ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89fm. Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89fm, στην εκπομπή “Άριστα 10”, με τη δημοσιογράφο Λώρα Ιωάννου
                                                                                               
 
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Για τις επιφυλάξεις του στο θέμα της αλλαγής φύλου στην ηλικία των 15, που προβλέπει το νομοσχέδιο
Αρχικά θέλω, να τονίσω, ότι θεωρώ σημαντικό για τη χώρα μας, να αναγνωρίσει επιτέλους τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι τόσα χρόνια ήταν εγκλωβισμένοι, «φυλακισμένοι» και βρίσκονταν στο κοινωνικό περιθώριο. Θεωρώ, ότι έχουν δικαιώματα και πρέπει η ελληνική πολιτεία, να τους τα αναγνωρίσει. Το θέμα, όμως, δεν συζητήθηκε εξαρχής σωστά. Η κυβέρνηση δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει το θέμα προβάλλοντας, δήθεν, ότι κάποιοι είναι πιο αριστεροί, πιο προοδευτικοί και κάποιοι άλλοι είναι σκοταδιστές. Θα έπρεπε να χειριστεί διαφορετικά το όλο θέμα. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί μεγάλο μέρος των πολιτών. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που περνούν δύσκολα, ζουν έναν «Γολγοθά» και οφείλουμε να δώσουμε μια λύση. Ωστόσο, η κυβέρνηση «ανέβασε» πολύ ψηλά το θέμα στην πολιτική ατζέντα γιατί ποτέ δε θέλει να είναι όλα τα κόμματα της Βουλής ενωμένα. Επιδιώκει το διχασμό των κομμάτων. Σε κάτι τέτοιο πρέπει να είμαστε όλοι σύμμαχοι, μαζί και η Εκκλησία. Να βρούμε μια λύση για αυτούς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι είναι αδικημένοι και, επιτέλους, να σταματήσουν να είναι κοινωνικά «αλυσοδεμένοι».

Για τη στάση που θα κρατήσει τελικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο θέμα
Εμείς, ως κόμμα, έχουμε μια συνεδρίαση για το θέμα, η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη για το επίμαχο άρθρο. Εγώ μπορώ, να σας πω τη δική μου άποψη, την οποία έχω καταθέσει και εγγράφως στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός μου. Η γνώμη μου είναι, ότι η έναρξη των διαδικασιών μπορεί να γίνεται στα 15 χρόνια του ενδιαφερόμενου. Θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά επιστημονικά όργανα, επιτροπές, κοινωνική συμμετοχή και, από τα 15 μέχρι τα 18, να δίνεται η δυνατότητα στον άνθρωπο αυτό, που έχει κάνει την αίτηση, να επανεξετάζει την απόφασή του και να αξιολογείται από ειδικές επιτροπές, που θα είναι σε επαφή με την οικογένεια. Η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε τέτοιες ηλικίες, που το παιδί δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Μετά, αναλόγως, να ολοκληρώνεται η  διαδικασία στα 18 του χρόνια. Πιστεύω, ότι μπορούν να περιμένουν μια τριετία, αφού έχουν κάνει αυτή την αίτηση για αλλαγή φύλλου και στα 18, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν υπάρχουν επιστημονικές, ιατρικές, ψυχολογικές, κοινωνικές αντιρρήσεις, τότε να γίνεται αυτή η αλλαγή. Γιατί μην ξεχνάμε, ότι ένα παιδί μεταξύ 16 και 17 μπορεί να αλλάξει γνώμη. Να υπάρχει το περιθώριο της τριετίας. Δεν μπορεί να προχωράμε σε επιφανειακές διαδικασίες. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να απουσιάζουν από τη διαδικασία φορείς όπως η ψυχιατρική εταιρεία, η παιδοψυχιατρική ή οποιεσδήποτε άλλες έχουν σαφή και ουσιαστική άποψη για το θέμα. Θα ήθελα να είναι πολύ υψηλά τα κριτήρια. Να προχωρά η διαδικασία μέσα από ένα πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο. Και θα πρέπει σε αυτό να συμμετέχει και η Εκκλησία. Δεν μπορεί να απουσιάζει από κάτι τέτοιο. Να σας πω, βέβαια, ότι υπάρχουν και «φωτισμένοι» ιεράρχες, που αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Το θέμα πρέπει, να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.