ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά “Κανάλι 1 90.4fm”, στην εκπομπή “Δύο Ρεπόρτερ”. Τρίτη, 19/9/2017


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά “Κανάλι 1 90.4fm”, στην εκπομπή “Δύο Ρεπόρτερ”, με τους δημοσιογράφους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασσιμάτη
                                                                       

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017


Σχετικά με την εκδήλωσή μου με θέμα «Ισχυρό Κέντρο – Αίτημα της Κοινωνίας»
Η πολιτική είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι. Στη χθεσινή εκδήλωση ο κόσμος είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσει κάτι καινούριο. Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, που ήρθε χθες βράδυ είναι άνθρωποι που τους γνωρίζω, που έχω δουλέψει μαζί τους χρόνια, έχουμε κοινά χαρακτηριστικά. Για μένα χθες ήταν μαζί μου μια πολύ ποιοτική ομάδα ανθρώπων. Συζητήσαμε πολύ σοβαρά πολιτικά θέματα και ακούστηκε η δική μου αλήθεια. Δυστυχώς, τα υπάρχοντα κόμματα βρίσκονται πια σε “τροχιά” μαρασμού και όλες οι προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν για τη δημιουργία κάτι νέου ήταν ατελέσφορες. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα δώσει έναν καινούριο “αέρα στα πανιά” της πολιτικής στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα χρόνια ο κόσμος είχε “γυρίσει την πλάτη του” στο χώρου του κέντρου. Πολλοί ασχολήθηκαν με το χώρο του κέντρου, δοκιμάστηκαν και κρίθηκαν. Χρειάζεται, πια, κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό για να ξεπεράσουμε τα “εμπόδια” που μας έχει βάλει η ζωή. Όσο και αν το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει το “αποτύπωμά” του στην σύγχρονη πολιτική ιστορία, τα τελευταία χρόνια με τη φθορά που είχε, η συμπεριφορά των διάφορων κοινωνικών ομάδων άλλαξε απέναντί του και κάποιοι προσπάθησαν να οικειοποιηθούν το έργο του. Επίσης, προσπάθησαν να μιμηθούν τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά, όπως ξέρετε, τα θαύματα μια φορά γίνονται”. Το μεγάλο, λοιπόν, στοίχημα της κεντροαριστεράς τώρα είναι να μπορέσει να έχει το δικό της αφήγημα. Χρειαζόμαστε νέα, άφθαρτα πρόσωπα. Εγώ και στη χθεσινή μου ομιλία είπα ότι θα είμαι στα πίσω “θρανία” και θα δίνω τη συμβουλή μου. Το πρόσωπο που θα είναι αρχηγός θα πρέπει να έχει νέες ιδέες και καταλυτικό ρόλο στην συγκρότηση αυτού του φορέα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε κάποια στιγμή χθες για αυτό. Εγώ αυτό που θέλω είναι να έχω περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα, την σύνθεση και τη δομή του νέου φορέα, που θα φτιάξει ο καινούριος αρχηγός. Να δώσουμε στον τόπο το κάτι διαφορετικό. Το έχει ανάγκη.


Σχετικά με το αν μετά την συγκρότηση του νέου φορέα τα υπάρχοντα κόμματα θα διαλυθούν ή θα παραμείνουν
Για μένα δεν πρέπει να υπάρχουν. Ο, τι έγινε-έγινε. Πρέπει, να τελειώσουμε με όλο αυτό. Το είπε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν είναι να φτιάξουμε μια νέα Ένωση Κέντρου, τότε να μην προχωρήσουμε καθόλου σε αυτή τη δημιουργία. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι, στη συνέχεια, ο νέος αρχηγός μπορεί να αποφασίσει εν λευκώ ό, τι θέλει. Σε αυτή τη φάση η επιτροπή Αλιβιζάτου έχει μεγάλη σημασία. Το εκλογικό σώμα αυτή την στιγμή δεν το ξέρουμε. Δεν είναι ένα “γήπεδο” περιχαρακωμένο. Πιστεύω ότι, επειδή το σώμα που θα εκλέξει τον αρχηγό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν το ξέρουμε ακριβώς, μπορεί και να έχουμε εκπλήξεις. Εκπλήξεις που θα ενισχύσουν τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Δεν είναι ικανά τα υπάρχοντα κόμματα να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας. Είναι πολύ λίγα και μικρά μπροστά σε αυτό το θέμα. Ο νέος φορέας θα πρέπει να έχει τραβήξει βέβαια και τις διαχωριστικές του γραμμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ξέρουμε ότι ένα “κομμάτι” του ΠΑΣΟΚ θέλει να συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο με την ΝΔ. Αν, λοιπόν, ο νέος φορέας θέλει να έχει αυτόνομη πορεία, τότε αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν. Δεν μπορούμε να έχουμε “θολές γραμμές”. Ούτε μπορεί το καινούριο να στηρίζεται σε “βαρίδια” του παρελθόντος, είτε αυτά είναι δεξιά “βαρίδια” είτε αριστερά είτε “βαρίδια” του ΠΑΣΟΚ.


Σχετικά με τη δήλωση του κυρίου Τσίπρα στη ΔΕΘ, για την ανάγκη διευκρίνησης που θα πρόσκειται ο νέος αυτός φορέας
Ο κύριος Τσίπρας κάνει διάφορες τέτοιες δηλώσεις γιατί έτσι έχει μάθει να δουλεύει. Έτσι του είπαν να πει και έτσι λέει. Δεν έχει καταλάβει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και έχει μείνει πολύ πίσω. Τα γεγονότα τον έχουν ξεπεράσει. Έχω την εντύπωση ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται το νέο αυτό εγχείρημα. Ένας σύγχρονος πολιτικός πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να βλέπει το μέλλον. Δυστυχώς, δεν έχω δει πολλούς πολιτικούς οι οποίοι να μπορούν να βλέπουν το παρόν και να προγραμματίζουν το μέλλον.


Σχετικά με την έλλειψη αντίδρασης από τις οικολογικές οργανώσεις απέναντι στην αριστερή κυβέρνηση, σε ό, τι αφορά την περιβαλλοντική ρύπανση των ακτών της Αττικής
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο κοινοβούλιο δύο οικολόγους βουλευτές που δυστυχώς δεν αρθρώνουν “οικολογικό” λόγο. Είμαι πλήρως απογοητευμένος από την απραξία που υπάρχει. Πρέπει να έχεις τις ιδέες σου, τις αντιλήψεις σου και μια αναγεννητική προοπτική. Έτσι πιστεύω πρέπει να συμβαίνει και στην οικολογία. Να είναι αναγεννητική και προσαρμόσιμη. Βλέπω όλους τους οικολόγους σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια να έχουν στερέψει από ιδέες. Και αυτό με ανησυχεί.


Σχετικά με την πολιτική “ρύπανση” που επικρατεί
Χρειάζεται ένα νέο μείγμα πολιτικής και κυρίως ανθρώπους “εκτός των τειχών”. Όσοι είμαστε “εντός των τειχών”, ό, τι είχαμε να δώσουμε, το δώσαμε. Τώρα πρέπει να έρθουν και οι άνθρωποι που είναι εκτός. Πρέπει να ακολουθήσουμε έναν ανόθευτο πολιτικό προσανατολισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς με την απραξία και τους συμβιβασμούς με τα ευρωπαϊκά και εγχώρια συμφέροντα. Η ΝΔ δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από το παρελθόν της. Άρα, δε χρειαζόμαστε “αναπαλαίωση” των υπαρχόντων κομμάτων. Χρειαζόμαστε κάτι νέο και ανατρεπτικό. Κάτι καινοτόμο, που θα μπορέσει να προσελκύσει τους νέους μας που αγωνιούν. Από εκεί και πέρα, όταν δημιουργηθεί αυτό το νέο, τους ανθρώπους που έδωσαν τη “μάχη” δεν τους πετάς. Εγώ θα τους εμπιστευόμουν σε θέσεις “κλειδιά”. Δεν σημαίνει ότι όταν τελειώνουν οι εκλογές, τελειώνει και η προσφορά στο χώρο. Πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις παλιές περιχαρακώσεις. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να πετύχει το όλο εγχείρημα.


Σχετικά με την έλλειψη νέου κόσμου στα κόμματα
Στη χθεσινή εκδήλωση είχε πολύ νέο κόσμο. Είχε κόσμο της εργατιάς. Νέο κόσμο που δουλεύει στα νοσοκομεία. Γιατρούς, νοσηλευτές που έχουν ανάγκη κάτι διαφορετικό και αγωνιούν για τον τόπο.


Σχετικά με τις δηλώσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Ειλικρινά, απογοητεύτηκα. Δεν άκουσα τίποτα διαφορετικό. Δεν είδα κάτι που θα προσελκύσει το λαό και θα είναι ελκυστικό για τους νέους. Ήταν μια “σούπα” από τα παλιά. Αυτό το θεωρώ ξεπερασμένο, όπως ξεπερασμένη θεωρώ μια κρατικοδίαιτη έκθεση Θεσσαλονίκης. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την ίδια τη ΔΕΘ, που είναι ένα απαραίτητο οικονομικό γεγονός, ώστε να τη βάλουμε σε άλλη τροχιά. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και να βρούμε τις ισορροπίες μας. Θέλω τον ιδιωτικό τομέα να λειτουργεί με ένα αυστηρό πλαίσιο. Ο ιδιωτικός τομέας παράγει ενώ ο δημόσιος καταναλίσκει. Εγώ εκπροσωπώ έναν φιλελεύθερο σοσιαλισμό. Δεν μπορώ να μην πιστεύω στην κοινωνία της παραγωγής. Σε ό, τι έχει να κάνει με τις τράπεζες, εδώ και 10 χρόνια δεν τις άγγιξε κανείς. Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα έχει δικό της νοσοκομείο, το ΤΥΠΕΤ. Ποιος το πληρώνει αυτό το νοσοκομείο; Δε γίνεται σήμερα να υπάρχει μια τέτοια νοοτροπία. Δε γίνεται τα λεφτά του Έλληνα πολίτη να τα διαχειρίζονται κάποιοι, προσφέροντας προνομιακές υπηρεσίες σε ορισμένη κατηγορία ανθρώπων. Κι όμως το ζήτημα αυτό είναι “ιερή αγελάδα”. Δεν το “ακουμπάει” κανείς. Πρέπει να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, που έχει πληγεί. Δεν μπορούν κάποιες κοινωνικές ομάδες να απολαμβάνουν όλων των προνομίων και κάποιες άλλες να είναι εντελώς απέξω. Θα ήθελα να σας πω κάτι. Έκανα μια πρόταση στους Υπουργούς Υγείας, σήμερα θα καταθέσω και ερώτηση ώστε όποιος γιατρός από αυτούς που έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους και δεν έχει πληρωθεί η θέση τους, εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων του κράτους, να μπορεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι να πληρωθεί η θέση του από κάποιο νέο γιατρό, μετά από προκήρυξη.