ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Ερώτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με το κλείσιμο εταιρείας φύλαξης βλαστοκυττάρων. Παρασκευή, 14/7/2017Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Α.Π. 7289/14-7-2017


14 Ιουλίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό


ΘΕΜΑ: «Αγωνία για χιλιάδες γονείς μετά το κλείσιμο της εταιρείας φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem-Health Hellas»

Το κλείσιμο της εταιρείας Stem-Health Hellas, ιδιωτικής τράπεζας βλαστικών κυττάρων από το  ομφαλοπλακουντιακό αίμα και τον ιστό του ομφάλιου λώρου, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πάνω από 30.000 γονείς, που αγωνιούν για την τύχη των βλαστοκυττάρων των παιδιών τους. Οι γονείς αυτοί έχουν πληρώσει πολλά χρήματα στην εν λόγω εταιρεία, με σκοπό τη φύλαξη του γενετικού υλικού των παιδιών τους, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ασθένειας για μελλοντική θεραπεία. Αυτή τη στιγμή τα βλαστοκύτταρα εξακολουθούν να φυλάσσονται σε χώρο του ομίλου «ΥΓΕΙΑ», όπου στεγαζόταν με ενοίκιο και η εταιρεία Stem-Health Hellas κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.
Οι γονείς ενημερώθηκαν από την εταιρεία μέσω email ότι κινδυνεύει η ασφάλεια των βλαστοκυττάρων των παιδιών τους. Έκτοτε, παίζεται ένα πινγκ πονγκ ανάμεσα στη Stem-Health Hellas και στον όμιλο «ΥΓΕΙΑ», σχετικά με το ποιος ευθύνεται για το τι μέλλει γενέσθαι. Η πρώτη ισχυρίζεται πως για ό,τι γίνει από εδώ κι εμπρός υπεύθυνος είναι ο όμιλος «ΥΓΕΙΑ». Ο όμιλος, από την άλλη, τονίζει ότι απλώς ενοικίαζε το χώρο στην εταιρεία και επισημαίνει ότι, για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, φροντίζει για τη συντήρηση των μονάδων μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, αν και δεν αποτελεί υποχρέωσή του. Επίσης, ισχυρίζεται ότι δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στις μονάδες. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό Τύπο, «μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 τον κύριο έλεγχο είχε ο όμιλος ΥΓΕΙΑ, στον οποίο φυλάσσονται και τα βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια, ο Όμιλος Υγεία αποσύρθηκε και η τράπεζα βλαστοκυττάρων παρουσίασε καθοδική πορεία μέχρι την στιγμή της οικονομικής κατάρρευσης».
Όπως και να έχει, τελικοί αποδέκτες και θύματα αυτής της θολής και αβέβαιης κατάστασης είναι οι γονείς, που εμπιστεύθηκαν μια ιδιωτική τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων, η οποία στεγαζόταν στις εγκαταστάσεις ενός μεγάλου ομίλου υγείας και έστω συνειρμικά, αν όχι επί της ουσίας, συνδεόταν με αυτόν. Γεγονός είναι, ότι υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας που, επιθυμώντας να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν πληρώσει πολλά χρήματα και αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση στο γενετικό υλικό των παιδιών τους αλλά ούτε και ιδέα τι θα γίνει με αυτό.
Στην κείμενη νομοθεσία, υπάρχουν άρθρα που αφορούν στην αδειοδότηση, στους όρους λειτουργίας, στην ευθύνη λειτουργίας και ο,τιδήποτε άλλο αφορά στις ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος (Ν. 3984.2011, άρθρο 54 και Π.Δ. 26/2008, άρθρα 2-6).

Ερωτάται ο Υπουργός:
  1. Ποιες είναι οι διαδικασίες στις οποίες προέβησαν οι αρμόδιοι φορείς για την αδειοδότηση της ιδιωτικής τράπεζας γενετικού υλικού Stem-Health Hellas αλλά και όποιων άλλων αντίστοιχων εταιρειών λειτουργούν στην Ελλάδα;
  2. Πραγματοποιούνται έλεγχοι τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία;
  3. Στην περίπτωση διακοπής λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης γενετικού υλικού, πώς εξασφαλίζεται η προστασία του υλικού αυτού;
  4. Ποια μέτρα έλαβαν ή σκοπεύουν να λάβουν οι αρμόδιες αρχές προκειμένου να προστατευτούν τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται σε κίνδυνο;
  5. Πώς προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών που βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση, ενώ οι ίδιοι να φέρουν ευθύνη;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Λεωνίδας Γρηγοράκος