ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ


Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ


Αθήνα, 17 Ιουλίου 2017

Κύριες και κύριοι,

Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι αυτό το νομοσχέδιο το έχουμε χαρακτηρίσει νομοσχέδιο του «Γκόρτσου» και του «Μαυρογιαλούρου». Προχειρότητα, έλλειψη σχεδίου και διαφάνειας έχει αυτό το νομοσχέδιο και θα τα αποδείξω αυτά που λέω ένα - ένα. Πρώτα από όλα, εμείς ό,τι και να μας πείτε, κάναμε πολλά λάθη, έχουμε όμως κάνει την αυτοκριτική μας και ο λαός αποφάσισε και μας έστειλε εκεί που μας έστειλε. Αλλά τέτοιες ατασθαλίες σε νομοσχέδια χωρίς κοστολόγηση δεν φέρναμε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει κοστολογηθεί, κύριε Υπουργέ, και εμείς δεν ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν είναι ''κοστολογημένο''. Απ' όλο το νομοσχέδιο μόνο 7 περιπτώσεις έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αν βρείτε παραπάνω από 7, πείτε μου να το ξέρω. Δεύτερον, φροντίσατε να φέρετε ένα νομοσχέδιο που, πιθανώς, σε λίγες εβδομάδες, όπως κάνατε και παλιά, θα το πάρετε πάλι πίσω. Εμείς δεν προτιθέμεθα να συμπράξουμε στον ''καιροσκοπισμό'' της κυβέρνησης. Ακούσατε τους θεσμούς; Μετά βεβαιότητας όχι, αφού: Από τις 39 περίπου παρατηρήσεις που έχει κάνει η ΠΟΕ ΟΤΑ για τον νομοσχέδιο, όπως δημοσιεύτηκαν στις 4/5/2017, η κυβέρνηση δεν δέχτηκε καμία. Από τις 70 περίπου παρατηρήσεις που έκανε η ΚΕΔΕ, επίσης δεν δεχτήκατε καμία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι: η ''τοπική αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα, η Βουλή των Ελλήνων και η Δικαιοσύνη'' είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας. Εσείς όμως αδιαφορείτε για τους θεσμούς. Για εμάς, όποιος αδιαφορεί για τους θεσμούς, δεν συμπράττουμε μαζί του. Και γι' αυτό δεν ψηφίζουμε αυτό το Νομοσχέδιο.
Σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος κ. Μπουτάρης είπε ότι «δεν είδα πολύ θετικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δεν κατάλαβα όλα αυτά τα επιδόματα που δίνονται από πού θα βγουν». Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο της ΟΤΑ πρόσθεσε «έκανα εγώ μία πρόταση, να χαρακτηρίσουν τα έσοδα από τα πρόστιμα της δημοτικής αστυνομίας ανταποδοτικά, τους άρεσε η ιδέα, αλλά δεν τη βλέπω πουθενά στο νομοσχέδιο». Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση οδηγεί την τοπική αυτοδιοίκηση, τον πυλώνα της δημοκρατίας, σε διαρκώς εντεινόμενη θεσμική λειτουργική και δημοσιονομική ασφυξία, με αλλεπάλληλες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές κινήσεις.
Ήμουν στο Υπουργείο Εσωτερικών όταν έγινε αυτός ο μεγάλος χαλασμός, που υποτίθεται ότι όλους, ''εμείς τους διώξαμε'', ''εμείς τους κάναμε το ένα και το άλλο'' κ.λπ. Και στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Υγείας είχα αυτή την τύχη. Όσους στείλαμε στα δικαστήρια και στα δύο Υπουργεία -και μάλιστα ήταν και ένας γιατρός ο οποίος επέραιτω ότι «εμένα δεν με φτάνουν τα λεφτά, οπότε θα το παίρνω το φακελάκι»- φρόντισε ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Κατρούγκαλος, που ήταν προηγούμενοι από εσάς, να φέρουν μία διάταξη στη Βουλή και όλοι αυτοί οι επίορκοι γιατροί και υπάλληλοι να είναι σήμερα πάλι στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Αυτό κάνει το νομοσχέδιο και ως προς τους υπαλλήλους του ΥΠΕΣ.
[Παρέμβαση του Υπ. Εσωτερικών, Π. Σουρλέτη: Πείτε ονόματα.]
Σας λέω το εξής. Όλοι οι γιατροί που παραπέμφθηκαν επί Υπουργίας Γρηγοράκου, Αναπληρωτή Υπουργού, είναι σήμερα πίσω στα νοσοκομεία. Γιατροί μαιευτήρες, από το Έλενας, καρδιοχειρουργοί από τον Ευαγγελισμό, επίορκοι ορθοπεδικοί, χειρουργοί όλης της χώρας έχουν γυρίσει πίσω στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Όσοι λοιπόν παραπέμφθηκαν πειθαρχικά και τέθηκαν σε αργία, ώσπου να τελειώσει η νομική διαδικασία, φέρατε εσείς άρθρο με τον κ. Κουρουμπλή και είναι όλοι σήμερα στα νοσοκομεία. Δηλαδή, την επόμενη φορά που θα έρθει οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, θα κάνει το ίδιο; Είναι δικαιοσύνη αυτή; Είναι κράτος αυτό; Καταργείτε το Σύνταγμα και τους Νόμους και θέλετε να σας στηρίξουμε.
Μετά από 2,5 χρόνια θυμηθήκατε ότι θα κάνετε καταγραφή των υπαλλήλων στους δήμους; Εμείς το είχαμε κάνει αυτό με την Επιτροπή Ραπακούλια και ξέρετε τι πάθαμε κύριε Σκουρλέτη; Ζητάγαμε τα στοιχεία και εξαναγκάστηκα βέβαια και πήγαμε στο Υπουργείο Δ. Μεταρρύθμισης για να δούμε πόσους υπαλλήλους έχουν οι δήμοι. Τι κακούργημα κάναμε; Ένας υπεύθυνος Υπουργός Εσωτερικών ζητάει από τους δήμους να του πει «αγαπητέ Δήμαρχε Σπάρτης, πες μου πόσους υπαλλήλους έχεις στο δήμο;» Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς, συγνώμη για το εσείς, στασίασε και είπε «μην στέλνετε στο Υπουργείο Εσωτερικών κανένα χαρτί». Το βλέπετε σωστό αυτό κύριε Υπουργέ; Αυτοί λοιπόν που δεν στείλανε τα στοιχεία, παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη και έρχεστε τώρα με αυτό εδώ το νομοσχέδιο και του λέτε «όχι ρε φίλε καλά έκανες». Αν δεν είναι αυτό μαυρογιαλουρισμός, τότε τι είναι; Δεν είναι κουρελόχαρτα οι νόμοι, κύριοι της κυβέρνησης.
Έγινε και στο Υπουργικό Συμβούλιο συζήτηση για τις φοβερές αναπτυξιακές εταιρείες των Δήμων. Ψάχναμε να βρούμε πόσες είναι. Μήπως ξέρετε; Αν ξέρετε να μου το πείτε, γιατί εγώ δεν το έμαθα. Ειλικρινά σας μιλάω. Κανείς δεν δέχθηκε να μάθουμε πόσες είναι οι αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων γιατί τους καλύπτατε εσείς. Αποφασίσαμε λοιπόν και πήραμε τον νόμο στα χέρια μας και εσείς πάλι δεν μιλήσατε, δεν μας στηρίξατε τότε και είπαμε ότι εάν οι αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων είναι ζημιογόνες σε τρία συνεχή χρόνια, θα κλείνουν. Αυτό είπαμε. Δεν τις κλείσαμε, γιατί δεν ξέραμε πόσες είναι. Είπαμε όμως ότι θα παρουσιαστούν κάποια στιγμή. Θα μας πουν «φέτος είμαστε ζημιογόνοι, την άλλη χρονιά είμαστε ζημιογόνοι, την τρίτη χρονιά ζημιογόνοι». Εάν λοιπόν τρεις φορές είναι ζημιογόνες οι εταιρείες, γιατί να τις κρατάμε; Έρχεστε εσείς σήμερα και λέτε «να συνεχίσουν να λειτουργούν, ακόμα και μετά από τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες εταιρικές χρήσεις». Αυτές οι εταιρείες τρία χρόνια είναι φαλιρισμένες και θα τις βάλουμε μέσα πάλι; Και αυτό το κάνετε γιατί θέλετε να βρείτε συμμάχους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν τους βρίσκετε έτσι τους συμμάχους.
Δεν θα πούμε, βέβαια, σήμερα για όλα αυτά που έγιναν τότε. Εγώ βλέπω ότι μετά από 2,5 χρόνια η ηγετική σας ομάδα, με πρώτο και καλύτερο τον αρχηγό σας, δεν έχει εγκαταλείψει αυτά τα παιχνίδια με τους θεσμούς, με το Σύνταγμα, με τους νόμους, γιατί κάποιοι σας είχαν μιλήσει για ''κινηματικό'' νόμισμα και τους είχατε πιστέψει. Ένας Υπουργός σας συνομιλεί με ισοβίτη. Δεν μιλάτε καθόλου. Εάν κάποιος μου έλεγε εμένα πριν χρόνια ότι ο νέος και άφθαρτος Τσίπρας θα συνέπραττε με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, που τον έχει κάνει υπουργό, εγώ θα έλεγα ότι «είναι πολύ μεγάλο ανέκδοτο». Όμως είναι η πραγματικότητα. Δεν το σκαρφίστηκε κανένας προβοκάτορας αυτό, κανένας δεν είναι υπονομευτής της αριστεράς. Είναι γεγονότα που σας διαψεύδουν, γιατί το μοναδικό πειστήριο της αλήθειας είναι οι πράξεις, έλεγε ο Μάο, και αυτό το έχετε κάνει πράξη εσείς.
Εγώ λοιπόν θυμάμαι μεγάλες φυσιογνωμίες της αριστεράς, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Γρηγόρη Φαράκο, τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τον Γρηγόρη Γιάνναρο. Μπορεί να μας χώριζαν πολλά με αυτούς όταν ήμασταν εμείς στην εξουσία, όμως, το ήθος και η προσήλωσή τους στις αρχές και στις αξίες της αριστεράς, τους καθιστούσαν αξιοσέβαστα πρόσωπα και τους σεβόμασταν. Με όλα αυτά λοιπόν που γίνονται σήμερα νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι τουλάχιστον θα έφριτταν, δεν θα πω τίποτα άλλο!!! Καλά κάνατε που κάνατε μνημονιακή μετάλλαξη. Το αντιλαμβάνομαι, θέλατε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα, όμως οι πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και ό,τι έχει σχέση με τις συνειδήσεις και το πελατειακό κράτος -η κομματοκρατία, η χειραγώγηση- είναι παθογένειες παλιές, τις οποίες εμείς τις πληρώσαμε. Μην κάνετε το ίδιο λάθος.
Αν έχετε λοιπόν αντιγράψει όλα αυτά τα άσχημα, τα οποία εμείς τουλάχιστον δεν θέλουμε ξανά, αποδεικνύεται ότι έχετε διαβρωθεί πολύ. Δεν σας κρύβω ότι η επίδραση της εξουσίας επάνω σας ήταν πολύ γοητευτική και καταλυτική για να φέρετε προς ψήφιση ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Όχι ότι δεν έχει καλά στοιχεία το νομοσχέδιο, έχει καλά στοιχεία και αυτά τα καλά στοιχεία εμείς θα τα ψηφίσουμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση. Αλλά, δεν μπορούμε να πάμε σε μια τέτοια φιλοσοφία και να ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, που είναι γεμάτο λαϊκισμό και ρουσφέτια.
Εγώ ήξερα ότι ένα μεγάλο και πολυσυλλεκτικό κόμμα, είναι φυσικό να τα έχει όλα, και ''λουλούδια και αγκάθια''. Όμως, να ξέρετε ότι στους κομματικούς βιότοπους, και το ξέρετε καλά -σας το λέει ένας ο οποίος έχει την εμπειρία της Βουλής- υπήρχαν πάντα πελατειακές εξαρτήσεις. Αυτές ήταν μια μεγάλη παθογένεια των Κυβερνήσεων του τόπου. Κάποιοι από εμάς θεωρούσαν το κράτος λάφυρο. Αυτό ήταν λάθος και εσείς κάνετε το ίδιο ακριβώς λάθος.
Πιστεύω λοιπόν ότι το ΑΣΕΠ -το οποίο ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση- η θεσμοθέτηση του Καλλικράτη, όλα αυτά που έγιναν, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα πρέπει ξανά να τα δούμε και να τα στηρίξουμε. Ό,τι πήραμε από τους αρχικούς νόμους, θα πρέπει προσεκτικά να το επαναφέρουμε. Δεν πρέπει λοιπόν να αυξάνουμε το κόστος των δαπανών του δημοσίου, γιατί σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο εσείς αυξάνετε τις δαπάνες του δημοσίου.
Το σχέδιο νόμου που συζητάμε, πραγματικά είναι ένα νομοσχέδιο που είναι αποκορύφωμα της πελατοκρατίας. Δεν έχει στο επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας. Μοναδικό σας μέλημα είναι να συντηρήσετε αυτό που έχετε. Εγώ σας λέω ότι τα ρουσφέτια, οι πελατειακές σχέσεις, η κομματοκρατία, η τρώση και το πλήγωμα των θεσμών επιβεβαιώνουν το «χαμένο ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σήμερα. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι έχει φθαρεί πολύ.
Κύριε Υπουργέ, θα κατηγορηθείτε ότι είσαστε φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της παρακμής. Ως νεόκοποι της εξουσίας να ξέρετε ότι οι πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουν άλλες εκπτώσεις στη διακυβέρνηση της χώρας. Εμείς θέλουμε να εξοβελίσουμε τους «μαυρογιαλούρους» από την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά να ξέρετε, με το συστηματάκι που έχετε, αυτό δεν θα το καταφέρετε. Γι’ αυτό λοιπόν στην κατ’ άρθρον συζήτηση, θα σας πούμε ένα – ένα αυτά που προσπαθείτε να περάσετε και δεν θα μπορέσετε να τα τηρήσετε.


Σας ευχαριστώ πολύ.