ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, 98.7 fm. Παρασκευή, 22/9/2017


 
Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, 98.7 fm

 

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
 
 

Δημοσιογράφος: Ο κύριος Κουρουμπλής δίνει εξηγήσεις στη Βουλή για το γνωστό πια θέμα της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό.  Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο.
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω ότι πνίγηκε σε μια σταγόνα νερό. Μας έδειξε ότι για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε επικοινωνιακά και αυτό αντί να τον βοηθήσει, τον παρέσυρε στον πάτο μαζί με την πίσσα. Είναι τελειωμένη ιστορία αυτή και πιστεύω ότι δεν θα είναι υπουργός στον επόμενο μετασχηματισμό. Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη σημασία στην επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων, η όλη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος από την κυβέρνηση ήταν κακή από την αρχή και συνεχίστηκε με σωρεία λαθών. Δεν καλύπτεται αυτό το θέμα, ξέρετε.  Πρόκειται για πολύ μεγάλη καταστροφή, μεγαλύτερη καταστροφή από τις φωτιές τις καλοκαιρινές.  Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Ο κύριος Κουρουμπλής έχει πάρει το δρόμο του άνευ επιστροφής και το να βγαίνει στα κανάλια κάθε μέρα και να προσπαθεί να μας λέει τη δικιά του αλήθεια, επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση του.

 
Δημοσιογράφος: Πόσο περισσότερο όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιβάλλον...
Λ. Γρηγοράκος: Σε ποιο περιβάλλον; Έχει δυο –τρεις οικολόγους μέσα, από τους οποίους δεν ασχολείται κανείς, ούτε βγήκε κανείς τους να υψώσει το ανάστημά του στον Κουρουμπλή. Οι οικολόγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιόλογοι και οι δύο. Αλλά δεν βγήκε, όπως καταλάβατε, κανείς, γιατί δεν ήθελε να κάνει μεγαλύτερο κακό στην κυβέρνηση. "Εποίησαν την νήσσαν" και οι δύο. Αυτό, δυστυχώς, είναι το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού κοινοβουλίου ετούτη τη τη φορά. Το ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν αντιτίθενται, δεν παίρνουν το λόγο, δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Εμείς παλιά, αλλά και τώρα το πράττουμε αυτό. Οι παλιοί πολιτικοί είχαν το θάρρος της γνώμης τους, με όλες τις συνέπειες. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει μόνο μια "ομερτά" που λέει "σ’ αυτό το βωμό τα θυσιάζουμε όλα, αρκεί να είμαστε στην εξουσία". Στην πολιτική το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" είναι πολύ κυνικό, να ξέρετε,  και θα τιμωρηθούν γι αυτό, όχι μόνο οι συγκεκριμένοι βουλευτές, αλλά όλος ο ΣΥΡΙΖΑ.

 
Δημοσιογράφος: Τι γίνεται στο χώρο της κεντροαριστεράς; Είχαμε την παρέμβαση της κυρίας Γεννηματά, που λέει ότι "δεν θα γίνουμε δεκανίκι, δεν θα ψηφίζουμε ότι δεν ψηφίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες", διαφορετική τοποθέτηση από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και εκλογές μπροστά.
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι αυτό που έγινε οφείλαμε να το έχουμε κάνει εδώ και καιρό. Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να "περνάνε" πράγματα,  για τα οποία δεν υπάρχει καθολική πλειοψηφία. Είχα πει πριν ένα χρόνο ότι δεν πρέπει να δίνουμε στο ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να περνάει, με τη δικιά μας ψήφο, πράγματα στη Βουλή, όσο σημαντικά κι αν είναι αυτά, και να βολεύουμε στη σταθεροποίησή της κυβερνητικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έστω και μετά από ένα χρόνο, χαίρομαι που επιβεβαιώνομαι, με αυτό που έκανε η κυρία Γεννηματά και αυτό που έκανε και το ΠΟΤΑΜΙ. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Να κάνει αντιπολίτευση. Όχι να συγκυβερνά με την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση είναι αντιπολίτευση. Δεν είναι γκρίζο, είναι άσπρο – μαύρο.  Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά με βάση αυτό που θέλει να κάνει και η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει την δικιά της δουλειά, όπως είναι ταγμένη από το Σύνταγμα, τους νόμους και όλο το πλαίσιο λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού.


Δημοσιογράφος: Μια πολύ μεγάλη εκδήλωση είχατε την περασμένη Δευτέρα. Βρέθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης εκεί, ο οποίος επιτέθηκε και στον Γιώργο Παπανδρέου.
Λ. Γρηγοράκος: Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα νέο πρόσωπο, που, για μένα, έχει να δώσει πολλά στην εγχώρια πολιτική και θ’ αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Με την παρουσία του Ανδρουλάκη, του Καμίνη και του Θεοδωράκη, αυτός ο φορέας θα υπερβεί τα κομματικά τείχη και πιστεύω θα έχουμε μια ψηφοφορία που θα γίνει και ηλεκτρονική. Έχω την πεποίθηση ότι θα γίνει η αποδοχή του αιτήματος αυτού, όσα εμπόδια κι αν μπαίνουν. Για μένα, το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι καθαρά πολιτικό θέμα. Πρέπει λοιπόν να πάμε σε ηλεκτρονική ψηφοφορία για να μην υπάρχει κανένα "γήπεδο", να μην υπάρχουν "δοκάρια", "αράουτ", "πέναλτι". "Ανοίγουμε" στην κοινωνία. Πάμε σε κάτι καινούργιο, διαφορετικό, εκσυγχρονιστικό, ανατρεπτικό, καινοτόμο. Εκλέγουμε έναν αρχηγό που τον θέλει η κοινωνία και όχι έναν αρχηγό που τον θέλουν οι κομματικές νομενκλατούρες και τα καταγώγια και τα υπόγεια και μια βάση του κόμματος, η οποία είναι γερασμένη εδώ και αρκετά χρόνια. Η κυρία Γεννηματά εμφανίζει μια έντονη αμηχανία σ’ αυτό το θέμα και θα πρέπει να το ξεπεράσει. Οφείλουμε να πάμε σε αυτή τη διαδικασία και να παρθούν πρωτοβουλίες απ΄ όλους αυτούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί. Διαφορετικά, να προχωρήσουν μπροστά όσοι μπορούν. Δεν θεωρώ ότι οι πολίτες που θα ψηφίσουν αυτό το καινούργιο κόμμα είναι αναξιόπιστοι, είναι τσαρλατάνοι, είναι απατεώνες και θα ψηφίσουν μια και δυο και τρεις φορές. Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όλον αυτόν τον κόσμο που έχει βγει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε κι εμείς ευθύνες γι αυτό που έχει γίνει και πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από ένα μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό τμήμα της κοινωνίας, έναν φορέα και έναν κομματικό χώρο που πρέπει να προβάλει κάτι το καινούργιο και κάτι το διαφορετικό. Τα παλιά τα ξέρουμε. Τα κομματικά ακροατήρια τα ξέρουμε, τα βαρεθήκαμε, δεν τα θέλουμε. Αν είναι να πάμε σε 50.000 ψήφους για να φτιάξουμε ένα καινούργιο κόμμα, με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά δεν θα είμαι παρών σε μια τέτοια διαδικασία. Θέλω καινούργια πράγματα, διαφορετικά, ανατρεπτικά, τα οποία θα δώσουν μια ώθηση μεγαλύτερη στους νέους και στην κοινωνία για τα επόμενα είκοσι-τριάντα χρόνια. Όλα αυτά τα στερεότυπα δεν με αφορούν πια. Είναι επιζήμια και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, αν θέλει να με ακούσει, θα το καταλάβει. Πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Πρέπει να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός συνόρων, "εκτός των τειχών". Μόνο με αυτούς μπορούμε να συνεννοηθούμε τώρα. Με όσους ήταν "εντός των τειχών", συνεννοηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε στο 6%. Για να μπορέσουμε να υπερβούμε το 6% και να πάμε σε ένα διψήφιο νούμερο, για να ζητήσουμε αυτό που ταιριάζει σε έναν πολύ μεγάλο χώρο του κέντρου, του μεταρρυθμιστικού και προοδευτικού κέντρου, πρέπει να κάνουμε πράγματα ανατρεπτικά, που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική κοινωνία να μας ακολουθήσει.