ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91.5 fm. Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91.5 fm, στο δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Για τη χθεσινή τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με την αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης

Πρόκειται για μια απόφαση, που παραπέμπει ξανά στο δικαστήριο για επανεξέταση του θέματος. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι επιλήψιμο και δεν έχουν να πουν τίποτα οι βουλευτές για το θέμα. Το δικαστήριο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Άρα, λοιπόν, στην ουσία δεν υπάρχει τίποτα και δεν μας δεσμεύει για τίποτα. Είναι όμως υποχρεωτικό, το ελληνικό κοινοβούλιο να πάρει θέση, να επαναπεμφθεί αυτή η υπόθεση στο δικαστήριο. Νομίζω ότι «ανέβηκε» πολύ ψηλά αυτό το θέμα, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βαρύτητα. Υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά ζητήματα. Υπάρχει άλλη άποψη για την Καταλονία, γιατί μπορεί αύριο-μεθαύριο η Μάνη να πει ότι θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί. Αν θυμάμαι καλά, πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν ήμουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Στεφανόπουλο στη Μάνη, στον πανηγυρικό της ημέρας ένας ομιλητής ζήτησε την ανεξαρτησία της Μάνης. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει αυτά να τα βλέπουν οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες κάθε κράτους και να συνυπολογίζουν τις επιπτώσεις. Και στην Αγγλία στο Brexit, όπως είδατε, αυτοί οι οποίοι ήταν υπέρμαχοι της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα έχουν εξαφανιστεί και είναι κάπου αλλού. Έκαναν το κακό στην πατρίδα τους και με το λαϊκισμό τους οδήγησαν τον αγγλικό λαό σε μια μεγάλη περιπέτεια. Άρα, λοιπόν και οι λαοί εδώ πρέπει, να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι, να αποφασίζουν με ήρεμες συνθήκες και όχι με ταχύτατες συνθήκες να τρέχουν σε ένα δημοψήφισμα, όπως έγινε στην Ελλάδα. Αυτό το δημοψήφισμα στην Ελλάδα μέσα σε 5 μέρες δεν έχει γίνει σε καμία χώρα της υποσαχάριας Αφρικής. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα, με το δημοψήφισμα που έκανε ο Τσίπρας και η παρέα του, είναι τραγικό.

Για την στήριξή του στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη και το μέλλον της κεντροαριστεράς

Εκτιμώ όλους τους συναδέλφους μου, αλλά εκτιμώ και την δική μου άποψη, να μπορώ να αξιολογώ την κάθε παρουσία. Με τον Ανδρουλάκη έχουμε κοινούς αγώνες. Τον στηρίζω επειδή νομίζω ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να βγάλει αυτό το χώρο από τα αδιέξοδά του. Εμείς, όπως έγραψα σε ένα πρόσφατο άρθρο μου, πρέπει να πάμε στα «πίσω θρανία». Με την εμπειρία μας, με την σοφία μας, με αυτά που έχουμε αποκομίσει, θα βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα της Ελλάδος. Ήδη τα παιδιά μας είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς.  Πρέπει να μπούνε σε άλλους δρόμους για να μπορέσουν να κατακτήσουν τη ζωή τους,  που την έχουμε υποθηκεύσει. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, να δημιουργήσουν ένα κράτος αλληλεγγύης, πρόνοιας και κυρίως αξιοκρατίας. Πιστεύω, ότι  η κεντροαριστερά έχει τις ευθύνες της για ό, τι έχει συμβεί στη χώρα και για μένα είναι πολύ μεγάλη γενναιοδωρία, ότι έχει κάνει την αυτοκριτική της. Αντίθετα, άλλοι χώροι δεν έχουν κάνει την δική τους. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω στους φίλους της Νέας Δημοκρατίας και στους ψηφοφόρους ότι δεν βλάπτει η αυτοκριτική. Εν αντιθέσει με τους Πασόκους που έκαναν αυτοκριτική και έφεραν το κόμμα στο 4,6% και «πλήρωσαν πολύ ακριβά το μάρμαρο». 

Για την αρνητική στάση του κυρίου Λεβέντη

Πρόκειται για ένα κόμμα κι έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν έχει να πει τίποτα. Είναι ένας πολιτικός της δεκαετίας ’70 - ’80. Προσπάθησε να μπει στη Βουλή και τα κατάφερε, σαν αποτέλεσμα μιας αντίδρασης από τους Έλληνες πολίτες. Δε νομίζω ότι προσφέρει τίποτα. Έχει κάνει ένα οικογενειακό κόμμα και θέλει να γίνει υπουργός και να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση. Έβαλε το γιό του αντιπρόεδρο. Άλλα λέει, άλλα κάνει. Δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη σε έναν τέτοιο πολιτικό, ο οποίος δεν έχει τίποτα να πει, παρά μόνο μια πολιτική «καφενείου».

Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ

Η Αμερική θα υποστηρίξει τα δικά της συμφέροντα. Το Αμερικάνικο Σύνταγμα λέει το εξής: πρώτα ο αμερικανικός λαός. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθμίσουμε αυτά τα γεγονότα. Μην περιμένουμε μεγάλες αλλαγές σε πρώτη φάση. Το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε εμείς τώρα, είναι να εξετάσουμε τα λάθη της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν κάτι διαφορετικό για εμάς. Τα λάθη της Τουρκίας θα φέρουν την Ελλάδα σε ευνοϊκή θέση. Δεν κρύβω τα συναισθήματά μου για τον Αμερικανικό λαό και το Αμερικανικό Σύνταγμα. Είμαι Δημοκράτης, είμαι θαυμαστής του Κλίντον, του Ομπάμα και πολλών άλλων Προέδρων, που έφεραν την Αμερική πάρα πολύ ψηλά σε διεθνές επίπεδο και, φυσικά, σε οικονομικό επίπεδο. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες διαφωνίες με τους Ρεπουμπλικάνους, γιατί σε κάποιες θέσεις τους είναι ακραίοι. Ακραίες θέσεις παίρνει μερικές φορές και ο Τραμπ και γίνεται λίγο επικίνδυνος για τον κόσμο. Η Αμερική δεν είναι μια χώρα, η οποία μπορεί να κάνει λάθη και να περάσουν απαρατήρητα. Μια τόσο μεγάλη χώρα, η οποία είναι η παγκόσμια κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, όπως καταλαβαίνετε, αν «βήξει», «αρρωσταίνουμε» όλοι. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να σταθμίσουμε όλα αυτά και να ευχηθούμε ο Πρωθυπουργός σε αυτήν την επίσκεψη στις Η.Π.Α. να κερδίσει τα καλύτερα. Σ’ αυτά τα θέματα πρέπει να έχουμε επιτυχία.

Για το μεγάλο θέμα που υπάρχει με το αγκυροβόλι μεταξύ Κυθήρων και Λακωνικού κόλπου

Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των Κυθήρων και της Νεάπολης, του όρμου Βατίκων. Γίνεται μεγάλη καταστροφή και η ομάδα των ψαράδων εκεί, όπου πρόεδρος είναι ο φίλος μου ο Ψαράκης, έχει δώσει μεγάλες μάχες, γι’ αυτό το θέμα. Βέβαια, τα συμφέροντα είναι τεράστια. Όμως, το Λιμενικό της περιοχής κάνει καλά τη δουλειά του. Ας ελπίζουμε μόνο να μην γίνει κανένα ατύχημα. Προσωπικά, με το Λιμενικό Σώμα της Νεάπολης, του Γυθείου και της Μονεμβασιάς είμαι κατενθουσιασμένος, για τη συμπεριφορά τους και για τους ελέγχους που κάνουν. Πρέπει να τα λέμε αυτά τα καλά. Στην περιοχή αυτή έχουμε και το θέμα με το Παυλοπέτρι. Έγινε μια ωραία εκδήλωση το καλοκαίρι. Στην περιοχή της Νεάπολης βρίσκεται το Παυλοπέτρι, η πιο διάσημη πόλη εναλίων αρχαιοτήτων στον κόσμο. Όταν χωρίστηκε η Ελαφόνησος από την στερεά, την Πελοπόννησο, βυθίστηκε μια ολόκληρη πόλη και είναι εκεί. Υπάρχουν τόσο ωραίες έρευνες και τόσες μεγάλες μελέτες που πραγματικά μας συγκινούν και πρέπει εμείς οι ίδιοι να δώσουμε την ευκαιρία σ’ αυτούς τους ανθρώπους, να γίνει πιο γνωστό το θέμα αυτό. Έχουμε λόγους να προστατέψουμε αυτή την περιοχή, πόσο μάλλον από μια πιθανή ρύπανση που θα καταστρέψει όλη την Πελοπόννησο.