ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας, ΔΗΣΥ, στον Alpha 989, με τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Δευτέρα, 20.11.2017


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας, ΔΗΣΥ, στον Alpha 989, με τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

Για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στις καταστροφές και την απώλεια ανθρώπινων ζωών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη χώρα

Βλέπουμε ότι κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες όλων, τις διαχρονικές ευθύνες.  Ανύπαρκτη η κυρία Δούρου, η περιφερειάρχης Αττικής. Τέσσερα χρόνια έχουμε να την δούμε. Σε τρία σημαντικά γεγονότα που έχουν γίνει στη χώρα, στις φωτιές το καλοκαίρι, στην καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, στις καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, απουσίαζε. Υπάρχουν πράγματι αγκυλώσεις, αλλά όταν «σκάει η βόμβα στα χέρια σου» έχεις την ευθύνη. Ο Πρωθυπουργός πήγε εκεί και δεν τόλμησε να πάει ανάμεσα  στους πολίτες. Μπήκε σε ένα αεροπλάνο κι έφυγε. Η αντιπολίτευση δεν έκανε λαϊκισμό. Πήγε σεμνά. Ευθύνες, πάντως,  έχουν διαχρονικά και η πολιτική ηγεσία και το Δασαρχείο και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι υπηρεσίες και πολλοί άλλοι.

Για τις εκλογές στην κεντροαριστερά εν τω μέσω καταστροφών από τις  δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Εν μέσω αυτής της εθνικής τραγωδίας, εμείς πήγαμε σε εκλογές. Αυτό αποδεικνύει το μέγεθος της προσπάθειας του ελληνικού λαού. Πήγαν 212.000 άνθρωποι να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή και 156.000 τη δεύτερη. Δηλαδή, οι άνθρωποι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν. Ήθελαν να δείξουν κάτι, να δώσουν μια ώθηση σ’ αυτό το εγχείρημα, στο οποίο, βέβαια, η κυρία Γεννηματά έχει μεγάλη προσφορά.

Για το αν είναι ηθικό οι πολιτικοί να έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό

Μετά την εκπομπή σας για τα paradise papers, κατέθεσα μια επιστολή στον  κύριο Βούτση. Έκανα μάλιστα ερώτηση και σχετική πρόταση για το αν βουλευτές και υπουργοί ή πρώην υπουργοί μπορούν να έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Περιμένω τις ενέργειες του προέδρου της Βουλής. Δεν μπορεί κανένας έλληνας πολιτικός να έχει λεφτά στο εξωτερικό. Όσο νόμιμα και να είναι. Το νόμιμο δεν είναι ηθικό. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να υπερφορολογείται για να έχουμε τα πλεονάσματα που συζητάμε τώρα στη Βουλή και αναρωτιόμαστε πού θα τα δώσουμε. Στην αποκατάσταση της καταστροφής θα τα δώσουμε. Εκεί που καταστράφηκε ο κόσμος. Σε μια υποβαθμισμένη περιοχή. Θα ψηφίσω το βοήθημα και φέτος, όπως είχα κάνει και πέρυσι. Πρέπει να δοθεί. Ο κόσμος το έχει ανάγκη.

Για την επόμενη ημέρα της παράταξης, που ανέδειξε πάλι στην ηγεσία την κυρία Γεννηματά, με ευρύτερη πλέον αποδοχή

Να δώσουμε συγχαρητήρια στην κυρία Γεννηματά και από αέρος, από τα ερτζιανά, να της ευχηθούμε καλή επιτυχία και να της πούμε ότι το εγχείρημα που αναλαμβάνει για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, φαίνεται ότι βρίσκεται σε αρμονία με την αναζήτηση νέας πολιτικής έκφρασης. Αυτό έδειξαν οι πολίτες. Θέλουμε να  δώσουμε τρανταχτό παρόν και να δείξουμε ότι η υποχώρηση της δημοκρατικής παράταξης, του δημοκρατικού μεταρρυθμιστικού κέντρου, ήταν μια παρένθεση και ότι η επικράτηση του εθνολαϊκισμού είναι επισφαλής σήμερα. Έτσι, λοιπόν, άρχισε να φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι. Πιστεύω ότι αυτή η παράταξη, πραγματικά, αν προχωρήσει όπως έχουμε σκεφτεί, θα οδηγήσει την κυβέρνηση αυτή σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Αυτή η καινούργια παράταξη, θα μπορέσει να δώσει στους ασθενέστερους συμπολίτες μας μια καινούργια ελπίδα. Αυτό που θα δημιουργηθεί, δεν το ανακόπτει ούτε ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο συντηρητισμός της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι για μένα το σύνθημα.

Για τις προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν την ανανέωση του χώρου της κεντροαριστεράς και τη στάση που οφείλει να έχει η κυρία Γεννηματά ως αρχηγός του νέου φορέα

Η κυρία Γεννηματά, ως αρχηγός, αλλά και οι υπόλοιποι που διεκδίκησαν την αρχηγία του νέου φορέα, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πολιτική ωριμότητα που επέδειξαν οι πολίτες. Ο νέος φορέας πρέπει να αφήσει πίσω το παλιό, να πάμε σε νέες ιδέες, σε νέες προσεγγίσεις, που θα είναι δραστικές και θα απαντάνε στα σημερινά προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας. Αν επιστρέψουμε σε ατελέσφορες πολιτικές, τελειώσαμε. Όλες αυτές οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ - γιατί ο νέος φορέας είναι η συνέχειά του - όπως ο νόμος Πεπονή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο «Καποδίστριας» και μετά ο «Καλλικράτης», η διαφάνεια, το open gov, όλα αυτά πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι. Να επανέλθουν στην κοινωνία μας η αξιοκρατία και  η αξιοπιστία, καθώς και η εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Προϋπόθεση ανανέωσης για τη δημοκρατική παράταξη είναι το να μπει η χώρα σε μια τροχιά προοδευτικού προσανατολισμού. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να έχουν την ισχύ και την εμβέλεια, ούτως ώστε σε μια μελλοντική εκλογική αναμέτρηση να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες. Εάν πάμε σε μια κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, εμείς πρέπει να είμαστε ο εξισορροπιστικός παράγοντας του κέντρου, ο καταλύτης των εξελίξεων. Οι πολίτες, έδωσαν ένα ηχηρό παρόν στις εκλογές, με αίτημα για αλλαγή και ανανέωση, όχι μόνο προσώπων αλλά ιδεών πάνω απ’ όλα. Πρέπει να εξαφανιστούν τα πολιτικά «βαρίδια». Η πολιτική δεν είναι στατική και, επειδή δεν είναι στατική, δίνει λύσεις. Λύσεις δίνει ο λαός. Μόνο με μια ηγεσία διαφορετικού τύπου από την προηγούμενη μπορεί να υπάρξει ένας νέος φορέας. Η κυρία Γεννηματά πρέπει να πάρει το μήνυμα που της έδωσε ο λαός. Αν μείνουμε στα ίδια, θα ανατροφοδοτήσουμε μια κατάσταση που τα κύτταρά της δεν μπορούν πια να αναζωογονηθούν. Πιστεύω ότι οι παλιές δυνάμεις οφείλουν να είναι συνοδοιπόροι στη θεμελίωση του καινούριου και θα πρέπει, πάνω απ’ όλα, η κυρία Γεννηματά να είναι πολύ συναινετική στην πορεία για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Τώρα, δηλαδή, η κυρία Γεννηματά έχει μεγαλύτερες ευθύνες. Εκτιμώ και σέβομαι την επιλογή αρχηγού που έκαναν οι άνθρωποι της παράταξης. Πρέπει, όμως, τώρα η κυρία Γεννηματά να βρει ανθρώπους με την απαιτούμενη πολιτική ζωτικότητα και ιδέες για να φτιάξει κάτι καινούργιο. Να έχουν βέβαια και εμπειρίες. Δεν υποτιμάμε καθόλου την εμπειρία. Πρέπει να πάμε μπροστά αφήνοντας πίσω τα παλιά. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα. Στην πρώτη γραμμή πρέπει να είναι οι νέες ιδέες, οι νέες πολιτικές, οι νέες προτάσεις.