ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας, ΔΗΣΥ, στον FLY FM 89.7, με το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο. Πέμπτη 9/11/2017


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας, ΔΗΣΥ, στον ραδιοφωνικό σταθμό FLY FM 89.7, με το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Γιατί να πάμε να ψηφίσουμε την Κυριακή

Γιατί κάθε ιστορική περίοδος έχει κάποιους πρωταγωνιστές. Η πολιτική δεν είναι στατική και ούτε έχει στερεότυπα. Πρέπει να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά, να πάμε σε κάτι καινούργιο και διαφορετικό, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής συγκρότησης. Εφόσον οι Έλληνες πολίτες δεν εκφράζονται ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε από τις άλλες δυνάμεις, πιστεύω ότι πρέπει να πάμε την Κυριακή να διαλέξουμε ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, που δεν έχει βάρητα από το παρελθόν.  Κι εμείς που είμαστε στην πολιτική όλα αυτά τα χρόνια, να συστρατευθούμε σε αυτή την προσπάθεια και να προχωρήσουμε σε κοινωνικές αναφορές, αφήνοντας την αντιπαλότητα και τη μισαλλοδοξία, που οδηγούν σε εσωστρέφεια. Για μένα ο αυτοαποκαλούμενος ενδιάμεσος χώρος είναι υπαρκτός και διακριτός και θα πρέπει να εκφραστεί καλύτερα το προσεχές διάστημα. Όποιος Έλληνας ενδιαφέρεται για τη χώρα, την Κυριακή ανεξαρτήτως του τι πιστεύει, θα πρέπει να πάει να δώσει το παρόν σ’ αυτή τη δημοκρατική γιορτή, που αποτελεί πάντα η εκλογή αρχηγού ενός κόμματος,  για να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε για τη χώρα.

Τι περιμένει από τη νέα ηγεσία

Η νέα ηγεσία με ενδιαφέρει να φτιάξει έναν νέο φορέα, που θα δώσει ό,τι καλύτερο για τη χώρα, μαζί με τους νέους, οι οποίοι αυτό τον καιρό έχουν γυρίσει την πλάτη στο παλιό πολιτικό σύστημα. Όπως επανειλημμένως έχω τονίσει, εμείς οι παλιοί μπορούμε να είμαστε καθοδηγητές στους νέους αλλά από εκεί και πέρα την δύναμη και τα ηνία της παράταξης πρέπει να τα πάρουν οι νέοι. Όπως κάναμε κι εμείς το 1974 και φτιάξαμε ένα μεγάλο χώρο της κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ. 

Ποιος εκφράζει τον ενδιάμεσο χώρο

Αυτός ο οποίος εκφράζει το χώρο, αυτός που δίνει το στίγμα της εποχής, πιστεύω ότι είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μπορεί να δώσει μια νέα πνοή στην επιχειρούμενη προσπάθεια του χώρου μας. Είναι απόλυτος εκφραστής αυτών των χαρακτηριστικών που χρειάζονται σήμερα. Είναι αμόλυντος, άφθαρτος, είναι ευρωβουλευτής, είναι ευρωπαϊστής, είναι κεντροαριστερός, είναι σοσιαλδημοκράτης, ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και είναι αντίθετος σε ότι πρεσβεύει η παρέα του Τσίπρα και όλων αυτών που προσπαθούν να καταλάβουν το χώρο της κεντροαριστεράς.

Τι θα ήθελε να πει στους Έλληνες πολίτες, στους Λάκωνες πολίτες

Αυτό που θέλω να πω είναι, να μην δώσουν την ευκαιρία να δεσμεύσει τον μεσαίο χώρο ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει πει τόσα ψέματα στο λαό και είναι τόσο ψεύτης, τόσο πραγματικά ανίκανος, όσο ο Τσίπρας. Θέλω να πω σε όλους τους φίλους μας να είναι παρόντες την Κυριακή, διότι, αν το εγχείρημα αυτό δεν πετύχει, τότε τα πράγματα θα οδηγηθούν σε μια άλλη κατάσταση, που δεν ξέρει κανείς που θα οδηγήσει.

Για την ταύτιση, από τους πολίτες, των εκλογών της Κυριακής μόνο με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που συμμετέχουν κι άλλες παρατάξεις στη διαδικασία

Είναι ένα ερώτημα γιατί οι πολίτες συνδέουν τις εκλογές αυτές κυρίως με το ΠΑΣΟΚ. Ο Δήμαρχος, ο Γιώργος Καμίνης, δεν είναι ταυτισμένος με το ΠΑΣΟΚ, ανήκει στην ΔΗΜΑΡ. Τον στηρίξαμε εμείς, αν θυμάστε καλά, τον είχαμε βάλει στην Ανεξάρτητη Αρχή. Ο Σταύρος Θεοδωράκης νομίζω είναι κάτι διαφορετικό. Εμένα μου αρέσει σαν πολιτικός. Και ο Καμίνης μου αρέσει και ο Σταύρος Θεοδωράκης μου αρέσει. Είναι άξιοι άνθρωποι όλοι, αλλά θα ήθελα να είναι λιγότεροι οι υποψήφιοι. Ας ελπίσουμε πάντως ότι θα είναι πολλαπλασιαστές του αριθμού των ατόμων που θα έρθουν να ψηφίσουν την Κυριακή το πρωί. Γιατί αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, κάτω από 100.000 θα είναι μια απογοήτευση. 150.000 θα είναι μια πάρα πολύ καλή παρουσία. Πάνω από 200.000 θα είναι θρίαμβος. Αυτή η νέα ηγεσία, που θα εκλέξουμε μεθαύριο, πρέπει να εκφράζει αυτό το δημοκρατικό χώρο. Πιστεύω ότι, σ’ αυτήν την πολιτική συγκυρία, τον εκφράζουν καλύτερα οι υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ. Πιθανόν επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγαλύτερος φορέας αυτού του εγχειρήματος.

Για την απουσία του από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Σπάρτη.

Δεν ήμουν καλεσμένος. Αυτό κάτι λέει. Αν ήμουν καλεσμένος, θα ήμουν παρών. Την ίδια ώρα ήμουν στη Σπάρτη. Είχα μια ομιλία χτες βράδυ στο Καστόρι. Εξάλλου, παρευρέθηκα και στην παρουσίαση βιβλίου της αγαπητής μου φίλης, κυρίας Βάκου. Εγώ, όπως ξέρετε, απρόσκλητος δεν πάω πουθενά. Είναι στάση ζωής.

Για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη

Υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ αυτών που διοικούν το Πανεπιστήμιο και του επιστημονικού προσωπικού. Θέλουν να κλείσουν κάποιες σχολές. Πίσω απ’ αυτό κρύβεται η διάλυση του Πανεπιστημίου. Κάποιοι επιθυμούν τη διάλυση ώστε να μεταφερθεί η σχολή της Νοσηλευτικής στην Τρίπολη ή να προστεθεί στην Αθήνα. Αυτόν τον καιρό είχα μια συνάντηση με την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου για το θέμα, καθώς και οι δύο είχαμε λάβει σχετική επιστολή από την Πρόεδρο του Τμήματος. Αποφασίσαμε ότι εμείς είμαστε παρόντες και όσο μπορούμε θα επηρεάσουμε τα πράγματα, εγώ από την πλευρά της Βουλής, και ως κάποιος που έδωσε μεγάλη μάχη για να έρθει το Πανεπιστήμιο στη Σπάρτη, αλλά και η Μαριέττα Γιαννάκου, μια ιδιαίτερη προσωπικότητα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία το διαφήμισε, το στήριξε, το βοήθησε, το μεγάλωσε. Σ’ αυτή τη μεγάλη συζήτηση που είχαμε, είπαμε ότι, όσο είμαστε παρόντες, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διαλύσει ό,τι κάναμε τα τελευταία χρόνια για την παιδεία. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ιδιοτέλειές του, τα συμφέροντά του και πάνω απ’ όλα να διατηρεί μια ιδιοτελή στάση απέναντι στο πολιτικό σύστημα της Λακωνίας και της Ελλάδας. Μπορείτε να ψάξετε αν θέλετε το θέμα. Αφορά όλη την Λακωνία. Το έχουν κάνει πολιτικό το θέμα. Παρεμβαίνει τόσο πολύ το πολιτικό σύστημα που προσπαθεί να το διαλύσει. Διότι κάποιοι έχουν πολιτικά συμφέροντα. Εγώ δεν είμαι στη διαδικασία αυτή, ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία αυτή.

Για το Νοσοκομείο Μολάων Λακωνίας

Προσπαθούσα τόσα χρόνια για το καλύτερο και «έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου» για το Νοσοκομείο Μολάων, το οποίο διαλύεται. Αν κάνει κανείς αυτοψία, θα δει  πόσοι άρρωστοι είναι μέσα, αν υπάρχουν άρρωστοι και αν υπάρχει κάποιος γιατρός να εφημερεύει. Και έχουμε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι είναι αιθεροβάμονες και λένε ψέματα, να έχουν αυταπάτες ότι θα κάνουν κέντρο τραύματος στους Μολάους. Εδώ δεν έχουμε κέντρο τραύματος στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειας και θα το κάνουμε στους Μολάους; Όλες αυτές είναι ανοησίες, επιστημονικές, κοινωνικές, αλλά πάνω απ’ όλα λαϊκίστικες ανοησίες.

Για τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Σπάρτης

Υπάρχει ένα έγγραφο, με το οποίο ο εφοπλιστής Μαρτίνος κάνει δωρεά στο Νοσοκομείο Σπάρτης, προκειμένου να δημιουργηθεί ΜΕΘ. Αυτή η υπόθεση έχει «λιμνάσει». Η κόρη του κυρίου Μαρτίνου με διαβεβαίωσε προχθές που μιλήσαμε, ότι η επιθυμία της οικογένειας, με την οποία έχω άριστες σχέσεις, παραμένει σταθερή και είναι να επανεκκινηθεί η διαδικασία. Περιμένω, λοιπόν, το έγγραφο αυτό που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Σπάρτης, να τεθεί και πάλι υπόψη του Διοικητή του Νοσοκομείου και να ληφθεί απόφαση για επανεκκίνηση των διαδικασιών. Υπάρχει, επίσης, αυτή η μεγάλη δωρεά από μια εξαιρετική συμπατριώτισσά μου, η οποία είχε άδικο τέλος αυτή και το παιδί της. Πριν πεθάνει η γυναίκα αυτή, έκανε δώρο ένα μεγάλο οικόπεδο στο Ελληνικό Αττικής προς το Νοσοκομείο Σπάρτης, το οποίο θα εγγυηθεί για να φτιαχτεί ένας χώρος, μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή ότι άλλο αποφασίσει.

Για την πρόσφατη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Η επίθεση δεν είναι χτύπημα σε ένα κόμμα, είναι χτύπημα στη Δημοκρατία.  Τα τελευταία 4 χρόνια κάθε Σαββατοκύριακο έχουμε στοχοποιηθεί σαν κόμμα στην περιοχή των Εξαρχείων. Όταν τα κόμματα είναι στην κάννη, στο περίστροφο και στο καλάσνικωφ του καθενός που παίρνει τα όπλα και μπορεί να σπείρει τον θάνατο, τότε δεν λειτουργεί η Δημοκρατία. Δεν λειτουργούν οι θεσμοί. Δεν θέλω να το δω σαν μια  ιστορία μόνο του ΠΑΣΟΚ με όποιους έχουν αντιθέσεις μαζί του. Το βλέπω σαν αντίθεση της Δημοκρατίας με ένα χώρο της βίας. Η  ίδια η πολιτεία οφείλει να πάρει μέτρα. Δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει το όπλο και να σπέρνει το θάνατο στους δρόμους της Αθήνας. Δε μπορεί να στοχοποιείται συστηματικά ένας χώρος, ο οποίος εκπροσωπούσε μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, τώρα εκπροσωπεί ένα κομμάτι της κοινωνίας, ενώ είναι σύμβολο τουλάχιστον της ιστορίας του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι το 2017, επί 45 χρόνια, δίνει το παρόν στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς, τα κόμματα, τα οποία είναι δημοκρατικά θεσμοθετημένα. Γιατί τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα είναι θεσμοί της Δημοκρατίας. Είναι θεσμοθετημένα από το σύνταγμα. Άρα, λοιπόν, ό,τι γίνεται εναντίον ενός κόμματος γίνεται ενάντια στη Δημοκρατία.

Ένα μήνυμα για τις εκλογές της Κυριακής.

Την Κυριακή γυρίζουμε σελίδα και ζητάμε να έρθουν μαζί μας αυτοί που θέλουν να κάνουν κάτι και όχι αυτοί που θέλουν να γίνουν κάτι. Να δώσουμε την ευκαιρία στη νέα γενιά να πάρει τη δύναμη και τη ζωή στα χέρια της, να φτιάξει το δικό της μέλλον και το μέλλον των παιδιών της. Θέλω όλους τους νέους να είναι παρόντες την Κυριακή στη γιορτή της Δημοκρατίας. Να δημιουργηθεί ένα κόμμα, ένας φορέας, που θα αγωνιστεί για την δημιουργία νέων ευκαιριών και νέων δομών στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Ένας φορέας που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Η μεγάλη συμμετοχή θα αποτελέσει την εγγύηση του σταθερού οικοδομήματος. Αν επιλέξουμε άφθαρτα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν, αλλά έχουν όνειρο και θέλουν να δημιουργήσουν μια ελπίδα για το μέλλον, θα είναι ό,τι καλύτερο για μας. Πιστεύω ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει όλα τα εχέγγυα για να είναι την Κυριακή αυτός ο οποίος θα πάει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Όπως είπα νωρίτερα, είναι ένας πολιτικός, που είναι ευρωβουλευτής, ευρωπαϊστής, σοσιαλιστής, σοσιαλδημοκράτης. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Και βέβαια η παράταξη που θα δημιουργηθεί την Κυριακή πρέπει να είναι απέναντι στον λαϊκισμό και στο πελατειακό κράτος.