ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017

Σημεία παρέμβασης Λ. Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «Χ2» (Action24). Πέμπτη, 16/11/2017


 
Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «Χ2» (Action24)

 

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017
 
 

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στη Δυτική Αττική
Λόγω της στάσης που κρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πρωθυπουργοί δεν μπορούσαν να πάνε σε εθνική γιορτή. Και τώρα, αντί να δείχνουν σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, οι κυβερνώντες είναι προκλητικοί. Ο πρωθυπουργός, αντί να είναι δίπλα στους συμπολίτες, έφυγε για Σουηδία. Εγώ θυμάμαι τη Βάσω Παπανδρέου με τις γαλότσες στον Κηφισό σε αντίστοιχη περίπτωση.
 

Για την αναγκαιότητα αναβολής του δεύτερου γύρου των εκλογών στην κεντροαριστερά
Αυτή η διαδικασία αποτελεί μια γιορτή της δημοκρατίας και δεν θα ήθελα να πηγαίνει ο κόσμος να ψηφίσει υπό συνθήκες καταστροφής και καταιγίδων. Έχουμε μέρες γι’ αυτό. Ζούμε μια εθνική τραγωδία. Πιστεύω ότι θα πρέπει να πάμε σε μια εκλογική διαδικασία η οποία θα διευκολύνει τους πολίτες.
Όταν ο Αχιλλέας σκότωσε τον Έκτορα, τον έδωσε στον Πρίαμο και είπε: «Δώδεκα μέρες θα τιμήσετε τον ήρωά σας, τον νεκρό σας». Σωστά οι υποψήφιοι και ο Αλιβιζάτος αποφάσισαν να μην γίνει το debate, σεβόμενοι τους νεκρούς. Αυτή η κίνηση έδειξε πολιτισμό. Το εγχείρημα ήταν πολύ πετυχημένο. Και σε αυτό το εγχείρημα δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δημιουργήσουμε συνθήκες αποτυχίας. Δηλαδή αν την Κυριακή, με τέτοιες συνθήκες, πάνε 50.000 άτομα, τι θα γίνει; Θα είναι αποτυχία. Εμείς θέλουμε να εκλέγουμε μια ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης και δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να γίνει αυτό αύριο ή μεθαύριο πάση θυσία. Αντιθέτως, σε αυτούς που πήγαν και ψήφισαν να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναπάνε. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να ξαναπάνε. Ειδικά στην περιφέρειά μου -στη Λακωνία- έχει βγει και ένα έκτακτο δελτίο καιρικών συνθηκών για τον δήμο Ευρώτα και σήμερα είχαμε τεράστια καταστροφή στις βρώσιμες ελιές και στα μανταρίνια και τα πορτοκάλια. Πρόκειται για πλήρη καταστροφή.
 
Για τον δεύτερο γύρο ως απαραίτητο στοιχείο στη διαδικασία εκλογών για την κεντροαριστερά
Ο δεύτερος γύρος είναι απαραίτητος. Δεν μπορεί να μην εκφραστεί το 60% των ψηφοφόρων. Αλλιώς, ας αποφασίζαμε αρχικά ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ υποτιμητικό για την ελληνική κοινωνία και τη δημοκρατία μας να μην πάμε σε δεύτερο γύρο όταν ο πρώτος γύρος έχει δώσει ποσοστά τα οποία είναι ανατρέψιμα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης στο πρώτο γύρο είχε πάρει 23% ενώ ο συνυποψήφιός του 49,22%. Και όμως, στο δεύτερο γύρο έκανε την ανατροπή. Το ίδιο συνέβη και στις εκλογές για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με τον Μεϊμαράκη και τον Μητσοτάκη.

Δεν θέλω να απαξιώσω ένα εγχείρημα το οποίο ήταν πολύ πετυχημένο και οφείλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό. Στην κυρία Γεννηματά, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στον κύριο Αλιβιζάτο και την ομάδα του, στους υπόλοιπους υποψήφιους. Πήγαν 210.000 Έλληνες. Στις εκλογές για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το 2015 πήγαν 400.000 και είχε γίνε επανάσταση στην ελληνική κοινωνία. Και σκεφτείτε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν κόμμα του 30%. Τώρα σίγουρα θα πάνε λιγότεροι, όπως γίνεται πάντα. Όμως με 150.000 θα ήμουν ιδιαίτερα ευχαριστημένος και θα ήταν μια μεγάλη νίκη. Δεν πρέπει να μειωθεί η ένταση της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα και νομίζω ότι πραγματικά θα παράγει πολιτικό αποτέλεσμα η παρουσία τους στις κάλπες. Ο κύριος Αλιβιζάτος, ο οποίος είναι ένας έγκριτος επιστήμονας και πολιτικός, πιστεύω ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει την κατάσταση και, σε συζήτηση με τους δύο υποψήφιους, να αποφασίσουν τι θα γίνει την Κυριακή.
Πάντως, οι άνθρωποι, εφόσον θα γίνουν οι εκλογές την Κυριακή, θα πρέπει να είναι παρόντες και να πάνε να ψηφίσουν με το μυαλό και όχι με το θυμικό, με το μέλλον και όχι με την ιστορία. Έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε προοδευτικό πρόσημο στην προσπάθεια αυτή. Γιατί η ορμή θα ανακοπεί όταν δεν πάμε με τη λογική. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ηγετική ομάδα που θα μπορέσει να δώσει προοπτική και ελπίδα στη χώρα, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.


Για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην κεντροαριστερά
Θα ήταν τραγωδία αν μπαίναμε σε ενδοκομματική διαμάχη. Τη Δευτέρα θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ηγεσία στο χώρο, να έχουμε νέες ιδέες και να μπορέσουμε να γίνουμε ελκυστικοί. Την επόμενη μέρα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι μια γροθιά, να τιμήσουμε και να σεβαστούμε τους ανθρώπους που πήγαν να ψηφίσουν και μας έδωσαν αυτή τη δύναμη. Πρέπει να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε αυτό τον καινούργιο φορέα. Ένας φορέας εκσυγχρονισμένος, μεταρρυθμισμένος, καινοτόμος και προσαρμοσμένος στις ανάγκες της εποχής.