ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά “Κανάλι 1 90.4fm”. Τρίτη, 17/10/2017


 
Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά “Κανάλι 1 90.4fm”, στην εκπομπή “Δύο Ρεπόρτερ”, με τους δημοσιογράφους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασιμάτη
                                                                                               

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017


Για τις προσδοκίες που μπορούμε να έχουμε από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.
Πρόκειται για μια καλή συγκυρία για την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί αυτές τις ενέργειες τις βλέπουν θετικά. Υπάρχει το θέμα της έντασης των σχέσεων των Η.Π.Α. με την Τουρκία και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξέρει να μεταλλάσσετε από αντιαμερικανός σε φιλοαμερικανός, ανάλογα με το πού βρίσκεται. Θα πρέπει, όμως, να είμαστε γενναιόδωροι σε κάτι τέτοιες στιγμές. Εφόσον αυτό το ταξίδι είναι καλά προετοιμασμένο, μπορούμε να προσδοκούμε ότι όλα μπορούν να έχουν μια θετικότερη εξέλιξη από τα προηγούμενα χρόνια. Παρά τις διαφωνίες που μπορεί κάποιος να έχει σχετικά με την πολιτική της Αμερικής, η Αμερική πάντα θα είναι μια ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο. Συνεπώς, η επίσκεψη αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα από τον Πρωθυπουργό. Φυσικά, στο τέλος θα πρέπει να υπάρξει μια αξιολόγηση της επίσκεψης. Να δούμε τι γίνεται με τις επενδύσεις. Γιατί το αμερικανικό λόμπι δεν πείθεται. Πώς να πειστούν, όταν στην Ελλάδα δεν προχωρά καμία επένδυση; Βλέπουμε, ότι όταν πάει κάτι να “προχωρήσει” υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις που το καθυστερούν. Πρόκειται για μια fake Αριστερά. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις της Ευρώπης και της Αμερικής που θέλουν να μας “τραβήξουν” προς τα μπροστά αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει μια συντηρητική οπισθοδρόμηση. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, γιατί είναι μέσα στο DNA της παράταξής τους αυτή η οπισθοδρόμηση. Και αυτό είναι το άσχημο. Όσο, λοιπόν, καλές προθέσεις και να έχουν, όσο και αν γίνονται πράγματα, υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες δίνουν σήματα ότι τα πράγματα έτσι είναι, δε θα αλλάξουν, γιατί έτσι τα έχουν “πλάσει” στο μυαλό τους. Εάν ο κύριος Τσίπρας δεν καταφέρει να απαλλαγεί από αυτού του είδους τη νοοτροπία, όπως εν μέρει έπραξε το 2015 και κέρδισε τις εκλογές, τότε τα πράγματα δε θα προχωρήσουν. Δε γίνεται, όμως, όταν έχεις παραχωρήσει ολόκληρη τη χώρα και τον εθνικό πλούτο για 100 χρόνια να κατηγορείς τον καπιταλισμό και να δημιουργείς εχθρούς. Ο κύριος Τσίπρας, όμως, αυτή την στιγμή έχει μια προνομιακή σχέση με τους δανειστές. Εκποίησε τη χώρα και τα δίνει όλα. Δεν μπορεί να τους αρνηθεί τίποτα και αυτό το ξέρουν οι δανειστές. Γι αυτό τον θέλουν. Και η Μέρκελ τον προτιμά και η Ευρώπη και ο ίδιος ο Τράμπ τον έχει χαρακτηρίσει “καλό κυβερνήτη”. Τον θέλουν, γιατί δεν αντιστέκεται. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν και διαφωνίες, έδειχναν κάποια αντίσταση. Ωστόσο, ο κύριος Τσίπρας, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά παιχνίδια και την αδυναμία της αντιπολίτευσης, καταφέρνει να είναι κυρίαρχος του πολιτικού “παιχνιδιού”.
 
Για τη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στους δανειστές
Σίγουρα το μεγάλο “ΟΧΙ” που είπαν ήταν στο Υπερταμείο. Ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς είπαν όχι. Εμείς δε βάλαμε “ενέχυρο” τη χώρα για 100 χρόνια. Όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με το ΤΑΙΠΕΔ είναι απίστευτα. Και δεν έχει μιλήσει κανείς. Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι η ΝΔ για δύο χρόνια έκανε “Ζάππεια” και μετά ήρθε ο κύριος Σαμαράς και είπε: “ουδείς αλάνθαστος”. Αλλά αυτά τα δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τόση ζημιά, που κάποια στιγμή οι οικονομολόγοι και οι ιστορικοί θα το αναλύσουν. Στην πραγματικότητα,  η οργή, ο θυμός και αυτή η καλλιέργεια βίας έφεραν τον κύριο Τσίπρα στην εξουσία. Εάν από την αρχή η ΝΔ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ακολουθούσαν για την Ελλάδα το δρόμο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, τώρα δε θα είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν κυβερνήσεις κεντροαριστερές, οι οποίες έχασαν την κοινωνική τους στήριξη, όταν έκαναν τραγικά λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνονθύλευμα δυνάμεων. Δεν μπορείς να τον τοποθετήσεις κάπου. Στη σοσιαλδημοκρατία δεν ανήκει. Ξαναγύρισαν στο “Die Linke”. Είναι σοσιαλδημοκρατικό το “Die Linke” της Γερμανίας; Βέβαια, ο κύριος Τσίπρας θα μπορούσε, να κάνει την οποιαδήποτε κυβίσθηση. Όπως είδατε, η λέξη “κωλοτούμπα” έχει γίνει διεθνής πια. Ο  κύριος Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Περνάνε τα νομοσχέδια με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και την επόμενη μέρα δεν συμβαίνει τίποτα. Δεν μιλάει κανένας. Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ παρήλασε από λαϊκιστές δημοσιογράφους και «δημιούργησε κλίμα», καθυβρίζοντας το παλαιό πολιτικό σύστημα. Οδήγησαν στην εξουσία ανερμάτιστους πολιτικά ανθρώπους, όπως ο Βαρουφάκης, με αποκορύφωμα να έρχονται τώρα σκηνοθέτες μεγάλου βεληνεκούς και να θέλουν να κάνουν ταινία το πρώτο εξάμηνο της θητείας Βαρουφάκη. Κάτι δεν πάει καλά σε όλη αυτή την ιστορία.


Για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει μια γόνιμη συζήτηση στην πολιτική σκηνή
Εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια φωνάζω για μια εθνική στρατηγική, ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο για το οποίο θα συζητήσουμε όλοι μαζί, είτε διαφωνούμε είτε όχι. Να δούμε τι είναι καλό για τη χώρα και να προχωρήσουμε μπροστά, όπως έκαναν οι Κύπριοι. Η “βόμβα” της Κύπρου “έσκασε” στα χέρια του ΑΚΕΛ. Είδατε, όμως, τι συμπεριφορά είχε αυτό το κόμμα την επόμενη μέρα για τους Κυπρίους. Εδώ δεν είχαμε τέτοιες συμπεριφορές. Άρα, το πολιτικό μας σύστημα ήταν ανώριμο. Και αυτό οδήγησε τη χώρα σε βαθιά κρίση 8 χρόνια τώρα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν επιθυμεί την μετριοπάθεια, την σύνεση. Θέλει να δημιουργεί αντιπαλότητα. Όποιος δεν είναι μαζί τους, είναι απέναντί τους. Στο κοινοβούλιο υπάρχουν δυνάμεις και άνθρωποι, που ισχυρίζονται, ότι ο Αρχιεπίσκοπος τους είπε να μην παραιτηθούν. Βλέποντας αυτά τα φαινόμενα, οφείλουμε όσο ποτέ άλλοτε να ξεπεράσουμε τις κομματικές περιχαρακώσεις, ώστε αυτός ο χώρος που λέγεται Κέντρο, να σηκώσει το ανάστημά του, να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και το θυμό και να προχωρήσει μπροστά. Θέλουμε να φτιάξουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό. Νέα πρόσωπα, νέα ηγεσία στην Ελλάδα, όχι μόνο στον κεντρώο χώρο. Θέλουμε καινούριο πολιτικό προσωπικό, γιατί το υπάρχον δε φαίνεται να είναι αντάξιο των δύσκολων συνθηκών που περνά η χώρα.

Για την υποψηφιότητα ενός νέου ανθρώπου, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς
Εγώ έχω ταχθεί στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, γιατί πιστεύω σ’ αυτόν. Έχω ξεχωρίσει τον Νίκο εδώ και πολλά χρόνια, γιατί ο Νίκος ήταν παρών και στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις πολύ δύσκολες στιγμές του. Πιστεύω πως έχει μια συνετή παρουσία και στο debate που έγινε ήταν καλός και πειστικός. Πιστεύω πως έχει ήθος, αρχές, προοδευτικό πρόσημο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Θεωρώ ότι μπορεί να επαναφέρει την πολιτική στο επίκεντρο. Δε θέλω να φτιάξουμε ένα κόμμα, το οποίο θα είναι ένα άθροισμα δυνάμεων, παραγόντων και φυλάρχων. Θέλω ένα κόμμα διαφορετικό, το οποίο θα πιστεύει στη δύναμη του λαού, θα είναι προοδευτικό, θα είναι προσαρμοσμένο στους καιρούς, θα αγαπάει τους νέους, θα είναι αναγεννητικό και θα σέβεται τους πολίτες. Πάνω από όλα, να δίνει σημασία στην κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αν το κόμμα που θα φτιάξουμε δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν πιστεύει βαθιά στη δημοκρατία και τον άνθρωπο, καλύτερα να μην το φτιάξουμε. Πρέπει, οπωσδήποτε, να δούμε τι γίνεται με όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι εκτός των “τειχών”, που τα τελευταία χρόνια “γύρισαν την πλάτη” τους στο πολιτικό σύστημα και μπήκαν στο περιθώριο. Σε αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να ξαναδώσουμε δύναμη. Να τους ενεργοποιήσουμε, ώστε να συμμετάσχουν στη δημιουργία του νέου φορέα. Θέλουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό νόημα στη δημοκρατία. Αυτό πρέπει να πετύχουμε, αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Βλέπουμε ότι βγαίνουν και μιλούν, αρθρογραφούν, μάλιστα, υπέρ κάποιου υποψηφίου της κεντροαριστεράς, ορισμένοι “καρεκλοκένταυροι”, εκπρόσωποι του πολύ παλιού πολιτικού συστήματος. Υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Αυτό που διεκδικώ για το χώρο που θέλω, είναι να με εκφράζει τουλάχιστον με την αξιοπρέπειά του. Δε χρειάζομαι κανέναν να μου πει ποιον να διαλέξω για την παράταξή μου. Όσοι μιλούν, να διάλεγαν τον υποψήφιο που επιθυμούσαν, στις εκλογές της παράταξής τους, όταν βρισκόντουσαν σε αυτή.