ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «ΤΩΡΑ» (ΣΚΑΪ). Τετάρτη, 19/7/2017


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «ΤΩΡΑ» (ΣΚΑΪ), με τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου


Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017


Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Τι γίνεται με το θέμα της Δικαιοσύνης; Το παρακολουθούμε μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα. Υπάρχουν συνέχεια νέες δηλώσεις και μια ένταση. Η οποία καλά συντηρείται ανάμεσα στα κόμματα και βέβαια, κυρίως ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη.
Λ. Γρηγοράκος: Η κυβέρνηση έχει δώσει σχετικά δείγματα γραφής. Θέλει πάντα να δημιουργεί εχθρούς. Με τους εξωτερικούς εχθρούς έχουμε αυτή την στιγμή τελειώσει, γιατί υπογράψαμε την αξιολόγηση, άρα πρέπει να βρούμε εσωτερικούς εχθρούς. Το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει αναστατωθεί από μια ανώνυμη Ηριάννα. Εγώ λέγομαι Λεωνίδας Γρηγοράκος. Θα ήθελα να μάθω και το επώνυμό της. Η δικαιοσύνη όφειλε να μας δώσει το όνομα. Να δούμε ποια είναι αυτή κοπέλα. Τα ονόματα όλων των άλλων τα έχει δώσει.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιος λόγος, που εσείς θέλετε να μάθετε τα στοιχεία της συγκεκριμένης κυρίας; Γιατί η συγκεκριμένη υπόθεση έχει απασχολήσει πολύ κόσμο.
Λ. Γρηγοράκος: Θέλω να ξέρω το όνομά της. Όμως δεν αμφισβητώ το δικαίωμά της να φτάσει σε όλους τους βαθμούς των δικαστηρίων, να αποδείξει την αθωότητα της και να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να ζητήσει, δηλαδή, την αποφυλάκισή της και ό, τι άλλο ορίζει ο νόμος. Είμαι μαζί της σε αυτό. Είναι ένα νέο παιδί και θα ήμουν πολύ περισσότερο μαζί της, αν δεν είχε δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση στην Αθήνα. Όλα όσα γίνονται στο όνομά της δε νομίζω ότι τη βοηθούν. Επειδή όμως θέλω να είμαστε όλοι διάφανοι και το δικό μου όνομα είναι Λεωνίδας Γρηγοράκος, το δικό σας είναι Μπουσδούκου αλλά και τα ονόματα όλων όσων έχουν καταδικαστεί υπάρχουν κάπου και είναι γνωστά, δε θέλω αυτή η κυρία να είναι ανώνυμη. Δε θέλω, λοιπόν, να μου αφήνουν περιθώρια να σκεφτώ κάτι άλλο. Το όνομά της μπορεί να μου κάνει συνειρμούς και δε θέλω. Θέλω να το ξέρω. Αν το όνομά της ήταν Παπανδρέου ή Γεννηματά ή Καραμανλή θα το ξέραμε; Σας ρωτώ. Εγώ, λοιπόν, θεωρώ ότι αδικείται από όλη αυτή την κατάσταση η κοπέλα και συγχρόνως η κυβέρνηση αδικεί και τον εαυτό της. Όταν βγαίνουν τόσο μετωπικά απέναντι στην δικαιοσύνη είναι λάθος. Φυσικά και η δικαιοσύνη κάνει λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη. Εγώ αυτό που θέλω είναι να μην υποδεικνύει ο Υπουργός στη δικαιοσύνη τι πρέπει να κάνει.

Δημοσιογράφος: Είναι σημαντικό αυτό που λέτε κύριε Γρηγοράκο. Ποια η διαφορά, λοιπόν, του σχολίου που κάνατε τώρα με το σχόλιο που κάνει η κυβέρνηση απέναντι στη δικαιοσύνη και ισχυρίζεται, ότι όλοι κρινόμεθα;
Λ. Γρηγοράκος: Φυσικά κρινόμεθα. Και η δικαιοσύνη κρίνεται. Δεν επιβάλλω όμως στη δικαιοσύνη τι θα πει και τι θα κάνει. Δεν προκαταβάλλω τη δικαιοσύνη. Δεν προχωρώ σε μια άλλη σύνθεση του δικαστηρίου, για να γίνει αλλαγή της απόφασης. Δεν πρέπει, να μπαίνουμε σε διαδικασίες σαν αυτή που είχε μπει ο Πρωθυπουργός. Όταν την εποχή των τηλεοπτικών αδειών είχε βγει και είχε πει από την Θεσσαλονίκη ότι το νομοσχέδιο εκείνο ήταν συνταγματικό. Δηλαδή προκαταλαμβάνουν αποφάσεις της δικαιοσύνης. Εγώ αυτό που θέλω είναι τη δικαιοσύνη να την αφήσουν ελεύθερη. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Όχι ότι δεν κάνει λάθη η δικαιοσύνη. Κάνει και όταν κάνει, φυσικά και έχω το δικαίωμα να την κριτικάρω. Αλλά όχι σε ένα τέτοιο λεπτό θέμα. Έπρεπε να αφήσουν τη δικαιοσύνη ελεύθερη, να κάνει τη δουλειά της. Όταν έχει κάνει λάθος, πιστεύω ότι η δικαιοσύνη το διορθώνει. Έχουμε καλούς δικαστές. Και βέβαια ένα άλλο παράδειγμα. Το σύνταγμά μας λέει ότι οι φορολογικοί έλεγχοι ισχύουν για πέντε χρόνια. Δεν μπορώ εγώ να τραβάω όποτε θέλω ένα χαρτί και να εκβιάζω τους επιχειρηματίες. Βλέπω μια ευθεία επίθεση στη δικαιοσύνη, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί διαφορετικά, παρά στο πλαίσιο που σας περιέγραψα στην αρχή. Τελειώσαμε με τους εξωτερικούς εχθρούς και πρέπει να δημιουργήσουμε εσωτερικούς. Η κυβέρνηση αντιστρατεύεται τη διάκριση των εξουσιών.

Δημοσιογράφος: Για ποιο λόγο θέλει να δημιουργεί εχθρούς;
Λ. Γρηγοράκος: Για να φτιάξει ένα αφήγημα. Κάθε φορά, αυτή η κυβέρνηση θέλει να έχει έναν εχθρό. Για παράδειγμα με τη διαπλοκή. Δεν τα κατάφερε, να κάνει τίποτα εκεί. Με τα ΜΜΕ, την έχασε και εκείνη την μάχη. Κάθε φορά χρειάζονται έναν εχθρό. Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς βαρβάρους. Ας αφήσουμε τη χώρα να προχωρήσει μπροστά. Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού και να μη δημιουργούμε κάθε μέρα μια ένταση, μια κατάσταση που θα μας βολεύει επικοινωνιακά. Βλέπω κάθε μέρα έναν συγκεκριμένο Υπουργό, να κάνει διάφορα tweets. Μιλάω για τον Υπουργό που ήταν χθες στην Μπαρσελονέτα. Βγήκε και είπε ότι στη Βαρκελώνη, η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολλούς αναρχικούς, οπότε να τον συλλάβουν και εκείνον που ήταν στην Μπαρσελονέτα. Δεν είναι έτσι. Με αυτό τον τρόπο προκαλούμε τη δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη δικαιοσύνη, αυτό τον πυλώνα της δημοκρατίας, να μπορέσει να πάρει τις αποφάσεις του.

Δημοσιογράφος: Τι βλέπετε, να γίνεται την Παρασκευή στην Βουλή με όλο αυτό το μείγμα; Ποια θα είναι η θέση του κόμματός σας;
Λ. Γρηγοράκος: Πλήρης διαφάνεια. Ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την αντιπολίτευση. Να φέρουν τον κύριο Καμμένο σε Εξεταστική Επιτροπή, γιατί ο κύριος Καμμένος, χωρίς καμία αρμοδιότητα, έκανε παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Θα πρέπει να μας πει, γιατί στις 12.00 και στη 1.00 το βράδυ πήγε εισαγγελέας στις φυλακές; Με ποιανού την εντολή; Πήγε με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης; Με εντολή του κυρίου Καμμένου; Υπάρχει κάτι άλλο που δεν ξέρει ο ελληνικός λαός.

Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση είπε ότι αυτά θα τα διερευνήσει η δικαιοσύνη.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτά έχει το δικαίωμα να τα διερευνήσει και η Βουλή. Ο κύριος Καμμένος δεν είναι οποιοσδήποτε πολίτης, τον οποίο θα μπει σε διαδικασία, να διερευνήσει η δικαιοσύνη. Ο κύριος Καμμένος είναι ένας πρωταγωνιστής του πολιτικού συστήματος της χώρας, είναι ο Υπουργός Άμυνας, κατέχει ένα υψηλότατο αξίωμα και ένας τέτοιος Υπουργός δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο θεσμό που λέγεται δικαιοσύνη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι τέσσερις είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας: η τοπική αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα, η Βουλή των Ελλήνων και η Δικαιοσύνη. Βλέπετε, λοιπόν, ότι η κυρία Θάνου, η οποία πρόσφατα αποχώρησε από το δικαστικό Σώμα, ορίστηκε σύμβουλος του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Κάνω αρνητικούς συνειρμούς. Ας περίμενε λίγο χρονικό διάστημα. Με όλα όσα γίνονται αυτό το διάσημα με τη δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι δικαιολογημένοι οι αρνητικοί συνειρμοί σε κάθε Έλληνα πολίτη ο οποίος, αυτή την στιγμή, δε βρίσκεται και στην καλύτερή του φάση.

Δημοσιογράφος: Να περάσουμε στο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση; Τον προηγούμενο μήνα παρακολουθήσαμε μια σειρά ζητημάτων στο εσωτερικό της τοπικής αυτοδιοίκησης και λίγο αργότερα ήρθε στην Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο. Τότε, συνάδελφοι συντάκτες ανακάλυψαν και διάφορα ενδιαφέροντα σημεία του. Ποια είναι η γνώμη σας;
Λ. Γρηγοράκος: Το νομοσχέδιο αυτό είναι γεμάτο «μαυρογιαλουρισμό». Θυμάστε το Γκόρτσο; Έτσι είναι και εδώ. Έχει κάποια θετικά σημεία αλλά στην ουσία είναι ένα βουλιμικό νομοσχέδιο, με στόχο να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμμάχους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προσπαθεί, δίνοντας κάποια ψίχουλα, να αποκτήσει πρόσβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παραδείγματος χάρη, εμείς στο Υπουργείο Εσωτερικών είχαμε φτιάξει την επιτροπή Ραπακούλια, με εντολή του κυρίου Σαμαρά. Ήταν μια επιτροπή, η οποία ήθελε να δει πόσους υπαλλήλους είχαμε στους δήμους και στις περιφέρειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε κάλεσε όλους τους υπαλλήλους των δήμων και των περιφερειών σε απείθεια. Να μην μας στείλουν δηλαδή στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τελικά πόσους υπαλλήλους έχουμε σε αυτές τις δομές. Επειδή όμως το κράτος πρέπει να λειτουργεί, λειτούργησαν και οι νόμοι και οι Υπουργοί έπραξαν τα νόμιμα. Για όλους λοιπόν τους υπαλλήλους αυτούς, οι οποίοι δεν μας έστειλαν τα στοιχεία, ακολουθήθηκε μια πειθαρχική διαδικασία. Αυτή την στιγμή η κυρία Γεροβασίλη, η οποία βρίσκεται στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ήταν τότε ο κύριος Μητσοτάκης, έχει στα χέρια της, μετά από δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης, 5.000 εκκρεμείς πειθαρχικές περιπτώσεις. Έρχεται το νομοσχέδιο αυτό και τα καλύπτει όλα αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αιχμάλωτος των υποσχέσεών του. Όταν υπήρχε το κίνημα «Δεν Πληρώνω» και πήγαινε ο κύριος Τσίπρας στα διόδια και καλούσε να μην πληρώνουν, ήταν μαζί τους. Όλα αυτά τα βρήκε μπροστά του. Το ένα λάθος θα οδηγήσει σε άλλο λάθος. Ο ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, ο Καλλικράτης, η Διαύγεια, το OpenGov ήταν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και πρέπει να τις προστατεύσουμε και να τις επαναφέρουμε στην αρχική τους φιλοσοφία. Πρέπει, να θυμηθούμε τι είχε πει ο Μιτεράν: «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα». Αν δεν ξέρουμε να διαχειριστούμε την καθημερινότητα, τότε δεν κάνουμε πολιτική. Γιατί η ύψιστη πολιτική είναι η διαχείριση της καθημερινότητας. Έρχεται ο κύριος Σκουρλέτης τώρα, που ήταν μπροστάρης σε όλα αυτά τότε, και φέρνει το νομοσχέδιο αυτό. Είτε στο Υπουργείο Εργασίας, είτε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, είτε τώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου και αν έχει πάει, όταν ήταν να πάρει δύσκολες αποφάσεις, σηκωνόταν και έφευγε. Ο κύριος Κουρουμπλής πήρε την απόφαση τότε και όσους είχαμε στείλει εμείς στα πειθαρχικά του Υγείας ή του Εσωτερικών, μαζί με τον κύριο Κατρούγκαλο, τους απάλλαξαν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σήμερα στο ΕΣΥ και στη δημόσια διοίκηση, ώσπου να τελεσιδικήσει η οποιαδήποτε δικαστική ή πειθαρχική απόφαση. Αυτό δε βοηθά στη σωστή λειτουργία του κράτους.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κοστολόγιο για αυτό το νομοσχέδιο;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι. Μόνο τα 7 άρθρα του είναι κοστολογημένα από τα 140 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για αυτό και για άλλους λόγους δεν το ψηφίζουμε. Είναι ένα καιροσκοπικό νομοσχέδιο. Πιθανόν να έρθουν οι θεσμοί και να πουν ότι πρέπει να το πάρουν πίσω αυτό το νομοσχέδιο, που μοιράζει επιδοματάκια. Μοιράζουν επιδόματα των 50 και των 100 ευρώ. Έχει βέβαια και κάποια στοιχεία θετικά, αφού βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να πηγαίνουν στα δημοτικά συμβούλια. Εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι οι πρόεδροι των πρώην κοινοτήτων θα πρέπει να παίρνουν έναν ενδεικτικό μισθό, γιατί είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που μπορεί να βρει κάποιος στην περιφέρεια. Αυτό ναι αλλά, από την άλλη, επιχειρήσεις που εμείς προσπαθούσαμε να βρούμε το προσωπικό τότε, δεν μας βοηθούσε κανείς και μάλιστα είχε γίνει και θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Εμείς είχαμε κάνει την απλή σκέψη ότι εφόσον επί τρία χρόνια αυτές οι επιχειρήσεις, οι αναπτυξιακές της αυτοδιοίκησης είναι ελλειμματικές, να κλείνουν. Έρχεται ο κύριος Σκουρλέτης τώρα και λέει όχι. Άμα διαχειρίζονται προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει να μην κλείνουν. Μα, αν είναι χρεοκοπημένες; Το κράτος δεν αντέχει άλλα έξοδα. Είναι μια τραγική κατάσταση. Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα έχει να αντιμετωπίσει τρομερά αδιέξοδα.

Δημοσιογράφος: Πότε πιστεύετε, ότι είναι ιδανικά να βγει η χώρα στις αγορές;

Λ. Γρηγοράκος: Όταν υπάρξει το κατάλληλο επιτόκιο. Ένας πολιτικός είχε πει ότι πρέπει να γίνει το σωστό. Το σωστό είναι υποκειμενικό. Θα πρέπει, να βρούμε ένα επιτόκιο που θα είναι το κατάλληλο. Κακό το μνημόνιο αλλά εμείς πληρώνουμε πολύ μικρό επιτόκιο τώρα σαν Ελλάδα. Μας βοηθάνε άλλοι λαοί πολύ φτωχότεροι από εμάς. Έχει μπει μια θηλιά στο λαιμό μας, που πρέπει να φύγει κάποια στιγμή, για να αποκτήσουμε και εμείς την ελευθερία μας και την ανεξαρτησία μας σαν κράτος. Η έξοδος στις αγορές πρέπει να είναι ο στόχος αυτής αλλά και της κάθε κυβέρνησης. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, γιατί αυτή την στιγμή οφείλουμε να σκεφτόμαστε τη χώρα. Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου είναι καταστροφικό. Ο ένας θα πάρει τον άλλο μαζί του στον «πάτο» αλλά δεν πρέπει να πάρουν τη χώρα μαζί τους. Τη χώρα πρέπει να τη βοηθήσουμε όλοι. Και η αντιπολίτευση να δει αυτή την αντιπαλότητα που έχει δημιουργηθεί από τον Τσίπρα και τον Καμμένο, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα στις αγορές. Πάντα έχοντας το συμφέρον της χώρας στο μυαλό μας. Δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές και να χρεώσουμε τη χώρα περισσότερο, όπως έκανε ο κύριος Βαρουφάκης με την πολιτική του.