ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Σημεία παρέμβασης Λεων. Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ και στην εκπομπή «Αρτηρία» με τη δημοσιογράφο Φ. Σαββοργινάκη. 20/12/2017


Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ και στην εκπομπή «ΑΡΤΗΡΙΑ» με τη δημοσιογράφο Φραντζέσκα Σαββοργινάκη


Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Για την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία μετατρέπει τον αγώνα κατά των πλειστηριασμών σε ιδιώνυμο αδίκημα και στέλνει στη φυλακή όποιον εμποδίζει πλειστηριασμούς.

Είναι μεγάλο σφάλμα αυτής της κυβέρνησης. Η λέξη "ιδιώνυμο" επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο μετά από πενήντα και πλέον χρόνια. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς για την καταστολή ανατρεπτικών και κομμουνιστικών ιδεών, επειδή πίστευαν ότι κινδύνευε η χώρα από τον κομμουνισμό. Σήμερα από τι κινδυνεύει η χώρα; Ποιον προστατεύει αυτός ο νόμος; Πιστεύω ότι δε θα περάσει στην ολομέλεια. Αν περάσει κάτι τέτοιο, πάμε για εκλογές. Θα υπάρξει τόσο μεγάλη αναστάτωση και τέτοια πολιτική σύγκρουση, που ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του δε θα αντέξουν.

Για τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας

Εμείς καταθέσαμε τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Προτείναμε να μη γίνεται σε πρώτη φάση κατάσχεση πρώτης κατοικίας σε  κανέναν. Σε δεύτερη φάση να γίνεται διερεύνηση του ποιος είναι αυτός που χρωστά, τι περιουσιακή κατάσταση έχει και αν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αν αποδειχτεί ότι είναι  "μπαταχτσής", να τον πιάνει η τσιμπίδα του νόμου και να υπάρχει αυστηρότητα απέναντί του. Δεν είναι όμως σωστό στην Ελλάδα της κρίσης, την ώρα που ο ελληνικός λαός περνά πολύ δύσκολες στιγμές, να του πάρουμε αυτό το όνειρο ζωής, το "κεραμίδι πάνω από το κεφάλι" του.

Για το αν οι δανειστές υποστηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρώντας ότι ο κύριος Τσίπρας είναι πιο ικανός

Ο κύριος Τσίπρας δεν είναι πιο ικανός. Είναι πιο επιρρεπής στο "λευκό χαρτί", στο να υπογράφει ό,τι του δίνουν οι δανειστές, χωρίς διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του πάνε στο εξωτερικό και κάνουν τα "καλά" και "υπάκουα" παιδιά και στην Ελλάδα κάνουν τους "νταήδες".

Για τον τρόπο που θα πορευτεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο μέλλον

Εμείς πάμε αυτόνομοι. Θέλουμε την πολιτική μας αυτάρκεια, την πολιτική μας αυτονομία. Θέλουμε να διαχειριστούμε ένα χώρο της κεντροαριστεράς, το χώρο του κέντρου, αυτούς τους ανθρώπους που δεν ανήκουν ούτε στη Νέα Δημοκρατία ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ή είναι φίλα προσκείμενοι στην αριστερά της Νέας Δημοκρατίας ή στην δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πάμε σε συνέδριο τον Μάρτιο και θα συμφωνήσουμε σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα που θα ζητήσουμε σε μια πιθανή εντολή που θα πάρουμε. Αν είμαστε τρίτο κόμμα, στις εκλογές θα πάρουμε εντολή. Στην περίπτωση αυτή, δε θα κινηθούμε σε μια γρήγορη δημιουργία κυβέρνησης, όπως κάναμε στο παρελθόν κατά τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Θα το κάνουμε όπως γίνεται τώρα στη Γερμανία, με όλο τον απαιτούμενο χρόνο, τη μελέτη και τη διαπραγμάτευση που απαιτείται. Γιατί, ενώ για τον τόπο η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν ευνοϊκή, για τον χώρο το δικό μας ήταν καταστροφική. Φτάσαμε από το 46% στο 4,6%. Το «μάρμαρο» το πληρώσαμε πανάκριβα.

Για τις βλέψεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις επόμενες εκλογές

Θέλουμε να έχουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό. Αν είναι δυνατό να  έχουμε και διψήφιο νούμερο, έτσι ώστε σε μια διαπραγμάτευση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσουμε να επιβάλουμε κάποιες απόψεις που θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ καλές για τον τόπο. 

Για το πώς μπορεί να προσφέρει στον τόπο μια νέα κυβέρνηση

Κάτι πολύ σημαντικό, που έπρεπε να έχει γίνει ήδη από το παρελθόν, είναι να στηριχθεί ο μικρομεσαίος. Να στηριχθεί η μεσαία τάξη. Πιστεύω ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια και καμία ενέργεια για ανάπτυξη, δεν πέρασε κανένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Απλούστατα, έγινε μια υπερφορολόγηση και έτσι βρήκαμε τα 4,6 δις τα οποία μοιράζονται προεκλογικά. Γι αυτό πιστεύω ότι θα πάμε σε εκλογές πριν από τον Αύγουστο του 2018, πριν κλείσει το μνημόνιο. Δεν ξέρω πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν σ’ αυτό και οι εξωτερικοί παράγοντες π.χ. μια πιθανότητα κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές ή το θέμα των Σκοπίων, καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν αστάθεια και μπορεί η κυβέρνηση να τις επικαλεστεί για να πάει σε εκλογές. 

Για την επιβολή ΦΠΑ 24% στα νησιά από τον Ιούλιο 2018

Είναι κι αυτή μια προεκλογική παροχή μέχρι τον Ιούνιο. Μέχρι τότε τα νησιά δεν έχουν καμιά αξιόλογη κίνηση, ούτε εμπορική ούτε τουριστική ούτε συναλλαγματική. Από τον Ιούλιο όμως; Γι αυτό πρόκειται για άλλο ένα προεκλογικό "τερτίπι". Όλες οι κινήσεις αυτής της κυβέρνησης είναι επικοινωνιακές και στοχευμένες, όπως τα 400 ευρώ στους νέους ανέργους ή το κοινωνικό μέρισμα. Δεν είμαι καθόλου αντίθετος στο να δίνονται χρήματα στην Ελλάδα της κρίσης σε πολίτες που το έχουν ανάγκη αλλά εδώ έχουμε μια αναδιανομή του πλούτου από τη μεσαία τάξη σε κάποιες κοινωνικές ομάδες που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει μια προνομιακή σχέση μαζί τους, δηλαδή εκλογική σχέση και προχωράει με αυτή τη λογική  μόνο. Κάνει βέβαια και  αναδιανομή της φτώχειας. Δίνει κοινωνικό μέρισμα σε κάποιους το 2017 για να τους τα πάρει πίσω το 2018.

Τα θέματα που θα οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές


Ένα θέμα είναι το ασφαλιστικό που αποτελεί τη μεγαλύτερη βόμβα στην εθνική οικονομία. Αυτή τη στιγμή κανένας ασφαλισμένος, κανένας συνταξιούχος δε  μπορεί να ζήσει με τόσο λίγα χρήματα. Το ΕΚΑΣ τελείωσε. Ένα μεγάλο θέμα είναι ο νόμος Κατρούγκαλου. Με αυτό τον νόμο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς προεκλογικές παροχές, δε θα μπορέσουν να πάνε στις επαρχίες τους. Το ιδιώνυμο με τους πλειστηριασμούς, επίσης, θα φέρει μεγάλη πολιτική και κοινωνική αναστάτωση. Η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, οι πυρκαγιές και τέλος η φυσική καταστροφή με τους νεκρούς στη Μάνδρα Αττικής. Αυτά τα θέματα δε μπόρεσε η κυβέρνηση να τα διαχειριστεί καθόλου.