Δημοσιογράφος: Δεν με αφήσατε να σας πω. Το ένα σκέλος είναι αυτό, ότι ένα μεγάλο κομμάτι της παραδοσιακής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, τόσο σε στελεχιακό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των ψηφοφόρων, έχει πάει προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτοί είναι οι οπορτουνιστές και δεν τους θέλω.
Δημοσιογράφος: Το άλλο κομμάτι λέει όμως ότι οι επικεφαλής της κεντροαριστεράς, δηλαδή η κα. Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Θεοχαρόπουλος, δεν μπορούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη ώστε να βαδίσουν σε ένα συνέδριο.
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο τέλος του μήνα, να ομοιογενοποιηθούμε και να πάμε από τη βάση για να εκλέξουμε τον αρχηγό μας.

Δημοσιογράφος: Προφανώς αυτό που θα σκέφτονται όλοι είναι το κόστος που θα έχει για να πάει κάποιος στη βάση και να μην εκλεγεί.
Λ. Γρηγοράκος: Τι να κάνουμε, πρέπει να γίνει αυτό, πρέπει το υποστούμε και το μαρτύριο αυτό. Όπως είπα και πριν, πρέπει να αφήσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και να πάμε όλοι μαζί να εκλέξουμε έναν αρχηγό με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ένα συγκεκριμένο αφήγημα που θα μας βάλει σε μια διαφορετική εποχή από τα προηγούμενα που το ΠΑΣΟΚ έχει βιώσει και τα οποία νομίζψ ότι έχουν ξεπεραστεί. Εγώ δεν απαρνιέμαι την ιστορία μου, τη θέλω γιατί ξέρω ότι αυτό το μεγάλο κόμμα που λέγεται ΠΑΣΟΚ και το μετατρέπουμε σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και δεν ξέρω τι άλλο όνομα μπορεί να έχει μετά, όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, έχει προσφέρει πολλά στη χώρα, έκανε την αυτοκριτική του και έβαλε και πλάτη για τη χώρα. Αυτό πάντα θα το στηρίζω. Όμως, το κόμμα έχει κάνει το κύκλο του και πρέπει να πάμε σε μια καινούργια διαδικασία που θα μπορούμε να πείσουμε τους νέους να κάτσουν στη χώρα τους, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ούτως ώστε να μπορέσουν να ζήσουν στην Ελλάδα, να κοιτάξουμε με ποιο τρόπο ο κρατικός τομέας θα γίνει παραγωγικός, να δούμε τι θα κάνουμε με τις επενδύσεις, να δούμε ποιος μπορεί να παράξει πλούτος στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος.
Δημοσιογράφος: Να σας κάνω και μια τελευταία ερώτηση, όχι ως βουλευτή, αλλά ως πολιτικό συνομιλητή του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Λ. Γρηγοράκος: Παραμένει φίλους μου και τον θεωρώ εθνικό κεφάλαιο.

Δημοσιογράφος: Πως κρίνετε την στάση του να αποστασιοποιηθεί τελείως από τα όσα συμβαίνουν στην κεντροαριστερά;
Λ. Γρηγοράκος: Παραμένει στο χώρο, λειτουργεί στα πλαίσια ενός κύκλου ιδεών που έχει, θα κάνει ένα συνέδριο το οποίο θα το παρακολουθήσουμε όλοι. Θέλω να πω κάτι: δεν πρέπει κανένας να φοβάται κανέναν. Γι΄ αυτό, ο αρχηγός που θα προκύψει και το κόμμα μας θα πρέπει να δώσει χώρο σε όλους: στον Θεοδωράκη, στη Διαμαντοπούλου, στον Παπαδόπουλο, στον Ραγκούση, στον Φλωρίδη, κ.ό.κ. Πρέπει όμως, τις ιδέες που έχει ο κάθε ένας από εμάς να τις συνδυάσει και να βγάλει κάτι διαφορετικό που να ελκύει την κοινωνία και τους ανθρώπους που θέλουν να συμπαραταχτούν μαζί μας.
Δημοσιογράφος: Εσείς είστε σύμφωνος με την τακτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να διατηρεί η κα. Γεννηματά.
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές διότι, όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση πάνω, κάνει κακό στον τόπο.