ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «Καλή παρέα» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη (Alpha 989). Σάββατο, 1/7/2017


Σημεία συνέντευξης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «Καλή παρέα» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη (Alpha 989)

 

Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

 

Για μια πρώτη αποτίμηση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Μετά την πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, εκτιμώ ότι τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι όλοι εμείς, τα στελέχη της Κεντροαριστεράς, ήρθαμε εδώ απ’ όλη την Ελλάδα για να πούμε σε εκείνους που τοποθετούν τον εαυτό τους στον ίδιο χώρο αλλά βρίσκονται εκτός των κομματικών τειχών ότι «είμαστε εδώ» και τους καλούμε όλους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας για να συμπορευτούμε. Γιατί πρέπει να βαδίζουμε ανάλογα με τις ανάγκες της σημερινής εποχής. Στο αρχιπέλαγος των δυνάμεων της προόδου, της σοσιαλδημοκρατίας υπάρχει χώρος για όλους. Πρέπει να έρθουν όλοι να συζητήσουμε, να δούμε τι λάθη κάναμε και τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα, για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτό το Κράτος, τι θα κάνουμε με την Υγεία, τι θα κάνουμε με την Παιδεία, τι θα κάνουμε με το Έθνος. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο για να μπορέσει να πάει μπροστά.
 
Για τον «αποκλεισμό» πρώην στελεχών που βρίσκονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ
Η Πρόεδρος νομίζω ότι έχει βάλει τους κεντρικούς άξονες: πάμε για έναν νέο φορέα, χωρίς «παραμάγαζα». Το κάλεσμα ήταν προς όλους και ειδικά προς όλους τους παλαιούς και νέους ψηφοφόρους. Τώρα, κάποια άτομα τα οποία βρήκαν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να γυρίσουν. Μάλιστα, ενώ έχουν περάσει από όλα τα γραφεία των υπουργών και πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ, τους βλέπουμε σήμερα στη Βουλή να κάθονται πίσω από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε, λίγη αξιοπρέπεια δεν βλάπτει. Επειδή είναι ιδιοτελείς και είναι άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν για να παραμείνουν στην εξουσία, εμείς δεν τους θέλουμε, δεν τους χρειαζόμαστε. Και βέβαια, όσα στελέχη έχουν παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη, έχουν διαγραφεί, έχουν απομακρυνθεί.
 
Για την παρουσία των αρχηγών άλλων κομμάτων στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Όλους τους είχαμε καλέσει. Είχαμε καλέσει και τον Λεβέντη, και την Άννα Διαμαντοπούλου, και τον Γιώργο Φλωρίδη. Ο Γιάννης Ραγκούσης ήρθε. Όλοι ήταν εδώ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Με εντυπωσίασαν οι παρουσίες των εκπροσώπων όλων των κομμάτων. Όλοι είχαν κάτι να πουν και ο κάθε ένας με τη δική του προσέγγιση.
 
Για τις απόψεις που διατύπωσε ο Κώστας Σημίτης στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.
Ο κύριος Σημίτης, κατά την άποψή μου, έκανε  μια καταπληκτική ομιλία. Ήταν μια πολύ καλά δομημένη ομιλία, με ευγένεια η οποία τα είχε όλα: πολιτική, λογική, συναίσθημα, μέλλον. Ένας πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρθε και με σεμνότητα διατύπωσε τις ιδέες τους.
 
Για την «ψυχρότητα» ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου
Αυτά που έγιναν στο παρελθόν δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Ωστόσο, ο χρόνος όλα τα επουλώνει, όλα τα εξομαλύνει. Όμως, οι αξίες είναι διαχρονικές. Πρέπει να έχουμε κάποια στιγμή την έννοια του μέτρου. Όταν ένας πρώην πρωθυπουργός εκφράζει μια διαφορετική άποψη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία και το χρέος, κανονικά δεν διαγράφεται. Δεν διαγράφτηκε για τα λάθη του, αλλά για τις δηλώσεις του. Αλίμονο αν ένας πολιτικός δεν μπορεί να εκφράσει διαφορετικές. Ο πολιτικός δεν πρέπει να διαγράφεται για τις απόψεις, αλλά για τις πράξεις του.
 
Για τον τρόπο εκλογής του αρχηγού του νέου κόμματος
Ήμουν από τους πρώτους που ζήτησα την εκλογή του αρχηγού από τη βάση. Από την αρχή του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητούσα και συνέδριο και εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση. Το ποιος θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ένα ανοιχτό θέμα. Θα πάμε σε εκλογές από τη βάση το φθινόπωρο, αφού προηγηθεί και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Και η κυρία Γεννηματά και άλλα αξιόλογα στελέχη του χώρου της Κεντροαριστεράς μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα. Εμένα με ενδιαφέρει όμως αυτή η προσπάθεια να γίνει από την κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι έχει να μας πει το εκλογικό σώμα της χώρας. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό γενικότερα για την χώρα διότι θα κινητοποιήσει ομάδες εκτός των κομματικών τειχών. Βέβαια, το εγχείρημα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο και χρειάζεται σκληρό αγώνα, χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος. Μπορεί να είναι δύσκολο, όμως είναι αναγκαίο στην Ελλάδα της απαξίωσης, στην Ελλάδα της μεγάλης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.
 
Για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς
Χρειαζόμαστε έναν νέο ενιαίο φορά. Πιστεύω σε ένα πολυτασικό κόμμα, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, θα πρέπει να είναι πολύ πιο εκσυγχρονισμένο, θα πρέπει να αγκαλιάσει τους νέους και τις νέες και θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες λύσεις στο ζήτημα της αναγκαιότητας εκσυγχρονισμού του Κράτους, στο θέμα της αναξιοκρατίας, στις ανεπάρκειες των δομών, στις διάφορες στρεβλώσεις, στο πελατειακό σύστημα, στο ελλιπές σύστημα υγείας. Γενικότερα, θα πρέπει να είναι σε θέση να διορθώσει τις παθογένειες του παρελθόντος της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό, πρέπει όλοι να αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς μας, το κακό μας παρελθόν και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και να συμβάλλουμε ούτως ώστε η χώρα μας να βγει από το βαλκανικό της παρελθόν και την υστέρησή της. Χρειάζεται έναν μεγάλο αγώνα για να γίνει κάτι τέτοιο. Εγώ όμως, σε αυτό το εγχείρημα, δηλώνω «παρών», με όλες μου τις δυνάμεις.