ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ρ/σ Antenna South 97,2. Παρασκευή, 28/7/2017Σημεία συνέντευξης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ρ/σ Antenna South 97,2 και τον δημοσιογράφο Ηλία Σταθάκη


Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

 

Για την άποψη του Πρωθυπουργού περί αισιοδοξίας και χαράς των Ελλήνων
Αυτές είναι αυταπάτες, γιατί ο Πρωθυπουργός ζει σε μια αυταπάτη. Όμως, ο λαός έχει κάνει μια επιλογή και δυστυχώς πληρώνει πάρα πολύ ακριβά τη συγκεκριμένη επιλογή. Είναι αδικία να πληρώνει ο ελληνικός λαός το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο που μας φόρτωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2014 και 2015 ετοιμαζόμασταν να βγούμε στις αγορές. Ας μην θυμηθούμε το πρώτο εξάμηνο του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν επιλογή του Πρωθυπουργού, και μας χρέωσε άλλα 170 δις. Και δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται, η κυβέρνηση Τσίπρα μας χρεώνει άλλο ένα ολόκληρο ΑΕΠ. Πώς λοιπόν να χαμογελάει κανείς; Μόνο ο κ. Τσίπρας γελάει ενώ εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με τα ψέματα που είπε.


Για την έξοδο της χώρας στις αγορές
Η έξοδος στις αγορές είναι ένα γεγονός και το χαιρετίζουμε. Όμως, αν κοιτάξουμε το παρελθόν και παρατηρήσουμε τα νούμερα, θα διαπιστώσουμε ότι αυτή την στιγμή πληρώνουμε πολύ περισσότερα απ΄ ότι πληρώναμε την πολύ πιο δύσκολη εποχή που είχε βγει η χώρα στις αγορές επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Άρα, πρόκειται περισσότερο για μια επικοινωνιακή καταιγίδα παρά για ουσιαστική επιτυχία. Ουσιαστικά έχουν βάλει τη χώρα 100 χρόνια στο «ζυγό». Εμείς δεν θα τολμούσαμε ποτέ να κάνουμε κάτι τέτοιο. Έχουν υπογράψει του κόσμου τις υποχρεώσεις, τις οποίες δεν τις εκπληρώνουν. Αυτή είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς; Έρχονται στη Βουλή και ψηφίζουν τα πάντα. Δεν σέβονται τίποτα. Ούτε το Σύνταγμα, ούτε τη Δικαιοσύνη, ούτε τους βουλευτές. Μόνο την εμμονή τους με την εξουσία σέβονται. Αυτή είναι η ντροπή του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Και βέβαια, με αποκορύφωμα να μπαίνουν διάφορες αναρχικές ομάδες στη Βουλή και να μην λέει κανείς τίποτα. Πως γίνεται να περάσουν έτσι εύκολα από την ασφάλεια της Βουλής και να «μπουκάρουν» οι αναρχικοί στο χώρο του Κοινοβουλίου, μόνο αυτοί το ξέρουν.


Για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και για την σκληρή κριτική που ασκεί η κυβέρνηση στους δικαστικούς
Επανειλημμένως έχω μιλήσει γι’ αυτό το θέμα. Ο μεγάλος Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι οι τέσσερις πυλώνες της δημοκρατίας είναι το συνδικαλιστικό κίνημα, η τοπική αυτοδιοίκηση, το κοινοβούλιο και η δικαιοσύνη. Τι γίνεται σήμερα; Ουσιαστικά όλα είναι υπό αμφισβήτηση. Και εμείς έχουμε κάνει λάθη τα προηγούμενα χρόνια αλλά τουλάχιστον σεβόμασταν τους θεσμούς. Σεβόμασταν το Σύνταγμα, τη δικαιοσύνη, τον κανονισμό της Βουλής. Τώρα, τέλη Ιουλίου, φέρνουν 5 νομοσχέδια τα οποία τα ψηφίζουν μέσα σε μια εβδομάδα. Έφεραν ένα τεράστιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εγώ το ονόμασα νομοσχέδιο του Γκόρτσου και του Μαυρογυαλούρου, γιατί είναι γεμάτο ρουσφέτια. Οι άνθρωποι δεν κυβερνάνε, κάνουν ρουσφέτια. Δεν έχουν μάθει να κυβερνάνε, όπως το έλεγε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, και πάνω στου κασίδη το κεφάλι, μαθαίνουν να κάνουν πολιτική. Είναι τρελό αυτό που ζούμε τον τελευταίο χρονικό διάστημα με αυτή την ανερμάτιστη αριστερο-ακροδεξιά κυβέρνηση η οποία δεν έχει κανένα στόχο, καμία στρατηγική και φέρνει ακοστολόγητα νομοσχέδια στη Βουλή. Και επίσης, δεκάδες τροπολογίες. Θυμάμαι ότι στο παρελθόν μια φορά είχα και εγώ δυσφορήσει για ένα νομοσχέδιο του Παπαδήμου που είχε φέρει η Διαμαντοπούλου και είχα κάνει κριτική. Συνέβη όμως μια φορά μόνο. Εδώ μιλάμε για ένα νομοσχέδιο 140 άρθρων και μας έφεραν 29 τροπολογίες. Και δεν  μιλάει ο Πρόεδρος της Βουλής.
 

Για την πιθανότητα προετοιμασίας εδάφους για εκλογές μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ
Αυτή η πρακτική δείχνει τη ποιότητα της πολιτικής που εφαρμόζουν. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει και εμείς αυτά. Επιδόματα, 50ράκια από εδώ και από εκεί. Εγώ διαφωνώ με αυτή την λαϊκίστικη αντίληψη της πολιτικής. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα δώσουν αναδρομικά σε εργαζόμενους του ΟΤΑ μέτρα ατομικής προστασίας και γάλα σε χρήμα. Αυτό αποδεικνύει τον έσχατο λαϊκισμό που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Κατασπαταλάνε δημόσιο χρήμα για ρουσφέτια και δεν μιλάει κανείς. Επίσης, φέρνουν στη Βουλή τροπολογία που αθωώνει τους ανθρώπους που είχαν σταλεί στα πειθαρχικά συμβούλια. Και διορίζουν τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998. Είναι κράτος αυτό; Είναι πολιτική αυτή; Είναι δυνατόν να δέχεται ένας πολίτης αυτές τις συμπεριφορές; Δεν ντρέπονται που έκαναν Αντιπρόεδρο της Βουλής έναν ομοφοβικό; Αυτή είναι η Αριστερά του Παπαγιαννάκη, του Κύρκου, του Γιάνναρου; Ενώ είχαμε τεράστιες πολιτικές αντιθέσεις, τους σεβόμασταν γιατί ήταν ηθικοί. Ποια είναι σήμερα η ηθική της Αριστεράς;


Για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Υγείας
Τι να σας πω για τις δήθεν προσπάθειες που γίνονται στο χώρο αυτό; Να σας πω για το νοσοκομείο Σαντορίνης που το λειτούργησαν κλείνοντας το Κέντρο Υγείας του νησιού; Όποιος πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια, επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σύστημα υγείας εξελίσσεται προς το καλύτερο, ας έρθει να μου το πει εμένα. Είμαι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το σύστημα και απ’ έξω και από μέσα. Το ιδιωτικό τομέα υγείας προσπαθούν να τον καταστρέψουν. Του χρωστάνε εδώ και ένα χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ. Κρατάνε τα χρήματα αυτά για να κάνουν μικροπολιτική. Οι άνθρωποι είναι κρατιστές, δεν πιστεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Ως άνθρωπος του μεταρρυθμιστικού κέντρου πιστεύω ότι χρήμα παράγει δεν παράγει το κράτος αλλά ο ιδιωτικός τομέας. Άρα πρέπει να στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε ανάπτυξη, για να έχουμε θέσεις εργασία. Δυστυχώς, οι κυβερνόντες μας δεν έχουν στόχους. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάποιες κοινωνικές ομάδες. Όμως δεν μπορείς να δώσεις λεφτά στις μουσικές των δήμων και να στερήσεις τα λεφτά αυτά από τους συνταξιούχους. Αυτό είναι τραγικό λάθος. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, όλοι έχουν ανάγκη αλλά, μετά τα χθεσινά, έρχεται να δικαιωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.


Για τη δυνατότητα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να διεκδικήσει ξανά ποσοστά του παλαιού ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές
Για να ανακτήσει το χαμένο εκλογικό του σώμα,  ο κεντρώος χώρος πρέπει να τα αλλάξει όλα. Πρέπει να αλλάξει πρόσωπα, πρέπει να αλλάξει και ιδέες. Πρέπει να έχει ένα καινούργιο αφήγημα, πρέπει να γίνει ελκυστικός. Πρέπει να κάνει μια βαριά αυτοκριτική για τα λάθη που έχει κάνει στο παρελθόν, για τα στελέχη που την τραυμάτισαν και την πλήγωσαν. Θα πρέπει να δώσει κάτι καινούργιο στους νέους, να τους δώσει ελπίδα. Θα πρέπει να βάλει στόχο για την ανασύνταξη της χώρας. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκάθαρσή μας -και πρώτος εγώ- και ύστερα να πάμε να ζητήσουμε την ψήφο του λαού. Γιατί είχαμε πολλά βάρη στην πλάτη μας επειδή ήρθαμε σε μια συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία και «πληρώσαμε το μάρμαρο», γιατί πήραμε αποφάσεις που ήταν αντιλαϊκές. Άρα, οφείλουμε εμείς να πάμε στην άκρη και να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους. Αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε όμως είναι να συμβάλουμε με την πείρα μας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε, να γίνουμε άνθρωποι του μέλλοντος. Δεν μπορούμε να πάρουμε ιδέες του παρελθόντος και με αυτές να «κερδίσουμε» τα παιδιά. Πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, που να εμπνεύσει τις νέες γενιές. Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη κεντροαριστερά. Δεν μπορούμε να είμαστε «τσόντα» ενός ή του άλλου στη διαχείριση της εξουσίας. Πρέπει να πάμε σε κάτι εντελώς καινούργιο, με άφθαρτα πρόσωπα, με καινούργιες ιδέες, που να είναι συμβατές με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της νεολαίας, της κοινωνίας.