ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας 102 fm. Τρίτη, 8/8/2017


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας 102  fm, στην εκπομπή «Πολιτικό Ημερολόγιο»


Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017


Για τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Κύθηρα
Έγιναν λάθη. Νομίζω ότι υπήρξε καθυστέρηση, υπήρξε θέμα ανεφοδιασμού των εναέριων μέσων. Γιατί ήμουν εκεί και δεν έβλεπα τα αεροπλάνα να πετάνε, έβλεπα τη φωτιά να γιγαντώνεται και δεν υπήρξε συντονισμός. Και την επόμενη μέρα το πρωί, επειδή ήμουν από την Παρασκευή εκεί και έβλεπα, νομίζω ότι δεν αξιολογήθηκαν καλά οι συνθήκες με αποτέλεσμα, ενώ η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, να αναζωπυρωθεί. Και έγινε όλη αυτή η μεγάλη καταστροφή.


Σχετικά με την υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς
Είναι μια ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα ενός ανθρώπου με υψηλό μορφωτικό ήθος και με τόλμη. Τόλμησε να τραβήξει την σκανδάλη της εκκίνησης των διαδικασιών για την ανάδειξη του αρχηγού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη βάση. Πιστεύω ότι ήταν μια θετική εξέλιξη η οποία ήρθε την κατάλληλη στιγμή, γιατί πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος και στους υπόλοιπους υποψήφιους, οι οποίοι πιστεύω ότι θα υπάρξουν, για να μπορέσουν να μας παρουσιάσουν αυτό που θα θέλανε στο χώρο του κέντρου, της κεντροαριστεράς. Θα θυμάστε βέβαια ότι εγώ θεώρησα ότι το Συνέδριο του Ιουνίου είχε πολλά θετικά σημεία, γενικότερα. Ένα από αυτά ήταν η παρουσία του Νίκου Αλιβιζάτου ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας, καθώς αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την διαφάνεια και τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών. Νομίζω ότι, αν δείξουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα και συνέπεια, μπορούμε να πάμε σε κάτι καινούργιο στο μεταρρυθμιστικό χώρο του κέντρου. Θέλω η ηγετική ομάδα που θα προκύψει από αυτές τις διαδικασίες να είναι κάτι το καινούργιο, κάτι το άφθαρτο. Δεν θέλω ο νέος ηγέτης να έχει φθαρεί σαν πολιτικός και να έχει εμπλακεί σε προηγούμενες πολιτικές καταστάσεις που τον βαρύνουν. Ο κ. Καμίνης είναι ένας δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος τα έχει πάει πάρα πολύ καλά, δεν νομίζω ότι συμμετέχει σε «μαγειρέματα» και σε κομματικές καμαρίλες, δεν νομίζω ότι υπάρχουν παρασκηνιακές συνεννοήσεις για όλα αυτά. Νομίζω δηλαδή ότι είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να φέρει στις κάλπες έναν κόσμο που ενδεχομένως να μην ερχόταν αν δεν ήταν εκείνος υποψήφιος.


Για τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη σχετικά με τον χώρο της Κεντροαριστεράς
Ο χώρος του κέντρου είναι ένας μεγάλος χώρος, με πολλές εκφάνσεις που εμπεριέχει ένα κομμάτι ανθρώπων από τη Νέα Δημοκρατία, τους φιλελεύθερους σοσιαλιστές και φτάνει να έχει και ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι είναι πολύ-παραγωγικός, πολύ-πολιτισμικός, πολύ-πολιτικός. Ένας χώρος αναγεννητικός που δίνει δυνάμεις σε όλο το πολιτικό σκηνικό της χώρας.


Για το άρθρο του Κώστα Λαλιώτη με τις αναφορές στην περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου
Ό,τι μας είπε είναι γνωστό και ξεπερασμένο. Εμείς τώρα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, σε νέες ιδέες, με διαφορετικές καινοτόμες απόψεις και δράσεις, για να βγάλουν την Ελλάδα απ’ τα αδιέξοδά της. Δεν μπορεί να μιλάμε για τη νεολαία χωρίς τη νεολαία, δεν μπορεί μια χώρα να απουσιάζει από ό,τι  καινούργιο υπάρχει. Την νεολαία την αδικήσαμε, όπως αδικήσαμε και άλλες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, οι οποίες μας γύρισαν την πλάτη. Με όλους αυτούς εμείς οφείλουμε τώρα να συνεργαστούμε. Εάν θέλουμε να μην βιώσουμε ξανά τα ίδια αδιέξοδα, θα πρέπει αυτή τη φορά να είμαστε πολύ προσεκτικoί, να είμαστε συναινετικοί, να βρεθεί ένας νέος άνθρωπος που θα έχει κάτι να πει. Εμείς έχουμε κάνει την πορεία μας αλλά μπορούμε, με την εμπειρία μας, να είμαστε σύμβουλοι αυτών των παιδιών που θα πάρουν την υπόθεση της πολιτικής στα χέρια τους.


Για την ενότητα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το ενδεχόμενο ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία
Συνομιλώ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά δεν έχω καταλάβει κάτι τέτοιο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει αυτός που ήτανε, ένας «προικισμένος» πολιτικός, ένα ιδιαίτερο πολιτικό μυαλό. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι, όπως είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Κώστας ο Φλωρίδης, ο Γιάννης ο Ραγκούσης και άλλοι, που έχουν να προσφέρουν και οι οποίοι βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός χώρου αλλά έχουν δώσει «εξετάσεις» τα προηγούμενα χρόνια και τα πήγαν πάρα πολύ καλά. Πρέπει λοιπόν όλους αυτούς, και ένα κομμάτι της κοινωνίας που από το 2015 βρίσκονται εκτός των τειχών αλλά παρακολουθούν τα γεγονότα, να τους ξαναφέρει κάποιος στο προσκήνιο. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν πάρα πολλά και σ’ αυτή τη διαδικασία που θα γίνει δεν μπορεί να απουσιάζει ο πνευματικός κόσμος της χώρας. Πιστεύω ότι αυτές οι δυνάμεις είναι σε αναμονή. Περιμένουν κάτι καινούργιο να δημιουργηθεί, για να δηλώσουν την παρουσία τους. Πρέπει λοιπόν να στηθεί ένα κυρίαρχο ρεύμα στο χώρο του κέντρου που θα συμπαρασύρει τον πνευματικές δυνάμεις της χώρας, τους ανθρώπους που έχουν ένα όραμα για τη χώρα και όλοι μαζί να δώσουν ένα καινούργια αφήγημα για τις επόμενες γενιές.


Για τον ενωτικό λόγο του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Τα τεράστια προβλήματα της Υγείας θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού. Ξέρετε γιατί; Γιατί βγήκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και είπαν ότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Κάνουν λάθος. Υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας που θέλω να το στηρίξουμε και να το βελτιώσουμε. Όχι να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Το καινούργιο θέλει χρόνο, θέλει χρήμα, θέλει οργάνωση, θέλει σχεδιασμό. Τίποτα από αυτά δεν έχουμε.

 
Για το αίτημα για εκλογές και τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Θέλουμε να αποφύγουμε την αναγκαστική συνεργασία με κάποια από τα δύο μεγάλα κόμματα. Γι’ αυτό αναζητάμε την αλλαγή του ποσοστού μας. Το 5% και το 10% είναι το προηγούμενο βήμα πριν το θάνατο για μένα, είναι μια συνταγή αποτυχίας. Η Δημοκρατική Συμπαράσταση πρέπει να έχει μια νέα δυναμική, ώστε να σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορέσει να επιβάλλει τις απόψεις της, δηλαδή να είναι μέσα στη συζήτηση για το μέλλον του τόπου. Σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, εμείς λέμε για διαφορετικούς λόγους ότι θέλουμε εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι θα επαναλάβει τον παλιό κακό εαυτό της σε μια κατάσταση που θα φέρει πάλι τα ίδια. Έχουν περάσει οι καιροί αυτοί. Αυτή τη φορά χρειάζεται σοβαρότητα για τη χώρα. Χρειάζεται όλες οι δυνάμεις να συνταχθούν για το καλό της χώρας. Η χώρα μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, γιατί περνάει δύσκολα και πρέπει να προγραμματιστούμε για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο για το μέλλον της Ελλάδας, των παιδιών μας. Πρέπει λοιπόν να διαμορφώσουμε αυτό το πλάνο και να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι τα επόμενα δέκα χρόνια όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα κάνουμε κάτι συγκεκριμένο για την Ελλάδα. Αν δεν το κάνουμε, δεν θα είμαστε μόνο κατώτεροι των περιστάσεων αλλά και υπόλογοι.
 

Για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην ανασυγκρότηση της χώρας
Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Πρέπει δηλαδή να βάλουμε τα πράγματα κάτω όλοι μαζί και να τα συζητήσουμε. Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις συνταγές της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Αυτή τη στιγμή πλούτο παράγει μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Γι’ αυτό λοιπόν, εμείς θέλουμε έναν ιδιωτικό τομέα που θα παράγει θέσεις εργασίας, θα συμβάλλει στο ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα να στηθεί ένα κράτος αλληλεγγύης που να στηρίξει τον Έλληνα φτωχό, τον Έλληνα του οποίου τα τελευταίο χρόνια του στερήσαμε πράγματα από τη ζωή του, όπως την ποιότητα ζωής του, την ποιότητα ζωής των παιδιών του, τα σχολεία του, το κοινωνικό κράτος. Οι λύσεις δεν θα βρεθούν εύκολα. Αντιθέτως, θα δοθούν αφού τα συζητήσουμε όλοι μαζί, με στοχευμένες προτάσεις και με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Υπάρχει ένα κομμάτι του πλούτου που πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό σύστημα με καινούργιες θέσεις εργασίας και με δυνατό κοινωνικό κράτος. Αυτή είναι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία. Με το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορώ να σας μιλάω για συγκρίσεις γιατί δεν έχει κανένα πρόγραμμα. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, τίποτα καινοτόμο. Μια κακή διαχείριση. Με το «δώσ’ τα όλα», στους Ευρωπαίους και τους εταίρους μας, δεν βγαίνει κάτι. Δεν είδα κάτι το μεταρρυθμιστικό, που να ξεφεύγει από ένα κρατικίστικο μοντέλο. Νομίζω ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει και αυτός να επανιδρυθεί, να δούμε τις δυνάμεις του κράτους και να τις ανασυντάξουμε.