ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο κανάλι της Βουλής στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση». Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο κανάλι της  Βουλής  στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογιώργη


                                                  Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Για την πολιτική επικαιρότητα
Για κανέναν πολιτικό δεν θα ήταν ευχάριστη η ύπαρξη μιας μεγάλης δικογραφίας, όπως αυτή για την υπόθεση Novartis, που εμπλέκει πρώην Πρωθυπουργούς και Υπουργούς. Παράδοξη είναι και η ύπαρξη της συντομογραφίας «Π.Κ.» μέσα στην δικογραφία και ακόμα περισσότερο να το δέχονται αυτό οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το Κοινοβούλιο. Ο ίδιος δεν έπρεπε να το δεχτεί αυτό. Έπρεπε να έχει το θάρρος να πάει να διορθώσει τη συντομογραφία, να πει «εγώ είμαι αυτός και λέγομαι  Παναγιώτης Κουρουμπλής». Ο κύριος Κουρουμπλής, κατά τα φαινόμενα και απ’ ό,τι είπε ο δικαστής, εμπλέκεται στην όλη διαδικασία του φαρμάκου από την ημέρα που έγινε Υπουργός Υγείας, μέσω της  καθυστέρησης της έκδοση των τιμών των φαρμάκων. Φαίνεται ότι έτσι υπήρξε ένα μεγάλο κέρδος για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Δικαστής δεν είμαι και δε θέλω να καταδικάσω. Αυτό θα το κρίνει η  Επιτροπή.


Για την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Χτες το βράδυ, στη Βουλή ζήσαμε μια ακόμα συμπεριφορά - δείγμα της πολιτικής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης  απέναντι στο Μητροπολίτη Σύρου  Δωρόθεο. Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι απέναντι μας, είναι εχθρός  μας. Όταν τον βρούμε μπροστά μας, τον εξαφανίζουμε. Αυτό δεν είναι πολιτική.  Στην πολιτική δεν διεκδικείς στριμώχνοντας τους αντιπάλους σου μη δίνοντάς τους χρόνο να απαντήσουν ή στέλνοντας τους στα ειδικά δικαστήρια, σε ειδικές προανακριτικές επιτροπές στη Βουλή. Η Κυβέρνηση αυτή από τη μια φέρεται έτσι και από την άλλη ζητάει συναίνεση. Το θέμα της συναίνεσης δεν είναι α λα καρτ. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι οπορτουνιστική. Εφαρμόζει την τακτική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να  διατηρείται στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική παράταξη, η οποία θυσιάζει τα μεγάλα οράματα της αριστεράς και τις τιτάνιες προσπάθειες του ελληνικού λαού για να ανέβει στην εξουσία και να συγκυβερνά με μια  ακροδεξιά παράταξη, τους ΑΝΕΛ. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι έρχονται όλοι μαζί στη Βουλή και σηκώνουν τα χέρια τους  και αποφασίζουν για την τύχη της Ελλάδας. Χωρίς ντροπή, κατηγορούν εμάς ότι συγκυβερνήσαμε με τη Ν.Δ. ενώ έχουν κάνει τον χειρότερο συνασπισμό. Είναι αποδεδειγμένα η χειρότερη κυβέρνηση. Έρχονται  στη Βουλή και σαν στρατιωτάκια υπογράφουν τα πάντα. Κατηγορούν τρία χρόνια τώρα τους προηγούμενους,  ότι εκείνοι αντιπροσωπεύουν το παλιό. Μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι πιο παλιό έχει περάσει από το πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά τη Μεταπολίτευση. Έχει χρησιμοποιήσει τις χειρότερες μεθόδους. Δεν έχει κυβερνήσει βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού  της Βουλής.   Άλλα λέει κι άλλα κάνει.


Για τον τρόπο άσκησης νομοθετικής εξουσίας από την κυβέρνηση
Κοιτάξτε πώς νομοθετούν. Χθες τελειώσαμε στις δύο η ώρα το πρωί την ψήφιση ενός νομοσχεδίου με 35 άρθρα. Ενός νομοσχεδίου που είχε προαναγγείλει η Κυβέρνηση ως μεγάλη τομή για την παιδεία στην Ελλάδα που προβλέπει την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τελειώσαμε στις δύο το πρωί, επειδή περιμέναμε τον Υπουργό Παιδείας κύριο Γαβρόγλου να μας φέρει στις δωδεκάμισι μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής με 49 σελίδες. Ό,τι κάνουν το κάνουν τόσο επιφανειακά και ερασιτεχνικά, που πραγματικά δεν μπορεί κανείς να τους δικαιολογήσει. Όπως και στην υπόθεση Novartis,  η οποία είναι ένα πραγματικό και διεθνές σκάνδαλο, το οποίο όμως ήρθε γραμμένο στη Βουλή κάτω από πιέσεις της Κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν έχει καμία σχέση η Κυβέρνηση  με τη Δικαιοσύνη και δεν πρέπει να επιβάλει τις δικές της βουλές  εξαναγκάζοντας τους εισαγγελείς  και τους δικαστές να στέλνουν όλες αυτές τις υποθέσεις στο Κοινοβούλιο, τη στιγμή που δεν είναι έτοιμες. 


Για την αποχώρηση του κυρίου Παπαδημητρίου και της κυρίας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση
Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Η  κυρία Αντωνοπούλου, σύζυγος του κυρίου Παπαδημητρίου, με τον πλούτο που έχει, προκαλεί ένα λαό που περνάει μεγάλη οικονομική κρίση. Όταν δηλώνεις 450.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο και χρησιμοποιείς ένα νόμο, που κακώς ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, ο οποίος σου παρέχει 1000 ευρώ το μήνα  για το σπίτι σου, αυτό για μένα είναι απληστία.
Ο πολιτικός  πρέπει να είναι και να φαίνεται. Θα πρέπει πάνω απ’ όλα να προσέχει την υστεροφημία του. Σε μια αγόρευσή του το 1949, ο Παπανδρέου είχε πει ότι ο πολιτικός, όταν δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις πράξεις του, θα πρέπει -επειδή υπάρχει το δίκαιο αλλά υπάρχει και η ατομική ευθύνη- να εγκαταλείπει τον πολιτικό στίβο, να πηγαίνει κάπου να «μονάσει» και να κάνει την αυτοκριτική του.  Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια  δεν υπάρχουν πολιτικοί που κάνουν την αυτοκριτική τους. Υπάρχουν πολιτικοί  που βλέπουν ευκαιριακά το πέρασμα τους από διάφορα πολιτικά πόστα και δε σέβονται το Σύνταγμα  και τον όρκο που έχουν δώσει στη Βουλή. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει κανείς να μην προκαλεί τον ελληνικό λαό με τέτοιες πράξεις, με τέτοιες προσεγγίσεις. Ειδικά όταν έχεις πίσω σου μια τεράστια περιουσία, όταν έχεις έρθει από το πουθενά να προσφέρεις -όπως έχεις πει- στον τόπο σου.  Η πολιτική είναι εθελοντισμός. Κάνω κάτι επειδή το αγαπάω. Κάνω κάτι για τη χώρα μου, για τους φίλους μου, για τους συνανθρώπους μου, για τα παιδιά μου και τελευταία για τον εαυτό μου.  Άρα, λοιπόν, όταν έχεις έρθει από ένα μεγάλο περιβάλλον όπως η Αμερική για να μας «σώσεις», δεν έχεις το δικαίωμα να λειτουργήσεις έτσι.


Για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis
Αυτήν την εβδομάδα η σύσταση των μελών της προανακριτικής επιτροπής. Χθες είχαμε και τη συνάντηση του κυρίου Μητσοτάκη  με τον Αμερικανό  Πρέσβη, ο οποίος σύμφωνα με διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία, είπε στον κύριο Μητσοτάκη πως η έρευνα του  FBI δεν αναφέρει ονόματα Ελλήνων πολιτικών, πράγμα που επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Πρέσβης μέσω tweet. Εγώ δε θέλω να κάνω το ντέντεκτιβ. Πιστεύω πως αυτή η διαδικασία θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Όταν η Κυβέρνηση είδε ότι δεν της πηγαίνουν καλά τα πράγματα ούτε με τον Ερντογάν ούτε με τα Σκόπια και το Μακεδονικό, θέλησε να αλλάξει την ατζέντα. Πέρυσι τέτοιον καιρό είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός  αλλά και διάφορα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ, ότι υπάρχει το θέμα της Novartis. Κάποια στιγμή, λοιπόν, όταν είδε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν τον «πάνε» καθόλου, τράβηξε αυτό το «χαρτί» για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.


Για την άποψή του σχετικά με τα εκλογικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ
Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγικό σχεδιασμό να πάμε σε εκλογές συγκρουσιακά. Στοχεύει στην έντονη πόλωση, γιατί πιστεύει πως μέσα από αυτό θα σωθεί. Η άποψη μου είναι πως, ό,τι και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να ξεπεράσει το μισό του ποσοστού που πήρε την προηγούμενη φορά. Έχει κάνει τόσο μεγάλα λάθη που θα υποστεί μεγάλη καθίζηση. Αν το δικό μας κόμμα είχε οργανωθεί καλύτερα και ενωρίτερα, αν είχαμε υπερβεί τις αδυναμίες μας, θα είχαμε δώσει ένα καθαρό στίγμα και θα είχε αυτό δράσει πολιτικά υπέρ μας.


Για το Κίνημα Αλλαγής
Βρισκόμαστε ενόψει μιας διαδικασίας συνεδρίου και η Πρόεδρός μας η Φώφη Γεννηματά αισθάνεται ασφαλής τώρα, έχοντας πάρει ένα μεγάλο ποσοστό του κινήματος που ηγείται. Αυτά είναι θετικά, όμως δεν έχουμε ξεκαθαρίσει πού θα πάμε και τι θα κάνουμε, με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Είναι κάτι που με προβληματίζει και πρέπει να τελειώνει γρήγορα γιατί παρουσιάζονται εγγενείς αδυναμίες στη Βουλή και στο κοινοβουλευτικό έργο και θα πρέπει κάποια στιγμή να το ξεκαθαρίσουμε.


Για τη συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ΠΟΤΑΜΙ
Υπάρχουν κάποιες αδυναμίες. Αυτό φάνηκε για παράδειγμα χθες το βράδυ στη Βουλή, όπου εμείς ψηφίσαμε «όχι» στην τροπολογία με το θέμα της Μητρόπολης Τήνου και το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισε «ναι», ενώ πριν 15-20 μέρες ο κύριος Θεοδωράκης και η κυρία Γεννηματά είχαν πει ότι, όταν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων  ομάδων δε συμφωνούν, εμείς δε θα πηγαίνουμε να δίνουμε άφεση αμαρτιών. Αν δεν ψήφιζε το ΠΟΤΑΜΙ χθες το βράδυ την τροπολογία αυτή, δε θα περνούσε. Άρα, βλέπετε, ότι κι εμείς έχουμε τα προβλήματα μας.


Για την εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου το τελευταίο χρονικό διάστημα
Ο ένας θέλει να βγάλει τα μάτια του άλλου στέλνοντας τον σε ειδικά δικαστήρια. Η Βουλή την προηγούμενη βδομάδα δεν τιμούσε τον ελληνικό λαό, ήταν μια Βουλή κατώτερη των περιστάσεων, μια Βουλή που έβγαζε πολύ μίσος, το μοναδικό πράγμα που δεν θα ήθελε ο ελληνικός λαός αυτό τον καιρό. Σε  αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία με την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, σε συνδυασμό με το Μακεδονικό, το μόνο που μας έλειπε ως χώρα είναι αυτό που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η Ελλάδα θέλει συναίνεση. Μόνο αν ο λαός είναι ενωμένος μπορεί να νικήσει. Ένας λαός διχασμένος, όπως τον έχει διχάσει ο  ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί  πάει μπροστά.


Για τα προβλήματα στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης
Βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες από την πλευρά της Κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Δεν της βγαίνει το «χαρτί» με το Μακεδονικό. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας του, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Με τον Ερντογάν και την Τουρκία επίσης δεν τα πάει καλά. Έχουμε καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ στην Κύπρο παρεμποδίζονται τα ιταλικά γεωτρύπανα. Εξίσου άσχημα είναι τα πράγματα και στην εσωτερική πολιτική. Μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι θα βγούμε από το μνημόνιο αλλά ο κύριος  Στουρνάρας μιλάει για σήμα κινδύνου στην πολιτική γραμμή, όπως και ο Ντράγκι. Δε βγαίνουμε από το μνημόνιο. Το μνημόνιο μπορεί να τελειώνει τον Αύγουστο αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις μνημονιακές υποχρεώσεις μέχρι το 2022 και αυτά που έχουμε υπογράψει μέχρι το 2060. Αυτά δημιουργούν μια τεράστια ανησυχία στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, βλέποντας τη δημοσκοπική του κατρακύλα, βγάζει όλο τον κακό του εαυτό. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα πάμε σε εκλογές, πολύ πιο γρήγορα από το 2019.