ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Σημεία συνέντευξης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «ONLINE». Παρασκευή, 11/8/2017

Σημεία συνέντευξης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «ONLINE»


Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017


Για τις δηλώσεις Βούτη και τον ρόλο της Εκκλησίας στην πολιτική ζωή του τόπου
Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ξεκαθαρισμένος για μένα. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι διακριτός από εκείνο της Πολιτείας. Βέβαια, ο κ. Βούτσης φαίνεται να μην θυμάται ότι πριν ένα χρόνο η Εκκλησία αντικατέστησε τον τότε υπουργό Παιδείας, τον κ. Φίλη. Επίσης, ο κ. Βούτσης, με όλο το σεβασμό στον θεσμό του Προέδρου, το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν συμπεριφέρεται σαν Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Νομίζω ότι πολλές φορές καταστρατηγεί το καταστατικό της Βουλής, άρα λοιπόν και το Σύνταγμα, και παίρνει θέσεις για πράγματα τα οποία θα μπορούσε κανείς να αποφύγει. Είναι ένας έμπειρος πολιτικός, αλλά ξεχνά ότι είναι ο τρίτος θεσμικός παράγοντας και, αντί να είναι πάνω και πέρα από τα κομματικά τείχη, αποποιείται τον ρόλο του και συμπεριφέρεται ως ινστρούχτορας του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν έρχονται 10  νομοσχέδια τις τελευταίες δέκα μέρες, με 140 άρθρα και εκατοντάδες σελίδες το καθένα και τα περνάμε έτσι -χωρίς να προλαβαίνουν να τα διαβάσουν οι βουλευτές- δεν νομίζω ότι οι κυβερνώντες σέβονται τους κανόνες της Βουλής. Και γι’ αυτό έχει ευθύνη ο κ. Πρόεδρος.
 
Για τη συμβίωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ
Γι’ αυτά τα δύο κόμματα, η πολιτική ουσία είναι μια: η εξουσία. Τίποτα άλλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο κ. Βούτσης, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δέχτηκαν να υπάρχει Αντιπρόεδρος της Βουλής ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ομοφοβικός και ρατσιστής, έχοντας εκφράσει επανειλημμένως τις απόψεις του για τη Γερμανία, για τον Χίτλερ, για τους Εβραίους, κλπ. Αυτά είναι μεγάλα προβλήματα της πολιτικής σκηνής. Τα προβλήματα της κοινωνίας όμως είναι πολύ μεγαλύτερα. Το θέμα της σημαίας παραδείγματος χάρη, είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί τον λαό, είναι λυμένο. Βέβαια, αυτά τα «μικρά» ζητήματα χρησιμοποιούνται από τους κυβερνώντες για να αλλάξουν την ατζέντα, να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία απέτυχαν παταγωδώς να τα λύσουν.
 
Για το θέμα της υπερφορολόγησης
Εμείς είχαμε πει το 2015 ότι η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο και είχαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα γι’ αυτό. Το είχαμε δώσει στον ελληνικό λαό, στις εκλογές του 2015. Δεν το κατάλαβε, ψήφισε τον Τσίπρα διότι του είπε πολλά ψέματα. Έγιναν εκλογές ξανά και ο ΣΥΡΙΖΑ τις κέρδισε, παρά τα ψέματα. Εμείς είχαμε πει την αλήθεια. Είχαμε πει όχι στη μείωση μισθών και συντάξεων. Είχαμε φτάσει στο σημείο πια να μειώνουμε τους φόρους. Μπαίναμε σε μια διαδικασία που βγαίναμε απ’ τα μνημόνια. Τότε όμως, ο κ. Τσίπρας έκανε την μεγάλη απάτη να λέει ότι κάνει μεγάλες διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις ήταν στου κασίδη το κεφάλι. Ο ελληνικός λαός τις πλήρωσε με 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ή ιστορία θα γράψει ότι χάθηκε ένα ολόκληρο ΑΕΠ, 170 δισεκατομμύρια με τους πειραματισμούς του κ.Τσίπρα, με τον κ. Βαρουφάκη και αυτή την παρέα. Τα έχουν δώσει όλα. Ο μοναδικός πρωθυπουργός που τα έδωσε όλα, ενώ καθύβριζε τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και όλους τους προηγούμενους, είναι ο Τσίπρας. Είναι ο μοναδικός φίλος και σύμμαχος του Σόιμπλε και των Γερμανών αλλά και των Ευρωπαίων.
 

Για τις ζυμώσεις και τις κινήσεις που γίνονται στην Κεντροαριστερά
Η κίνηση του κ. Καμίνη θεωρώ ότι σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής κούρσας. Προχωράμε λοιπόν. Όμως, θα πρέπει να ξέρουμε που πάμε. Θα πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η διαδρομή μας και ποιο είναι το ζητούμενο. Εμείς οι «παλαιοί» θα πρέπει να πάμε στα πίσω θρανία πια, να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους. Και με την εμπειρία μας, να τους στηρίξουμε και να φτιάξουμε την καινούργια Ελλάδα, όπως την ονειρεύονται και όπως πρέπει να είναι η Ελλάδα. Διάθεση υπάρχει. Εξάλλου είμαστε και λίγοι. Είμαστε 15-20 βουλευτές. Άρα λοιπόν, εγώ τουλάχιστον που είμαι από τους αρχαιότερους βουλευτές του Κοινοβουλίου, θέλω με την εμπειρία μου να βοηθήσω σε μια τέτοια προσπάθεια. Θα πρέπει λοιπόν ο ελληνικός λαός ο οποίος θα πάει να ψηφίσει στις κάλπες τον Νοέμβριο να ξέρει ότι υπάρχει ένα σαφές σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους, που θα έχει την προοπτική να επιλύσει τα προβλήματα της νεολαίας, της κοινωνίας, των κοινωνικών ομάδων που τα προηγούμενα χρόνια τα είχαμε ξεχάσει.

 
Για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες
Εμείς θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία μας, την αυτοτέλεια μας. Να είμαστε ένα μεγάλο κόμμα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις επόμενες καταστάσεις. Όπως φαίνονται τα πράγματα, η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα και πιθανόν να πάρει την αυτοδυναμία, εάν εμείς δεν είμαστε καλοί, δεν είμαστε φρέσκοι στις ιδέες μας, δεν έχουμε την καινοτομία και τη μεταρρύθμιση μέσα μας. Εμείς όμως αυτό που θέλουμε είναι να «αλλάξει η συνταγή», να πάρουμε ένα ποσοστό που να μπορούμε να επιβάλουμε την γνώμη μας σε ορισμένα θέματα που θα είναι στη δική μας λογική. Στη λογική της σοσιαλδημοκρατίας.

 
Για την επανεμφάνιση του Κώστα Λαλιώτη και τις δηλώσεις του
Ο Λαλιώτης είναι ένα ιστορικό πρόσωπο, ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Καλά έκανε και τα είπε αυτά, κινείται σε ένα χώρο της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Τον αγαπάμε, είναι η ιστορία του ΠΑΣΟΚ, καλά τα είπε για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει αλλάξει πια. Είναι λογικό να αλλάξει. Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη αλλάζει, άρα και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει.
 

Για τον ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου στη νέα σελίδα του κεντροαριστερού χώρου
Ο ρόλος του είναι κομβικός. Για μένα ο Βενιζέλος είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει αυτή τη στιγμή το Κοινοβούλιο και γι’ αυτό, κάθε φορά που μιλάει, τον παρακολουθούν όλοι. Εξάλλου έδειξε την υπευθυνότητα του. Όταν οι άλλοι έφυγαν, ο Βενιζέλος έμεινε και έδωσε τη μάχη για τη χώρα, έβαλε τη χώρα πάνω από τον εαυτό του, πάνω από τα προσωπικά του συμφέροντα. Ο Βενιζέλος θα είναι ένα πρόσωπο που θα δώσει μια μεγαλύτερη πολιτική αξία αλλά και δύναμη σε αυτό που θέλουμε να δημιουργηθεί.

 
Για την τοποθέτηση του Στέλιου Παππά στον ΟΑΣΘ
Τι να θυμηθώ και τι να ξεχάσω απ’ αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Κατηγορούσαν την οικογενειοκρατία. Μιλούσαν για λιγότερο κράτος. Και τι έκαναν; Το 2016 διόρισαν 16.000 άτομα σε προσωποπαγείς θέσεις και ως μετακλητοί υπάλληλοι. Το βόλεμα των συγγενών, των φίλων, των συντρόφων δεν έχει ούτε πάτο ούτε κορυφή με αυτή την κυβέρνηση. Στον ΟΑΣΘ θα μπορούσε να πάει ένας νέος άνθρωπος, με προσόντα. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι με προσόντα που θα έκαναν καλά τη δουλειά τους και ας μην εργάζονταν αμισθί. Βέβαια, δεν χαρακτηρίζω το πρόσωπο, η κίνηση με ενδιαφέρει. Ο κ. Παππάς μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος άνθρωπος, να ξέρει τη δουλειά του καλά. Εμένα με ενδιαφέρει ο συμβολισμός. Ότι είναι μια παρέα η οποία διαχειρίζεται την εξουσία σαν παρέα. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τη δημοκρατία και την Ελλάδα.