ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «ΤΩΡΑ» (ΣΚΑΪ). Δεύτερα, 3/7/2017


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «ΤΩΡΑ» (ΣΚΑΪ), με τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου


Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Για την αποτίμηση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή για την νέα αλλαγή. Όπως είπε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, “Μπροστά και Αριστερά”. Το νέο εγχείρημα χωράει όλο το κέντρο. Η παρουσία όλων των αρχηγών των κομμάτων, εκτός του Τσίπρα και του Λεβέντη, νομίζω ότι κάτι λέει. Πιστεύω ότι ήταν λάθος του Τσίπρα που δεν ήρθε στο συνέδριο. Και το λέω αυτό γιατί, αν δεν απατώμαι, είχε κάνει μια πρόταση συνεργασίας στην κυρία Γεννηματά και ένα άνοιγμα στο χώρο αυτό. Βέβαια, μετά από όλα αυτά που έχει κάνει και ο ίδιος και τα στελέχη του εναντίον του ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορούσε να έρθει. Όμως, ένας πολιτικός ηγέτης πρέπει να είναι ανοιχτός προς οποιαδήποτε συζήτηση. Στην πολιτική τίποτα δεν τελειώνει και τίποτα δεν αρχίζει. Η πολιτική είναι μια αέναη κατάσταση και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί προς οποιαδήποτε συζήτηση, γιατί η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους, δεν χρειάζεται αποκλεισμούς.
Εμείς μπορεί να μην θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, γιατί εμείς θέλουμε να είμαστε αυτοτελές κόμμα, με αυτόνομο πολιτικό λόγο. Είμαστε ένα κίνημα με πολλά και ικανά στελέχη, περάσαμε από τα Καυδιανά δίκρανά μας, δηλαδή την ταπεινότητα μας, διότι μας ταπείνωσε ο ελληνικός λαός με το 4,6%. Πήγαμε μετά στο 6%, κάναμε την αυτοκριτική μας και οφείλουμε να την ξανακάνουμε, να διορθώσουμε τα λάθη μας.
Αυτό που βιώσαμε τις προηγούμενες μέρες ήταν έναν αντάμωμα όλων των τάσεων και των πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.


Για τις διαφωνίες που αναπτύχθηκαν σχετικά με τη μορφή που θα έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Θεωρώ ότι η ύπαρξη και μόνο μιας επιστημονικής πανεπιστημιακής προσωπικότητας, όπως είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος - τον οποίο εμείς τον είχαμε προτείνει και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας- θα εγγυηθεί την πορεία για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μαζί με την επιτροπή που θα καθορίσει τις διαδικασίες για να πάμε στο συνέδριο, νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή. Θυμάστε τις ενστάσεις μου και τη διαφωνία μου με την κυρία Γεννηματά, γιατί ήθελα από την αρχή να πάμε σε μια εκλογή από την κοινωνική βάση του προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την οποία είχαμε κατέβει τον Σεπτέμβριο 2015. Πιστεύω ότι οι αρχηγοί πρέπει να προκύπτουν από την κοινωνία και όχι μέσα από κομματικούς μηχανισμούς. Εμείς, σαν χώρος, πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με την κοινωνία, διότι έχουμε ένα επιβαρυμένο παρελθόν και πρέπει, ειδικά αυτή τη φορά, να είμαστε πιο ξεκάθαροι από ποτέ. Ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά θα τα καταφέρουμε. Έγινε μια καλή αρχή. Ήταν όλοι παρόντες, εκτός από την κυρία Διαμαντοπούλου και τον κύριο Φλωρίδη, τους οποίους εμείς τους καλέσαμε. Εμείς τους εκτιμάμε, τους αγαπάμε και νομίζω ότι υπάρχει χώρος και γι' αυτούς. Ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε μια πολύ καλή ομιλία και νομίζω ότι έκανε και την αρχή, ούτως ώστε η Ώρα των Αποφάσεων να έρθει κοντά μας. Ήταν ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος έκανε μια καταπληκτική ομιλία. Ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έδωσε το δικό του στίγμα. Ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Ήταν όλα τα στελέχη που υπήρξαν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Ήταν όλοι εκεί, για να κάνουμε μια καινούργια αρχή, μια νέα αλλαγή.
Κάναμε πολλά βήματα μπροστά. Με το συνέδριο του Σαββατοκύριακου δείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έπεσαν στο τραπέζι πάρα πολλές προτάσεις. Ο λόγος που επικράτησε ήταν μεταρρυθμιστικός, εκσυγχρονιστικός, καινοτόμος. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό των νέων ήταν πολύ μεγαλύτερο. Εμείς δώσαμε πολύ χώρο στη νεολαία. Πιστεύουμε ότι πια οι νέοι μας ακούν και ότι σιγά σιγά η κοινωνία θα αρχίσει να μας ακούει.


Για το νέο λογότυπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Το λογότυπο παραπέμπει σε πίνακα γνωστού ζωγράφου και προέκυψε μετά από διάφορες τροποποιήσεις. Απεικονίζεται και μια γυναίκα στο λογότυπο. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στο φύλο. Η γυναικεία παρουσία ήταν έντονη στο συνέδριό μας. Θέλουμε να δώσουμε το χώρο στις γυναίκες, όπως κάνουν όλα τα μεγάλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Στην κυβέρνηση του Μακρόν οι μισοί υπουργοί είναι γυναίκες. Πρέπει να μπει η γυναίκα στην πολιτική. Εμείς, ως κόμμα, έχουμε ήδη κάνει μεγάλες και σημαντικές προτάσεις, όπως με το οικογενειακό δίκαιο από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Κάναμε μεγάλες τομές και στην οικογένεια και στις γυναίκες.


Για το χώρο που θα εκφράζει ο νέος πολιτικός φορέας
Εμείς είμαστε ο χώρος-κύριος εκφραστής της Κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η Κεντροαριστερά. Είναι ένα αριστερό μόρφωμα, το οποίο θα ήθελε να είναι στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας αλλά δε μπορεί να είναι, γιατί δεν έχει μέσα στο DNA του τη σοσιαλδημοκρατία. Ο κύριος Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον κύριο Κόρμπιν, τον αρχηγό των Εργατικών στη Βρετανία, που πήγε πολύ καλά στις εκλογές. Στη Βρετανία, όμως, ο Κόρμπιν είναι ξεκαθαρισμένος με τον Φάρατζ. Ο Φάρατζ είναι ό,τι πιο συντηρητικό υπάρχει στη Βρετανία και ο Καμένος είναι ένας σύμμαχός του. Εδώ στην Ελλάδα βλέπουμε να υπάρχει ένα αριστεροδεξιό μόρφωμα, του κυρίου Καμμένου και του κυρίου Τσίπρα, το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι. Δεν ανήκει στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας αλλά ούτε και σε έναν συγκεκριμένο χώρο που μπορεί να τον εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Εμείς, λοιπόν, ξεκινάμε με ένα κομμάτι της ΝΔ, της Κεντροδεξιάς και παίρνουμε και ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θέλουμε να εκφράσουμε, το μεσαίο χώρο.


Για τις προσδοκίες από την σημερινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων με θέμα την οικονομία
Θέλω να επιβεβαιώσω για άλλη μια φορά αυτό που πίστευα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ότι όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια για τη διαπραγμάτευση ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ. Όταν ήρθε ο κύριος Ρέγκλινγκ είπε σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2015, επί υπουργίας Βαρουφάκη, έχασε 100 δισεκατομμύρια. Γι΄ αυτά δεν υπάρχουν ευθύνες; Δεν πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες σε μια χώρα, η οποία μέχρι το 2009 είχε 170 δισεκατομμύρια χρέος και φτάσαμε τώρα στα 300 δισεκατομμύρια, από τα οποία τα 100 τα έκανε μια κυβέρνηση έξι μηνών; Τις πολιτικές ευθύνες τις έχουν μόνο οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Βεβαίως, έχουν ευθύνη και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και αυτές οι κυβερνήσεις έχουν όνομα και έχουν και περίοδο: 2004-2009. Η περίοδος διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ήταν καταστροφική για τη χώρα. Και ο κύριος Τσίπρας φαίνεται ότι ξεχνάει αυτή την περίοδο. Δεν το συζητάει ποτέ. Και αυτό διότι, όπως το έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές, μέσα στην κυβέρνησή του υπάρχει ένα νεοκαραμανλικό μπλοκ, που εκφράζεται από την κυβέρνηση. Εμείς δεν θα τολμούσαμε ποτέ να κάνουμε αυτό που έκανε ο κύριος Τσίπρας με την κυβέρνησή του. Έκανε υπουργό ένα πρόσωπο της ΕΥΠ. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ και μου κάνει εντύπωση πώς οι πρώην συνάδελφοί μου, που έχουν πάει και έχουν γίνει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μια συγκεκριμένη πολιτική και ιστορική διαδρομή, αποδέχονται να έχουν υπουργό των αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά δεν είναι φυσιολογικά πράγματα. Άρα, δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε αυτές τις μέρες να βγαίνουν διάφοροι και να κατηγορούν τους πάντες για διαπλοκή και για χρηματισμό τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι η εποχή της σκανδαλολογίας έχει ξεπεραστεί. Σήμερα πρέπει να δούμε τι έχει γίνει με την οικονομία.


Για το έλλειμμα δημοκρατικών πρακτικών στη διακυβέρνηση της χώρας
Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αν Υπουργός Άμυνας είχε εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία, όπως ο κύριος Καμένος με τις συζητήσεις του με τους υπόλογους στη δικαιοσύνη, τους κατάδικους, τους φυλακισμένους, ο Πρωθυπουργός θα τον είχε αποπέμψει. Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα, όπου δε λειτουργεί η Δικαιοσύνη, κατά τον κύριο Πολάκη και τον κύριο Τσίπρα. Η Δικαιοσύνη είναι εδώ. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί στο ρόλο της, ο οποίος είναι συγκεκριμένος, είναι αυτοτελής, είναι ξεκάθαρος από το Σύνταγμά μας. Η Δικαιοσύνη έχει τη δική της ευθύνη για τη λειτουργία του Συντάγματος και θα πρέπει να την αφήσουμε ήσυχη να πάρει τη θέση της και να δικάσει εκείνους που έχουν κάνει συγκεκριμένες πράξεις. Δεν πρέπει να παρεμβαίνει ο κύριος Τσίπρας και κανένας υπουργός ή πολιτικός στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του πολιτεύματος. Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός δέχεται ότι υπάρχει μέσα στο κόμμα και στην κυβέρνησή του μια νεοφασιστική συνιστώσα που την εκπροσωπούν ο Πολάκης με τον Καμμένο. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για τη χώρα και το πολίτευμά μας. Την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας την έχει ο κ. Τσίπρας. Την ευθύνη της επιλογής των υπουργών την έχει ο κύριος Τσίπρας, καθώς και την ευθύνη για τη συμπεριφορά όλων των υπουργών του και ιδιαίτερα του κυρίου Πολάκη, ο οποίος είναι ό,τι πιο αναχρονιστικό, εξτρεμιστικό και φασιστικό υπάρχει στην κυβέρνηση.