ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Fly 89.7 FM.Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Fly 89.7 FM

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

Για την πολιτική κατάσταση στη χώρα
Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. Η κρίση έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των πολιτών και η πολιτική ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά ζοφερή. Αποπνέει ένα τέλμα. Υπάρχει απαισιοδοξία. Η κοινή γνώμη εμφανίζεται αδιάφορη στα όσα γίνονται. Υπάρχει γενικά μια απάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώθηκε γιατί οι ψηφοφόροι του νιώθουν εξαπατημένοι. Ήρθαν σαν εκφραστές του νέου και του άφθαρτου, αλλά οι ίδιοι αντιγράφουν παλιές και φθαρμένες κακές στιγμές του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Για τις προσδοκίες του από το νέο φορέα μετά τις  εκλογές στην κεντροαριστερά
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ένας σύγχρονος πολιτικός λόγος. Θέλω ο νέος φορέας να έχει κάτι καινούργιο, να έχει άφθαρτα πρόσωπα, νέες ιδέες, που θα αφυπνίσουν τα παιδιά μας. Η χώρα δεν χρειάζεται άλλες περιπέτειες. Το πολιτικό σύστημα, που έχουμε σήμερα, σίγουρα δεν εκφράζει τους νέους. Και από τη στιγμή που οι νέοι δεν εκφράζονται, τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Οι νέοι μας, είναι άνθρωποι πολυταξιδεμένοι, πολίτες του κόσμου. Δεν είναι παιδιά μιας χώρας. Εργάζονται στην Ευρώπη, στην Αμερική, παντού. Χρησιμοποιούν με φυσικό τρόπο τις νέες τεχνολογίες. Πρέπει λοιπόν πάση θυσία να δώσουμε χώρο στα νιάτα να κυβερνήσουν και δεν μπορούμε να πάμε σε παλιά πρόσωπα που θέλουν πάλι να οδηγήσουν τη χώρα στο παρελθόν. Είναι κάποια πράγματα που έχουν ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή. Οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να κυβερνήσουν τον τόπο με τις ιδέες τους, τις καινοτομίες τους, τη δύναμη τους, το πάθος τους, μ’ αυτά που ξέρουν και εμείς δεν τα ξέρουμε.

Για τους νέους στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό
Υπάρχουν νέοι με καλή παρουσία, σώφρονες, που διαθέτουν όλα τα εχέγγυα που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά, στο μέλλον. Εάν πάμε πάλι με τις συνταγές του παρελθόντος, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Προσωπικά, εμπιστεύομαι στους νέους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 πίστεψε στους νέους, γι’ αυτό μετά από 7 χρόνια το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση, το οποίο πραγματικά προσέφερε στη χώρα πολλά, παρά τις όποιες αρνητικές στιγμές είχε. Βάζω θετικό πρόσημο στην παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία και στη μεταπολίτευση.

Για τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη
Στηρίζω ανοιχτά τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πολιτικός δεν πρέπει να κρύβεται. Πρέπει να είναι σαφής σ’ αυτά που πιστεύει και σ’ αυτά που κάνει. Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση η στήριξή μου σ’ έναν συγκεκριμένο υποψήφιο. Ο πολιτικός δεν έχει ούτε ιδιωτική ζωή, ούτε προτιμήσεις. Ο κόσμος που με στηρίζει ως πολιτικό, οι φίλοι μου που με στηρίζουν, θέλω να ξέρουν τι πιστεύω και τι υποστηρίζω. Έτσι μπορούν να καταλάβουν ποιος είμαι. Είναι σημαντικό αυτό. Δε θέλω να σφετεριστώ την εντολή του λακωνικού λαού, την οποία έχω πολλά χρόνια και ευχαριστώ  πάρα πολύ τους Λάκωνες πολίτες γι αυτό, ούτε θέλω να τους εξαπατήσω. Να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, να λέω ναι μεν αλλά, για να κρατώ τις ισορροπίες με τον ένα και με τον άλλο. Ο πολιτικός πρέπει να είναι ξεκάθαρος στις προτιμήσεις του, στις ιδέες του, στις τοποθετήσεις του. Στηρίζω τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί πιστεύω ότι έχει όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Είναι άφθαρτος, είναι ένα νέο πρόσωπο, μπορεί να προσφέρει στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, είναι ευρωβουλευτής, ξέρει πάρα πολύ καλά την εξωτερική πολιτική και, πάνω απ’ όλα, είναι σοσιαλδημοκράτης. Είναι ένας κεντρώος πολιτικός, δεν είναι οξύς, είναι έξυπνος, είναι άνθρωπος ο όποιος προσαρμόζεται και ακούει. Είναι πολύ σημαντικό ένας πολιτικός ν’ ακούει. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης ακούει. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά για τα οποία έχω συμπλεύσει μαζί του. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια.

Για το λόγο που πρέπει να πάει ο κόσμος στις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας στην κεντροαριστερά
Ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει στα υγιή πολιτικά κόμματα. Στα κόμματα που δεν έχουν μέσα τους μισαλλοδοξία, θυμό, φανατισμό, κακία και δεν εκφράζουν ακραίες καταστάσεις, ούτε από τη μια πλευρά ούτε από την άλλη. Τα κόμματα είναι συστατικά της δημοκρατίας μας. Ο κεντρώος χώρος είναι συστατικό της δημοκρατίας μας. Όταν ο κεντρώος χώρος λειτουργεί σωστά, τότε το πολιτικό σύστημα λειτουργεί σωστά.  Πάντα ο ρόλος του ήταν εξισορροπητικός. Αυτός ο χώρος έδωσε πολιτικές φυσιογνωμίες, που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Τώρα, όμως, έχει ανάγκη αναγέννησης σε πρόσωπα και ιδέες. Αυτή είναι η προσπάθεια μας. Δική μου πρόθεση είναι να στηρίξω όλα αυτά τα νέα πρόσωπα, που θα φέρουν κάτι το καινούργιο, το μη φθαρμένο, το οποίο μπορεί να δώσει ένα νέο ξεκίνημα στα παιδιά μας. Οκτώ χρόνια τώρα η χώρα δεν βγαίνει από τα αδιέξοδά της, γιατί ξεπερασμένες συμπεριφορές κυριάρχησαν στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Δεν θέλω να πω για τον κύριο Λεβέντη τίποτε αλλά μια πολιτική φυσιογνωμία της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90 δεν νομίζω ότι μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο στην Ελλάδα. Η γενιά του Πολυτεχνείου, της Μεταπολίτευσης, ό,τι ήταν να δώσει στη χώρα το έδωσε. Πρέπει τώρα να δώσουμε χώρο σε νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, νέα πράγματα. Πρέπει να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να κυβερνήσουν τη χώρα. Να μας πουν τα όνειρά τους για τη χώρα και να προτείνουν λύσεις που δεν δώσαμε εμείς.

Για την απαλλαγή από τα δεξιά και αριστερά «βαρίδια»
Αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια και τη χρεοκόπησαν δεν μπορούν να εμφανίζονται ξανά στο πολιτικό σκηνικό. Στη Νέα Δημοκρατία δεν κάνουν αυτοκριτική για την περίοδο 2004-2009, που έφερε τη χώρα στο «χείλος του γκρεμού». Το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 6%. Υπήρχαν δυνάμεις και ψηφοφόροι, που το τιμώρησαν γι’ αυτά που έκανε. Πλήρωσε το μάρμαρο πολύ περισσότερο απ’ όσο του αναλογούσε. Υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου που δεν έκαναν αυτοκριτική. Η αντιπολίτευση σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες, παρόλο που έχει έναν νέο αρχηγό, τον κύριο Μητσοτάκη, τον οποίο εγώ εμπιστεύομαι και για τον οποίο θα συνεχίσω να λέω καλά λόγια. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δίνει μια νέα πνοή στον δεξιό χώρο. Βλέπω, όμως, ότι προσπαθεί να εξωραΐσει μια «φθαρμένη» κατάσταση. Η κοινωνία δεν το συζητάει αλλά ξέρει ποιος διαχειρίστηκε τη χώρα το 2004-2009 και παρέδωσε την «καυτή πατάτα» στον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος την πήρε χωρίς να καταλάβει τι έγινε. Θεωρώ ότι ο λόγος του κυρίου Μητσοτάκη είναι μεταρρυθμιστικός αλλά το σώμα, στο οποίο απευθύνεται, έχει δυσκολίες να τον αφομοιώσει. Υπάρχουν αντιφατικά μηνύματα και ασάφεια. Υπάρχει και μια ανεπάρκεια αντιπολιτευτικής στρατηγικής,  η οποία φαίνεται ιδιαίτερα στη Βουλή. Δίνουμε την ευκαιρία αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ να προχωράει, με όλα αυτά τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει, με όλα αυτά τα ιδεολογήματα, και το «πρώτη φορά Αριστερά» είναι αγκαλιασμένο με τον έναν ακροδεξιό Καμμένο. Αυτό το δηλητήριο του εθνολαϊκισμού, που ακόμη κυβερνάει σήμερα τον τόπο, συνεισφέρει στη μισαλλοδοξία, στην αντιπαλότητα, στο διχασμό. Αυτή η κυβέρνηση διχάζει το λαό μ’ αυτά που κάνει στη Βουλή. Οι βουλευτές της δεν μιλάνε και ψηφίζουν πράγματα, τα οποία ούτε καν τα είχαν φανταστεί ποτέ στη ζωή τους. Αν βγεις και τους ρωτήσεις, θα σου απαντήσουν ότι τα ψηφίζουν γιατί πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Τη χώρα σκέπτονται τώρα. Το 2011- 2014 που ήταν στους δρόμους, στις πλατείες, όταν λέγανε «Go back Merkel», όλες αυτές τις ανοησίες, δεν το σκεφτόντουσαν. Τώρα σκέφτονται τη χώρα. Δηλαδή, όπως τους βολεύει.

Για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι δείκτες της μακροοικονομίας ευημερούν
Το ψέμα η κυβέρνηση το έχει αναγάγει σε επιστήμη. Λένε τόσα ψέματα που τα έχουν πιστέψει και οι ίδιοι. Βλέπουν ότι έχουμε μείωση της απασχόλησης και λένε μείωση της πλήρους απασχόλησης. Λένε ότι έχουμε μείωση της ανεργίας, αφού όλοι πήγαν στη μερική απασχόληση. Έχουμε αποδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε πιο κάτω στην ανάπτυξη από την Αλβανία. Έχουμε την αποδόμηση της υγείας. Προχθές, ένας Λάκωνας πολίτης, 63 χρόνων, ήταν στο νοσοκομείο Σπάρτης και χρειαζόταν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Βρέθηκε κρεβάτι στο νοσοκομείο Πύργου. Έκανε πέντε ώρες να φύγει  ασθενοφόρο από τη Σπάρτη και ο άνθρωπος ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για το τι έγινε. Ούτε ο ιατρικός σύλλογος δεν κάνει ανακοίνωση. Αυτά τα λέω υπευθύνως, τα καταγγέλλω με ονοματεπώνυμο. Άμα πας και ρωτήσεις τον Πολάκη, θα σου πει ότι λέμε ψέματα και ότι είμαστε σε ένα καταπληκτικό περιβάλλον για την υγεία. Εδώ βουλιάζουμε και αυτοί λένε τα δικά τους.

Για τον πόλεμο που δέχθηκε όταν ήταν Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας
Με την ευκαιρία του προαναφερθέντος περιστατικού, να σας πω, ότι προσπαθώ χρόνια να φτιάξω μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Σπάρτη. Το ίδιο το κατεστημένο του νοσοκομείου Σπάρτης δεν μ’ αφήνει να την φτιάξω. Το Νοσοκομείο Μολάων έχει διαλυθεί πλήρως, δεν υπάρχουν γιατροί και βγαίνουν, στημένα, κάποιοι και λένε ότι όλα είναι ωραία. Δεν ρωτάει κανείς, όμως, τον Έλληνα πολίτη, τον Λάκωνα πολίτη, που έχει πάει στο Νοσοκομείο Μολάων και ξέρει εκ των έσω την κατάσταση. Το μαύρο πανό ήταν κρεμασμένο στο Νοσοκομείο Μολάων για πέντε χρόνια, όσα χρόνια ήμουν Υπουργός Υγείας και όσα χρόνια ήταν κυβέρνηση οι Παπανδρέου, Σαμαράς – Βενιζέλος. Έδωσα σαν Υπουργός δέκα ιατρούς και είκοσι νοσηλευτές στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και το μαύρο πανό παρέμενε εκεί. Κατέβηκε όταν διώξανε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς από το νοσοκομείο, για να έχουν το «μαγαζί» τους. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα. Είχαμε κατασυκοφαντηθεί. Ό,τι καλό και να κάναμε δεν μας πίστευε ο κόσμος. 

Για το κίνητρο που θέλει ο κόσμος για να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική
Ο κόσμος θέλει να δει πράγματα να γίνονται. Να δει ότι υπάρχει ειλικρίνεια. Τα κόμματα πρέπει να πείσουν την κοινωνία, εφαρμόζοντας μετεκλογικά αυτά που διακηρύσσουν στα προεκλογικά τους πρόγραμμα. Ο ελληνικός λαός κάθεται αμέτοχος, γιατί κι εμείς δεν είμαστε στην καλύτερη φάση της πολιτικής μας αυτή τη στιγμή. Αν θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το πολιτικό τοπίο, πρέπει να είμαστε σαφείς σ’ αυτά που λέμε και κάνουμε. Έχουμε να δώσουμε πολύ ακόμη αγώνα και ιδρώτα για να πείσουμε ότι έχουμε συμμορφωθεί, ότι έχουμε αλλάξει, ότι έχουμε μπει σε μια άλλη κανονικότητα, που χρειάζεται όσο ποτέ η χώρα.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς με την Νέα Δημοκρατία μετά τις επόμενες  εκλογές
Δεν έχουμε κανέναν λόγο αυτή τη στιγμή να πούμε με ποιόν θα συνεργαστούμε, διότι εμείς πρέπει να κοιτάξουμε την δικιά μας πλευρά. Να πάρουμε ένα μεγάλο ποσοστό, να πείσουμε τον ελληνικό λαό να μας κάνει ρυθμιστή των καταστάσεων. Με τον πολιτικό μας λόγο, με τις πράξεις μας, με την ειλικρίνειά μας, πρέπει να γίνουμε ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού της χώρας την επόμενη μέρα. Αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξη του χώρου της κεντροαριστεράς. Με ποιον θα συνεργαστεί μετά και τι θα κάνει, είναι ένα θέμα στο οποίο είναι πολύ νωρίς να αναφερθούμε.