ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών ΔΗ.ΣΥ. για την ανάπτυξη. Παρασκευή, 7/7/2017
Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών ΔΗ.ΣΥ. για την ανάπτυξηΓια να παρακολουθήσετε το βίντεο, πατήστε εδώ.
7 Ιουλίου 2017


Συζητούμε για κάτι που δεν υπάρχει. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η ανάπτυξη. Η χώρα δεν έχει ανάπτυξη και αυτό είναι παράδοξο. Έτσι, λοιπόν, έχουμε μια χειμαζόμενη οικονομία, η οποία είναι σε κατάσταση ερημοποίησης.
Εγώ θα μιλήσω για τον χώρο της υγείας, του κοινωνικού κράτους κ.λπ.. Όλο αυτό το τσουνάμι της υπερφορολόγησης, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά, σε οποιαδήποτε αγορά.
Η υγεία πάντα είναι ένας αναπτυξιακός τομέας. Επίσης, και η πρόνοια και το κοινωνικό κράτος έχουν μέσα τους την έννοια της ανάπτυξης. Στραγγαλίσατε, κύριε Υπουργέ, ως Κυβέρνηση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στραγγαλίσατε τα νοσοκομεία. Στραγγαλίσατε τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Μαζέψατε τα λεφτά, τους χρωστάτε του κόσμου τα λεφτά και δεν τα δίνετε.
Αυτές τις μέρες βλέπουμε στις τηλεοράσεις τι θα γίνει με τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Όταν ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση -τότε ήμουν στο Υπουργείο Εσωτερικών- τραβάγαμε τα πάνδεινα από εσάς. Όλη την ημέρα από κάτω ήσασταν.
Θα σας πω, λοιπόν, αυτό που είπε ο κ. Κουτσούκος προηγουμένως, ότι εμείς δεν είμαστε από κάτω. Εσείς ήσασταν και μας εμποδίζατε να προχωρήσουμε. Όταν πηγαίναμε, ως Υπουργοί, επισκέπτες στα νοσοκομεία ή πηγαίναμε στους δήμους, σας βρίσκαμε μπροστά. Εσείς ήσασταν μπροστά. Δεν μας αφήνατε να μπούμε μέσα.
Εμείς, λοιπόν, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, δεν σας εμποδίσαμε ποτέ. Σας είπαμε «προχωράτε».
Κύριε Υπουργέ μου, όλα αυτά που σας λέω είναι αναπτυξιακά. Όταν η μάνα και ο πατέρας έχουν τα παιδιά στο σπίτι επειδή δεν μπορούν να πάνε σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό, δεν τους αφήνετε να δουλέψουν.
Βγαίνει η κυρία Φωτίου σε αυτήν τη φοβερή διαφήμιση στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνα και λέει «ρε παιδιά, δεν είμαστε απατεώνες». Εμείς δεν είπαμε ότι είσαστε απατεώνες. Εγώ ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω αυτήν τη φράση. Εγώ, όμως, θα σας πω ότι δεν είσαστε ικανοί να διαχειριστείτε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
Έτσι, λοιπόν, ούτε επενδύσεις έχουμε, ούτε όλα αυτά που ήταν αναγκαία και ικανή συνθήκη. Αυτό δεν απασχολεί την Κυβέρνηση. Δεν αγγίζουν καθόλου αυτόν τον κοντόφθαλμο ιδεοληπτισμό που έχετε, με τον μικροπολιτικό, ιδεοληπτικό, κρατικίστικο προσανατολισμό.
Ο κρατικός τομέας, κύριε Υπουργέ, καταναλίσκει πόρους. Μέσα του, όμως, έχει την έννοια της ανάπτυξης, δηλαδή πρέπει να έχουμε μέσα από το κράτος καλές δομές υγείας, καλές δομές κράτους και όλα αυτά που χρειάζονται για να φτιάξουμε όλο αυτό που απαιτείται για να είναι ψυχολογικά καλά ο λαός, ώστε να μπορέσει να δουλέψει, να μπορέσει «να πάρει μπροστά».
Αυτά, όμως, εσείς τα έχετε στραγγαλίσει. Δεν αφήνετε τον ιδιωτικό τομέα να πάρει μπροστά για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να μπορέσουμε να πληρώσουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Τι να πω τώρα; Για τον σύμβουλό σας τον Κορεάτη τα είπαν πριν από λίγο οι συνάδελφοί μου. Δεν είναι μόνο αυτό, όμως, κυρία Πρόεδρε. Θέλω να σας πω και το παράπονό μου. Είσαστε μια Κυβέρνηση της Αριστεράς. Ναι, κάνατε αυτό το «συνοικέσιο» που κάνατε. Καλά κάνατε και το κάνατε, αλλά προχθές να εκλέξετε ως Αντιπρόεδρο της Βουλής έναν ομοφοβικό Βουλευτή, ο οποίος θα σας δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος κατηγορεί τον Πρωθυπουργό του Βελγίου και να τον εκλέξουν οι Βουλευτές της Αριστεράς; Αυτό που έγινε είναι πρωτόγνωρο. Και κανείς να μην μιλήσει από εσάς; Τι είναι αυτά;
Λοιπόν, σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, βλέπουμε τώρα να έχουμε πρόβλημα. Φωνάζατε για τον ΟΛΠ. Δημιουργήσατε και πάλι μια αρχή εκεί για τους λιμένες. Μας πάτε πάλι μπρος-πίσω, το Ελληνικό μπρος-πίσω, μια σχιζοειδής κατάσταση. Ο ένας λέει έτσι, ο άλλος λέει αλλιώς. Δεν προχωράει τίποτα, γιατί δεν θέλετε να προχωρήσει. Δεν είναι στο DNA σας να κάνετε επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν τις θέλετε.
Τέλος πάντων, εμείς καταλαβαίνουμε πάντως ότι, από την ημέρα που εσείς αναλάβατε τη χώρα, βλέπουμε καθημερινές ιστορίες τρέλας. Γνωρίζουμε ότι ανέκαθεν στη χώρα, σ’ αυτήν τη χώρα στην οποία ζούμε και την οποία ξέρουμε και εμείς, η κρατική μηχανή αντιμετώπιζε μεγάλα θέματα με τη γραφειοκρατία, η οποία κρατούσε τις επενδύσεις πίσω.
Είχαν γίνει, όμως, προσπάθειες εκσυγχρονισμού. Θυμάμαι τον τότε Υπουργό, τον Χριστοδουλάκη, ο οποίος είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι. Μετά είχε έρθει, θυμάμαι, ένας Υπουργός του Γιώργου, που έλεγε «σε μια μέρα fast track, ώστε την επόμενη μέρα να κάνουμε επενδύσεις».
Εδώ εσείς, που είστε και νέος άνθρωπος, δείτε το εξής: Πάει να πάρει ένας μια άδεια για να ανοίξει μια επιχείρηση και ταλαιπωρείται ατελείωτα και καταξοδεύεται.
Εμείς είμαστε μαζί σας. Προχωρήστε και αν βρείτε έναν από τη δική μας παράταξη να είναι απέναντι σε ό,τι μεταρρυθμιστικό, καινοτόμο, σε ό,τι έχει σχέση με την ανάπτυξη της χώρας, θα ήθελα να έλθετε να με βρείτε εμένα προσωπικά, κύριε Υπουργέ, να σας πω αν υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος στον χώρο που εμείς τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή διαχειριζόμαστε, στον χώρο της Κεντροαριστεράς, στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε για ανάπτυξη και επενδύσεις, όταν το ύψος των φόρων και των εισφορών που έχετε επιβάλει είναι δυσβάσταχτο.
Θα σας πω το εξής: Θέλει να πάει να δουλέψει ένας γιατρός σε μια δεύτερη δουλειά σήμερα με το μπλοκάκι του. Οι μισθοί είναι πολύ καλοί. Με το μπλοκάκι, όταν πάει να δουλέψει -παραδείγματος χάρη με 2.000 τον μήνα- θα πρέπει ο γιατρός αυτός, ο εργαζόμενος στον χώρο της υγείας, να δώσει εισφορές και να προκαταβάλει 1.600. Δηλαδή, θα πάει ένας γιατρός να δουλέψει για 400 ευρώ τον μήνα; Αυτό δεν γίνεται. Να, λοιπόν, πως εσείς φρακάρετε την ανάπτυξη, φρακάρετε τις θέσεις εργασίας.
Τελειώνοντας, θέλω να πω το εξής: Η χώρα πρέπει οπωσδήποτε να μπει σε αναπτυξιακή πορεία. Δεν έχει άλλα περιθώρια. Έχει φτάσει στον πάτο. Άρα, πρέπει να μπει κι εμείς θα βοηθήσουμε να μπει, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει η χώρα. Όλες οι θυσίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να πιάσουν τόπο και δεν θέλουμε να χαθούν στα χέρια τα δικά σας. Δεν θέλουμε άλλο να συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ξέρουμε ότι έχουμε πραγματικά πλεονεκτήματα. Τα είπαν συνάδελφοί μου. Τα είπε ο Γιάννης Μανιάτης για το φυσικό περιβάλλον. Τα είπε και ο Μιχάλης Τζελέπης για την αγροτική οικονομία. Έχουμε προβλήματα, μπορούμε, όμως, να αναπτύξουμε πολύ περισσότερο και καλύτερο τουρισμό.
Πρέπει, λοιπόν, να τα δούμε όλα αυτά μαζί. Εμείς δεν θα είμαστε απέναντί σας. Θα είμαστε μαζί σας. Εξάλλου, εμείς την επίκαιρη επερώτηση την κάναμε για να κινητοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τους Υπουργούς και την Κυβέρνηση και για να δούμε προς τα πού πάει αυτή η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Αγαπητέ μου κύριε Υπουργέ, δεν την βλέπουμε. Αν έχετε την καλοσύνη, να μας την εξηγήσετε τώρα που θα πάρετε τον λόγο.
Σας ευχαριστώ πολύ.