ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο Κανάλι Ένα Πειραιά, 90.4 fm. Πέμπτη, 20/7/2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο Κανάλι Ένα Πειραιά, 90.4 fm, στον δημοσιογράφο Πέτρο Κασιμάτη


Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017


Δημοσιογράφος: Είχαμε τρίτη μέρα επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Επεισόδια λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του Πολυτεχνείου, η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές. Είχαμε επεισόδια σε διάφορους άλλους χώρους, μπήκαν προχθές στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Κύριε Γρηγοράκο, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ή τα πράγματα είναι οδυνηρά, με την έννοια ότι τα αντανακλαστικά δεν είναι εκείνα που θα περιμέναμε;
Λεωνίδας Γρηγοράκος: Είμαι πολύ προβληματισμένος γιατί βλέπω ότι προσπαθούμε να βρούμε εχθρούς. Σήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ασχολούνται με μια πιθανή εξήγηση γεγονότων που έδωσα χθες σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Η εφημερίδα “Αυγή” βλέπω ότι με έχει πρωτοσέλιδο με τον Άδωνη Γεωργιάδη, δεν ξέρω τι συνειρμούς κάνουν. Αναγκάζομαι να αντιδράσω σχετικά με το θέμα των δηλώσεων μου για την Ηριάννα, την οποία πιστεύω ότι κάποιοι την χρησιμοποιούν για να εκφράσουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις και νομίζω ότι την αδικούν. Χωρίς υπαινιγμούς, είπα ότι θα ήθελα να ξέρω και το επώνυμο της Ηριάννας. Γι' αυτό, έχω συντάξει μια δήλωση την οποία θα ήθελα να σας τη διαβάσω.
Η διαστρέβλωση της αλήθειας, η παραποίηση των γεγονότων, οι κατασκευασμένες ερμηνείες αποτελούσαν και αποτελούν συστατικό στοιχείο των αδίστακτων και βρώμικων γκεμπελικών μεθόδων, προκειμένου να συκοφαντηθεί κάποιος πολιτικός αντίπαλος. Φαίνεται πλέον καθαρά ότι η όσμωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ οδήγησε την άλλοτε σοβαρή, αξιόλογη και έγκυρη εφημερίδα την ΑΥΓΗ στον κατήφορο του γκεμπελισμού.
Καταφεύγοντας στο ασύστολο ψέμα, ερμηνεύει με τρόπο προκλητικά αυθαίρετο τα όσα δήλωσα εχθές στον ΣΚΑΙ για την υπόθεση της Ηριάννας. Η δήλωσή μου ήταν απολύτως σαφής και καθαρή. Ζήτησα να δημοσιοποιηθεί το επώνυμο της Ηριάννας, γιατί η ανωνυμία της δημιουργεί ερωτηματικά. Δεν υπονόησα το παραμικρό. Ούτε ενέπλεξα τον οποιοδήποτε.
Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία όμως η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει εσκεμμένα, εξυπηρετώντας ανομολόγητους στόχους.
Λυπάμαι γιατί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς να σέβεται τους πολιτικούς της αντιπάλους, εκφυλίζεται διαρκώς υπηρετώντας την γκεμπελική τακτική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»”.
Αυτή είναι η άποψή μου, δεν την αλλάζω. Πρέπει επιτέλους να είμαστε διάφανοι σε αυτά που κάνουμε και σε αυτά που λέμε και να μην προσπαθήσουμε, μέσα από τις αδυναμίες μας, να δημιουργήσουμε εχθρούς. Εγώ δεν είπα κάτι, αυτή η κυρία μπορεί να έχει δίκιο. Ας δώσουμε δυνατότητα στη Δικαιοσύνη, αν έκανε λάθος, να διορθώσει το λάθος της. Δεν θα κάνουμε εμείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Δημοσιογράφος: Την κρίνουμε κιόλας αλλά σεβόμαστε τις αποφάσεις της.
Λεωνίδας Γρηγοράκος: Σεβόμαστε τις αποφάσεις της και δεν της δίνουμε κατευθύνσεις. Βλέπω σήμερα την υπόθεση Γεωργίου. Αν θυμάμαι καλά, η Eurostat, με έγγραφό της, έχει ταχθεί από την αρχή της διερεύνησης της υπόθεσης υπέρ της άποψης ότι ο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, εφάρμοσε για την προσμέτρηση όλων των παραγόντων για την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος τους κανόνες της. Κατά συνέπεια, δεν υπήρξε τεχνητή, όπως καταγγέλλεται, διόγκωση του δημοσίου χρέους, προκειμένου η χώρα να μπει στο μνημόνιο. Τώρα, το να στέλνουμε κάποιους ξανά και ξανά πίσω όταν δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης μόνο και μόνο για να προσπαθούμε συνέχεια να δικαιολογήσουμε τα πολιτικά ατοπήματα, για να δικαιολογηθεί η συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, δεν είναι ηθικό.

Δημοσιογράφος: Και την εντολή τη δίνει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την επανεξέταση.
Λεωνίδας Γρηγοράκος: Τότε δεν μπορώ εγώ να κάνω συνειρμούς για την κυρία Θάνου, που αυτό τον καιρό είναι στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ότι θα μπορούσε να πάει εκεί για να τα ξεκαθαρίσει όλα αυτά;

Δημοσιογράφος: Βέβαια, διότι δεν εμπρόκειτο για τον οποιονδήποτε δικαστικό αλλά για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Λεωνίδας Γρηγοράκος: Όπως συνέβη και με τον κύριο Παπαγγελόπουλο. Θα τον αφήσουμε απ' έξω τον κύριο Παπαγγελόπουλο; Και όλα αυτά για τα “κινηματικά” νομίσματα που σχεδίαζε να υλοποιήσει η κυβέρνηση και τα οποία, αν θυμάμαι καλά, τα είχε πει ο κύριος Τσιρώνης, είναι σοκαρίστηκα. Όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να τα αφήνει απαρατήρητα και ασχολίαστα.

Δημοσιογράφος: Μας έκανε εντύπωση η δήλωση του κυρίου Κοντονή ότι το επόμενο δικαστήριο, με άλλη σύνθεση, θα δώσει άλλη διάσταση στην υπόθεση...
Λεωνίδας Γρηγοράκος: Δεν σας θυμίζει αυτό την περίπτωση που ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη του ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι είναι συνταγματικός ο νόμος για τα ΜΜΕ;

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι φοβερό και μου κάνει εντύπωση, πώς ένας υπουργός πέφτει σε τέτοια παγίδα... Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να το προσπεράσει. Αν το ερμηνεύσει σωστά, έχουμε σαφέστατα ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης.
Λεωνίδας Γρηγοράκος: Εγώ αυτή την στιγμή είμαι πολύ ανήσυχος για όλα αυτά που συμβαίνουν. Και θέλω να μου απαντηθεί ένα εύλογο ερώτημα: Δεν αρκούν δύο αναιρέσεις αποφάσεων που προηγήθηκαν για τον Γεωργίου; Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να βγάλουν καταδικαστική απόφαση για τον Γεωργίου για να σταματήσει όλη η ιστορία; Αυτή η συνεχιζόμενη δίωξη νομίζω ότι εξυπηρετεί άθλιες μεθοδεύσεις όλων εκείνων που θέλουν να “βγάλουν λάδι” την κυβέρνηση Καραμανλή, που με τις αλόγιστες πολιτικές της οδήγησε τη χώρα στην κρίση και στην χρεοκοπία. Πιστεύω ότι αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους νεοκαραμανλικούς προσπαθεί να μας πείσει ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι η κρίση τα μνημόνια. Η προσπάθειά τους αυτή αποσκοπεί στο να ξεπλυθεί από τις ιστορικές της ευθύνες η κυβέρνηση Καραμανλή που, κατά την περίοδο 2008-2009, ανέβασε τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας πάνω από 15%. Πιστεύω ότι πίσω από την ιστορία αυτή βρίσκεται ο κύριος Παπαγγελόπουλος. Θέλει να απενοχοποιήσει την κυβέρνηση Καραμανλή, την οποία υπηρετούσε και η οποία κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό και να κατασυκοφαντήσει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ αυτό δεν το δέχομαι, όπως δε δέχομαι το διπλό παιχνίδι με τη Δικαιοσύνη. Τώρα καταλαβαίνουμε τι εννοούσε ο κ. Τσίπρας όταν προσφάτως μίλησε για τα θεσμικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του. Είναι αδιανόητο για πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας να χαρακτηρίζει “θεσμικά εμπόδια” τη διάκριση των εξουσιών. Ας σεβαστούμε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητος πυλώνας της δημοκρατίας, δεν χειραγωγείται και δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους δικαστικούς λειτουργούς για την εξυπηρέτηση των πολιτικών μας επιδιώξεων.

Δημοσιογράφος: Τι άλλο σας ανησυχεί κύριε Γρηγοράκο; Γιατί φαίνεστε να είστε ανήσυχος και για άλλα φαινόμενα παρακμής;
Λεωνίδας Γρηγοράκος: Μα είμαστε σε παρακμή. Η χώρα βρίσκεται σε πολιτική, οικονομική και ηθική παρακμή. Δεν υπάρχουν φραγμοί στους ανθρώπους και αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί.

Δημοσιογράφος: Θα περιμέναμε μια υγιή αντιπολίτευση, από όλα τα κόμματα. Και το λέω σ' εσάς, που είσαστε μια μονάδα και πολεμήσατε άτομα όπως την κυρία Κωνσταντοπούλου, αντισταθήκατε σε άλλου είδους πιέσεις, ακόμα και από διπλανούς σας μόνος σας, την ώρα που σας κατήγγειλαν διάφορα πράγματα. Ήθελα να σας ρωτήσω, τώρα που γίνονται διάφορες διαβουλεύσεις για νέα ηγεσία στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, εσείς τι περιμένετε κύριε Γρηγοράκο; Και δεν ξέρω και κατά πόσο το μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον οποίον συνδέεστε φιλικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα φάση.
Λεωνίδας Γρηγοράκος: Η σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι μια σχέση η οποία δεν καταλύεται. Όμως, το κεφάλαιο “Ευάγγελος Βενιζέλος” θα το διαχειριστεί ο ίδιος και εμείς τον στηρίζουμε διαχρονικά. Θέλω να πω το εξής. Είχα γράψει ένα άρθρο τις προηγούμενες μέρες όπου μίλησα για νέο φορέα και νέα πρόσωπα. Και μάλιστα, σε κάποια στιγμή λέω: “να τα αλλάξουμε όλα”. Θέλω να τα αλλάξουμε όλα. Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που δεν “κολλάνε” με αυτά που έχουν. Θέλω όμως να είμαι παρόν στις εξελίξεις. Για μένα, η ευχάριστη έκπληξη και το μεγάλο επίτευγμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν ο Νίκος Αλιβιζάτος γιατί πιστεύω ότι μέσα από αυτή την προσωπικότητα εμείς μπορούμε να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους και να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Αρκεί εμείς οι ίδιοι να φροντίσουμε να κρατηθούμε μακριά από οποιαδήποτε καμαρίλα. “Τα γεγονότα -όπως είχε πει ο Φρανσουά Μιτεράν- είναι ξεροκέφαλα”. Άρα, όλες αυτές οι ιστορίες εξαπάτησης των εκλογέων του Τσίπρα, οι προσπάθειές του να δημιουργήσει πάλι μια εικονική πραγματικότητα θα οδηγήσουν στην άτακτη μείωση της απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει φτάσει αυτές τις μέρες στα όρια της απαξίωσης. Έτσι, με την ασφαλιστική δικλείδα που λέγεται Νίκος Αλιβιζάτος, εμείς, στο χώρο της Κεντροαριστεράς, θα σταματήσουμε την ανακύκλωση των αδιεξόδων μας. Η εκλογή της ηγεσίας από την κοινωνική μας βάση, για μένα, είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ανασύνθεση της κεντροαριστερής παράταξης.